Нисък хемоглобин, недостиг на калций, допълнително пиене на магнезий, отоци по краката, запек, киселини, нервност и чревни неразположения - има ли бременна, която не се е оплаквала от някое от горните неразположения. Според написаното по-долу май тиквата помагала при всички тези оплаквания.
Извинете ме ако има много правописни грешки (преписах го набързо) и да ви е сладко!
“Плодовото месо на тиквата съдържа голямо количество захари (при някои сортове достига дори до 10 – 15%), от които преобладава захарозата, а по-малко има фруктоза и глюкоза. От минералните соли особено високо е съдържанието на калий, фосфор, калций и магнезий, а също на натрий и желязо. От витамините се открояват стойностите на каротина (провитамин А), но има и много витамини от група В, докато витамин С не е особено добре представен. Енергийната стойност на 100g плодово месо е едва 93kJ (22kcal).
Богатото съдържание на калиеви соли в плодовото месо на тиквата определя използването и като лечебно средство, стимулиращо сърдечната и мускулната дейност, а също и кръвообращението. Съдържащите се в него калциеви, фосфорни и магнезиеви соли активно участват в образуването на костите и особено на зъбите, поради което тиквата е особено полезна за деца и бременни. Наличието на железни соли в плодовото месо спомага за образуването на хемоглобина и затова то се препоръчва не само за подрастващи, но и за възрастни, а тъй като кръвта постоянно се обновява, е добро лечебно средство при анемии. Освен това желязото и магнезият са съставни части на редица ензими, които регулират обмяната на веществата. Поради високото съдържание на каротин в плодовото месо тиквата се препоръчва за профилактика и лечение на хипо- и авитаминоза А. Сварена или печена тиква, както и натуралният сок от сурова тиква усилват перисталтиката на червата при хроничен запек, оказват благоприятно въздействие при чревни възпаления (колит и др.). Натуралният сок действа и успокоително на нервната система. Пектиновите вещества в тиквата спомагат за намаляване съдържанието на холестерол в кръвта и затова тя се препоръчва при атеросклероза и затлъстяване. Освен това плодовото месо спомага за отделянето на хлориди от организма и усилва диуретиката без да дразни пикочния мехур, поради което се прилага с лечебна цел при болни с отоцои. Установено е, че притежава и антитоксично действие.”
Из книгата “Домашна енциклопедия – плодолечение и плодокозметика” на Веселин Денков и Румяна Денкова