Поне 1-2 пъти в годината, немога да опека белтъчният слой отгоре така, че да се получи като целувка.
Слазвам всички правила:
Само белтъци /без калка жълтък/, сух съд, сухи бъркалки,суха захар /да не е влажна/, щ.сол ...пека на 100 градуса/т.е суша го/ повече от 1,5 часа....
И пак понякога се получава така, че шама става лепкав , и не изсъхва...
Много моля за съвет от специалистите в кулинарното изкуство, /които тук са доста/, дайте идея , къде бъркам...
Ето как изглежда, може би ще си спомните, за кой сладкиш говоря /блат, отгоре сладко, отгоре орехи и върху тях белтъчна смес/.
Такъв е, когато не е изпечена глазурава и е лепкава.
Дамски каприз
продукти
6 яйца
1 1/2 ч.ч захар
1 1/2 ч.ч брашно
1/2 ч.ч олио
2 п. ванилия
1 ч.ч орехи-едро смляни
1 ч.ч сладко /смокини, малини, ягоди, капини и т.н/
Начин на приготвяне:
1. 3-те белтъка се отделят
2. 3 яйца + 3 жълтъка+1 ч.ч. захар - се разбива на крем
Прибавят се олио+ 1 ванилия +брашно /по желание към него 1 бакпулвер/
Пече се в умерена фурна /180 градуса - около 15'/
3. 3-те белтъка+1/2 ч.ч захар +1 ванилия се разбиват на сняг
4.След като поизстине се маже със сладко и се ръси с орехи.Сладкото да е на дребни парченца, ако са смокини -режа ги на лентички.
Отгоре се намазва с белтъчната смес и с опакото на лъжицата се правят издатинки/пламъчета/, като се потупва в/у сместа.
5. Пече се в слаба фурна /100 градуса/ докато се втвърди сместа.
Тя по-скоро се суши - около 1,5 - 2 часа.
Проверявам я като пипам леко с пръст отгоре -трябва да стане твърда като целувка.