Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 дек. 2004, 15:30 ч.

Пълнозърнести хлебчета

  • 4 026
  • 5
  •   1
Отговори
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
Рецептата става и с бяло брашно, но нали сме много здравословни и изобщо, давам този вариант. Пропорциите малко варират заради големината на яйцата и прочие. Ако стане рядко или пък обратното, гъсто, се разрежда/сгъстява до достигане на добра консистенция - лепкаво, но не течно тесто.

Пълнозърнести хлебчета

Продукти:
1 1/2 ч.ч. бяло + пълнозърнесто брашно
3-4 с.л. овесени ядки
2-3 с.л. пшенични (или други) трици
2-3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко (или прясно)
1 ч.л. равна - сода за хляб
1 ч.ч. сирене натрошено
1-2 щипки сол
1/2 ч.ч. олио
масло
1/2 ч.ч. нарязани на парченца маслини (по желание)

Приготвяне:
Яйцата се разбиват. Добавя се киселото (прясното) мляко и се разбърква. Брашното, смесено със содата за хляб се прибавя, също и олиото. Прибавят се овесените ядки, триците и сиренето и отново се разбърква. Слагат се солта и маслините. С намазнени ръце от лепкавото тесто се оформят малки кръгли хлебчета, които се нареждат в намазнена тава. Отгоре на всяко хлебче се слага малка бучка масло. Може да се поръсят със сусам по желание. Пече се в предварително загрята фурна на 200-250 *С, докато покафенеят.

Забележка: Между хлебчетата се оставя място, защото се разливат и набухват. Пробват се с дървена клечка дали са опечени, защото пълнозърнестото брашно си е тъмно, и е по-трудно да се прецени кога са готови.


     

Последна редакция: пт, 13 апр 2007, 21:11 от Мис Бу

# 1
  • Мнения: 1 348
Страхотно Бу, много благодаря! А оставяш ли ги да втасват или направо ги мяташ във фурната? Покриваш ли ги с фолио докато се пекат?

# 2
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
Без втасване, направо да се печат. Без фолио, те стават бързичко и нямат време да се препекат   food002
Тъкмо дояждаме с Мая последните хлебчета;)

# 3
  • София
  • Мнения: 31 116
това звучи доста интересно
аз трябва да подложа мойто дебело слонче на диета Wink

# 4
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 030
Оказа се, че хлебчетата са и много трайни... Извадих тавата, прибрана неизмита във фурната да чака муза за търкане, и открих забравено хлебче  Embarassed  Embarassed  Embarassed на което му нямаше нищо...

# 5
  • София
  • Мнения: 2 203
Направих хлебчетата най-накрая и... стнаха сууупер!:multi:
Благодаря, Бу:)!
Дори свекърва ми ги хареса, а тя не си пада много по пълнозърнестото;)

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт