Много лека, вкусна и лесна тортичка!:)

  • 4 034
  • 14
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Торта "Карабас-Барабас"
нямам представа, защо така се казва, копнах я от руснаците Grinning 
 
За блатовете:
200 г  брашно
150 г  захар
5 яйца
1пак. бакпулвер
1 щ. сол
1-2 ванилии

За крема:
700 г вишни
500 г извара
400 г  закв. сметана
120 г захар
100 г шоколад
1пак. желатин
1 портокал – сока и кората му

Загрейте фурната на 180 °С.
Намазнете/застелете торт. форма.
Разбийте жълтъците със захарта, ванилията и 5 с.л. вода. Добавете брашното смесено с бакпулвера. Белтъците със солта разбийте на сняг и прибавете и тях, като разбърквате с дървена лъжица внимателно и в една посока (ама това си го знаете де). Изсипете във формата и печете о-о 25 мин. Охладете и разрежете на 3 блата.

Претрийте изварата през цедка и разбъркайте със 100г от захарта, кората и сока на портокала, сметаната и ½ от шоколада. Намажете блатовете и охладете.
В това време накиснете желатина в малко студена вода. Вишните загрейте със захарта (останалите 20 г) до разтварянето и’ . Изчакайте малко да не е съвсем вряло и прибавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Охладете и когато започне да стяга изсипете върху тортата. Поръсете с останалия шоколад и охладете.


Моите впечатления:
Използвах 26см форма.
При жълтъците сложих пр. мляко вместо вода.
Ползвах череши (това ми се намираше в хладилника и бяха доста малко – към 300г.(но е доста добре и така),ама аз по принцип не бих сложила 700г, най- много 500. Изварата ми беше 400г (пак толкова  ми се намираше Wink) и ползвах т. Сметана(300мл), която трябваше да употребя Grinning, не че нямах и заквасена ...и мисля, че на нас така по- ни допада.

Блатовете са се напоили идеално от крема, не е много сладка, много е лекичка ... абе страхотна ! Пробвайте!
Да ви е сладко !  chef

клик

клик

# 1
  • София
  • Мнения: 718
А дали би ме взела да живея у вас  Flutter
Поздравления за поредното ти произведение  smile3525

# 2
  • София
  • Мнения: 974
Аааааа не мога повече   smile3534
Смилете се над мен бе хора, не мога да подмина такава торта, трябва да я направя  Hug

Морена, мила мислех да мързелувам утре, ама май няма да стане ....торта ще правя newsm51

# 3
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
А дали би ме взела да живея у вас 
Пупси ако не те стряска теснотията идвай  Hug  И благодаря!  bouquet

Аним, мисля че можеш да ги съвместиш и двете
Цитат на: Anim
.. мислех да мързелувам утре, ама май няма да стане ....торта ще правя
тортата наистина е лесничка и не отнема много време Grinning.

# 4
  • София
  • Мнения: 2 044
 smile3534Моренка,пак ми потекоха лигите,като вида твоя рецепта и не мога да се стърпя да не я прочета.Ти си виновна за мойто надебеляване,да знаеш Naughty Joy

# 5
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
ааа, не Naughty ... надявам се някой друг да е ... хубавата ти лентичка например Grinning! Пу, пу,...!

# 6
  • Мнения: 7 474
Казва се Карабас- Барабас, защото въпросния г-н е дебел и ако ядеш често торта............ Joy Joy Joy

# 7
  • Варна
  • Мнения: 10 781
Морена, тези красиви снимки ти ли ги правиш?  newsm78

# 8
  • София
  • Мнения: 718
Никак даже.....  bouquet

# 9
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
 Embarassed Embarassed....Киса, аз...старая се. Благодаря!  bouquet

# 10
  • Варна
  • Мнения: 10 781
Embarassed Embarassed....Киса, аз...старая се. Благодаря!  bouquet

Малеее  ooooh! Изглеждат като от някой профи-сайт. Браво!   bouquet

# 11
  • Sofia
  • Мнения: 21 579
Embarassedлелееее, забравих да кажа - да се чустваш почерпена!  bouquet

# 12
  • Варна
  • Мнения: 10 781
Embarassedлелееее, забравих да кажа - да се чустваш почерпена!  bouquet

Миси...  Rolling Eyes Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 35 814
Моренка, благодаря ти много за рецептата

Обожавам извара, а пък сладкиш с извара още повече....какво да кажа пък за торта.   Hug
Умееш го това изкуство до съвършенство, поздравления!
 

# 14
  • Мнения: 121
Направих я УРА Grinning
Мисля, че стана само желираните череши - пълен провал Embarassed
Сложих ги отгоре, но сока попи в блата. Замазах положението с натрошени бисквити и шоколад
та доби приличен външен вид.
За вкуса й в понеделник ще пиша Grinning

Общи условия

Активация на акаунт