Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 юли 2006, 18:28 ч.

Листа от цвекло????

  • 6 098
  • 15
  •   1
Отговори
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 425
Момичета искам да Ви питам свикито ми донесе много листа от цвекло за сърмички и искам да ги замразя за зимата.Трябва ли предварително да ги бланширам или може и сурови да ги замразя?Благодаря Ви!!!  bouquet

# 1
  • Мнения: 502
виж статията "Как се бланшират зеленчуци? " от 21.07.06г.

# 2
  • Джунгландия
  • Мнения: 3 805
виж статията "Как се бланшират зеленчуци? " от 21.07.06г.


Я да полюбопитствам и аз: къде е тази статия?

# 3
  • Мнения: 3 164
виж статията "Как се бланшират зеленчуци? " от 21.07.06г.


Я да полюбопитствам и аз: къде е тази статия?

И аз това питам. Впрочем стават ли сърмички с листа от цвекло? Аз не знаех досега. Принципът, по който се приготвят същият ли е?

# 4
  • Мнения: 10 295
Тук е темата. Самата аз не съм правила сарми с такива листа, но съм чувала, че се правят.

А тук рецепта за такива сърми. С помощта на google-то! Grinning

# 5
  • Мнения: 502
намерих и една рецепта:
Сарми на фурна
(рецептата е от Троянския манастир “Св.Богородица”)


ПРОДУКТИ: 15-20 листа от цвекло (лапад, пресни листа от издънките на липа или на дюля), 3 глави стар лук (или 2 връзки пресен лук), 2 кафени чашки ориз, по 1 кафеена чашка нарязани на ситно листа от целина, девасил и пресен джоджен, 1 1/2 кафеени чашки олио, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол

Попарваме с вряла вода листата от цвекло и ги отцеждаме. В 1 кафеена чашка от олиото запържваме нарязания на ситно лук и ориза – предварително изчистен, измит и подсушен, Прибавяме нарязаните листа от целина, девесил и джоджен, посоляваме, наливаме 4 кафени чашки топла вода и варим, докато оризът набъбне. Като използваме попарените листа от цвекло, завиваме сарми, които нареждаме в намаслена тава. Заливаме сармите с останалото олио (затоплено и оцветено с червения пипер). Наливаме толкова топла вода, колкото е необходимо течността да стигне до половината от височината на сармите, и печем в умерена фурна 45 минути. Сармите поднасяме с кисело мляко.

# 6
  • Варна
  • Мнения: 6 879
За пръв път чувам, че листата на цвеклото стават за ядене.  Rolling Eyes Винаги сме ги давали на животните.  Simple Smile

# 7
  • Джунгландия
  • Мнения: 3 805
За пръв път чувам, че листата на цвеклото стават за ядене.  Rolling Eyes Винаги сме ги давали на животните.  Simple Smile
eeee, аз имам в една книжка и две рецепти за мусака от цвеклови листа.
Не съм готвила, но знам че са много полезни.
Също имам и рецепти с липови листа- сарми с гъби. Идея нямам дали е вкусно.
Но ако имам време и ако имате интерес- ще ви ги препиша.
Може вие да се прежалите. Аз ще изчакам 24ч. и тогава ще ги готвя. Wink
labrex , това за замразяването вече го срещам на много места.
Например тук.
Там няма за замразяване на тиквички(което всъщност ме вълнува),
както и за цвеклови листа(може би се прави като спанака)

# 8
  • Мнения: 10 295
Там няма за замразяване на тиквички(което всъщност ме вълнува),
както и за цвеклови листа(може би се прави като спанака)

Някъде из темите имаше за замразените тиквички. Аз съм пробвала нарязани на кръгчета, за пържене, слагам в пликове и във фризера, но зимата, като ги изпържа, стоят като гумени. Повече не слагам такива, а само нарязани на кубчета, които са чудесни в супи и ястия. Пак във форума някой беше написал, че замразява изпържени тиквички в пликчета и били вкусни след размразяване. Така че ще сложа две-три пликчета пържени във фризера за проба. Пък ако ни харесат, догодина - повече.

А листа на цвекло не съм замразявала, но лозови, спанак, лападец слагам направо, без да ги бланширам.

# 9
  • Мнения: 3 164
Аз преди време питах тук за тиквички във фризера. И останах много доволна от резултата. Ето какво правя: Изпържвам тиквичките предварително и като се отцедят от мазнината ги слагам в пликчета и - във фризера. В името на науката изкарах и размразих едно пакетче. Невероятно е. Вкусът е същият!  А настъргани, осолени и отцедени от сока тиквички слагам за кюфтета. Нарязани на кубчета сложих за супи и т.н.

# 10
  • гр.Варна
  • Мнения: 1 425
Благодаря Ви на всички май ще ги сложа така както са си ,не вярвам да им стане нещо.
Rori- Правя ги по абсолютно същата рецепта и стават невероятно вкусни и са много полезни.
Киса стават невероятни сърмички и малкия ги обожава.Подобни на сърми от лапад, но много по-крехки.Ако имащ възможност пробвай ги ,няма да съжаляваш. Peace

# 11
  • Finland
  • Мнения: 1 017
Също имам и рецепти с липови листа- сарми с гъби. Идея нямам дали е вкусно.
Но ако имам време и ако имате интерес- ще ви ги препиша.

ох, от сърце моля за рецептата  Hug Heart Eyes Hug тук листа от цвекло, лапад или лозови посмъртно не мога да намеря... Sad А обожавам сърмичките...Виж, липови дървета бол  Hug

Много благодаря   bouquet

# 12
  • Джунгландия
  • Мнения: 3 805
Веднага!
Млади листа от липа
1 ч. л. ориз
2 ч. л. дом. пюре или 1 с. л. стерилизирани димати
200-250гр. съби
1 глава лук
1/2 китка магданоз
1/2 китка джоджен
ч. пипер, сол, 2-3 с.л. олио

Ако листата са твърди да се попарят леко.
Задушава се лука в олиото и малко вода .
Прибавят се гъбите(ситно нарязани)
1-2 с.л. вода и се захлупва, за да се задуши добре.
След като поомекнат гъбите се добавят ориза, ч.пипер, доматите, подправките
Залива се с гореща вода... до омекване на ориза

Май е почти стандартно. newsm78
С плънката се завиват сърми стегнатичко в липовите листа
Заливат се с хладка вода и се варят на тих огън.
Сервират се с кисело мляко.

Май не написах нищо ново- също като лозовите, но с гъби в плънката...

# 13
  • Finland
  • Мнения: 1 017
Благодаря ти, Мими  Hug  bouquet Hug

НА мен само факта, чЕ ми даде идеята с липови листа ми е достатъчÈн  Heart Eyes А с рецептата си сверявам и моите  Hug

  bouquet

# 14
  • Варна
  • Мнения: 6 879
Аз продължавам да се чудя за листата на цвеклото - не са ли горчиви?  newsm78

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт