Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 юли 2006, 11:41 ч.

Колко си приличат децата ви

 • 1 259
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7 263
Нямам предвид чисто физическата прилика на децата ви, а по-скоро характерите им. Темперамента, начина им на реакция към трудностите и предизвикателствата пред които са изправени. Синовете ми са доста различни по характер и това ме затруднява понякога защото една и съща ситуация изисква доста различни реакции от моя страна, ако е насочена към единия и ако е насочена към другия.
Как успявате да им обясните привидно двойния стандарт на решенията си ако сте имали такива ситуации?

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Моите са една зодия, но са като слънцето и луната. Безкрайно различни. Дъщеря ми ми е много лесна за разчитане и съвсем понятна, а брат й е все едно ми е харизан. Много странно дете, абсолютно непонятно за всички наоколо. Аз съм човек, съществуващ по коловози. Всяко излизане от рамките ме изнервя и дразни, но синът ми е едно постоянно предизвикателство за мен и никога не реагирам "нормално" на него. Да, съвсем различно се отнасям с двамата, но не виждам това да поражда конфликт между тях. Поне на този етап. Наталия не го и позволява - незабележимо, но настойчиво коригира всяка "несправедливост". А Крисо изобщо не забелязва такива неща. Той е толкова над нещата по принцип, че не знам дали е възможно повече. Не се сещам за ситуация, в която да ми се е налагало да аргументирам поведението си или отношението си към някой от тях на някой от тях.

# 2
 • Мнения: 172
Само външна прилика,а иначе са напълно различни........Е друг е въпроса,че сега на малкия се оформя характера,но за момента е така,а и не мисля ,че ще има някаква прилика и занапред.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 706
Коренно различни и по визия и по характер. За сега единственото обяснение за двойния стандарт на решенията е това, че Йоана не разбира повечето неща. Това, което го разбира обаче се старая да няма двоен стандарт.

# 4
 • Мнения: 4 966
По отношение на външната прилика - разнояйчни близначки са, но си приличат много на пръв поглед.
Ето ги:
http://community.webshots.com/photo/549871637/2768731560089660920VXYoCk#
За характера - нищо общо и често попадам в същото объркано положение. Едната (Еси) е много кротка, внимателна, общителна, разбира ме от половин дума, гальовна е. Другата (Криси) е по-нервна, не обича да общува с непознати, лесно се ядосва и дори налита да удря други деца (от което аз умирам от срам, защото уж ги възпитавам и гледам еднакво), инат е (не е лошо дете, но просто е "особен характер" и го изявява още отсега).
Понякога за едно и също нещо се получава така, че аз го обяснявам спокойно и Есинка разбира и слуша, а Кика си прави каквото си е наумила, та се налага след нея да викна или да я гушна, за да се укроти. Не намирам начин да обясня различното отношение, защото това може да ги настрои една срещу друга. Нали според психолозите не бива да се прави сравнение между децата, та не мога да й кажа: "Карам ти се, защото не ме слушаш, а сестра ти слуша и затова я хваля.". Няма начин. Просто се опитвам да намеря най-добрия подход за всяка от тях, но често ми е трудно да превключа ooooh!.

# 5
 • Мнения: 7 263
Нали според психолозите не бива да се прави сравнение между децата, та не мога да й кажа: "Карам ти се, защото не ме слушаш, а сестра ти слуша и затова я хваля.". Няма начин. Просто се опитвам да намеря най-добрия подход за всяка от тях, но често ми е трудно да превключа ooooh!.

С две думи това и аз исках да кажа. Понякога ми е много трудно да превключа. Все едно като караш със 120 на 5-та и да включиш задна  Joy Joy Joy.
Иначе аз избягвам когато порицавам единия да хваля другия, но понякога самите действия са такива че порицавайки ги си давам сметка, че мога да засегна другото дете.
Успокоихте ме де. Единствената прилика между двамата е, че са безумно енергични и палави. Всичко друго е все едно са от различни планети. Мисля си че е от опита и методите на възпитание, които прилагаме и които най-вероятно сме усъвършенствали при малкия. Но щом и при теб с близнаците е така - значи си е до децата и всяко просто се ражда с характера си.

# 6
 • Мнения: 46
Физически си приличат, но като темперамент и характер изобщо нищо общо голямата е палава за две момчета, а малката е по спокойна и срамежлива и затова подходът към двете е различен. Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 1 351
Коренно различни и по визия и по характер.
И моите така. Все едно не са от една майка. Laughing

# 8
 • Мнения: 1 890
Тотално различни...

При мен притеснението, обаче е, че започват да се сравняват, а няма база за сравнение.
Едната на 4, другата на 7 - различни Вселени, отвсякъде погледнато...
Това води до караници, цупене и тайничко пошляпване, когато не съм наоколо...
Думи от рода: тя е по-хубава, аз не мога да рисувам, тя има нови дрехи, аз сега какво да облека...и пр., направо поставят на изпитание въображението ми..., а за търпението да не говорим.

azaf, момичетата са страхотни!   bouquet

Lennyh, добро сравнение...много забавно, но много истинско...

# 9
 • Мнения: 6 462
Външно си приличат доста, независимо че са от различни бащи. По характер ми е трудно да  преценя, защото са със 7 години разлика, но на първо четене - нищо общо една с друга. Голямата от бебе си върви злояда, свръх енергична, с изключително раздвоено внимание и доста по- напред от връстниците си. Сама никога не се е заигравала, телевизия не обича да гледа, защото не може да се задържи толкова дълго време на едно място. Малкото е дебеланче, поспаланче и мързеланче. Проходи преди няколко дни (на 11 месеца е), но все още не може да се изправя самостоятелно, ако я сложа да легне, сама няма да си седне, абе с една дума - мързел Joy За сметка на това е много концентрирана и може с часове да си се занимава самичко и от сега се очертава голямо телеманче.

# 10
 • Мнения: 7 263
Успокоих се, че не сме единичен случай. Наистина понякога ми се случва да объркам тона и начина по който се опитвам  да се справям с единия и с другия.
Баткото ни е голяма блейка и лесно се отказва като срещне някакъв проблем - трябва му мноооого насърчение и да си нон-стоп около него. Малкия не се дава и дори нещо да му се опъне временно - продължава - докато не го пребори. Засега се справям, но от време на време искам да се опитам да възпитам черти от единия в другия и обратното  #Crazy #Crazy #Crazy. Ама  май няма да стане hahaha hahaha и ще се наложи да продължа с различния аршин в различните случаи newsm78 newsm78 newsm78

# 11
 • Мнения: 60
Разликата им е 5 години и си приличат ужасно много.
Като куче и котка.Момченцито на 7 кротичко.
Момиченцето на 2,7 е фурия

# 12
 • Мнения: 13 512
Моите деца са с 3г. и 9м. разлика и изобщо не си приличат.Нито физически,нито емоционално,но това много ми харесва. Всеки си има строга индивидуалност, която не им пречи да се разбират чудесно вече 12 години.

Последна редакция: вт, 08 авг 2006, 00:57 от monda

# 13
 • Мнения: 2 792
   Разбира се, че са различни като темперамент и характер, не съм очаквала и друго, за мен е очарователно запознаването с тяхната индивидуалност, споделено по един изцяло детински чист начин. Аз си имам изискванията към тях, но подхода ми е различен, на единия парирам опитите за налагане по един начин, на другия по друг, същото е за мотивацията и в същото време наблюдавам и научавам много за тях. Щастлива майка съм и двамата са старателни, всеки по своя си уникален и неповторим начин, но истината е че полагат усилия.
  Честно казано никога не ми е хрумвало да проектирам черти на Димана в Момчил или обратното, истинската им индивидулност ми харесва, колкото и усилия да ми косват определени неща за някой от двамата, това което научих с тях, че всичко е търпение.

# 14
 • Мнения: 190
Моите са една зодия, но са като слънцето и луната. Безкрайно различни. Дъщеря ми ми е много лесна за разчитане и съвсем понятна, а брат й е все едно ми е харизан. Много странно дете, абсолютно непонятно за всички наоколо. Аз съм човек, съществуващ по коловози. Всяко излизане от рамките ме изнервя и дразни, но синът ми е едно постоянно предизвикателство за мен и никога не реагирам "нормално" на него. Да, съвсем различно се отнасям с двамата, но не виждам това да поражда конфликт между тях. Поне на този етап. Наталия не го и позволява - незабележимо, но настойчиво коригира всяка "несправедливост". А Крисо изобщо не забелязва такива неща. Той е толкова над нещата по принцип, че не знам дали е възможно повече. Не се сещам за ситуация, в която да ми се е налагало да аргументирам поведението си или отношението си към някой от тях на някой от тях.
Четейки какво е написала dara, все едно чета за моите деца. Към едно и също нещо двамата се отнасят по различен начин. Към мое мнение, искане, заповед, желание - също реагират по различен начин.
Аз се старая отношението ми към тях да е едно и също, равнопоставено, но по-често не се получава, сина ми все успява да ме изкара от релсите с гръм и трясък.

Общи условия

Активация на акаунт