Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 4 авг. 2006, 17:36 ч.

Разделно хранене-рецепти

  • 391 474
  • 304
  •   1
Отговори
# 135
  • София
  • Мнения: 3 785
Една баничка:
Баница със спанак и яйца

Изчистете 1 кг.спанак,измийте го,нарежете го и го задушавайте с малко сол,докато омекне напълно.Отцедете го и го разбъркайте с 3-4 яйца,2-3 лъжици масло,1 малка настъргана глава лук,по 1 връзка копър и магданоз,ситно нарязани.
Сложете едната кора в тавата и повдигнете краищата й.Разстелете на равномерен пласт плънката и я покрийте с втората кора.Поръсете баницата с разтопено масло и я опечете в умерено загрята фурна.

Тази баница става със всякакви зелении-коприва,лапад,киселец или пък със ситно нарязани червени чушки плюс много джоджен и дивисил .

Последна редакция: чт, 19 окт 2006, 23:38 от ками

# 136
  • София
  • Мнения: 3 785
И още Wink:
Баница с праз и гъби

Сварете в подсолена вода 1/4 кг. нарязани на ивички гъби.
Запържете с 3-4 л.масло или олио 5-6 стръка праз,нарязани на колелца.Прибавете към праза и гъбите и задушавайте още 3-4 мин..
Свалете сместта от огъня,посослете я на вкус и я подправете с черен пипер,а след като изстине прибавете 2 яйца.
В намазана с масло тавичка наредете  от готовите кори,като ги ръсите с мазнина,и през всеки 2 кори слагате част от плънката.Полейте баницата с останалата мазнина и я опечете в умерено загрята фурна.

Баница с кисело зеле/зелник/

Нарежете на тънки ивички една средно голяма кисела зелка.Задушете я с 5-6 лъжици мазнина,като от време на време наливате по малко вода.Свалете от огъня и разбъркайте с малко червен пипер.
Сложете корите в намаслена тавичка,като между всеки 2 разстилате от плънката.Отгоре залейте с 3-4 с.л разтопено масло.Печете до зачервяване.

# 137
  • София
  • Мнения: 3 785
Сега имам малко повече време и ще ви кача малко десертчета.Предупреждавам,обаче,че са максимално близко до разделното хранене,но някои комбинации като брашно със захар и захар с масло,не са съвсем привични.
Иначе са леки и приятни.Който обича сладкото,може да пробва Laughing

А,и друго-тестените и зърнени храни е препоръчително,ако се смесват с плодове,те да са задължително кисели Peace

Тригуни

Замесете тесто с 250 мл. бяло вино,3 л.олио,1/4 л.сол и брашно,колкото поеме.Оставете го да престои 1/2 час,след което го разделете на 32 еднакви топчици.Разточете топчиците на питки колкото кафена чинийка,намажете ги с масло и ги съединете по 4,като ги залепвате една върху друга.Разточете от тях 8 тънки кори и ги оставете да поизсъхнат.наредете ги една върху друха,като ги поръсвате обилно с масло.Нарежете ги с остър нож на квадрати със страна 8-10 см.

Това е ако искате да си правите корите в къщи.Аз обикновено купувам бутер тесто и го нарязвам на същите квадрати.
Разбъркайте 1/2 чаша счукан сухар с 1 лъжичка канела и 1 к.ч.вода.Загрейте сместта,след което я отдръпнете да изстине.В средата на всеки квадрат слагайте по една ч.лъжичка от сместта.Прегънете квадратите по диагонал и ги притиснете леко в краищата.Наредете тригуните в намазана с масло тава,полейте ги с врящо масло и ги опечете в умерена фурна.След като изстинат напълно,ги залейте с горещ сироп,приготвен от 3/4 кг. захар и 4 чаши вода.Захлупете ги с по-голям съд или ги покрийите с кърпа за 1-2 часа.

Кадаиф

Разделете на 2 части 1 кг. кадаиф.Разстелете едната половина на равномерен пласт в намазана с масло тавичка и я поръсете с 1 пълна ч.лъжичка канела.Разстелете и останалият кадаиф и го полейте с 200 гр. разтопено масло или сложете нарязано на парчета 200 гр. масло.Опечете кадаифа до златисто и го оставете да изстине напълно.
Пригответе сироп от 1 кг.захар и 1 1/2 вода,като го варите 20 мин.,и прибавете сока от 1/2 лимон или 1/2 ч.л.лимонена киселина.Оставете го да се охлади и тогава залейте кадаифа.

Баклава"Охлюви"

1/2 кг. готови кори разделете на 2 части.
По дължината ка корите разстелете смес от 1 ч.л канела и 1 ч.л захар.Увийте корите на стегнати рула и ги нарежете по на 12 равни кръгчета/охлювчета/.
Намажете с масло тавичка и наредете парчетата плътно едно до друго.Сгорещете 200 гр. масло и полейте с него всяко охлювче.
Опечете баклавата и я оставете да изстине.
Пригответе сироп от 3 ч.чаши/600 гр./захар и 2 ч.чаши вода.Варете го 5 мин. след завирането му и го оставете да изстине,след което залейте с него баклавата.
След 3-4 часа обърнете внимателно едно по едно охлювчетата,за да се напоят добре и от другата страна.
Поднесете баклавата поне ден след приготвянето й.

# 138
  • София
  • Мнения: 3 785
Топки от грис с вишнев сироп

Сложете да заври 1/4 литър вода с 3 с.л.захар.Прибавете 1/2 чаша грис,размит на кашица с 1 чаша вода,и го бъркайте,докато се свари и сгъсти.Свалете го от огъня да изстине и го разбъркайте с 1 ч.л. канела и 2 праха ванилия.
С лъжичка,потопена в мазнина,гребвайте топки от гриса и ги пускайте в подходяща намаслена тавичка.Печете ги до златисто.
Като изстинат,наредете ги в стъклена чиния,като помежду им слагате вишни-пресни или от компот/препоръчително е да е без много захар/.
Поднесете ги полети с вишнев сироп.

Плодови целувки

Разбийте на топло 4 белтъка с 200 гр. пудра захар,до получаване на гъст сняг,който да пада на парчета.Прибавете една чаша ситно нарязани вишни или кайсии,предварително много хубаво отцедени.Гребвайте от сместта с чаена лъжичка и слагайте върху тавичка,постлана с хартия,целувките.Опечете в слаба фурна.

Масленки

Загрейте леко 1 ч.ч.масло.Прибавете 1 ч.ч пудра захар,2 праха ванилия и брашно,колкото е необходимо,за да замесите тесто.Омесете тестото с 1 к.ч.кисел мармелад или пюре от пресни кисели плодове и го оформете на топчици,колкото малък орех.Притиснете ги леко отгоре и ги опечете в слаба гурна до зачервяване.

# 139
  • София
  • Мнения: 3 785
Медени бисквити

Сложете в дълбок съд 5 с.л мед,1 ч.ч пудра захар,1 лъжичка амонячна сода,1/2 ч.л.сода бикарбонат.1 ч.л канела и по 5-6 ситно счукани карамфилчета и зърна черен пипер.
Прибавете постепенно брашно,колкото е необходимо,за да се замеси тесто.Оформете топчици от тестото и ги наредете в тава,намазана с масло.Опечете в умерена фурна.
Тези бисквитки стават по-вкусни и меки,като престоят няколко дни.

Фруктови пастички

Размийте 1 ч.чаша кисел мармелад с 1 ч.чаша хладка вода.Прибавете пресни кисели плодове-портокали,каисии,вишни,нарязани на ситно,2 ч..чл канела,1 1/2 ч.л,сода бикарбонат,1-2 ч.л.ситно нарязани портокалови кори от конфитюр и 1 ч.ч.захар.Разбийте добре сместта и прибавете 1 1/2 брашно,като бъркате сместта.Изсипете тестото в намазана тавичка и го опечете в силна фурна.
Нарежете опеченият сладкиш,след като изстине,на пастички.Поръсете ги с пудра захар ги украсете с плодове.

Курабии/Египет/

Пресейте в дълбок съд 3 ч.чаши брашно и направете в средата му кладенче.Прибавете 3/4 ч.ч.разтопено масло,1 к.чаша портокалова вода/или розова вода/ и замесете тесто.Направете от тестото топки колкото праскова и с палеца ги настиснете в средата,за да се образува вдлъбнатинка.
Нарежете на ситно 1 ч.чаша кисели плодове по желание,смесете ги с 1 ч.л канела.Разбийте ги с 1 1/2 ч/л.масло и 2-3 ч.л захар,докато получите еднородна маса.Налъпнете с нея вдлъбнатинките на курабийките.наредете сладките в намазана тавичка и печете до бледозлатисто.Поръсете ги с пудра захар.

# 140
  • София
  • Мнения: 3 785
Меден кейк

Сложете в дълбок съд 200 гр. мед и го разредете с 1 чаша зелен или черен чай,като го бъркате бавно.Прибавете последователно 1 чаша пудра захар,3 лъж.олио,1 к.л.сода бикарбонат,1 ч.л канела,1 к.чашка сварени портокалови кори,няколко счукани карамфилчета и брашно,колкото поеме сместта/ок.3 ч.чаши/.Разбивайте продължително тестото и го изспете в намазана и поръсена с брашно форма за кейк или тавичка.Опечете го в умерена фурна.
Нарежете кейка,след като изстине,и го поръсете с пудра захар.

Кук/Белгия/

Прибавете към 1/2 кг. брашно 5 с.л.захар,5 с.л.мед,1 ч.л ананасова есенция,1 к.л сода бикарбонат и 1 чаша хладка вода.Разбийте много добре сместта и я оставете да отлежи 2-3 часа,след което я изсипете в намазнена тавичка и я опечете в умерена фурна/за около час/.

Кейк/Ирландия/

Разбийте 2 к.ч.пудра захар с 4 с.л масло и прибавете 2 ч.ч.брашно,1 к.л.сода бикарбонат,1 щипка сол,1/2 ч.ч.хладка вода и 1 к.ч.уиски или коняк.Разбивайте сместта 15-20 мин.,след което я разбъркайте с 1/2 ч.чаша кисели плодове/по избор/.Изсипете готовата смес в намазнена форма за кейк и я опечете в умерена фурна.

# 141
  • София
  • Мнения: 3 785
Празничен сладкиш с бишкоти

Разбийте на пухкав крем 200 гр. масло с 200 гр. пудра захар.Карамелизирайте 150 гр. захар и я соатвете да изстине,след което я счукайте и прибавете към крема.Прибавете и 3 с.л течна сметана.Разбийте хубаво.
В дълбока стъклена чиния или форма за кейк наредете бишкоти и ги залейте с крема.

Пай с ябълки/Англия/

Замесете средно трърдо тесто с 1 1/2 ч.ч. брашно,2 с.л разтопено масло,1 щипка сол и вода,колкото поеме сместта.Разстелете 2/3 от тестото във форма за торта,намазана с масло,наредете отгоре 2-3 кисели ябълки,обелени и нарязани на тънки парчета,и 1/2 ч.ч.нарязани на дребно кайсии.Посипете върху тях 1 ч.ч.изчистени от костилките вишни,настъргана кора от 1 лимон,1 портокал,нарязан на малки кубчета и 1 малко индийско орехче,3 с.л захар и 1 ч.л канела.Покрийте сместта с останалото тесто.Надупчете сладкиша тук-там с вилица и го сложете да се пече в умерена фурна 35-40 мин.

# 142
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт от грис с вишнево сладко

Разредете 3/4 ч.ч.сладко от вишни с 3 ч.ч.гореща вода и прибавете 3 с.л.грис и 1-2 с.л захар.Сложете сместта на огъня и я бъркайте,докато се сгъсти.
Изсипете десерта в голяма чиния или в отделни малки купички.При поднасянето го полейте с вишнев сироп.

Грис халва

Сварете сироп от 1 ч.ч.захар и 2 ч.ч.вода.Запържете до златисто 1 1/2 ч.ч.грис с 1/4 ч.ч мазнина.Залейте го с врящия сироп и го бъркайте,докато заври,след което го оставете да ври още 3-4 мин.Свалете от огъня,покрийте с дебела кърпа или с кухненска хартия и го похлупете плътно.След 15-20 мин.го разбъркайте леко с вилица и отново го похлупете,докато изстине.
Поднесете поръсено с канела.

Халва"Сабоние"

Разбъркайте в тенджера 1 ч.ч.разтопено масло и ч.ч.захар.Сложете сместта на огъня.Щом заври,прибавете 1/2 ч.чаша натурално нишесте,размито на кашичка с 1 ч.ч.вода и 1 щипка сол.Бъркайте непрекъснато 10-12 мин.Свалете от огъня и я изсипете в правоъгълна тавичка.След като изстине,я нарежете на парчета.


# 143
  • София
  • Мнения: 3 785
Лек десерт с кайсии

Обелете и почистете от костилките 1/2 кг. кайсии.Пуснете ги в блендера до получаване на гладко пюре.
Разбийте на плътен сняг 2 белтъка с 2 к.ч. пудра захар и го прибавете лъжичка по лъжичка към кайсиевото пюре.Бийте сместта до получаването на лек пухкав крем.Разсипете десера в малки десертни купички и украсете с парченца кайсии.

Печени ябълки с ванилов сос

Измийте 8-10 еднакви по големина кислеи ябълки и ги издълбайте.Напълнете ги до половината със смес от захар и канела.Сварете сироп от 1 ч.ч.захар,2 пакетчета ванилия и 1/2 ч.ч.вода.Залейте ябълките с нея и ги опечете.

# 144
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт:

Печена тиква с ванилов сос

1 тиква "Цигулка"
3 с. л. захар
2 пакетчета ванилия
30 г краве масло
 1.От шийката на тиквата се отрязват кръгчета и се поставят в тава за печене. Всяко се поръсва с лъжица захар.Отгоре се слага по парченце масло
2. В тавата се сипват пакетчетата ванилия и се налива 1 пръст вода. Тиквата се пече около 30-40 минути в умерена фурна (при температура 180 градуса).

Последна редакция: пн, 23 окт 2006, 00:07 от ками

# 145
  • София
  • Мнения: 3 785
Десерт:

Тиква с карамелов сос

Тиквата се измива и нарязва на парчета. Сипва се захар в тавата, да се покрие дъното. Парчетата се нареждат с кората нагоре, залива се с половин до една чаша вода, зависи от големината на тавата и се пече около 1,30ч. на 180 градуса.Изважда се малко преди да е извряла напълно водата. Образува се карамелов сироп, с който се заливат парчетата, след като се извадят и обърнат с кората нагоре.

# 146
  • София
  • Мнения: 3 785
Постни:

Ориз с броколи и гъби шийтаке

1 глава броколи (300-400 г)
250-300 г ориз
1 шепа сушени гъби шийтаке (манатарка)
1 глава кромид лук
7 с. л. олио
2-3 скилидки чесън
3-4 с. л. соев сос
1/4 ч. л. сух джинджифил
6-7 семена сечуански пипер (бял пипер)
2-3 капки сусамово олио
2-3 щипки натриев глутаминат (вегета)
сол на вкус
1. Оризът се сварява в 1 1/2 л подсолена вода, а гъбите се накисват в студена вода, докато омекнат. Броколите се накъсват на розички, кочанът/ако са пресни и са с кочан/ се обелва с картофобелачка и се нарязва на кубчета. Поставят се за 10 минути в студена вода, след което се изцеждат.
2. Тиганът се загрява, налива се олиото и се изчаква да запуши. Слага се нарязаният наедро лук и се разбърква няколко пъти, след което се добавят семената сечуански пипер, джинджифилът, броколите и изцедените гъби шийтаке.
3. Пържи се 5-7 минути, като често се разбърква. Овкусява се с останалите подправки, залива се с 1/2 ч. ч. гореща вода и се задушава още няколко минути. Накрая към ястието се прибавя свареният и изцеден ориз, разбърква се, за да се овкуси от зеленчуците, и се сервира.

Вегетарианско-овчарски пай

250 г аспержи (стерилизирани)
250 г печурки
1 буркан горски гъби
30 г краве масло
3 с. л. бяло вино
1 стрък пресен чесън
2–3 стръка пресен лук
1 с. л. доматен сос
1 ч. л. мащерка
черен пипер и сол на вкус

за пюрето:
1 кг картофи
50 г краве масло
1/4 ч. л. смляно индийско орехче
1 ч. л. Сол
1. Аспержите се почистват, като се обелват и се отрязват два пръста от долната част. Нарязват се на по-малки парченца и се поставят в кипнала вода, за да се бланшират. Стоят няколко минути, изваждат се и се поставят в леденостудена вода.
2. Печурките се нарязват и се запържват в тиган с разтопеното масло
3. Чесънът и лукът се накълцват, слагат се при зачервилите се печурки и се пържат 1 минута. След това при тях се изсипват изцедените от соса горски гъби и аспержите.
4. Ароматизира се с виното, добавя се доматеният сос и се подправя с мащерката и черния пипер. Щом течността се изпари, тиганът се отстранява от котлона.
5. Картофите се пюрират и се подправят с индийското орехче и маслото. В йенски съд се слагат готовите зеленчуци, отгоре се поставят пюрираните картофи и се пече 30–40 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.

Ризото "Калабрезе"

200 г ориз (“Арборио”)
50 г сухи манатарки
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 голяма глава лук
500 мл зеленчуков бульон
1/2 в. ч. бяло сухо вино
2 с. л. зехтин
30 г краве масло
1. Манатарките се накисват в студена вода, за да омекнат, лукът се реже на едри кубчета и се запържва в загретите зехтин и масло. Прибавят се ситно нарязаните чушки и след като се позапържат, се слагат нарязаните наедро манатарки и се пържи около минута.
2. Слага се оризът, разбърква се и се наливат виното и водата от накиснатите манатарки (без утайката). Когато той поеме течността, се сипва 1/3 от бульона и се оставя да ври, докато оризът отново го поеме. Сипва се отново бульон и така, докато се изчерпи.

# 147
  • София
  • Мнения: 3 785
Риба:

Дунавски гювеч от сом

1 сом (1,200 кг)
400 мл консервирани домати
200 г целина
4 моркова
1 голяма глава кромид лук
50 мл червено вино
5-6 скилидки чесън
1/4 връзка магданоз
1 стрък целина
1 ч. л. сол
 
1. Рибата се почиства от вътрешностите и се отстраняват главата, опашката, перките и кожата. Нарязва се на дебели котлети, осолява се и се оставя да престои 10-15 минути.
2. Лукът, морковът и чесънът се режат на тънки филийки, грудката целина се почиства и се нарязва на тънки ивички. Всичко се слага в купа и се залива с пюрираните домати и виното. Прибавят се нарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината.
3. Гювечът за печене се намаслява. Дъното му се покрива със зеленчуците, поставят се рибните котлети и се похлупванарязаните зеленчуци, накълцаният магданоз и целината.
4. Гювечето се вкарва в предварително загрята до температура 150 градуса фурна. След като то се загрее, температурата се увеличава на 180 градуса и се пече до кулинарна готовност.

Рибен гювеч

1 кг сом
2-3 моркова
2 домата
2 чушки
1 голяма глава лук
2-3 стръка целина
листа от лапад
8 с. л. олио
магданоз
сол
1. Лукът се нарязва на едри полумесеци, морковите и чушките - на колелца. Запържват се в олио за няколко минути. Подправят се със ситно нарязана целина, налива се 1 пръст гореща вода, посолява се и се задушава 10-15 минути
2. Рибата се почиства от кожата и дребните костици. Нарязва се на порционни парчета и се подправя със сол и прясно изцеден лимон. Парчетата се увиват в големи листа лапад, така че да се получат пакетчета. Слагат се в намазан с олио глинен гювеч.
3. Върху всяко пакетче се поставя по един резен домат. Посолява се, отгоре се изсипват задушените зеленчуци. Ястието се пече 30 минути при температура 160-180 градуса


# 148
  • София
  • Мнения: 3 785
Агнешко:

Измирска кавърма

600 г обезкостено агнешко месо
3 глави лук
1 1/2 ч. л. риган
50 г краве масло
4 с. л. олио
черен пипер и сол на вкус

1. Агнешкото месо се нарязва на кубчета и се запържва в нагорещеното масло. Главите лук се обелват и се измиват. Когато от месото се отдели водата, се добавят целите глави лук и се оставя да се задушава в собствен сос на тих огън около 50 минути, докато сосът се изпари.
2. Когато месото остане на мазнина, се махат главите лук, слага се още малко масло и се подправя със сол, черен пипер, риган и копър. Разбърква се и се отстранява от котлона.

# 149
  • София
  • Мнения: 3 785
Яйца:

Яйца а-ла-паризиен

250 г гъби
1/2 буркан домати (3 домата)
1 стрък зелен лук (малка глава кромид)
1 стрък целина
1 скилидка чесън
магданоз
4 яйца
2 с. л. краве масло (40-50 г)
1 щипка захар
сол на вкус

1. Гъбите се нарязват на филийки заедно с пънчетата, чесънът се счуква, магданозът се нарязва надребно
2. Доматите се пасират заедно с целината, лука, сол и малко захар/за да не киселеят доматите/
3. В тиган на силен огън се загрява маслото и гъбите се запържват за 5-6 минути при непрекъснато бъркане. Изсипва се доматената смес, разбърква се и се проверява на сол.
4. Ястието се разпределя в намаслени гювечета, отгоре се счупва по едно яйце. Пекат се във фурна около 15 минути при температура 220 градуса, докато яйцата се забулят.

Общи условия

Активация на акаунт