Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 13 дек. 2004, 10:17 ч.

Вълшебни курабии, Biju1

  • 2 353
  • 11
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 474
Цитат на: Biju1
Необходими продукти
за около 30 броя
250 г брашно, 350 г пудра захар, 1 яйце, 1 чаена лъжичка канела, 150 г масло, 2 супени лъжици сок от лимон, различни оцветители за готварски цели, пъстри и златни захарни топчета

Начин на приготовление
Брашното се пресява на работната плоскост издълбава се кладенче. Отгоре се пресяват 150 г пудра захар, яйцето и канелата се сипват във вдлъбнатината. Студеното масло се накъсва на парченца и се нарежда по краищата.
Всичко се накълцва с голям нож, след което се омесва бързо на гладко тесто. Увива се във фолио и престоява 30 минути в хладилника.
Тавата се покрива с хартия за печене. Фурната се загрява предварително но 180 градуса. Тестото се омесва още веднъж кратко, разточва се върлху леко набрашнена плоскост на кора с дебелина около 4 мм. Изрязват се фигурки с формички и се нареждат в тавата. Пекат се около 10 минути, изваждат се и се оставят да изстинат върху скара за сладкиши.
Лимоновият сок се разбърква с останалата пудра захар, разделя се на порции и се оцветява различните оцветители. С помощта на шприц сладките се укракяват фигурално. Накрая сe декорират със захарните топчета.
Време за приготовление: около 50 минути



Току-що изкарах поредната тава с коледните ми курабии. Е, рецептата търпи малко корекции при изпълнението й, но ТЕСТОТО Е ПЕРФЕКТНО - нито меко, нито твърдо, разточва се идеално, но по-добре ако се раздели на 2-3 части....Печенето е обаче около 20 мин.....

Цялата зоологическа градина, която направих от мечета, зайчета,рибки, патета ще бъде глазирана следобед....

За фигурките от сорта на сърца, ромбове, детелини и прочие ще приложа следният ефект: преди печенето на всяка фигурка се прави малка дупка с клечка за зъби. Възможно е след опичане да се наложи дооформяне все пак. След изстиване в дупката се прокарва малко панделка (от тази за букетите), вързва се и краищата се накъдрят. Разбира се панделките са в различни цветове.....

Съжалявам, че не мога да ви пусна снимки, но знам че имате голяма фантазия Wink  и ако още някой се съмнява, че няма да ги направи както трябва, да запрята ръкави....Горната рецепта е супер!

Благодаря Бижу Simple Smile

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Ще се пробва! Laughing

# 2
  • Мнения: 6 144
Давай корекциите, че тези дни и аз ще ги захващам. Вчера купих перлите и пр. красоти.

# 3
  • Мнения: 3 474
ами това, което писах по-горе:
то не са точно корекции, ами уточнения:
1. по-удачно е да се раздели тестото на части, аз го разделих на 4, после го разточвах и рязах формите, остатъкът пак го разточвах и пак режех...
2. и печенето, т.е. нещо като съхнене на курабиите отнема около 20 мин. на тава. моите бяха 4 тави и половина!
аз лично сложих и малко по-малко канела, около 1/2 ч.л.


и още не съм броила, но ми излязоха поне 60 бройки!

айде, сега бягам ,че бабка си чака разходката Wink

# 4
  • Sofiа
  • Мнения: 2 582
Мда и аз ги правих в събота - станаха страхотни. Сутринта видех, че една самотна срамежлива бисквитка е останала в кутията.
И моите ги пекох около 20 минути.

# 5
  • София
  • Мнения: 1 118
Звучи много лесно и много вкусно, но някой може ли да каже кое се реже с нож? И обиколих няколко магазина - Фантастико, Европа, Била, но оцветители не видях... Само захарни пръчици Sad

# 6
  • Sofiа
  • Мнения: 2 582
Цитат на: Ani111
Звучи много лесно и много вкусно, но някой може ли да каже кое се реже с нож? И обиколих няколко магазина - Фантастико, Европа, Била, но оцветители не видях... Само захарни пръчици Sad

И аз не разбрах кое се реже с нож и нищо не рязах. (помислих, че е някаква печатна грешка).
Курабиите си станаха обаче  Grinning

# 7
  • София
  • Мнения: 1 931
Цитат на: Valery
Цитат на: Ani111
Звучи много лесно и много вкусно, но някой може ли да каже кое се реже с нож? И обиколих няколко магазина - Фантастико, Европа, Била, но оцветители не видях... Само захарни пръчици :(

И аз не разбрах кое се реже с нож и нищо не рязах. (помислих, че е някаква печатна грешка).
Курабиите си станаха обаче  :D


Мисля, че идеята е маслото да остане на парченца. За това се нарязва с нож. Тестото става с малки парченца масло в него, които не пречат да се разточва. Но така е много сложно, защото трябва да се работи много бързо, иначе маслото ще се поеме от брашното, а може и да се разтече.

Щом става и само с месене - няма да се претоварваме, я.

# 8
  • Варна
  • Мнения: 5 240
Аз ги правих точно по рецептата и като техника. Не знам как да го обясня, след като се сложат продуктите с ножа започва да се омесват и кълцат един вид. Така се получават на ситни трошици маслото и брашното, по-добре се размесват. След това се омесва по стандартния начин.

# 9
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Flash*
Аз ги правих точно по рецептата и като техника. Не знам как да го обясня, след като се сложат продуктите с ножа започва да се омесват и кълцат един вид. Така се получават на ситни трошици маслото и брашното, по-добре се размесват. След това се омесва по стандартния начин.

Точно това е идеята  Grinning
Заринах се с рецепти за курабийки и сладки... дано успея да опитам всички  Laughing

# 10
  • Варна
  • Мнения: 5 240
Цитат на: tedi_b
Заринах се с рецепти за курабийки и сладки... дано успея да опитам всички  Laughing


И аз така, но след празниците ще се наложи да пусна тема за диетични храни. Animal Pig

# 11
  • Мнения: 4 358
Цитат на: Flash*
Цитат на: tedi_b
Заринах се с рецепти за курабийки и сладки... дано успея да опитам всички  Laughing
И аз така, но след празниците ще се наложи да пусна тема за диетични храни. Animal Pig

Същото си го мислех  Laughing  Laughing  Laughing

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт