Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 884
Предстои ни операция на двете крачета поради тежко плоскостъпие.Ако има родители на оперирани деца бих искала да ги попитам как се чувстват децата им след операцията.

# 1
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 409
Хм, колко тежко плоскостъпие? Колко е голямо детенцето?
Колко лекари са на това мнение?
Правихте ли упражнения за стягане на свода? (ходене бос по грапава повърхност, търкаляне с краче на шишарки или царевица за пуканки)

# 2
 • Мнения: 884
В Пловдив го наблюдава д-р Панчев, консултирали сме се с д-р Токмакова, д-р Янакиев а в самото начало с още един лекар но немога точно да си спомня името.В София бяхме при Драганов а преди 10 дни и при проф. Владимиров. Всички ни препоръчват операция като се разминават във времето за извършване на операцията дали сега ( детето е на 5 години) или да изчакаме да стане на 10 г. и да видим дали няма да има някакво подобрение.Причината според лекарите, е че детето има халтави стави. Ако не се оперира с течение на времето ще има сериозни проблеми с ходенето и стоенето прав.Той и сега има оплаквания.

# 3
 • Plovdiv->Toronto
 • Мнения: 1 361
Колко е голямо детето наистина, над или под 8 години, образува ли се свод като свие палците навътре, изпитва ли болка и ограничения в движенията, какво точно ще му правят? Ето един любим мой сайт, другарите в Балтимор правят много хубави спретнати операцийки за слагане на малки изкуствени или истински - от костна банка импланти. Много добри резултати.
http://footandankle.mdmercy.com/conditions/flatfeet/childhood.html

# 4
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
Проф. Владимиров, предполагам от ортопедията в Горна баня, е много добър специалист. Докато чакате не ви ли предписаха да носите стелки, да правите специална гимнастика.

# 5
 • Мнения: 884
Детето е на 5 години.От три години е със стелки и ортопедични обувки.Проф. Владимиров ни каза че и двете се отричат в момента.Препоръча ни супинатори, които се слагат в обувките за да дразнят ходилото при ходене.Правим упражнения, ходи на пръсти, знае как трябва да сяда но ефект няма напротив вече са започнали да му се деформират петичките.Като го заболят краката сяда на земята или пък си събува обувките.Професора ни обясни че при операцията се оформя свод на крачето.Според лекарите заболяването е наследствено.Всечки стави са му халтави но оснсвния проблем е при крачетата.

# 6
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 409
Няколко познати дечица имат проблем с халтави стави, но при всички тях проблема се оправи с гимнастика. Само че почнаха на около годинка - понеже заради ставите не прохождаха.
Тези стави може да ги държи само стегнат и добре развит мускул.
Детето е най-добре да го запишете на плуване, защото от плуването се правят мускули, без да се натоварва свода на краченцата.
Така е наистина, стелките и твьрдите обувки се отричат, защото пасивно крепят глезена, а не стимулират образуване на мускули.
Правете упражнения за плоскостъпието и колко може по-вече детето да ходи босо.
Не мога да видя доколо тежко е положението, но свода го държат мускули, а мускулите подлежат на тренировка. Изчакайте още малко и тренирайте.

# 7
 • Мнения: 213
Приятелят ми е опериран от тежко плоскостъпие като малък на 5-6 години. На 14-15 са го оперирали пак. Доколкото разбрах е било доста тежък период - фактът че петгодишно дете се разхожда в количка е предизвикал доста хорски приказки, а пък и това, че дълго време е търпял подигравки в училище, абе ....
Според майка му след тези операции за дълго е загубил енергия и ентусиазъм за каквото и да е. а и вследствие дългите престои по болници имунната му система е разбита тотално.
А и с операцията не са се справили перфектно и едното му стъпало е откровено криво.
С една дума е било доста тежък период, макар че разбира се благодарение на тази операция въобще ходи сега, което може да се каже компенсира в голяма степен тази тежест.

Общи условия

Активация на акаунт