Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 ян. 2005, 21:50 ч.

Биберон-залъгалки: факти и проучвания

 • 24 578
 • 19
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Биберон-залъгалки

©2001 Diane Wiessinger, MS, IBCLC


Ето какво имат да кажат за бибероните най-новите изследвания,
какво остава неказано,
и какво може всичко това да означава за вас и вашето бебе.

Рутинното използване на биберон-залъгалка се свързва с ранно отбиване. Връзката е много ясна. Но не се знае дали майки, които имат проблеми, е по-вероятно да се обърнат към биберона-залъгалка, или дали самите биберони са проблемът.

Бибероните се свързват със сукателни проблеми, особено ако се използват през първите няколко дни след раждането. Отново, не е ясно дали те причиняват проблемите, или майките, чиито бебета вече имат проблеми, е по-вероятно да използват биберон-залъгалка. Но и двете връзки ясно показват, че ако чувствате, че кърменето не върви добре, по-голям смисъл има да потърсите квалифицирана помощ, отколкото да започнете да използвате биберон-залъгалка.
 
Бибероните се свързват с понижен прием на мляко по време на най-бързото нарастване на мозъка. За новороденото, което се нуждае от много чести хранения, и за бебето, което не расте добре, това може да е сериозен проблем. Бебето, което иска да суче, обикновено търси калории. Да му дадете биберон е все едно да дадете дъвка без захар на някого, който се опитва да удвои теглото си за няколко месеца. Въвеждането на интервали между храненията се прави за удобство на майката или за да поддържа идеята й за “нормален” интервал между храненията, а не за добруването на бебето.
 
Бибероните се свързват с увеличаване на инфекциите на ушите и млечницата при бебета в ясли. Интересното е, че самото действие на използването на биберона-залъгалка изглежда да е част от проблема, не само чистотата на биберона сама по себе си.
 
Американската Академия по Педиатрия препоръчва бибероните-залъгалки да се избягват, и ако се използват, да бъдат въведени само след като кърменето е добре установено.
 
УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация не сертифицират за Приятел на Бебето никой родилен дом, в който регулярно се използват биберони. Има над 15,000 Болници, Приятели на Бебето по света. По-малко от 40 от тях са в САЩ и Канада. (В България също има няколко Болници, Приятели на Бебето, бел. моя)
 
”Да оставяш бебето да те използва като биберон” е нормален модел на поведение при кърмене. Няма никакво доказателство в полза на ограничаване времето, което бебето прекарва на гърдата; има много доказателства, че бебетата не бива да бъдат ограничавани. Въпреки това, ако бебето изглежда да суче през цялото време, с неистова нужда да суче (особено ако не наддава добре, бел. моя), трябва специалист по кърмене да прецени ефективността на сукане. Бебета, които искат да сучат, обикновено искат храна.
 
Бибероните-залъгалки са свързани в едно проучване с нисък коефициент на интелигентност. Има само едно изследване, което е направило тази връзка, но заключението е, че рутинното “укротяване на бебето” с биберон-залъгалка, вместо да се посрещнат нуждите му от стимулация и взаимодействие, може да забави умственото му развитие.

Бибероните засягат майчините отговори на бебешкия плач. Майката е склонна да научи по-малко техники за успокояване, ако редовно използва биберон-залъгалка.
 
Бибероните не са свързани с алергия към латекса. Въпреки това в свят, в който алергиите към латекса се увеличават, може да е от значение да се вземе силиконов биберон, ако изобщо се използва такъв.
 
Употребата на биберон-залъгалка по време на хранене със сонда се свързва с подобрено наддаване на тегло при преждевременно родени бебета, макар че сукането на мека гръд е за предпочитане. Сукането по време на хранене освобождава хормони, които подпомагат храносмилането, като позволяват на преждевременно роденото бебе да усвои повече от храната и да наддава по-лесно.
 
Дизайнът на биберона-залъгалка изглежда няма значение. Макар че различни компании рекламират “ортодонтен” или “обучителен” биберон, няма изследване, което да подкрепя един дизайн пред друг. Чист пръст вероятно е най-добрият, защото е прикачен към истински човек. И по-голям пръст или палец на възрастен може да е по-смислен, защото бебетата нормално са с широко отворена уста на гърдата.

Дългосрочната употреба на биберон се свързва в няколко проучвания с проблеми в оралното развитие. В тези проучвания челюстите на децата не са развили толкова широка арка, както биха имали, ако бяха сукали година или повече без употребата на залъгалки, което е довело до повишена нужда от ортодонтна намеса и повишена трудност с дишането през носа.

Бебетата с биберони не се усмихват. Няма официално изследване, но можете да проверите това сами в който и да е по-голям магазин. Наблюдавайте как бебетата със и без биберони реагират на заобикалящото ги. Наблюдавайте как възрастните установяват връзка с бебетата. Кога се усмихват бебетата? Кога възрастните им се усмихват и се закачат с тях?

Какво става, когато нормалното трипосочно взаимодействие на сукане, калории и любящо докосване е нарушено от биберон-залъгалка? Все още знаем само някои от отговорите.
 
Бибероните винаги ли са лошо нещо? Не.
Понякога вредни ли са? Да.
Трябва ли да са така широко разпространени, както в момента?

Ако решите да използвате биберон-залъгалка,
разберете, че той замества храна за тялото и мозъка,
и го използвайте внимателно.

# 1
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Изключителна статия.
Аз лично съм чела доста за биберон-залъгалката и по принцип съм против употребата им.
Благодаря, за шанса да науча още нещо

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 16 920
Ами....не знам. newsm78 На мой змейчо залъгалката не му пречи на кърменето. Когато иска залъгалка - супер, но когато е гладен залъгалката се плюе на секундата. Залъгалката е вместо пръста. Беше на два часа бебе, когато ми го дадоха и вече беше си лапнал ръката с ръкава заедно. Един месец упоритост ми отне да го науча да смуче биберон вместо пръст или ръкав. Имам 80% успех, пак си лапа ръкава и пръста. Има и бебета като моето - ТРЯБВА да имат нещо в устата, винаги. Съгласете се все пак, че не мога да излизам навън и той да виси да гърдата. А варианта да го оставя да си смуче  ръкава и пръста ми изглежда много по-зле от биберона.

# 3
 • Мнения: 133
Аз също съм против, и не съм ползвала биберон и с двете деца, но искам да вмъкна че последната информация за SIDS (не знам как точно се превежда на български-внезапна детска смърт...)която четох казва че ползването на биберон може да намали риска...на моменти като ме обхване паниката се чувствам гузна че не настоявах на биберона...

# 4
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 073
Много хубаво, че е направено уточнението за рутинната и дългосрочна употреба, защото не само така се използва биберона и действително има случаи, в  които употребата му  е  единственият начин да не се оставя  бебето да реве, без последсвията да са всички посочени негативи.

А дали майката, която  редовно предлага гърдата при всяко неспокойствo на детето, също "е склонна да научи по-малко техники за успокояване"?  Малко ерес да внеса.  Mr. Green

 Айде  още: Понеже иде реч за факти и проучвания, наистина има изслеванията,  според които  спането с биберон намалява риска от синдрома на внезапната бебешка смърт.

Последна редакция: сб, 31 мар 2007, 06:15 от Червената Кралица

# 5
 • Мнения: 2 829
Хайде и аз да се включа с "компетентно" мнение Simple Smile- доколкото знам когато бебето суче (биберон залъгалка или гърда) то не заспивало онзи дълбок сън, който се свързва със синдрома на внезапната детска смърт. Поне така ми обясниха и пишеше в листовките, които ми дадоха в САЩ. Така че, да, бибероните намаляват риска, както и приспиването на гърда.
Аз лично не мога да се пиша от върлите противници на залъгалките, понеже упорито се опитвах да науча сина ми да ползва-ама не успях, та сега си мисля, че е било за добро Grinning

# 6
 • Мнения: 313
Хубава статия  bouquet Добре е да се каже, че изключително кърмените бебета не искат залъгалки (поне моето е така и на други майки, които познавам и кърмят напоискване).

# 7
 • Мнения: 487
Добре е да се каже, че изключително кърмените бебета не искат залъгалки
Аз кърмя бебето си на поискване и въпреки това то си иска залъгалката. Започнах да му я давам когато беше на 4 месеца, защото много плачеше преди да заспи, а на гърда не иска да стои освен ако не е гладен или жаден. Сега заспива много по-лесно със залъгалката, а и аз му я давам само преди сън.
 Peace

# 8
 • Мнения: 1 691
Интересна статия. Благодаря Simple Smile
Аз съм от противниците на залъгалката, но май наистина не съм разработила много начини за успокояване на бебето - основно успокоявам на гърда или с гушкане.

# 9
 • Мнения: 5 396
На мен залъгалката не ми създаваше проблеми при кърменето-Иво много добре си знаеше кога иска да суче и кога -залъгалката.Сега все още заспива с нея, но през останалото време не се сеща за нея.Сигурно ще е трудно отказването, но пък за сметка на това от както беше на 5 месеца Иво си заспива сам в креватчето, без да се налага да го приспивам.

# 10
 • Мнения: 8 242
Залъгалка ползвахме от 2рия до 9тия месец.. Сам си я отсвири  Crazy
Не ни е пречила на кърменето, защото я ползваше само за приспиване понякога и веднага биваше изплювана.. Никога не я искаше за игра или докато спи..

# 11
 • Мнения: 888
И аз не съм фен на залъгалките newsm78, но както друга мама по- горе беше споделила: ние също се кърмим на поискване, често пъти се приспиваме на гърдата, но не винаги, понякога детенце просто си иска биба, за да заспи- тъй като преполагам не винаги и е приятно гърдата да пуска мляко.../когато не е гладна или жадна/

# 12
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Бих искала да задам въпрос,не съм много наясно - каква е причината за синдрома на внезапната детска смърт?Всъщност, наречете ме неука, но за първи път чувам такова понятие....
Ще бъда благодарна за отговор.
Приятен ден на всички!

# 13
 • Мнения: 5 396
Бих искала да задам въпрос,не съм много наясно - каква е причината за синдрома на внезапната детска смърт?

http://www.bg-mamma.com/site/content/view/664/74/

# 14
 • В Сънландия
 • Мнения: 1 444
Благодаря за статията,там обаче също не се дава обяснение за причината за този синдром.А и (прехвърлих по-голямата част на две на три),не видях нещо да пише за биберон - залагалките.
А и видях неща, които не одобрявам, при отглеждането на дете,а именно спането на бебе по - гръб,противно на известното, е ужасно вредно и може да доведе до проблеми.
Е това си е мое мнение.Благодаря Ви за статията.Поне разбрах, какво е това понятие:о)

Общи условия

Активация на акаунт