Международната природозащитна организация WWF ще отбележи 72-рия рожден ден на най-стария природен парк на Балканите – Витоша - с празненство от 11 до 14 часа в събота, 28 октомври 2006 г., на поляната край хижа „Момина скала”.

Както на всeки купон ще се слуша музика, ще се танцува и дори ще се изяде торта от 1 квадратен метър.

Гостите на празника ще могат да развихрят творческия си хъс върху гигантска поздравителна картичка. Изрисувана и облепена намясто с природни материали, тя ще бъде връчена на екипа на Природен парк „Витоша” по случай рождения ден.

Ще има забавления за най-малките и ще се раздават подаръци не само на рожденика, но и на гостите. Те обаче ще трябва да открият всичко сами с помощта на карта, въображение и малко хитрина.

Всеки, който иска да остане природа в България, ще може да се подпише под петицията, която се разпространява от 14 български природозащитни организации.

- Как се стига до мястото на купона?
* С обществен транспорт може да се стигне до местността Златните мостове на Витоша. Оттам до поляната край хижа Момина скала е около половин час спокойно ходене.
*Маршрутка тръгва на всеки половин час от Руски паметник по бул. „Цар Борис ІІІ” и „Беловодски път” до Златните мостове.
*Автобуси тръгват от автостанция „Овча купел” за Златните мостове.

- През 1934 г. Витоша е обявена за първия природен парк в България и на Балканския полуостров по инициатива на Съюза за защита на родната природа. Това става само една година след Лондонското определение за национални паркове. За начало на туристическото движение в България се приема първият излет до Черни връх на Витоша на 28 август 1895 г., дело на писателя Алеко Константинов. Първата българска планинска хижа – Алеко, отваря врати също на Витоша през 1924 г.

panda.org/bulgaria