Купих цяло пиле, идея нямам как да процедирам с него.

  • 8 174
  • 25
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 5 577
... погледнах в готварската, но нещо не съм задоволена откъм идеи и пускам тема.

До сега само веднъж съм готвила цяло пиле (на фурна). Винаги вземам отделно бутчета, крила, филе ... така като са заедно ме стряскат.

Ама ей сега влязох в магазина, гледам го тоя красавец, охладен, че и пресен и го забърсах.  Blush
Че и кило и половина.

При положение, че ще готвя и супа не искам да пека цялото пиле. Няма да се изяде.

-> Мога ли да отделя месо от него, другото да замразя?
-> Как се готви пиле с гъби (и гъби взех, тях пък никога не съм готвила, например да откъсна бутовете и да ги опека с гъби, дали ще стане)?
-> Как се разчленява/чисти пиле (предното ми беше изчистено, това не е)?

Помогнете да решим съдбата му, как да направя да ми е удобно - хем да сготвя сега с гъби, хем да ми остане подходящо за после? Гледам го, гледам го ... не ми говори нищо.

# 1
  • Мнения: 5 577
Сетих се - искам пържолки да направя, ама кое месо се взема, грам не ми е ясно?
Като извънземно го гледам.

Хепл...

# 2
  • Мнения: 2 125
Режеш му кълките и крилата, чистенето е малко като геникологичен преглед... Mr. Greenот гръбчето също вземаш месото, а другото, което остане го замразяваш (за супа например).
Посваряваш го леко месцето и го мяташ или с картофи или с ориз..

За рязането можеш да използваш ножици.

# 3
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Не разбрах кое не му е изчистено - вътрешностите ли?
Ако е така разрязваш корема и изчистваш, като отделяш карантията - дроб, сърце, воденичка...
За пържолки се ползва бялото месо обикновено - като гътнеш пилето по гръб - от двете страни на голямата кост си вземаш филетата.Аз ги овкусявам с малко соев сос и подправки и мятам на оребрения тиган.
Останалото направи на порции - за супа можеш да отделиш крилата, карантията и част от бялото месце например, а и шийката.
Разрежи останалото на порции - горни и долни бутчета, другото както свариш.
За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...
Друг вариант - в плик за печене, наливам и малко бира...
Ако нещо не съм обяснила както трябва - питай...

# 4
  • Мнения: 497
Можеш да приготвиш това:
Пълненото  пиле.
Малко  бавно се приготвя, но става превъзходно.
Така, започвам:
Първо вземаш едно пиле (по-дбре да е охладено не замразено) около 1.500 кг. Обезкостяваш го, като го цепиш до половина откъм гърба, бялото месо да остане цяло. (отначало ми отнемаше около час, но после го правя за 15 минутки  )
След това се захващаш да правиш плънката:
7-8 супени лъжици ориз
1 глава лук
гъби
100 гр. бекон
нарязваш лука, бекона и гъбите и задушаваш, като са готови слагаш ориза и наливаш една чаша вода (горе долу като плънка за сарми или пълнени чушки). Когато ориза попие водата плънката е готова.
и тук започва "тънката работа" Първо зашиваш шията на пилето. Завързваш с конец на възел (за да излиза плънка през дупките) бутчетата и крилата (от крилата трябва да ти останат само бутчетата, другото си го отрязваш) и след това започваш да шиеш пилето от шията към дупето. Оствяш си дупка, колкото да можеш да го пълниш. Слагаш плънката, разпределяш я навсякъде  и дозашиваш.
Поставяш го в тенджера от йенско стъкло, като го оформяш, т.е. леко го спескваш така че бялото месо да е нагоре. Мажеш го с маргарин, наливаш една чаша бира, поръсваш с Маги вълшебен вкус за пиле.
Печеш на 150 градуса, около час и половина и е готово!
Става много много вкусно!!! и е оригинално.
А да забравих от подправките слагам малко сол на пилето преди да го напълня и черен пипер.
Нарязва се след като стои поне 30 минути на филийки, има вид на пилешко роле.
Да ви е сладко, ако ти се занимава.  

# 5
  • Мнения: 9 107
абе, уж си у гълъбите  Laughing

Вземи с остър нож.
Първо изчисти от остатъци от перушина. Измий хубаво и подсуши, за да го режеш по-лесно.
Първо махаш бутчетата - по-лесно е да махнеш цялото - след това на дъската го режеш на 2 - винаги гледаш къде е ставата и там режеш. Така първо от едната страна, след това от другата махаш.
После крилата - режеш едно крило - мъничката част и другата - по-голяма, без малкото бутче дето е до него - е не го знам как се  казва - то е всъщност най-месестото при крилата (малко чопанче му казва щерката, знам ли го кво е  Embarassed)
След това хващаш самото него - пак търсиш ставата - тя е закрепена до гърдите с бялото месо. Режеш през ставата.
След това от другата страна пак така.
Сега остава трупа на пилето. Като погледнеш към задната му част - от двете страни е по-тънко.  Режеш там еднакво от двете страни към гърба (тази част с трътката на пилето и едни "лопатки") - остава свързано за гръбнака само. Извиваш го обратно с ръка и то се отчупва - режеш го и с нож на дъската го разделяш на 2 еднакви части - странично по трътката.
Остават гърдите с гръбнака. Режеш го от двете страни - така че се отделят гърдите от гръбнака. Може на дъска - по-лесно е - пък и  са крехки пилетата.
Така отделен гръбнакът има едни ребра и в тях - бял дроб - махаш дроба и ако можеш отрежи тънката част на ребрата  - напреко на ребрата и ги махни.

Бялото месо се отделя по костта -а гърдите - с остър нож се изцепва по костта - така се отделят пържолите (които естествено не са само за пържоли, стават си за всичко). Ако ти е по-лесно - махни кожата и тогава ги режи.  От тук са най-хубавите пържоли. Други пържоли са от бута - там изцепваш месото по костта с остър нож и вземаш месото.
 Ако искаш да използваш тази част с гърдите с костта - постави цялото парче на дъска и срежи през костта на 3 или 4 части - тук вече с по-голям и тежък нож и натискаш здраво.

Накрая измиваш всичко на течаща вода, а ръцете с ломонов сок, да не ти ухае на живо месо  Laughing
Малките части и тези, накоито няма много месо можеш да си замразиш за супа или готвене.

Ама че обясних, но ако обясни някой по-научно ще се радвам и аз да прочета.

За гответе - има достатъчно рецепти за пиле с  гъби - може и със сметана, може с лук, - приготвяш всичко, овкусяваш и в тава/йена с капак във фурната.


Всъщност ето какво намерих тук като можеш да прескочиш идеята с пълненето на пилето.  Май не става - това е да му извадиш костите и да го напълниш така.

# 6
  • Мнения: 1 403
Направи го на бутилка  Crazy
Пълниш една бирена бутилка с вода, нахлузваш пилето. Намазваш го със сол+4ервен пипер.  С нож правиш цеп4ици  и пъхаш масло в дуп4иците. В тавата отделно слагаш вода+бира. Поставяш бутилката с нахлузеното пиле.Пухаш го във фурната.. Отвреме на време отвряш и слагаш масло отгоре така, 4е да се сти4а по пилето. Аз го пека на вентилатор с горещ въздух. Става страшно  Crazy

# 7
  • Мнения: 5 577
хаха, хубаво обяснение

За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...

А не може ли в обикновена тава? И кое месо се взема, май се спрях на това.

Можеш да приготвиш това:
Пълненото  пиле.

Благодаря за рецептата, слагам я в любими за другия път. Днес няма смисъл да готвя цялото, защото имам сварено агнешко от свекърва ми, което в момента правя на супа ... и много яденета ще се съберат. Това ще го направя със салатка, да сме по-гладни.  Wink

pep-4o да питам и теб - защо в йена с гъби? И колко водичка се слага?

dorotey  Crazy, изби рибата!!! И това ще пробвам другия път. Виж ти колко рецепти с цяло пиле, аз незнаех.

# 8
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
[

За пиле с гъби процедирам така - най-вкусно става в гювеч, ако нямаш и йена ще свърши работа - овкусяш с подправки и сол, мяташ го в йената заедно с почистените и нарязани гъби, може да сложиш и картофки, топено сирене и сметана, похлупваш и печеш...

А не може ли в обикновена тава? И кое месо се взема, май се спрях на това.

.
Може - покриваш я с фолио, за да стане задушено.Накрая махаш фолиото да се задуши.
Зависи за колко човека готвиш...ние вкъщи сме много и обикновено слагам цялото пиле.Ти ако искаш сложи само бутчетата.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 4 818
Как се разчленява животното?
Търсиш ставата и режеш върху нея, като се стараеш така да прережеш, че да отделиш на точното място двата кокала. Въртиш малко парчето, което ще отделяш, за да прецениш във вярната посока ли си забила ножа...Иначе с каквото и да режеш, може да се получи пихтия, но не и прилични парчета месо.
Надявам се, да съм била полезна.  Crazy

# 10
  • Мнения: 603
Вергилия  докато се помотам с отговора за разфасоване и те са те осведомили  Wink .Аз също го приготвям с гъби и картофки във фурната,в тава и става супер-слагам 3-4 глави лук,гъби,сол,червен пипер,моркови и задушавам,заедно с месото,после добавям и картофите и става екстра.
А за пържолки отделям филетата ,начуквам ги слагам малко сол и чер пипер,нареждам ги в някакъв съд и заливам със соев сос и малко оцет,след това ги мятам в оребрения и сервирам с гарнитура пожелание.
Да ти е сладко и после кажи как си го приготвила ти  Naughty

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Напълни го с ориз и гъбки, отстрани на тавичката добави 5-6 обелени и нарязани на едро картофи, добави 1 чаша вино и 1 чаша вода, покрий с фолио и го "забрави" във фурната на 250 градуса за 2 часа. После ще си оближете пръстите!

# 12
  • Мнения: 5 577
Надявам се, да съм била полезна.  Crazy

Разбира се, всяко инфо е необходимо в момента, т.к. още ме е страх - стоя и го гледам красавеца. Не смея да го подхвана.

Вергилия  докато се помотам с отговора за разфасоване и те са те осведомили  Wink .

Но още събирам смелост ... та, значи с гъби в тавичка ще се прави. Пържолки - нямам такъв тиган.  Sad
И морков ще сложа, дето каза пепи.
Pepi:
А картофките може ли веднага да ги сложа, защо после? Гъбите нарязани ли?
А водичка, трябва малко нали? Бутчетата ли да взема, какво каза и Мариетка?

# 13
  • Мнения: 25 600
Вергилия, аз ти предлагам нещо друго.
Ако си успяла да отделиш пържолки, сготви си ги както искаш - на скара или панирани. Кокалите с останалото по тях месо свари добре, изчопли месото и с него според количеството можеш да сготвиш супа или/и някакво ястие с ориз. От голямо пиле като твоето спокойно можеш да направиш 3-те манджи.
Ако филето е на малки парченца, можеш да направиш пилешки шишчета (след мариноване със соев сос и черен пипер).
Друг вариант е да запържиш (задушиш) месото с гъбите и когато са почти готови, да им пльоснеш една сметана отгоре плюс подправки на вкус. Бъркаш, докато се омеси добре и ще си оближете пръстите.  Wink
Абе не му се стряскай, както и да го направиш, все ще е вкусно!  Laughing

# 14
  • Мнения: 9 107
А картофките може ли веднага да ги сложа, защо после? Гъбите нарязани ли?
А водичка, трябва малко нали? Бутчетата ли да взема, какво каза и Мариетка?


в йена, защото ще се задуши. НАли искаш и гъби - може и гъби и картофи и морков - всичко наведнъж, тя като е с капак (и друга тава става с  капак или просто завиваш с фолио)  всичко ще се задуши. Накрая махаш капак/фолио - каквото е отгоре и запичаш леко.
Трябва малко вода - да, на около 1кг продукт - около 150мл вода. Добре е ако сложиш малко вино, или бира или соев сос. Като ти е  голямо пилето - малко олио,  около 50 мл

Вземи бутчетата и крилата, ако трябва и бяло месо (за повече порциийки)  Laughing


пп: пържолите ще станат и във фурната, и печени на тефлонов или нормален, но по-дебелодънен тиган, като при всички случаи трябва да са мариновани и леко начукани предварително.

Последна редакция: пт, 10 ное 2006, 13:52 от pep-4o

# 15
  • Варна
  • Мнения: 4 818
Верги, ако не беше умряла кокошка, щях да те посъветвам да пуснеш пущината да живей на воля в близката гора. Ама нъц! Друг път купувай живи пилета!  Laughing

АЗ съм готвил 3 манджи, от 1 пиле, не съм единствен. Отделяш крилата и бутовете и готвиш с гъби, картоф, ориз, яхния, каша  - каквото трябва. Отделяш гърдите, бялото месо тоест и накълцваш на кубчета, готвиш на друга някаква, разнообразна манджа. Остава необран фенер, от който става супа.  Crazy

# 16
  • Мнения: 603


Вергилия  докато се помотам с отговора за разфасоване и те са те осведомили  Wink .

Но още събирам смелост ... та, значи с гъби в тавичка ще се прави. Пържолки - нямам такъв тиган.  Sad
И морков ще сложа, дето каза пепи.
Pepi:
А картофките може ли веднага да ги сложа, защо после? Гъбите нарязани ли?
А водичка, трябва малко нали? Бутчетата ли да взема, какво каза и Мариетка?

картофките може и веднага-да,гъбите,зависи каква големина са.Аз ги режа на по-едро,защото се свиват,така че си прецени.Водичка слагам -1к.ч. и 1 ч.ч. бира или вино
за пържолите съм правила и панирани-пържиш в обикновен тиган,а и може и да не ги панираш просто да ги изпържиш-пак стават.


 
Ако си успяла да отделиш пържолки, сготви си ги както искаш - на скара или панирани. Кокалите с останалото по тях месо свари добре, изчопли месото и с него според количеството можеш да сготвиш супа или/и някакво ястие с ориз. От голямо пиле като твоето спокойно можеш да направиш 3-те манджи.
Ако филето е на малки парченца, можеш да направиш пилешки шишчета (след мариноване със соев сос и черен пипер).


и така става.А за 3-те манджи и аз така процедирам,та ми излезе име в нас,че от 1 бутче-правя-супа,пиле с ориз и пиле с картофи  Sick  Joy .не го правя де  Mr. Green

# 17
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Хайде и аз да те объркам съсвсем(рецептите станаха много) с моят вариант за

Пълнено пиле с пилаф и гарнитура от картофи:

Съставки:

Пълнено пиле 1 по-голямко пиле 1,300 – 1,500 кг. 1 1/2 ч.ч ориз (по възможност кръгъл) 1 – 2 глави лук 2 с.л. масло 2-3 с. л. стафиди 2-3 с.л. маслини (може и без) 2-3 с.л. пържени фъстъци 1/2 ч.л. черен пипер джоджен, соев сос, 1-2 с.л. доматено пюре, може и гъбки, а ако има и дреболии, прибавете и тях.

 
Описание:

Запържва се лука в маслото. Добавя се ориза и се пържи докато започне да става прозрачен. Добавят се стафидите, маслините, ядките, гъбите и подправките без соевият сос. Ако загаря може и малко 1 кафена чашка вода или бульон. Сваля се около 5 мин. след прибавянето на подправките. Пилето се измива и се намазва обилно с соевият сос (може и малко сол). Напълва се с приготвената смес и се зашива . Ако остане от плънката оставете я и я сложете около пилето в тавата. Изберете по-голяма и дълбока тава . Намазва се с масло. В средата се слага напълненото пиле, а наоколо останалата плънка и обелени сурови картофи нарязани на около 1/2 см. широки филийки и посипани със сол. Можете да посипете картофите с малко джоджен (ако го обичате). Заливате с вода почти догоре и слагате във фурната на около 200ºС и печете докато пилето се препече, а картофите омекнат. Ако водата не е извряла и е още много, може да разтворите 1-2сл брашно в малко вода и да полеете картофите като леко ги разбъркате, за да се получи гъст сос.

PS. Може вместо вода да налееш в тавата прясно мляко - става много вкусен млечен сос. И не забравяй да сложиш малко масалце на картофките!

Последна редакция: пт, 10 ное 2006, 14:16 от natalyna

# 18
  • Мнения: 5 577
 Shocked Моля ви, някой да ми обесни смисъла на занятието. Теглих като откачена, четох, четох - едва успях да махна едно крило, и то вече трудно може да се нарече така. Второ неможах ... запецна, а това е едва началото.

Какъв е смисъла на цялото пиле, като всичко го има отделно? Защо си причиняваме това?

# 19
  • Варна
  • Мнения: 4 818
 Hug Ох, Вергилия, много та обичам. Затуй друг път - жив кокош!
Смисълът е да разполагаш с цяло пиле. 3 манджи.  Peace
Трябва някой да ти покаже наживо как се разфасова, не е сложно,просто трябва да го видиш и да ти обяснят.
Сега не можеш да го нарежеш ли?

# 20
  • Мнения: 603
Вергилия   туй на снимката в подписа ти,ти ли си.Представих си те как се бориш с пилето и си паднах от смях  Joy ,надявам се не се сърдиш.Наистина ,както каза   небесна красТавица   не е толкова сложно,но все пак трябва да ти се покаже на живо.А смисъла
Смисълът е да разполагаш с цяло пиле. 3 манджи. 
а излиза и по евтино Peace,не съм сигурна де  newsm78 ,защото не купувам,имаме си домашно  Mr. Green

# 21
  • Мнения: 25 600
Абе, жена, нямаш ли кухненска ножица? От тези, които вървят в комплект с ножовете? Много хубава работа върши за начинаещи разфасовчици!  Peace
Всичко реже  - и кокали, и мръвки.  Wink

# 22
  • Мнения: 5 577
 Joy Аз съм, аз съм.

Така, да докладвам - борбата беше безмилостно жестока, но успешна.

Отделих 2бр.крила + 2 бр.бута = с гъби на фурна отиват (но мисля гъбите цели, не мога повече за днес. Дали ще стане).

Отделох филето, но се накъса (мислех за панирани хапки) и зо замразих - ще мислим после за него манджа.  Crazy

Останалото, фенер и каквото там хартиса - директно в казан на котлона се вари вече. Ще го обескостя, и то в камерата, за супа.

Пуу, дано излезе по-евтино, че ... Съмнявам се май, пиле купих за 3.70лв/кг, а бутчета само са 3.30.  hahaha

Благодаря ви  много, ако не бяхте вие сигурно щях да го опека цяло, което няма сми - цял казан агнешка чорба има вече. Та  Hug Heart Eyes  bouquet

# 23
  • Мнения: 5 577
Има кухненски ножици?  Blush

А забравих да се похваля още - нищо не изхвърлих - и кожата ще опека. Само бялото месо къде остана не разбрах, нещо не го видях.  Thinking

Боже, кой ме номинира за кулинар?  ooooh!

# 24
  • Мнения: 1 190
Може да направиш пиле на сол.

Пилето се почиства и измива. В една тавичка слагаш сол, колкото хубаво да се покрие дъното, слагаш пилето, включваш фурната на умерено /аз го пека на вентилатор, става мозък/ и като започне да се опича от единия край го обръщаш от другия и така го въртиш докато стане, може да го намажеш и с масълце. А дали е станало проверяваш чрез месото.

Успех  Grinning

# 25
  • Мнения: 2 125
Има кухненски ножици?  Blush

А забравих да се похваля още - нищо не изхвърлих - и кожата ще опека. Само бялото месо къде остана не разбрах, нещо не го видях.  Thinking

Боже, кой ме номинира за кулинар?  ooooh!

 Joy hahaha Joy

Общи условия

Активация на акаунт