Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 842
Първо искам да се извиня на мамите, коитоги влудяват подобни теми и дискусии .
Искам и да благодаря на тези, които ми отвориха очите за този "по-различен" вариант на захранване.Накараха ме да се замисля, а не просто да вярвам сляпо на авторитети.
И най-вече да благодаря на всички, и изключително на Боо, че ми помагате толкова много в отглеждането на моето бебче. Защото не зная какво щях да правя, ако вас ви нямаше.

Та от много време ме глождят няколко въпроса за късното захранване и ми се щеше да споделите вашето мнение и впечетления.
1. Не е ли доста трудно после децата да се приучат км храненето с нетечни храни, към лъжицата, към дъвченето и т.н.
Какви са вашите впечатления от децата?
Днес присъствах на храненето на едно 9 месечно бебе с пюре, детенце захранено по старата добре позната схема. Яденето продължи около час, час и нещо и беше УЖАСНО-не си отваря устата, стиска зъби, плюе, върти се, маже се/имаше пюре и в ушите/,блска, скубе, викове крясъци, хвърляне ня играчки и трошене,люлеене на стола, разсейване... Пределно ми е ясно, че в случая говорим повече за инат, отколкото за нещо друго.Обаче се чудя дали късното захранване не подтиква към подобни прояви. Защото вярвайте ми, уплаших се.

2.Водата. Моя съученичка е кърмена до много късно-2,5 или 3,5 години. През този период не са и давали вода, или сокове, или нещо друго освен майчино мляко. Сега не пие вода.Просто казва, че не и е вкусна и не може да се насили да я пие. А е такава още от малка.

3.Доводите за късното захранване са много естествена функция на резвитието на детето-ако може да сяда, ако проявява интерес, ако може да хваща, ако гледа как дъвчете,ако езикът му не избутва хапката и т.н.С това аз съм абсолютно съгласна, вижда ми се близка до природата и естествено. Обаче когато говорим за кърмене след поникването на първите зъби, нещата ми клонят към ...неестествен развой.Зъбите са за отхапване, дъвчене, а не за причиняване болка по гърдите на мама.Особено след 1-2 година, когато детето има в устата си всичките зъбки, да продължава да се държи като бозайник, ми се струва кофти. Дори в филмчетата по Енимъл планет не сам виждала, например тигърка да продължава да дава на малките да бозаят, след като почнат да се хранят с месо. Затова на мен ми се струва естествено при появата на зъбите детето да се отбива.А 6тия месец е посто ориентировъчен, защото тогава започмат да се появяват тези бели "гъбки" в детската устичка.
За прясното мляко също имам негативно мнение. Знам, че в определана възраст човек спира да разгражда една от съставките му /казеин ли , що ли беше/ и съответно употребата на прясно мляко става безсмислена, да не кажа вредна. Е, няма спор, единствен човек от всички бозайници продължава и след кърмаческа възраст да се налива с мляко. Примери няма да давам, щото ясно какво имам предвид. И се чудя дали и това не е един от факторите за прекратяване на по-дългото кърмене след захранването.
Интересни ми са и споровете за ползата от кърменето след 6 месец в смисъл, че вече тя не съдържа нищо полезно.Не съм биохимик и не мога да отговоря за нейната хранит.стойност, за витамините и т.н. в нея.

Ей, такива разни мисли ми се въртят в главата.

# 1
 • София
 • Мнения: 2 227
Не се извинявай, всеки от нас си е задавал тези въпроси по едно или друго време;).

1. Случката, на която си присъствала, наистина е малък ужас, но пък се замисли, защо едно бебе трябва да се държи час и половина на стол, с цел да му "набутат" нещо в устата. Е това аз не разбирам. Проблемът на всички майки ( включително и на мен) е че често мислим, че знаем повече от децата по колко и какво те трябва да изяждат. Изобщо ни е трудно да им се доверим. Бебето знае инстиктивно от какво и колко има нужда. А насилването може да предизвика само обратен ефект - т.н. нервно безапетитие. Има още нещо, някои бебет инстинктивно отказват твърда храна, към която са алергични, до годинката.
Моят син е подобен случай. Макар че ежедневно му предлагах, до малко след годинката отказваше всичко освен кърма. Някъде на 2 месеца направи едни обриви, които после преминаха в лющещи се петна по телцето му и упорити крустички по главата. Определиха ги като себореен дерматит и склонност към алергии. Израстна ги след годинката и досега не е проявил алергия към нищо.Едва ли има смисъл да ти казвам, че се развиваше перфектно.
2. Водата. Аз съм кърмена до 1г.8м., а да не ти казвам колко вода пия на ден. Майка ми по едно време се беше притеснила да нямам диабет. Ради, който още кърмя, също обича вода и фрешове. За последните, особено ако ги пие със сламка. ДА не ти казвам мъжът ми, кърмен до 6 мес. и изобщо всичките му роднини, колко малко вода пият, да не кажа хич Rolling Eyes .
Така че, примерът не е удачен.
3. Защо мислиш, че зъбите причиняват болка по гърдите на мама. Моят син никога не ме е хапал и винаги е знаел разликата. Няма смисъл да ти пиша за доводите ми за дългото кърмене. Има много статии по въпроса. Можеш да прочетеш някои в Библиотеката, а ако се интересуваш, мога да ти дам линкове. Примерът с тигърчето също не е уместен. Специално за възрастта на отбиване при приматите има преведена статия :Естествената възраст на отбиване.
Тук можеш да прочетеш за състава на витамините и минералите в кърмата Does My Baby Need Vitamins?  
 За хранителната и имунологична стойност на кърмата след годинката можеш да прочетеш Кърмене на бебе над 1 година
Поздрави Simple Smile

# 2
 • Мнения: 652
Според мен водещото е детето. Има "злояди" деца. Аз захраних нашия син по старата схема. До този момент той си хапва спокойно, дъвче без проблем.
За водата не бих могла да взема отношение - давала съм му от самото начало и сега (на 1.5 г) си пие до 0.500 дневно.
Колкото до прясното мляко не съм толкова крайна. У дома го използваме предимно, за да правим кремчета или каквото там.

# 3
 • Мнения: 6 359
Абе да ти кажа това за въртенето по време на ядене си е до дете - аз съм била много злояда, при това се е стигало до обезводняване, обаче и до ден днешен съм си капризна. За водата имам позната, коята също не пие вода Shocked  просто ме изумява - знам, че е ккърмена,но колко време незнам. Според мен е хубаво детето да се кърми докъм 6 месец, обаче дете със зъби, което ходи, да му извадя една цица, абе това вече не го разбирам - и аз мисля, че няма бозайник да лочи така мляко, като човека, даже филм по темата съм гледала.

Да ти кажа за мен няма ранно, няма късно захранване - има захранване, когато е готово детето. И във всичко аз се ръководя от него - това, че някое бебе е добре само на мляко до 6-и месец незначи, че и мойто е така и обратното. Правя нещата, когато реша, че е време - ако Ния не е готова спирам и точка.

# 4
 • Мнения: 7 831
Здравей,
Аз мисля, че няма злояди деца. Имам двама сина и двамата са преминавали през периоди на голям и малък апетит. Има насилвани деца, които стават злояди, заради амбициозни майки и баби, аз съм била от тези деца. Просто някои са лакоми, други по-капризни, но така е и с възрастните. И честно казано не знам кое е по-лошо да гониш някого с лъжицата или да ограничаваш някой които е все гладен.
Иначе споделям казаното от Пандора, майката трябва да се води по детето си. То най-добре показва кога е готово за твърда храна, кога е готово за не пасирана и т.н. Пробваш и следиш реакцията на детето, всъщност е много просто. Важно е обаче да подтиснеш естествения си инстинкт да храниш, а да оставиш детето да избере какво и по-колко, признавам, че понякога е много трудно, но рано или късно всяка от нас ще остави детето да се грижи за стомаха си само  Wink .
За водата, е според мен децата са различни, дори моите  Grinning  Вики много пиеше вода като бебе, а Дани не искаше въобще, но и той пропи когато се отби, от шишето  Wink  с мляко.
А за дългото кърмене, не знам какво да кажа, аз самата не мога да се похваля с особен успех в кърменето въобще и изобщо, за това и обикновено не давам мнение, но мисля, че това, че някъде по света някой кърми до 5 г. не значи, че това е нормално, за мен е по-скоро екзотично  Wink . И това, че бабите ни не са имали никакъв избор освен да кърмят на всяка цена, не значи, че и аз трябва да го правя. Но това при всеки случай е личен избор на майката.
Това са моите  Wink  размисли, по темата , не искам да ги натрапя на никого.
Весел ден на всички  Grinning .

# 5
 • London
 • Мнения: 9 487
Съгласна съм с мнението ти, че зъбките са за дъвчене и когато на детето му порастнат зъбчета, трябва да се захранва с твърди храни, а не да е само на мляко - било то кърма или формула.

За водата не знам...то май си е до човек. Аз не пия много вода, а съм била на изкуствено хранене от 3-ия си месец и са ми давали вода.

По повод, че човекът бил единственият бозайник, който нагъвал мляко и след кърмаческата възраст - не е така. И кучетата и котките пият мляко, ако им предложиш и сигурно не са само те. Хората пият мляко, защото могат да си го подсигурят, но и другите бозайници няма да откажат ако им бъде дадено.

Моят син е захранен по старата схема, с малко изменения заради алергиите му, но като цяло по старата. Не е хич ящен, но не прави такива магарии каквито описваш. Надали има връзка между поведението на 9 месечното ти познато бебе и захранването.

Така си мисля аз.

# 6
 • Мнения: 4 372
1. Сцената, на която си присъствала няма общо с ранно/късно захранване. Според мен, такова поведение се провокира, когато детето се храни насила. Аз никога не тъпча малката - като не иска, не иска. На следващото хранене ще е гладна.
Не мисля, че при късно захранване се приучават по-трудно към лъжица, дъвчене и т.н. Захраних Ния на 6 1/2м. Не съм имала проблеми с лъжицата. В момента си пие от чаша като голям човек, а днес си изяде една бисквита абсолютно сама.

2. Аз съм кърмена до 6-ия месец - сама съм се отбила. До преди 2-3 години също не пиех много вода. Сега пия минимум по 1 1/2 л. Мисля, че е навик, който човек може да си създаде. Не мисля, че има общо с кърменето и недаването на вода. Детенцето на една приятелка беше на адаптирано мляко. Сега е на година и 1/2 и пие всякакви течности, но отказва вода.

3. Някои деца хапят и без да имат зъби. Ния има 6 зъба и гризе де що намери, но когато суче не ме хапе/да чукам на дърво/.
Права си, че няма друго животно, което да сучи и да яде друга храна...по този повод съм си мислела, че може би детето трябва да е само на мляко, докато може да яде всякаква храна. От друга страна, човешкото новородено е най-безпомощното. Всички останали още като се родят, се изправят и тръгват...така че не съм убедена, че трябва да се правят подобни сравнения.

За прясното мляко те подкрепям с 2 ръце!!! Освен, че "единствен човек от всички бозайници продължава и след кърмаческа възраст да се налива с мляко", единствен човек пие чуждо мляко/смокът го изключвам, защото ми е неприятен:) /.
Съдържанието на кърмата не се променя. Някакси ми звучи несериозно изведнъж в 6-ия месец да стане на вода:) Просто нуждите на бебето нарастват и само кърма не му е достатъчна.

Такива работи си мисля аз по твоите въпроси:)

# 7
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Как да ти кажа... аз съм с 2 деца, с голяма разлика - почти 10 години.
Първото ми дете е кърмено основно до 3 мес, после въведох плодово пюре и почнах да дохранвам, понеже малко било наддало, и прецаках работата с кърменето, за което много съжалявам, но тогава не знаех много неща за кърменето.
Иначе детето си ядеше хубаво пюренца, каши и кисели. На 5 мес ядеше месно пюре и на 6 - с жълтък, така ни казваха, и сега така захранват масово. Детето хубаво ядеше, рано започна да дъвче, но все беше на долните граници на теглото.
За второто бях изчела де що има издадена и неиздадена литература, имам приятелка в Америка, която роди там и ми обясняваше за тамошната схема на захранване, четох и много книжки за полезно хранене и разни такива... Бях много навита да кърмя и да не допускам старите грешки. Обаче съм си правила сметките без кръчмаря. Второто ми бебе се роди с отворено небце, и не само не можеше да се кърми, ами и от шише не пиеше. Влизаше му мляко в носа, давеше се, повръщаше, изобщо живото чудо. Оказа се, че трябва да се храни със сонда - това е тръбичка, която му влиза чак в стомахчето. В Майчин дом насърчаха кърменето. Цедях кърма и му давах. После отидохме в 3 градска и първите 45 дни изкарахме по болниците, където ме гледаха като извънземно, щото хем човека не може да суче, хем аз давам зор да го хранят с кърма, и с 300 зора ми даваха стерилно шише да изцеждам. Пак прецаках кърменето, защото там и тормоза беше голям, и храната мизерна, и като само цедя, кърмата постепенно намаля. Не дават да накърмя друго бебе, за да потръгне малко... Абе, големи неволи. Продължихме с адаптирано мляко и през сондата. Консултирахме се с куп лекари, всеки на различно мнение. Доц. Анастасов в Пловдив каза, че детето освен дефекта на небцето има по-малка долна челюст и по-къса юздичка и като поизраснат към 8 месец, ще почне да се храни. Наистина на 8 месеца започна да яде с лъжица. Сьветваха ме да го храня странично, за да не се дави. (Храната се изсипва настрани в бузката, а не насред езика)
С други думи, ак на 9 месеца се отървахме от сондата. Бебо ядеше мляко, сгъстено с малко каша, така му беше по-лесно. Тогава захраних с картофено пюре, с каша и малко по-късно - с месно пюре. На годинаи 2 месеца го оперираха и 40 дни след операцията не трябваше да яде трърда храна, само гладко пасирана. После постепенно се захрани с непасирана храна, като за около месец -два вече почна да си яде преходна храна, картофите - само намачкани, ориза - просто варен и тн.
Сега е на година и 10 месеца, и дъвче много хубаво, вече дъвче и по-мекичко месо - добре сварено пилешко.
С други думи, сина ми е много късно захранен и въпреки това много бързо настигна връстниците си в храната.
Описаната от теб сцена с мазане на пюре за мен е недопустима. Или на бебето му дават нещо гадно, или не му подават правилно лъжицата, или просто то не е гладно. Ако не яде - не давам храна и да видиш на другото ядене как се храни.

Пиенето на вода не е свързано с късното захранване, а с типа обмяна и вида храна. Аз не пия много вода, а съм кърмена до 4 мес. и съм захранена много рано. Обаче не ям солени, мазни и пържени неща...

Появата на зъбките и кърменето - зъбките не пречат, вакуума се образува между езика и горната устна. Ако детето хваща зърното с венци, това може да разрани зърната даже и без зъбии трябва да му се попречи.

Ползата от кърменето след 6 месец- не е вярно, че в кърмата няма "нищо полезно" - а как тогава кърмените деца наддават?
Изобщо приказките за "нехранителна кърма" и тн. са много измислени и необосновани.
Помисли само, преди 60-70 год. не е имало пюренца, нито пасатори, децата са били кърмени масово до 2-3 години, че и повече, и въпреки това са расли нормално.
Аз пък съм биолог, не точно биохимик, но това с кърмата не опира до биохимия, а до физиология.
Кърмата е СЕКРЕТ на млечната жлеза, организмът е "програмиран" да секретира определени вещества и го прави, ако няма достатъчно храна, то е за сметка на собствените ресурси... В слаборазвитите страни жените масово се хранят мизерно, а кърмят дълго и децата им растат.

# 8
 • Мнения: 6 147
Firebird, не е по темата, ама като прочетох какво си написала - представям си какво е било, докато детенцето е било по-мъничко. Минала си през голямо изпитание. Радвам се, че малкия вече е добре. Grinning

# 9
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Добре е, благодарение на тоз прекрасен лекар доц.Анастасов.
Ама не ще да говори.... и се тормозя ужасно... имаше едни задушавания след раждането му и се тормозя да не са му повлияли... Държи се адекватно, но не мога да разбера дали разбира думите и се притеснявам много повече... Не ще да повтаря, казва само "мам-мъм" и "ма-ма", но не на мен, а изобщо, като си играе... Само че май почнахмеда разводняваме темата...  Embarassed

# 10
 • Мнения: 830
Да се включа и аз много набързо , и не по всичко въпроси Simple Smile
 Не мисля че късното захранване е повод децата да се хранят по-трудно . двете ми деца са захранени по тази схема , при навършени 6 месеца , първо с каши и т.н. Ядат си всичко с апетит , проблеми с храненето - никакви. НО , едно много важно НО  , според мене - в периоди когато не им се е ядяло особено ( никнене на зъби , преумора по една или друга причина  и др . под . ) никога не съм настоявала приготвената храна да се изяде . Може даже и да не се опита - давам млякото и приключваме с яденето .
( забравих да уточня че по стечение на обстоятелствата и дете кърмих до 5 и 1/2 , 6 месеца . После минаха на адаптирано за съответната възраст )
За водата - също нямам подобни наблюдения . Докато кърмех , те самите не пиеха и аз се отказах да предлагам . Със захранването почнаха да пият вода , чайчета  . Малкото ми дете сега е на 1 год и 2 месеца - сама си взима чашката ( Аент  ) и ми я носи когато и се пие или си пие сама ( не винаги успява да я държи достатъчно високо за да пие и предпочита мама да я държи ) В чашката и винаги има чиста вода ( искам да кажа без захар , сок и т.п. ) и винаги е около нея .
И , точно както    някой беше споменал - личния пример ! Винаги са искали от нашата храна , сега малката преследва кака си и винаги оптива това , което и тя яде .
Това е от моя скромен опит .

# 11
 • Мнения: 3 369
Цитат на: marissha
1. Не е ли доста трудно после децата да се приучат км храненето с нетечни храни, към лъжицата, към дъвченето и т.н.
Какви са вашите впечатления от децата?


Не, не беше трудно изобщо. Гого започна да яде като че винаги това е правил. Нито един път не ми е изплюл храна, дори и да не му хареса, просто стиска устни на следващата лъжица.

Както сама цитираш, такъв ужас си видяла при бебе, захранено РАНО, а не късно... Това е една от идеите на късното захранване, да са готови децата да дъвчат, а не да пият.

Цитат на: marissha

2.Водата. Моя съученичка е кърмена до много късно-2,5 или 3,5 години. През този период не са и давали вода, или сокове, или нещо друго освен майчино мляко. Сега не пие вода.Просто казва, че не и е вкусна и не може да се насили да я пие. А е такава още от малка.


Не мисля, че е проблем да не се пие вода, стига да се поемат достатъчно течности дневно (около литър - литър и половина за голям човек). Течностите са и мляко, и сокове, и супи, а има доста вода в зеленчуците и плодовете.

Гошко все още не пие вода, само си играе с нея.

Цитат на: marissha

Обаче когато говорим за кърмене след поникването на първите зъби, нещата ми клонят към ...неестествен развой.Зъбите са за отхапване, дъвчене, а не за причиняване болка по гърдите на мама.Особено след 1-2 година, когато детето има в устата си всичките зъбки, да продължава да се държи като бозайник, ми се струва кофти.


На Гого му се появиха първите зъби на 4 месеца (за две седмици 4 броя). Мислиш ли, че трябваше да го отбия? Хапал ме е 2-3 пъти, по-скоро познавателно, отколкото като начин на сукане. Сукането не изисква участие на зъбите и дори и с всички зъби в устата няма как да ги усетиш, освен ако бебчо не реши Simple Smile

Цитат на: marissha

Интересни ми са и споровете за ползата от кърменето след 6 месец в смисъл, че вече тя не съдържа нищо полезно.Не съм биохимик и не мога да отговоря за нейната хранит.стойност, за витамините и т.н. в нея.


По принцип до навършване на годинката кърмата/млякото е основна храна на бебето, трябва да съставлява около 80% от дневния прием. Храната до първата годинка е за запознаване повече, отколкото за наяждане.

Както знаеш тук във форума има майки, които са захранили децата си и на навършени 7, 8, 9 и дори 10 месеца, а не съм чула те да имат здравословни проблеми...

Дано съм ти била полезна за изводите ти от размислите Simple Smile

# 12
 • София
 • Мнения: 1 842
Здравейте отново!

Много ви благодаря за отговорите.
firebird , радвам се, че вече сте добре.И не се притеснявай.Като проговори съм сигурна ,че ще стане такъв бърборко, че няма да можеш да го надприказваш.

Аз като цяло съм също на мнение ,че децата не трябва да се насилват, напротив - те сами да си покажат  кога, какво и що. И за храненето, и за игрите, и ...за всичко.

Много целувки на бебета, и да ги слушкате!

Общи условия

Активация на акаунт