Костенурка

  • 5 056
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Аз ще помоля стъпка по стъпка, обаче с превод.


Да. И на мен този руски ми е тъмна индия  Tired

# 16
  • Мнения: 22 867

Продукти:
мляко, мая, захар,яйца,сол, олио, брашно, сушени зарзали/кайсии, орехи, захаросани плодове, шоколад – бял и черен.

Стъпка 1.В топлото мляко се разтварят маята, солта, захарта, добавят се яйцата, след като сместта шупне. Сипва се брашно и се замесва тесто. Меси се 5-8 минути. Към края на месенето се добавя и олиото. Тестото се оставя на топло място за да втаса за около 30-40 мин.

Стъпка 2Докато втасва тестото, се приготвя пълнежа. В сироп се слагат нарязаните орехи, нарязаните кайсии и се варят на слаб огън 10-15 мин., докато се изпари течността.

Стъпка 3..   Втасалото тесто се разделя на три части. Едната се разточва, върху нея се слага 2/3 от пълнежа, крайчетата се защипват и се придава форма на тялото.

Стъпка 4.Върху тялото се добавя остатъка от пълнежа.

Стъпка 5.
Крайщата се намазват с яйце, покрива се с пласта от останалото тесто, за да не се разплеска, физиономията на костенурката се подпира с топче смачкано фолио.

Стъпка 6.С нож се правят нарези – “рисува се” черупката. Оставя се около 15-20 мин да втаса и се пече в нагрята фурна на температура 180 град.

Стъпка 7.Захаросаните плодове за 2-3 мин. се поставят на пара,  с клечки за зъби се оформят цветчетата и се оставят във фурна /50-80 град/ за да се изсушат – получава се цветна леха за костенурката.

Стъпка 8.Очите се намазват с шоколад.

Лошото е, че в рецептата няма точно количество на продуктите. Но това не пречи да се опита. Grinning

# 17
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
labrex, супер си   bouquet

А дали ще стане вкусно с обикновенно купешко тесто  newsm78 Аз през живота си тесто не съм месила  Rolling Eyes

# 18
  • Мнения: 4 176
А колко са яйцата? Пише прдодукти - яйца, но не се споменава колко newsm78

Мерси за превода. newsm51

# 19
  • Мнения: 4 176
Охххх сега видях, че нямало точно количество на продуктите.

# 20
  • Мнения: 4 176
Обаче повече ме кефи този вариант за черупката. Взех го от другата тема " печен зоопарк"






Тук има рецепта с точните дози. Моля за превод.  smile3537

ПИРОГ «ЧЕРЕПАХА» Тесто: 500г муки, 1,5 ч ложки соли, 2 ст ложки сахара, 25г сырых (=1/2 пакетика=10г сухих) дрожжей, 1 яйцо, 6 ст ложек растительного масла, 3/4 стакана молока. Начинка: ветчина – 300 гр., сыр – 300 гр. Налить 1/2 стакана теплой молока и развести в ней 1 ч ложку сахара и дрожжи. Подождать, пока не появится пена. Растворить остальной сахар. Добавить яйцо и хорошо размешать. Муку просеять на стол горкой. Наверху горки сделать углубление, в которую насыпать соль, влить масло и дрожжевое молоко. Долить остаток теплой жидкости. Начать аккуратно перемешивать, постепенно замешивая муку с краев углубления до тех пор, пока вся мука не замесится. Затем тесто переложить в большую емкость, слегка присыпать мукой или смазать растительным маслом, накрыть крышкой и поставить в теплое место (я просто наливаю в раковину тёплую воду и ставлю в нее кастрюлю с тестом). Когда тесто поднимется (через 1~2,5 часа в зависимости от окружающей температуры), его следует обмять. При этом накопившийся углекислый газ улетучивается, и брожение возобновляется еще активнее. Раскатываем тесто, вырезаем фотму черепахи, накладываем послойно начинку в форме горки , накрываем раскатанным, с вырезанными отверстиями «панцирем», закрепляем его, смазываем взбитым яичным белком и ствавим в разогретую духовку. Выпекаем при температуре 200-220 градусов. 20-25 минут. Приятного аппетита! 

# 21
  • Мнения: 22 867
Ето го, бях го превела точно в тази тема за зоопарка:

за тестото: 500 гр брашно, 1,5 ч.л.сол, 2 с.л.захар,25 гр мая /или 10 гр суха мая/, 1 яйце, 6 с.л. олио, ¾ чаша мляко.

за пълнежа: шунка – 300 гр, кашкавал -300гр,

В ½ чаша топло мляко се разтваря 1 ч.л.захар и маята. Изчаква се, докато шупне. Добавя се  и останалата захар. Прибавя се яйцето и всичко хубаво се разбърква. Брашното се пресява. Слага се солта, олиото и млякото с маята, долива се и останалото мляко. Замесва се тесто, остава се на топло място да втаса. Когато втаса / след 1-2,5 ч/ се намесва. Разточва се, изрязва се формата на костенурката, слага се пълнежа,покрива се с “черупката” с направените в нея отвори, маже се с разбит белтък и се поставя в нагрята фурна. Пече се при температура 200-250 град. около 20-25 мин.

Пропуснах това, за втасването, защото мисля, че се знае, но нека за всеки случай го добавя: Омесеното тесто се слага в по-голям съд, поръсва се с брашно, или се намазва с олио, покрива се с капак и се поставя на топло място /аз просто наливам топла вода в мивката и слагам в нея тенджерата с тестото/.

# 22
  • Мнения: 22 867
labrex, супер си   bouquet

А дали ще стане вкусно с обикновенно купешко тесто  newsm78 Аз през живота си тесто не съм месила  Rolling Eyes


Благодаря! Радвам се, дано съм ви помогнала. Ще стане и с готово тесто, но домашното си е по-вкусно. По мое мнение. Grinning Пък и готовото не е подсладено. Опитай да омесиш, не е трудна работа.

# 23
  • Мнения: 4 176
Мерси мила за превода.

# 24
  • Мнения: 266
Ето го и мойто звере Grinning

# 25
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367


Не се вижда  Rolling Eyes

# 26
  • Мнения: 266
Нещо стана със снимката.Много съжалявам Embarassed

# 27
# 28
  • Мнения: 3 550
Ех, че разкошно! Чакам да свърши постът е запретвам ръкави.

А на мен линкът към зайчето не ми се отваря. Виждам само някакви рози. Rolling Eyes

# 29
  • Мнения: 4 176
Тая снимка нямаше ли начин да е по-малка? Извади ми очите направо  Laughing
Я кажи каква е плънката и какво е това бялото в дупките?

Общи условия

Активация на акаунт