Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 2 181
Здравейте момичета,
Знам, че тази тема я имаше, но просто нямам време да я потърся и затова реших да попитам в нова тема: някъде във форума бях прочела, че трябвало писмено да уведомя работодателя си, че съм бременна и това ми давало някакви "облаги". Вярно ли е и какви са те ако е така?
И още - има ли разлика между болничен за бременна и такъв за заболяване? Много ви благодаря.

# 1
  • София
  • Мнения: 5 767
хе хе . облаги де да беше така - длъжна си да го уведомиш, че си бременна, за да не се съкращава, да не те праща в командировки, да не те кара да работиш извънредно. Единствената "облага" е, че е длъжен да те пуска да ходиш на дофтор в работна време.
Болничните по време на бремеността са еквивалентни на болничен за общо заболяване и се плащат на 80%, единствено 135-те дни за бременност и раждане се плащат на 90%
ето това е текстът от Кодекса на труда:
 Задължение за уведомяване
Чл. 313а. (Нов, ДВ, бр. 52 от 2004 г. - в сила от 01.08.2004 г.)
(1) Бременната работничка или служителка ползва права по чл. 140, ал. 4, т. 2, чл. 147, ал. 1, т. 2, чл. 157, ал. 2, чл. 307, 309, 310 и чл. 333, ал. 5 след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи.
(2) При прекъсване на бременността работничката или служителката по ал. 1 е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя.
(3) Работодателят и длъжностните лица в предприятието са длъжни да опазват в тайна обстоятелствата по ал. 1 и 2.

# 2
  • Мнения: 177
Много добре си го обяснила, няма какво повече да се добави  Grinning

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт