Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 2 323
Моля, който е наясно с промените на НОИ, относно майчинските да даде инфо! Въпросът ми е: Ако няма 6 месеца трудов стаж, а по-малко, има ли право бременната жена на този 135 дневен болничен за раждане /45 дни преди термин + 90 след раждането/? ако няма право на платен-може ли да не е платен, но поне да се ползва?
ако знаете къде го има в сайта на НОИ ще се радвам да го пуснете!
Мерси!

# 1
  • Мнения: 221
Нашата счетоводителка   ми чете от някъде, че имам право на 90 дни отпуск - 45 дни преди раждането и 45 дни след това. Къде си чела за 135 дни, защото аз не съм много запозната и това специално ме интересува? Прати ми линк ако имаш възможност. А що се отнася за твоите по-малко от 6 месеца мисля, че не би трябвало да е проблем болничния ... логично е, осчен това нали нямат право да те съкръщават или уволняват пък и тези дни ти се полагат по закон.

# 2
  • София
  • Мнения: 5 783
Цитат на: starfish
Нашата счетоводителка   ми чете от някъде, че имам право на 90 дни отпуск - 45 дни преди раждането и 45 дни след това. Къде си чела за 135 дни, защото аз не съм много запозната и това специално ме интересува? Прати ми линк ако имаш възможност. А що се отнася за твоите по-малко от 6 месеца мисля, че не би трябвало да е проблем болничния ... логично е, осчен това нали нямат право да те съкръщават или уволняват пък и тези дни ти се полагат по закон.


ето ти текста :
Право на обезщетение при бременност и раждане
(загл. ново,ДВ,бр.112 от 2003 г.)
Чл.48а. (нов - доп. ДВ бр.112/2003 г., изм. доп. ДВ бр. 69/2004 г.) Осигуреното лице има право на обезщетение за бременност и раждане, ако има осигурителен стаж 6 месеца като осигурено за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица.
Обезщетение при бременност и раждане
Чл. 49. (1) Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90 на сто от среднодневното възнаграждение или осигурителния доход, определени по чл. 41.
(2) Дневното парично обезщетение не може да бъде по-малко от минималната дневна работна заплата, установена за страната, и по-голямо от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.
Срокове за изплащане на паричното обезщетение при бременност и раждане
Чл. 50. (1) (Доп., ДВ, бр. 1 от 2002 г.) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 135 календарни дни, от които 45 дни преди раждането. Такова право се предоставя и на майката, която не е осигурена за трудова злополука, професионална болест и безработица.
(2) Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.
(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.
(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.
(5) Осигурената или осигуреният за всички осигурени социални рискове, които осиновяват дете, имат право на обезщетение по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.

ето ти и линк към Кодекса за социално осигуряване

# 3
  • Мнения: 1 681
Извадка от Кодекса на труда
Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
 
Чл. 163. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., в сила от 1.01.2000 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничката или служителката има право на отпуск поради бременност и раждане в размер 135 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. (2) (Отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

(3) Когато поради неточно предвиждане на здравните органи раждането стане преди изтичане на 45 дни от започване ползуването на отпуска, остатъкът до 45 дни се ползува след раждането.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на отпуск до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден този отпуск се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичане на срока по ал. 1 този отпуск се заплаща като отпуск за бременност и раждане.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Когато детето бъде дадено за осиновяване, бъде настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, отпускът по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилагат изречения 2 и 3 на предходната алинея.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работничка или служителка, която осинови дете, има право на отпуск по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичане срока на полагащия се отпуск за раждане според поредността на живите деца на осиновителката.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуска по предходните алинеи на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. При определяне размера на отпуска се вземат предвид живите деца, родени или осиновени от майката, която ползува отпуска.

Т.е. независимо дали имаш стаж или не - имаш право на отпуск. Единствено условие е да работиш по трудово правоотношение. Друг е въпросът за това, че няма да получиш обезщетение.

# 4
  • Мнения: 1 681
7) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) През време на отпуска по предходните алинеи на работничката или служителката се изплаща парично обезщетение при условия и в размери, определени в отделен закон. При определяне размера на отпуска се вземат предвид живите деца, родени или осиновени от майката, която ползува отпуска.

Т.е. условията са определени в Кодекса за социалното осигуряване - да си осигурен и да имаш 6 месеца стаж.

# 5
  • Мнения: 221
Blagodaria za otgovorite Simple Smile) mnogo se nadiavah chast ot tezi bolnichni da moga da polzvam predi zaduljitelnite 45 dni predi rajdaneto, no iavno ne moje Sad

# 6
  • Мнения: 411
starfish искам да кажа че аз излязох в болничен доста преди да започнат да текат тези 45 дни. Болничен може да ти бъде издаден ако имаш някакъв проблем / недай си Боже / и след това да си ползваш и тези 45 дни. Моите 45 дена започваха от началото на март месец / 2003г./, но аз си останах в къщи още януари месец по лекарско предписание.

# 7
  • Мнения: 2 323
Видях новите промени от август 2004г. и там новото е, че се изисква стаж 6 мес, за да се ползва 135 дневния болничен, както и за получаване на майчинските. може да е прекъснат! този болничен е по-различен от другия, защото се плаща 90% от заплатата, а обикновения - 80%...
мерси за бързото инфо! ако някой го интересува ще се опитам да пусна линк, ако го намеря... Simple Smile

# 8
Болнични преди 45-те дни можеш да получиш и ако работиш в среда която не е здравословна.Само казваш на гинеколога и нямаш проблеми ако е човек на място.МНого мои приятелки спряха и да работят просто защото не искаха ,поискаха си болничен и толкоз

# 9
  • Мнения: 2 323
Ето и указанията на НОИ относно Изплащане на парични обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете след промените в Кодекса за социално осигуряване, обн. в ДВ бр. 112 от 23.12.2003 г. и ДВ бр. 69 от 06.08.2004 г.
http://www.noi.bg/ukazania/2004/uk28_04.doc
 kopirah go ot edna malko po stara tema za noi!

Общи условия

Активация на акаунт