Готвене в микровълнова печка - аргументи против?

  • 13 433
  • 28
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 572
Здравейте,
За първи път влизам в този форум и вярвам, че готвещите майки ще са отзивчиви и ще ми отговорите...

Интересувам се защо не трябва да се готви в микровълнова печка - какво по-вредно става на хранителните продукти при тази термообработка, от вредното при обикновено печене в обикновена печка...?
 newsm78

# 1
  • Тайна, майна
  • Мнения: 235
И аз попитах същото в една друга тема, ама не получих отговор. Имам МВ от около месец и редовно си готвя в нея. Става по-бързо. И по-икономично, както казват хората. За полезно и вредно не мога нищо да кажа. Скъпият не се е оплакал да му става нещо или да не му е вкусно. Последното, което готвих беше снощи мусака. Много я хареса.
Побутвам темичката, та някой да обясни вредата от готвенето в МВ.

# 2
  • Мнения: 4 546
http://micro.nebelservice.com/site/danger.htm
тук пише нещшчко по въпроса

# 3
  • София
  • Мнения: 2 044
Сара за какво ти е да готвиш в нея?Нали си имаш друга печка.Ние имаме от сто години микровълнова но никога не готвиме на нея,въпреки това всеки ден я използваме за претопляне е просто незаменима,за подгряване на вода,мляко,за размразяване,а сега и за стерилизатора WinkТака че какво се чудиш?Микровълновата не може да ти замени другата печка,нито пък другата печка микровълновата.А  за вредността-не вярвам newsm78

# 4
  • Мнения: 50
Здравей Сара,

Аз не готвя в микровълнова, само затоплям, макар, че ми се иска да метна микровелето на боклука.
Преди около година споменах на моята братовчедка как приготвям овесени ядки на микровълнова, а тя ме попита : "Защо ги приготвяш на микровълнова, не знаеш ли, че това е вредно?". Тогава тя ми обясни защо е вредно, но аз не мога да го обясня съвсем ясно. Това, което разбрах е, че храната се облъчва и настъпват химически промени на молекулярно ниво (нарушават се връзките между молекулите) и имено това прави такава храна канцерогенна. Оттогава ползвам тази печка много по-рядко.
Все пак да спомена, че братовчедката ми е медик и преподава "Хигиена на храненето" на студентите по медицина във Варна.

# 5
  • Мнения: 572
Точно така, Грани, разбиват се връзките между частиците в мулекулите, но също се и образуват някакви неизвестни телца...Четох малко по въпроса в нета...нямах време за всичко..., та разбрах, че храна след облъчване в микровълнова води до понижаване хемоглобина в кръвта на човека. И други последствия има, но явно тук никой нищо не знае, може би ще трябва аз да попреведа малко писано от нета и да го пейстна тук, за който се интересува.
danielad, искам да се информирам повече, не че смятам, че ще се убедя да купувам микровълнова, щото нямаме къде да я скътаем , у нас, но съм си любознателна по природа, та това е.

# 6
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Аконякой може да обясни ще е чудесно.

# 7
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 242
Дрън-дрън  Stop Нямам абсолютно никакви притеснения относно готвеното в микровелето  Stop

# 8
  • Мнения: 7 640
знам, че водото в МВ не ври на 100градуса, а на 70 май.беше.
Затова не се препоръчва за готвене, особено на месо.

# 9
  • София
  • Мнения: 10 825
Единственият ми аргумент срещу готвенето в микровълнова фурна е, че храната става една такава безвкусна Sick Аз понякога се лъжа, но мъжа ми може само с едно вкусване веднага да познае, че нещо е сготвено в микровълновата. Малко ме шашва как го прави. Тъй като моята е комбинирана с грил и конвенционална фурна, понякога готвя на комбинираните програми - тогава храната има вкус на истинска Wink

Иначе не се притеснявам от твърденията за вредността на микровълните

# 10
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Моля някой да даде аргументи против!
Има периоди когато почти всичко приготвям така. Вкусът е същия като на котлон или по-добре. Времето е почти отрицателно за приготвяне. Изобщо е супер удобно. Може да готвиш за 20 минути. Рибата става за 6.
Но се притесних.
Чакам...

# 11
  • Мнения: 7 640
Моля някой да даде аргументи против!
Има периоди когато почти всичко приготвям така. Вкусът е същия като на котлон или по-добре. Времето е почти отрицателно за приготвяне. Изобщо е супер удобно. Може да готвиш за 20 минути. Рибата става за 6.
Но се притесних.
Чакам...

е писах- водата "ври" на доста по-ниска Т, т.е. топлиннатаоброботка на месото не ти е много сигурна

# 12
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Мерси!
Това го видях, но месото не е оснавната част от менюто ни, а и пилето е на тиган обикновено, рибата и трябва съвсем малко, други меса не праввя в нея. Така че това не го намирам за проблем. Винаги си личи когато пилето е сварено.
По се притеснявам от промени, облъчване и т.н на храната.

# 13
  • Мнения: 7 640
не си съвсем права- месото може да изглежда и да е сварено и на Т под 100градуса, но разни спори и бактерии- не умират.
Равносилно е в случая да ги ядеш сурови, семо вкусът е на сготвени.
Преценявай си сама, естествено.

# 14
  • Mediterraneo
  • Мнения: 38 242
Аз това със завирането на водата на по- ниска Т нещо не го схващам... От тук не личи да има подобно нещо

http://micro.nebelservice.com/site/water.htm

# 15
  • Мнения: 7 640
Аз това със завирането на водата на по- ниска Т нещо не го схващам... От тук не личи да има подобно нещо

http://micro.nebelservice.com/site/water.htm

ох, не съм го чела в този сайт, но не мога да се сетя къде.
Просто микровълните карат водните молекули да се въртят около оста си и да си сменят полюсите- представете си го като стелка на компас.
При това им триене една с друга, се създава врене на водата и се качва Т, но не е както при загряване и затова е под 100градуса.

# 16
  • на брега на Дунав
  • Мнения: 1 571
Хм, на мен също ще ми е много интересно какви ще са аргументите за неизползването на МП. Темата за вредата на МП беше много нашумяла преди няколко години и в крайна сметка така и не разбрах какво толкова им е вредно  newsm78. Аз си готвя и си претоплям и хич не ми пука в интерес на истината. Ми то като се замисли човек, първо ние съвсем не сме първите дето използват това чудо на техниката за готвене и претопляне даже и бяхме поизостанали. Освен това къде , къде по вредни неща ни заобикалят - мръсна вода, мръсен въздух, калпава храна с неизвестен произход на съставните й части, може и за озоновия слой да си поговорим  Mr. Green Абе честно най-малкия проблем е една МП.   bouquet

# 17
  • Мнения: 572
Как работи микровълновата печка?

Микровълните са форма на електромагнитна енергия (както светлинните вълни, или радио вълните) и окупират част от електромагнитния спектър на електричеството. В ерата на модерни технологимни времена, микровълните се използват за телефонни сигнали на дълги разстояния, телевизионни предавания, компютърна информация по целия свят или към сателити в космоса. Но микровълните са най-популярни за нас като енергия за приготвяне на храната.


Всяка микровълнова фурна притежава магнетрон, туба, в която на електроните се въздействия с магнитни или електронни полета, по такъв начин, че да произвеждат микровълнови ленти лъчение от 2450 Мегахерца или 2,45 Гигахерца. Това микровълново лъчение взаимодейства с мулекулите в храната.

Всяка вълна енергия променя полярността от положителна към негативна с всеки цикъл на вълната.  При микровълните, тези промени в полярността се повтарят милиони пъти всяка секунда. Мулекулите в храната - особено тези във водата - имат положителен и негативен край, по същия начин, както северния и южния при компаса.

В търговските модели, фурните имат енергиен капацитет от около 1000 вата променящ се ток (АС). Когато тези микровълни, произведени от магнетрона, бомбардират храната, те причиняват полярните мулекули да се въртят със същата честота милиони пъти в секунда.

Всяко такова  третиране предизвиква мулекулярна "фрикция", която загрява храната. Този нетипичен начин на загряване причинява също вреда на заобиколните мулекули, като често ги разкъсва или насилствено ги деформира.

За сравнение, микровълните от слънцето са базирани на принципа на пулсиращия директен ток (DC), който не предизвиква фрикционното загряване; микровълновите фурни използват променящ се ток (АС), за да създадат фрикционно загряване.

Микровълновата печка произвежда пореста вълна лента от енергия, като цялата енергия отива в една тясна честота от енергийния спектър. Енергията от слънцето оперира по широкочестотен спектър от вълни.

Много термини се използват за описание на електромагнитните вълни, като вълна лента, амплитуда, цикъл и честота:

  • вълна лента определя вида лъчение, т.е. радио, Х-лъчи, ултравиолетови, видими, инфрачервени и пр.;
  • амплитуда определя степента на движение, измерено от стартовата точка;
  • цикъл определя единицата честота, като цикъл на секунда, Хертц, цикли в секунда и пр.;
  • честота определя броя явяване за определен период от време (най-често 1 сек); броят явяване за повтарящ се процес за единица време, т.е. броят повтаряния в цикъл за секунда;
  • лъчение = излъчване на енергия с електромагнитни вълни.

На всички ни е казвано, че микровълново приготвена храна не е същото като облъчвана храна. Двата процеса използват съвсем различни вълни енергия и с различна интензивност.

Сега Агенцията за храни и лекарства в САЩ (FDA) официално оповести правителствени изследвания, доказващи, че съвременното използване на микровълново готвене е вредно, но всички знаем, също така, че валидността на изследванията - понякога нарочно - може да бъде ограничена. Много от тези изследвания в последствие се опровергават. Като потребители, ние трябва в определена степен да сме по-бдително разумни, за да преценим сами.

Научни доказателства и факти

В Сравнително проучване на храни, приготвени по конвенционални техники и приготвени, използвайки микровълново готвене, публикувано от Раум и Зелт през 1992 (Raum & Zelt, 1999q at 3(2):43), се казва:

"Основна хипотеза в природната медицина твърди, че въведението в човешкото тяло на мулекули и енергии, към които то не е привикнало, са по-скоро причинители на вреда, отколкото на полезност.

Микровълново приготвената храна съдържа мулекули и енергии, които не присъстват в приготвена по начините, по които се приготвя храна, откакто човечеството познава огъня. Микровълновата енергия от слънцето и другите звезди е на принципа на директния поток, докато изкуствено произведените микровълни, вкл. тези във фурните, произлизат от променящ се ток и предизвикват милиарди или повече пъти полярни обръщания в секунда във всяка хранителна мулекула, която обълчват. Производството на не-типични мулекули е неизбежно. Естествените аминокиселини са набюдавани да преминават през изометрични промени (промени във формата), както и през трансформации към токсични форми, в следствие въздействие в микровълнова фурна.

Едно кратксрочно изследване откри съществени обезпокоителни промени в кръвта на индивидите, консумирали мляко и зеленчуци, облъчвани в микровълнова фурна - на осем доброволци се предлага да се хранят с различни комбинацции от тези храни, приготвена по различни начини (сурово, микровълново, конвенционално готвена, размразена с микровълнова).

Всички храни, обработени в миковълнова фурна, причинява съществени промени в кръвта на доброволците в експеримента - спад на хемоглобина и покачване цялостното ниво на бели кръвни телца и нивата на холестерола, спад в нивото на лимфоцити.

Луминисцентните бактерии (излъчващи светлина) са използвани за откриване на промени в кръвта. Съществено увеличение бе открито в луминисценцията на тези бактерии, когато са изложени на кръвен серум, извлечен след консумация на микровълново приготвена храна."

Швейцарското клинично изследване

Др. Ханс Улрих Хертел (dr. Hans Ulrich Hertel), който е учен в областта на храните и храненето, работи много години в големи швейцарски компании, разпростиращи дейността си на глобално ниво. Преди няколко години бе уволнен от работата си, заради съмнение относно термичната обработка, която според него, де-натурализира храните. През 1991г., заедно с професор от  Луизиана Юнивърсити, той публикува изследване, в което заключава, че готвенето в микровълнова фурна е много по-високо рисково за здравето на човек, от готвенето в обикновена електрическа печка.

Статия в бр. 19 на Journa Franz Weber също оповести, че консумацията на храна, приготвена в микровълнова фурна, има канцерогенен ефект върху кръвта. Изследването на др. Хертел всъщност продължава тази статия.  Др. Хертел е първият учен, който започва и завършва каествено клинично изследване относно ефекта на микровълново приготвените храни върху кръвта и психологията на човешкото тяло. Неговото кратко, но много добре контролирано изследване, показва дегенеративната сила на микровълновото  готвене и на храната, обработена по този начин. Заключението доказва, че се променят питателните качества на храната, а това води до промени в кръвта, които могат да предизвикат влошаване на биологичната система на човека.

Изследването на Хертел е проведено заедно с др. Бернард Х. Бланк от Швейцарския Федерален Технологичен Институт и Университетския Институт за Биохимия.

В интервал от два до пет дни, доброволците, участващи в експеримента, приемат храна  под формата на един от следните варианти, на празен стомах: (1) сурово мляко; (2) същото мляко, цатоплено по конвенционален начин; (3) пастьоризирано мляко; (4) същото сурово мляко, затоплено в микровълнова фурна; (5) сурови зеленчуци от биологично чиста продукция; (6) същите зеленчуци, приготвени по конвенционален начин; (7) същите зеленчуци - замразени и разрмразени с микровълнова фурна; и (Sunglasses същите зеленчуци, приготвени в микровълнова фурна.

Взети са им кръвни проби непосредствено преди хранене и след определен период от време след хранене с гореизброените харни.

Открити са съществени изменения в кръвта на всички доброволци, взета от пробите след хранене с микровълново приготвена храна. Това включва намаление на всички стойности на хемоглобина, холестерола, особено на взаимоотношението "добър холестерол (HDL) и "лош" холестерол (LDL).  Лимфоцитите (белите кръвни телца) показват по-изразено краткосрочно понижаване, вследствие приемането на микровълново приготвена храна, отколкото в следствие приемането на всякакъв вид другояче приготвена храна.

Освен това, наблюдава се съществена връзка между количеството микровълнова енергия в тестваните храни и люминиращата енергия от луминисцентните бактерии, изложени на серума от кръвните проби на участвалите доброволци.
Др. Хертел заключава, че технически излечената енергия може наистина индуктивно да премине през човека, след хранене с микровълново приготвена храна.

Според др. Хертел,

"Левкоцитозата, която не може да бъде обяснена от нормални дневни отклонения, се взима много сериозно предвид от хемотолозите. Левкоцитите са често знак за патологични ефекти върху живия организъм, като например отравянето или клетъчно увреждане. Увеличението на левкоцити в микровълново приготвена храна са много по-ясно изразени от тези, в другите варианти храна. Очевидно, тези отбелязани завишения са причинени основно от приемане на микровълново обработени субстанции. Очевидната допълнителна енергия, излъчвана от луминисцентните бактерии, е просто още едно потвърждение.

Технически произведените микровълни са основани на принципа на променящия се ток (AC). Атомите, молекулите и клетките, изложени на тази тежка електромагнитна радиация, предизвикват обръщане на полярността от 1 до 100 милиарда пъти в секунда. Няма атоми, молекули или кретки на органични системи, които да са способни да издържат на подобна жестока, деструктивна сила за продължителен период от време, дори и при ниски енергийни нива на миливата. От всички естествени субстанции, които са полярни, кислородът на водата реагира най-чувствително.  Така се предизвиква затоплянето в микровълновото третиране - фрикция, последваща от това зверско третиране молекулите на водата. Структурата на молекурите се разкъсва, молекулите са насилствено деформирани (клетъчен изомеризъм) и това води до влошаване качеството. Това е обратно на конвенционалния метод на загряване на храната, където топлината се предава отвън навътре. Готвене на микровълнова фурна започва на клетъчно ниво, където има вода и където енергията се трансформира във фрикционно загряване.

Увредените клетки стават лесна плячка за вируси, гъби и други микроорганизми. Естествените механизми за възстановяване се подтискат и клетките се предизвикват да се "адаптират" към състояние на енергийна спешност - те преминават от аеробична към анаеробична респирация.  Вместо вода и въглероден двуокис, клетката произвежда отрови като водороден прекис и въглероден моноксид."

Същите зверски деформации, които се проявяват в нашите тела, когато сме директно изложени на радар или микровълни, се появяват в молекулите на храната, приготвена в микровълнова фурна. Такова облъчване води до деструктуриране и деформация на молекулите на храната. Освен това, създават се нови съединения, наречени падиолитични съединения, които са непознат синтез, неоткрит в храната. Радиолитичните съединения се създават при молекулярното дакомпозиране - разрушаването - като пряк резултат от радиацията.

Производителите на микровълнови фурни твърдят, че такива частици не се образуват в по-висока степен от тази, при готвенето по другите, конвенционални методи.  Представеното дотук научно клинично доказателство показва обаче, че това просто е една лъжа. В Америка, нито университетите, нито федералното правителство са провели някакви проучвания за ефектите върху телата ни от яденето на микровълноно приготвена храна. Не е ли странно? Всъщност, те са много по-заети с проучвания относно какво става, когато не се отвори правилно вратата на микровълновата печка...

Прикриващи истината действия от страна на производителите

Скоро след оповестяване резултатите от изследването на др. Хертел и др. Бланк, властите реагират. Мощна търговска организация, Швейцарската асоциация на търговците на електроуреди за домакинството и производството, (FEA), светкавично отвръща на удара през 1992г. Те апелират Президентът на Съда на Сефтиген, кантона на Берн, да издаде т.нар. Заповед за "мълчание" срещу др. Хертел и др. Бланк (a "gag order"). През март 1993, др. Хертел е обвинен, че "пречи на търговията" и му е забранено да огласява резултатите от изследванията си. През следващите години, др. Хертел защитава позицията си пред Съда за човешки права в Страсбург и през 1998г., на 25 август, е издадено решение, че са били засегнати неговите човешки права, както и че издадената му забрана е в противоречие с общата конвенция за свобода на израза. Швейцария е задължена да изплати и конпенсация на др. Хертел.

Канцирогенност на храната, приготвена в микровълнова фурна

Др. Лита Лий, в своята книга Ефекти от готвене в микровълнова фурна върху здравето, както и в публикации през март и септември 1991 в сп. Earthletter, твърди, че всяка от микровълнова фурна изтича електро-магнитно лъчение, което уврежда храната и обръща сготвените субстанции в опасни органични токсини и канцерогенни продукти.

По-нататъшни идследвания разкриват дори още по-неочаквани вредни ефекти от готвенето в микровълнова фурна.
Следващият пример е обобщение на проучавия от Русия, публикувани в Атлантис Рейзинг Едюкешънъл Сентер в Портланд, Орегон, САЩ. Канцерогенни образувания се формират във всички тествани храни. Не са използвани тестове в микровълнова фурна, за по-дълъг период от време, отколкото е необходимо за приготвяне, размразяване, или затопляне на храната.

  • Микровълновото облъчване за приготвяне на месото предизвиква формиране на d-Nitrosodienthanolamines - добре известен канцироген.
  • Мляко, приготвени в микровълнова и зърнени закуски (ядки) - обръщат някои от своите аминокиселини в канцирогени.
  • Размразяване на замразени плодове - обръща глюкозата си и галактосидни съставки в канцерогенни съставки.
  • Изключително кратко излагане на сурови, сготвени или замразени зеленчуци обръщат растителните алкалоиди в канцерогени.
  • Канцерогенни свободни радикали се формират в растения, особено коренни растения, обработени в микровълнова урна.


Понижаване на питателната стойност на храната

Руските изследователи също докладват подчертано ускорение на структурната деградация, водеща до понижена питателна стойност от 60 до 90%  във всички тествани храни. Измежду тях са:

  • Понижена наличност на витамин В-комплекс, витамин С, витамин Е, есенциални минерали и липотропични фактори във всички тествани храни.
  • Разнообразни видове увредени субстанции в много растения, например алкалоиди, глюкоза, глюкоктосиди и нитрилосиди.
  • Деградация на нуклео-протеините в месата.




# 18
  • най-шареното място
  • Мнения: 8 197
Благодаря!
сега да хвърлям ли?!
Дори претоплянето е вредно...
Хубаво е човек да не знае много Simple Smile

# 19
  • Мнения: 572
....аз отдавна знаех, от доверени лица, че готвенето, размраяването и претоплянето в микровълнова е много вредно, но сега си го обясних научно...

Между другото, за по-грамотните мами, извинявам се за някои несъвсем компетентно преведени изрази, както и за правописните грешчици - нямах време да редактирам...надявам се все пак да се разбира.

Ето линка, от който е превеждано (същата информация за експериментите, начина на готвене в микровълнова и имена и пр. я има в още много други сайтове!).

# 20
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Ако ви се чете - ей тук има опровержение на теорията на Хертел: http://www.bghelp.co.uk/forums/archive/index.php/t-451.html

За мен микровълновата е улеснение и си мисля например, че хормоналната антиконцепция е много по-неизледван и опасен фактор както за нашия организъм, така и за природата, това обаче няма да ни спре да я използваме, нали? Ако се вторачим във всяко нещо, което някой учен се е захванал да доказва, ще трябва да се върнем към първобитната епоха и всеки да се храни само със сурови плодове, корени и семена. При глобалното змърсяване което съществува обаче, май и това няма смисъл!

Не се вманиячавайте толкова много - нали не използвате само и единствено микровълнова печка за готвенето - мисля, че не е толкова страшно!

# 21
Всичко казано по-горе за вредата е абсолютно вярно. Искам само да допълня, че не само храната е вредна. Особено внимание трябва да се обръща на печката като уред. На запад микровълнова печка се продава задължително с прибор за проверка на целостта на екраните на печката, които ви защитатават от изтичане на вредното електромагнитно лъчение (радиацията). Ако се получи пробив на екран и вие попаднете под изтичащият лъч ще поемете доза от радиация, която може да ви причини сериозни заболявания. Имам приятел, който почти ослепя опитвайки да сменя изгарящ бушон на печката. Аз като ядрен инженер не ви препоръчвам да използвате това дяволско творение. Пазете децата далече от печката.

# 22
  • Мнения: 2 653
Направо ме побиха тръпки от всичко изчетено .
Един физик преди веме ми обясни само, че създаването на електромагнитно поле вътре в печката променя строежа на храната и затова тя има друг вкус след това- т.е. това не е храната ,която сме сложили в началото.Но аз питах само за промяната на вкуса, изобщо не съм питала и за тези страхотии,Май наисина ще спра да я употребявам.
Само къде сега ще правя пуканки  newsm78

# 23
  • Мнения: 843
  пРОЧЕТОХ ОБШИРНОТО МНЕНИЕ НА САРА, БЛАГОДАРЯ и!!!
     ох този капс лок.Simple Smile

   Готвя често на микровълновата . Прочела съм всичко  против.    И поне  10 години назад.
 Какво правя аз:     каквото мога - варя.  задушавам.- и готвя.
  С почти/ задушени/  готови продукти.. правя невероятни гювечета, манджи и печива.
    Мога да ви предложа рецепта за "Кюфтета по Чирпански"  изобщо на фурна. Микровълнова.
      Всъщтност , не е добре и да дишаме..  знаете ли , какво вдишвате всяка секунда?!   о, аз знам!! Знам.


             

# 24
  • Мнения: 102
Хора спрете се вече с тези малоумни статии.... Не се шашкайте толкова лесно, всеки психопат може да напиши че еди какво си е адски вредно. Натрупвали се енергии нинам кво си се разкъсвало.... МУХАХАХАХАААААА като ви работи радиото или си светите с фенерче натрупват ли се енергии бре хора, стига глупости. Не казвам че е полезна ма все пак трябва да има разумни граници на шаша и паниката. СВЕТЛИНАТА РАДИОВЪЛНИТЕ ИНФРАЧЕРВЕНИТЕ ВЪЛНИ   ВСИЧКО ТАВА Е ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТРОМАГНИТНИЯ СПЪКТЪР. Нема некви магии и тайнствени енергии дето са толкова вредни..... ИНФРАЧЕРВЕНИТЕ ВЪЛНИ  или Топлината също прецакват витамините. Проблема не е печката, проблема е по скоро консерванти оцветители ароматизатори и секакви нефтохимски извращения, гответе си спокойно, химията ще ви убие със сигурност преди печката, така че споко.

# 25
  • Мнения: 107
и аз само претоплям ядене в микровълновата, не готвя, защото е много бавно

# 26
  • Мнения: 572
форумът е общодостъпен и отворен за всякакви мнения, не е нужно да се нападаме, ако не сме съгласни с някого, можем просто да не го четем и това е, всеки е свободен да има каквото си иска мнение

# 27
  • Варна
  • Мнения: 2 378
Моята микровълното е обикновена, не е с грил и екстри. Опитах се 1-2 пъти да направя картофки и пилешки крилца, но не станаха така вкусни. Сякаш са готови, а не са. Иначе нямам нищо против готвенето в този уред.

# 28
  • София
  • Мнения: 160
по време на аварията в Чернобил бях 10 дена в Москва-сега имам заболяване на Хашимото.сега една микровълнова печка ли ще ме спре.не готвя в нея, а само притоплям храната защото не ми е вкусна.правя си кафето,чая, пуканки.живота продължава-важното е да не прекалявате с готвеното в нея./не всеки ден/ако се замислим колко отрови сме погълнали-водата,въздуха,почвата-всичко е отровено: следователно и всичко произведено е отровно.болниците са пълни с раково болни.не искам да ви плаша но просто използвайте по рядко микровълновата и се ограничавайте от отровите до колкото можете.  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт