лесен, вкусен и постен ябълков сладкиш

  • 12 643
  • 19
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 289
здравейте,
аз започнах пак да спазвам пости, но понеже много, много обичам сладки неща, а тортичките са пълни с непостни неща, предлагм ви моят сладкиш - спасение.
1кг. настъргани ябълки
1 чаша счукани орех /оригинала е с 1/2 чаша/
1/2 пакетче канела
1/2 чаша захар  

1 чаша брашно
1 чаша грис
1 чаша захар
1 пак. бакпулвер

Двете смеси се смесват /какъв гениален филосовски израз Bulb /.
В намазана с олио тавичка се изсипва 1/3 от сухата смес
Отгоре 1/2 - от ябълковата, после суха смес, ябълкова и накрая последната суха смес. Нарязва се на парченца /ромбчета/ и се залива с около 2/3 чаша олио. Ако не постите може да намалите олиото и да разхвърляте парченца масло.
Пече се на ок. 180 градуса около 50 мин да се изчерви. Embarassed  Embarassed  Embarassed
Добър апетит!

# 1
  • Мнения: 3 042
Здравей Цвети!!
Днес се отдавах на готварски дейности и една от тях беше твоят сладкиш. Много е лесен за приготвяне , само не знам дали съм се справила добре- малко ми хрупкаше коричката Rolling Eyes - май от гриса- така ли трябва да е? Е сега ще си го хапваме вкусно-вкусно, благодаря за рецептата!!

# 2
  • Мнения: 289
Здравей Павлина,
хрупкането е чара на сладкишчето. Иначе ще е малко недопечен и разпадащ се. Дано да ви харесва. Аз го правя много често. Същия може да се направи и с тиква като са нужни 4 чаши настъргана тиква, която предварително се задушава с малко олио и се смесва с 2 ч.ч захар, а може и повече.

# 3
  • Мнения: 3 042
здравей пак!!!
благодаря ти за бързия отговор. Знаех си аз ,че не съм толкова лоша готвачка Wink   chef хехе,най ми харесва ябълковата плънка- много обичам ябълки Stuck Out Tongue Хайде сега чао и все такива вкусотийки да предлагаш!! Sign Exclamation

# 4
  • Мнения: 461
днес го направих, чудесен стана Grinning

# 5
  • Мнения: 8 769
А може ли този сладкиш да бъде направен без грис?

# 6
  • Мнения: 289
Цитат на: Туфи
А може ли този сладкиш да бъде направен без грис?

Не съм опитвала, но се съмнявам да стане нещо. Гриста държи сместа, защото е по-едра от брашното и все пак дава вкус. Ако ти се занимава - пробвай и кажи резултата Rolling Eyes

# 7
  • Варна
  • Мнения: 5 529
Zveti,
благодаря ти за хубавата рецепта.
Днес правим 2г и 1/2 семеен живот с моя мъж и аз направих твоя сладкиш. Много го харесахме и ще го правя и друг път.

# 8
  • Мнения: 4 358
Вчера направих този сладкиш и стана много сполучлив  Grinning .
Олиото го сложих в ябълките, а отгоре наредих парченца масло. Че и красив стана Grinning

# 9
  • София
  • Мнения: 3 679
Малко тъп въпрос, ама тази смес за колко голяма тавичка е? Дали няма да е малко за такава, която върви в комплект с фурната? /как я обясних само/ Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 10
  • Мнения: 4 358
Моята тава е кръгла (28 см в диаметър) и определено е по-малка от тези, с които върви фурната.

# 11
  • Мнения: 2 220
A nali dvete smesi se smesvat   Grinning , koq e mokrata i koq e drugata? Sorry za vyprosa, maj samo az ne sym razbrala, no... Embarassed  Embarassed  Embarassed

# 12
  • Мнения: 2 220
Moje bi stava vypros za tova, 4e systavkite na vsqka ot smesite se obyrkvat?

# 13
  • Мнения: 4 358
Едната смес е брашно+грис+захар+бакпулвер (това е сухата смес).
Втората смес е ябълки+орехи+захар+канела.
Аз сложих 1/2 чч олио във втората смес, а отгоре наредих тънки резенчета масло.

Ние вчера изядохме повечето сладкиш, а днес е много по-хубав - напоил се е от ябълките (вчера беше малко сух). Ето снимки на едно парченце:



Благодарности за рецептата!  Grinning

# 14
  • Мнения: 344
О-о--ох Теди как си ги изтипосала потекоха ми лигите.
Ще го направя този сладкиш непременно.

# 15
  • Бургас
  • Мнения: 2 452
Ммм - вкусноо - чудесен сладкиш Grinning Направих го без орехи, че нямах, както и само с масло, защото се оказа, че и олиото ми е свършило, но резултатът пак е много добър. Обичам такива рецепти - хем просто, хем вкусно, хем ефектно Grinning

# 16
  • гр.Варна
  • Мнения: 722
Цитат на: tedi_b
Ние вчера изядохме повечето сладкиш, а днес е много по-хубав - напоил се е от ябълките (вчера беше малко сух). Ето снимки на едно парченце:



Благодарности за рецептата!  Grinning


Ей ,Теди след тези снимки как да не го пробва човек! Ама ти си майстор! Веднага се сетих за разкошната питка/от дира/. Тогава се опитах ,но не се получи особено добра...
Непременно ще  опитам да го направя този сладкиш.

# 17
  • Чикаго / София
  • Мнения: 3 636
Абе момичета как го направихте този сладкиш? Bulb
Аз вчера след като видях снимката на Теди /просто изкушаваща/ спретнах ръкави и реших да го направя  food002  да зарадвам милия с неделен сладкиш!  Kissing Heart  Добре де ама аз нали съм си с две леви ръце в кухнята и след като цяла сутрин тичам по бебето  babyuu което прави опити за прохождане и чистя орехи и ябълки и накрая нищо не се получи! #Cussing out  Незнам защо ама ми се стори, че е малко сухата смес. Вие на колко я разделихте на 2 или на 3 части. И като покривахте с нея ябълковата смес плътно ли я покрихте защото мойто беше рехаво. Тавата ли ми беше голяма? Rolling Eyes  Ябълковата смес стана перфектна, а може и тя да беше в повечко?!  Все пак съм решила пак да го пробвам, та затова искам помощ! Embarassed

# 18
  • Мнения: 4 358
Аз разделих сухата смес на 3 части, а ябълковата на две.
Първо поръсих дъното на тавата със суха (само да покрие дъното), после сложих ябълкова (малко рехава, но загладих с лъжица). После отново суха, ябълкова и накрая суха. Всеки ред (без най-долния) заглаждах с лъжица.
Пробвай с малко по-малка тава. Моята беше 28 см в диаметър, но може да се направи и в по-малка.

Остави си примерно един час и не бързай със сладкиша! Трябва да си спокойна и да се отдадеш изцяло на приготвянето Wink Така няма начин да не стане!  Grinning

Забравих да напиша - чашата, с която меря е от 300 мл

# 19
  • Мнения: 2 220
И аз го направих и стана невероятен. Най-важното е, че е много различен от другите сладкиши с ябълки. Само че с тази дозировка на захарта ми стана прекалено сладък (а аз обичам много сладко!) - следващия път трябва да я намаля поне с 5-6 супени лъжици. Не че и така не си го хапвам с удоволствие!   Hamburger

Общи условия

Активация на акаунт