Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Видин
 • Мнения: 5 894
Ето и една статия по този повод, която преведох миналата седмица, но все не ми оставаше време да набера.

Как да поставяме бебето на гърдата

Новороденото бебе не трябва да обръща главата си или да проточва шия, за да достигне гърдата. Дръжте го в удобно положение на страни, а не по гръб, с корем към вашият корем, обърнато към гърдата така, че върхът на носа да е на едно ниво със зърното, и брадичката да допира гърдата. Не се притеснявайте за дишането на бебето, дори когато то заравя нос в гърдата също може да диша без затруднение.
При здравото бебе, допира на гърдата или няколко капки мляко, инстиктивно ще го накарат да отвори само уста и да търси зърното. Младенецът в действителност не суче, а “изстисква” мляко от гърдите с помощта на вълнообразното движение на езика. При това, устата му е широко отворена и отпусната, а езикът лежи в долната й част.Бебето захапва зърното с ареолата, така че зърното да се окаже на мекото му небце. В това положение, бебето не може да го нарани. Ако бебето захапва само зърното и трябва да се напряга за да го държи, то това може да го травмира. В този случай освоодете гърдата, внимателно вкарвайки пръст между устните на бебето, така че сукателният рефлекс да се прекрати, и то да пусне зърното. Майката може да му помогне, ако сама вкара зърното, заедно с ареолата в устата му.
Вие можете да кърмите седейки или лежейки, във всякакво положение, което е удобно за вас и вашето бебе. Важното е седейки или лежейки да се отпуснете, за да имате възможност да почивате по време на кърменето. Много жени обичат да кърмят, лежейки на една страна. Някои предпочитат да седят в удобно кресло. Под краката ще ви е удобно да сложите някаква поставка. Използването на възглавница никога не е излишно. Поставя се под главата, под лактите, на нея се намества удобно бебето. Главното е позата да ви помогне да се отпуснете, и пълноценно да се отдадете на контакта с бебето, а не да сте подтисната от неприятните усещания от напрежение в раменете, гърба, бедрата или ръцете.
За да укрепва емоционалната ви връзка с бебето е хубаво по време на кърмене то да се оставя голо, имайки възможност да се притиска към голото тяло на майка си, да слуша биенето на сърцето й, с което е свикнало през дългите месеци, прекарани в утробата й. Не се страхувайте, че ще го простудите. Първо, закалителните продцедури са полезни за детето, и второ – самото човешко тяло се явява най-добрият източник на топлина.
Любувайте се на своето бебе, милвайте го.Това ще допринесе за успешното ви кърмене.


Колко време да държим бебето на гърдата

Нахраненото бебе само “се избутва” от гърдата и по изражението на доволното му личице вие разбирате, че то е получило всичко, от което се е нуждаело.
През второто шестмесечие, нахраненото бебе държащо в устата си майчиното зърно ще го опитва усмихвайки се, закачайки се с мама. Не бива да следите по час продължителността на стоенето на гърдата, а по тежестта – количеството на изсуканото мляко. Това ще доведе само до  безпричинно безпокойство и страх у майката.
Маниерът на сукане също може да се промени във времето. Едни бебета лакомо сучат и бързо се засищат, други си дават няколкоминутни почивки. Давайте възможност но бебето да изпразни до край едната гърда, след това, ако е необходимо, предложете и другата. Така че бебето да получи от крайното, богато на мазнини мляко.
След всяко кърмене бебето трябва да се подържи във вертикално положение. Поносете го, поглаждайки и потупвайки го по гръбчето и дупето. Изчакайте момента, когато то ще издаде глух звук – това означава, че е влязъл въздух, заедно с млякото. Ако не го оригнете добре, останалият въздух може да предизвика у бебето безпокойство.


Как да определим, стига ли кърмата на бебето

Недохраненото бебе ще ви съобщи само: то не отпуска доволно и изтощено гърдата, а продължава жадно да суче, дърпа се от гърдата и хленчи, а силният му продължителен плач ще чуете доста по-рано от обикновено. Другият показател е наддаването. И все пак трябва да вземем под внимание факта, че наддаването може да бъде различно, при различните деца, в зависимост от физическото състояние на новороденото, индивидуалните особености и конструкция. Затова темпът на увеличаване на теглото при бебета на една възраст може да бъде различен.
Няма смисъл да теглим бебето след всяко кърмене. Това може само да предизвика тревога в майката, което пък влияе отрицателно на лактацията. Количеството мляко, което е необходимо на бебето е различно през различните часове на денонощието, както и през различните дни. Затова наддаването на бебето през месеца е неравномерно.
Съществуват периоди, когато апетитът на бебето намалява. Под въздействието на инфекциозни болести, когато е преуморено, при промяна в храненето, бебето може даже да спадне на тегло. По време на болест бебето яде малко, което способства мобилизацията на вътрешните резерви на организма и сорошното оздравяване. Обаче тези колебания в наддаването нямат съществено значение за неговото развитие. Има особено спокойни деца, които могат да спят 4-5 часа подред и не проявяват особен апетит при събуждане. Ако при това положение бебето не наддава, е необходимо да се увеличи броя на кърменията, например през 3 часа през деня и с малко по-голям интервал през нощта. За да го събудите, пробвайте нежно да масажирате гръбчето, раменцата и ръчичките.
Здравото дете е достатъчно да теглите веднъж месечно на консултациите. Ориентировъчни цифри за наддаване на тегло при кърмачето за една седмица са – 150-250 гр. В първите три месеца, 150-200 гр. От 3 до 6 месец, 105 гр. От 6 до 9 месец и 50-80 да края на първата годинка. Към четвъртият месец бебето обикновено удвоява теглото си спрямо това при раждането. Ръстът се увеличава средно с 25 см през първата годинка.
Много майки се безпокоят за изхождането на бебето. Те трябва да знаят, че кърмените бебета е нормално да акат както след всяко кърмене, така и веднъж на няколко дни. И едното и другото е нормално. Обикновено изпражненията са течни, кашави, понякога може да има само следи по пелената , а цветът им се мени от светложълто през тъмножълто до зеленикаво.

                           Какво да правим ако кърмата не достига


       Сигурно при всяка кърмеща майка има моменти, когато и се струва, че кърмата не достига. Често тези опасения нямат основание.
Но има и такива периоди, когато производството на мляко може да намалее или да не съответства на повишените потребности на бебето. Лактацията има цикличен характер, с кризи, повтарящи се на всеки 1,5-2 месеца. Най-трудно е да преодолееш първата криза. Трябва да помните, че това явление е временно. Главното е да не се паникьосвате и да не посегнете към изкуственото мляко. По-добре е да помислите как да промените нещата, а това е напълно възможно.
Първо – проверете спазвате ли условията за успешно кърмене (Съвети за успешно кърмене )
Второ – при недостиг на мляко, предлагайте на бебето двете гърди на едно кърмене, както и увеличете броят на кърменията. На всяко кърмене предлагайте първо едната гърда, която бебето да изпразни до край (при необходимост може да я изцедите), а след това и другата. Важното е и двете гърди да получат “сигнал”, че трябва да произвеждат мляко.
Трето – за изработването на мляко помага и приемът на течности 15 минути преди кърменето. Това може да бъде: чай с мляко, мляко, кефир, компот, чай от шипки, сок или вода.
Четвърто – можете да приготвите специални лактогонни напитки от коприва, мента, семена от салата, семена от копър, риган, и да ги приемате при нужда в продължение на 2-3 седмици. Билките се запарват в съотношение една супена лъжица на чаша вряща вода, прецеждат се и се пият на малки глътки по половин чаша два пъти на ден. Овкусява се по желание с лимон, мед, сироп.
Стимулиращо действие оказват и няколко ядки от орех (при отсъствие на алергична реакция).
Морковът също помага за стимулиране на кърмата. Морковеният сок се приготвя непосредствено преди употребата му и се изпива по половин чаша, два пъти на ден.

Ефективно средство за стимулиране на лактацията оказва точковият масаж:
Намерете, сравнявайки с рисунката, трите точки над млечните жлези, двете под тях и четирите на всяка ръка. Можете да ги определито по болезненото усещане при натиск. Всяка от тези точки трябва да се масажира с показалеци или средният пръст, по посока на часовниковата стрелка, по 30-60 секунди, два пъти на ден, между кърменията, в последователност съответстваща на цифрите на рисунката.

Стимулиращо действа на лактацията и отпускащия масаж на шията и гърба, отпускащ душ или вана. За жената ще е полезно за усилване притока на мляко да прекара няколко дни в леглото, давайки си пълна почивка. И съпружеските ласки помагат за повишаване на лактацията .

Съществуват и други следства за повишаване производството на мляко, обаче те се назначават от лекар, след откриване на причината за намалената лактация.

превод от www.mama.ru

Последна редакция: ср, 01 фев 2006, 22:57 от 3ори

# 1
 • Мнения: 2 596
Чудесно, имах точно сега нужда от такива съвети. Благодаря ти, че си се потрудила.  Stuck Out Tongue

# 2
 • Мнения: 4 244
Точно това са точките по които моята акуШерка ми правеШе акупунктурата
Дано да става и с акупресура
При мен имаШе ефект

# 3
 • Мнения: 587
Много полезна статия. За малко да я пропусна.                   Благодаря Shali Grinning

# 4
 • Мнения: 7 430
Благодарско Шали..... Stuck Out Tongue
.....и аз на моменти си мисля, че кърмата не стига ...и притесненията идват, но за сега не съм се отказала да кърпя. Grinning

# 5
 • Мнения: 3 200
Много ти благодаря за статията

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Качвам темата нагоре, защото статията е допълнена: това е целият превод на Shali .

# 7
 • Мнения: 2
много ти благодаря за темата.точно сега имам голяма нужда от обясненията в темата

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 351
Благодаря  bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 417
благодаря, съветите са наистина полезни!

# 10
 • Мнения: 84
Благодаря за статията. Тъкмо мислех днес да купя АМ за да дохранвам бебчо. Разубеди ме. Пожелайте ми успех. Simple Smile

# 11
 • Мнения: 8
статията е страхотна, научих най накрая какво точно да пия, за да получа повече кърма, много благодаря за ценните съвети

# 12
 • Видин
 • Мнения: 5 894
Тъй като получавам много лични съобщения по повод липсващата снимка, открих една статия за точковият масаж и повишаването на лактацията и с удоволствие го споделям с вас :

Точечный массаж по Ибрагимовой

Ето и картинка, тъй като не мога да редактирам първият си пост :# 13
 • Мнения: 28
КОЛКО мл трябва да приема на хранене кърма ?

# 14
 • Мнения: 1 080
Полезна статия, благодаря Simple Smile

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт