Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Мнения: 3 367
нашето е регрес!
ако ме 1уете АЗ как говоря на родния си език "да,светлкините на тази кьща блинкат много найсли,права си",ще ви се допла1е Cry
говори на англ,разбира и 2та езика много добре,има думи к знае само на бг защото не е ставало дума за тях в яслата и (като гащи примерно) и прави миксове страшни ..не е объркана хи1 оба1е,1удесно си кумуникира каквото иска..
а аз говоря само бг, и повтарям да ,тя на англ дума -аз н бг повтарям,  само 1е след 10 1аса работа бая 1есто се улавям 1е отговарям и аз на англ  #Cussing out
анан,това е родовете не е от 2та езика за мен; съвсем нормално за деца до 5 години според книгите да бьркат м/ф принадлежност..

# 31
 • Мнения: 713
anette, нейните връстници англичанчета, не бъркат родовете!

# 32
 • Мнения: 3 367
anan,моят опит е друг; децата с к играе Ния бъркат родовете;то1но уикенда говорих с нейната най-близка дружка Рози,на 3 и малко..знае 1е тя е моми1е,а синът ни-мом1е,но казва-I like her,she is very cute..аз поправям-той е хим,не хър,,след 2 сек-пак..детето е родено американ1е,с родители PhDs..
по повода 1етох и затова така бързо цитирах данните за 5те години в миналия постинг..
аз ли1но изобщо не мисля 1е 2та или пове1е езика имат някакво отражение освен върху проговарянето-малко по-късно- при някои деца..на объркване,забавяне и пр. не вярвам изобщо защото си има анатомия и физиология преди вси1ко..

# 33
Тъкмо се чудех къде да питам дали ние нешо не сме в час или какво. Моят син е на 2 години досега му говоря и на английски и на български като български повече, баща му на анлгийски, в дестската на френски и другите хора на арабски. Е нашия резултат е един неразбираем език, говори си нешо казва ни но определено нишо не му разбираме. Освен 10 думи като мама, papa, car и barney и оше няколко другото е под въпрос.  Иначе разбира всичко но не казва нишо в отговор, и всичко друго си му е наред (в развитието). За изречения забрави ? Мисля да го водя на speech therapist. Kак беше при вашите деца ?

# 34
 • Мнения: 7 837
FURY, мисля че е рано да се притесняваш. Моят син (скоро ще направи 2) е по същия начин. Бърбори неразбираемо все още, на някакъв бебешки език.

Самуил е вече 2 мес. на градина и определено забелязвам, че на български не винаги ме разбира  Confused Ако го повторя на англ. обаче, всичко е ОК и изпълнява...
Може и вече да съм изпуснала момента, знам ли... Настоятелно продължавам да говоря само на бг, дано има ефект...

# 35
 • Мнения: 5 183
FURY, нормално е. Много е малък, а и при толкова разли4ни езици, в главата му е пълна каша. Специалистите ще те посъветват да наблегнеш на един език, предполагам, но не знам дали това е правилният подход. Мен доки ме посъветва по едно време да спра с българския за малко, та да се осефери и проговори на един език поне. Не го послушах. Сега сме ОК и с двата езика.

# 36
 • Мнения: 1 992
Ние и двамата сме българи.
Алекс говори добре български, даже вече и по-сложни изречения. На холандски от скоро започна да прави прости изречения като;ком хиър, итс макалек, ик вил, ик хеб......
Знае няколко кратки песнички на холандски, може и да брои до десет на двата езика и се справя доста добре с цветовете на холандски Grinning
Похвалих си го детето, но наистина смятам, че се справя с езика много добре, предвид факта, че в къщи се говори основно  български.

# 37
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 281
Майчета, здравейте и от мен  Hug
Благодаря за интересната темичка.
Аз нямам опит да споделя и засега само попивам информация.
Нашия татко е американец, за момента живеем в Ямайка - говорим на английски, а после ще си ходим в Щатите.
Аз говоря само на български и така мисля да продължавам, дори и ако на улицата ме гледат странно. Но...да видим какво ще се получи.
Бебото е малък, но реагира адекватно и на български и на английски.

# 38
 • Мнения: 5 183
Бебото е малък, но реагира адекватно и на български и на английски.

Така ще е и занапред, ако продължаваш упорито да му говориш на български, а вси4ки останали около него на английски.

# 39
Благодаря майчета,
значи сигурно не вази за всички но както ми изглежда дву, или 3 езичните деца май проговарят по късно. Е ше се стараеме аз все повтарям та ше чакаме разбираема реч.

# 40
 • Мнения: 1 793
Благодаря майчета,
значи сигурно не вази за всички но както ми изглежда дву, или 3 езичните деца май проговарят по късно. Е ше се стараеме аз все повтарям та ше чакаме разбираема реч.


Така е наистина. По-късно проговарят и не се притеснявай. Ето при нас как е. На чека на 2 години на моя син хелт визиторката се изцъкли като й казах, че детето борави със 7-8 думи само. На тази възраст децата трябвало да имат в речника си около 50 думи, но той като двуезичен - 20. След 6 месеца пак направихме едно виждане с нея по този въпрос и тогава нямаше помен от предишното дете. Много дърдореше. Може би трябва да поясня, че аз и таткото сме българи и у дома се говори само български. Дори и навън му говоря на български, а когато имаме гости англичани или ние сме на гости на такива му говоря на английски и веднага след това казвам същото на БГ. Просто той още не може да разбира абсолютно всичко на английски. В градината се спрявял много добре. Разбирал повечето неща, включвал се в песните и т.н. Истината е ,че престоя в градината доста му помага за английския. И един случай да разкажа  Simple Smile Когато украсявахме елхата с Алекс най-накрая наслагах по клоните изкуствен сняг. Той се върти около мен и ме пита какво е това. Аз му казвам, че това е нещо като снежинки. А той ми отговаря: "Ааа, сноуфлейкс".  Shocked Онемях. Тази дума никога не я чувал от мен или баща си . По-скоро я е запомнил от градината или пък от някое детско филмче, в което са показвали снежинки и са обяснявали нещо за тях. Забелязвам ,че когато знае думата на английски и български предпочита да я каже на английски. Явно му е по-лесно. Иначе все още говори с прости изречения само, но за около 3-4 месеца виждам доста голям напредък.
Исках да задам и един въпрос към майките на деца около възрастта на Алекс /2г 8м/. Говорят ли децата ви все още на бебешки? Защото аз го чувам да си бърбори понякога нещо на съвсем неразбираем бебешки.

# 41
 • На село (близо до Лондон)
 • Мнения: 1 206
Исках да задам и един въпрос към майките на деца около възрастта на Алекс /2г 8м/. Говорят ли децата ви все още на бебешки? Защото аз го чувам да си бърбори понякога нещо на съвсем неразбираем бебешки.

Anna Филип, преди седмица направи 3, и от доста време (сигурно година) не е бърборил на бебешки. Английският му е като на едноезично дете на неговата възраст, а българстият е за съжеление по-назад, всичко разбира, стои не сложни изречения на бг. В по-сложни на англ. примесва англ. думи и словоред. Знае че това са два различни езика и като ми говори на англ. аз моля на бг и той сменя.

Вчера ме изненада като го взимах от детегледачката и си тръгваме аз му казвам да каже чао и да си внимава в краката (на английски), а той ми каза: "Говори на български" !!! Laughing. Страшно ме зарадва!!!

Нашата ситуация е двама бг в Англия от 8 години, Филип е роден в Англия и ходи на ясла/детегледачка от 1 годишен.

# 42
 • Мнения: 9 243
Кейси, на прав път си. Той те разбира, но в момента пренарежда в главата си чутото навън и у дома и затова понякога дава "заето", ако е бил на английска вълна в главата си.
Фури, никога не е излишна една консултация с логопед. Но намерете такъв, който е работил с дву- или многоезични деца, за да има опит и подход. Но ви е рано още. Чак след 3 и половина ако няма разбираеми изречения можеш да се замислиш.
Анна, напълно нормално е да си ползва бебешки речник. Сина ми на възрастта на Алекс също имаше бебешки речник или по-скоро не произнасяше цели думи. Типичен пример от тази възраст беше начина, по който ми казваше, че ме обича - най-напред бях "Бита мама", после "много убита мама". Надявам се поне малко да те успокоих.
Сега водим с щерката (вече на 6 и половина) пространни дискусии на тема защо да говори на български. Определено проявява разбиране и голямо старание вече да говори правилно и граматически. Има моменти в бързината кара с немския словоред, но когато се старае, говори правилно. Прихванала е мекото ми говорене и звучи много смешно от устата и. Малкия също говори така. hahaha

# 43
 • Мнения: 1 793
.......
Анна, напълно нормално е да си ползва бебешки речник. Сина ми на възрастта на Алекс също имаше бебешки речник или по-скоро не произнасяше цели думи. Типичен пример от тази възраст беше начина, по който ми казваше, че ме обича - най-напред бях "Бита мама", после "много убита мама". Надявам се поне малко да те успокоих.....
Благодаря ти, че сподели. Това с "много убитата мама" ме разсмя искрено. Grinning Всъщност под бебешко говорене нямах предвид съкращаването на думи. То това едно на ръка, в смисъл, че детето някои думи наистина не ги изговаря целите, но имах предвид говоренето като на марсиански все едно  Grinning Просто едно бърборене без край без нито една разбираема дума. Обикновено като си играе започва така да говори или когато е много впечатлен от нещо и идва и бърза да ми разкаже. Започва една тирада и тук-таме истинска дума, а останалото е нищо. Това имах предвид, ако въобще се разбра, че май объркано стана.

# 44
 • Мнения: 9 243
Много добре те разбрах. Точно  през този етап минахме с добавка съкращаването на дългите думи.  Само аз му разбирах и даже не винаги, карах по интуиция ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт