Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 дек. 2006, 17:10 ч.

Детска церебрална парализа

 • 7 367
 • 49
 •   1
Отговори
Поради неясни причини темата за ДЦП е станала недостъпна и вместо нея има тема за "Записване при проф. Чавдаров". Да оставим този създаден безплатен "он лайн" кабинет. Сигурна съм, че има много родители - които имат какво да споделят по въпроса и
Аз съм рехабилитатор по образование, работила съм с такива деца и участвах в инициативата, организирана от Таня Богомилова и Албена Цонева за Плуване на деца с увреждания, където се даваше възможност на деца с ДЗП и с други увреждания да ползват малък басейн веднъж седмично. Ще се радвам да чуя мнението ви за подобни , а също така от други обществени инициативи за подпомагане на такива деца. 

# 1
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 079
  Здравей, Майя!

  Как така темата за ДЦП е станала "недостъпна"???

  И ти би могла да бъдеш много полезна и в помощ на родителите тук, както споменаваш имаш опит. Ако се регистрираш във форума /отнема само няколко минути/, би олеснила много комуникацията с теб!

# 2
 • The new Earth
 • Мнения: 1 941
Майя,темата за ДЦП си е актуална винаги.Тя не е тема на д-р Чавдаров и не е за записвания,а е за запитвания и всякакви мнения.
Така че пиши всичко,което те интересува или имаш да кажеш за ДЦП в нея.Както ти е казала bim_bam,опитай да се регистрираш   Peace

Ето link към темата.

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров-запитвания,мнения

# 3
Майя,темата за ДЦП си е актуална винаги.Тя не е тема на д-р Чавдаров и не е за записвания,а е за запитвания и всякакви мнения.
Така че пиши всичко,което те интересува или имаш да кажеш за ДЦП в нея.Както ти е казала bim_bam,опитай да се регистрираш   Peace

Ето link към темата.

Консултация за Детска церебрална парализа с д-р Чавдаров-запитвания,мнения
Няма проблем, ще се регистрирам, но засъжаление нямам нищо по въпроса за "консултация за ДЦП с д-р Чавдаров" и няма да пиша в тази тема - доколкото си спомням, преди имаше тема, която се казваше така, както би трябвало да се казва, а именно "Детска церебрална парализа"

# 4
 • София
 • Мнения: 4 407
Разбрах недоволството Hug, може би имаш известно основание, но д-р е единствен, който се регистрира и отделя от времето си за съвети. Ако искаш сподели тук или там какви възможности знаеш за рехабилитация на децата. Заниманията по плуване още ли се провеждат?

# 5
 • София
 • Мнения: 2 265
Майя, темата е същата, просто е преименувана, защото досега главно др Чавдаров отговаря на въпросите на майките.
Според мен няма проблем да има две теми по въпроса, като онази да служи за въпроси конкретно към доктора, или обмяна на професионални мнения, а тази да даде още нова информация на родителите или пък родителите на деца с ДЦП да споделят ежедневието си и успехите си  Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 7 642
Майя,аз лично ще съм ти благодарна ако продължиш да пишеш,без значение в коя тема.Мисля,че можеш да бъдеш полезна за децата ни.Аз лично бих се възползвала да ти задам няколко конкретни въпроси за дъщеря си,ако продължиш да пишеш Peace.

# 7
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 626
Аз имам конкретен въпрос:
Как едно дете с ДЦП, изпадащо в истерия при рехабилитация и ревящо не защото го боли, а защото го принуждават да извърши нещо, ще успее да заобича водата, въпреки че го принуждават да плува?

# 8
 • Мнения: 1 193
Моята госпожица може да заобича водата ама къде?

# 9
 • Мнения: 631
Аз имам конкретен въпрос:
Как едно дете с ДЦП, изпадащо в истерия при рехабилитация и ревящо не защото го боли, а защото го принуждават да извърши нещо, ще успее да заобича водата, въпреки че го принуждават да плува?

ljuboznatelna, всички деца свикват с рехабилитацията рано или късно и не реват истерично след известно време. Друг е въпроса, че всеки има различен подход по време на провеждане на процедурите. За себе си съм установила един метод, който се осланя на доверие и пренебрегване на негативизма. Вярно е, че доста време отделям на едно дете, но е по - важно да се проведе ефективна рехабилитация. Дори понякога се налага родителя да ми е в помощ, като извършва елементарните (други случаи не толкова елементарните) упражнения за да се изградят един вид "партньорски" взаимоотношения. Защото сте наясно , че с едно ДЦП се работи с години. Колкото до водата пак е въпрос на подход - не вярвам да има колеги, които ще хвърлят детето във водата още от първия път.

Майя, поздравявам те за ентусиазма с който подхождаш с тази нова тема.

# 10
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 626
Болката ми е , че моето дете за 2г не свикна Sad Слава Богу, тя е с леко ДЦП, от там нататък си правя в къщи каквото мога. На 3г я пробвах пак, взех си я с гърди на сини пръстчета, цепната уста и чорап, изцапан с кръв (бутала го в устата). Затова не мога да си я представя на обучение в басейн.Както и да е, в моя случай май няма да ми стнигнат нервите и парите да я видя да плува Simple Smile

Искам да попитам защо се случва така, че въпреки, че ходи на пръсти, дори понякога си влачи краката(основно левия, който е по-засегнат), съм я виждала и как го поставя пети/пръсти като ходи, но това го прави целенасочено, защото съм й го показвала ,и я хващам, че го прави докато си "играе". Оказва се, че тя умее да го прави, но предпочита да си ходи на пръсти. Преди година си поставяше дясното краче правилно, докато се разхождахме навън (в къщи рядко), но сега и навън престана да го прави, въпреки че е възможно да го направи ако иска.
Аз й правя упражнение за разтягане на ахилесовото сухожилие, но не виждам да се повлиява от това.
Знам, че без да се види детето е трудно да се каже каквото и да било, но и на хипотези ще съм благодарна.
Детето е на 4,5г, хипотонично, ходи, отскача около 1см от земята, бяга по някакъв си начин, може да качва стълби, държейки се за парапета, за слизане не смея да я пробвам.

# 11
 • Мнения: 2 242
Здравей Майя,
Споменаваш и други увреждания... Аз бих завел сина си (1г.7м.) на плуване. До сега всеки ми е казвал, че би му се отразило добре. Обича водата (нали е морско чедо;) ) но тук не съм чувал за място, където провеждат подобна терапия. Ще се радвам ако намеря. А и ние нямаме проблема на  ljuboznatelna. Той до сега е понасял всички рехабилитации безропотно. Дори на упражнения, на които останалите деца задължително плачат (по мнението на рехабилитаторката), той най-много да пъшка. Не знам такъв голям инат ли е или просто прага му на чувствителност е по-висок  newsm78

# 12
 • София
 • Мнения: 4 407
Аз също се чудя за ходенето на пръсти - Дара често ходи така, и мислим, че има някакъв проблем с равновесието и пространството. Ето тук има за Проприоцептивна система, което ми прилича че се нуждае от помощ при нея
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.msg2006831#msg2006831

Искам да ви питам има ли занимания, рехабилитация, които помагат на детето да се ориентира в пространството, подобни на описаните за Проприоцептивна система.

# 13
 • София
 • Мнения: 642
За Любознателна и ходенето на пръсти.

При децата с ЦП е нарушена автоматиката, поради наличието на редица примитивни рефлекси и стериотипи характерни за възрастта до 4-6 месеца, когато би трябвало да се потиснат. При децата с ЦП, този феномен на потискане е непълен и при възбуждане на равновесния апарат, емоциите или вегетативната н.с. се стига до повишаване на мускулния тонус на антигравитационната мускулатура, разгъвачи (екстензори) на долни крайници и сгъвачи (флексори) на горни крайници.
Тези примитивни механизми съществуват  при всички ни, но са плътно надстроени от т.н. равновесни реакции и реакции на вертикализиране....ОБАЧЕ...... какво става1 ако претоварим нашия вестибуларен апарат???? ..... погледнете начинаещи, например скиори или ездачи - изпъват се назад и вдигат ръцете сгънати в лактите, когато се хлъзнат леко или конят тръгне.
Мозъкът ни е структуриран за движения до самостоятелно ходене и тичане, като всеки един спорт е надстройка, която докато се организира (а при някои дори не успява) се включва и примитивна автоматика, такава каквато при децата с ЦП се активира значително по-лесно или неможе да се интегрира напълно в по-сложни движения, каквото за тях е ходенето.

Това е с няколко думи.
За сведение на създателя на тази рубрика, винаги ще се включвам там, където се говори за ДЦП. Просто.....хоби.

# 14
 • Мнения: 631

Искам да ви питам има ли занимания, рехабилитация, които помагат на детето да се ориентира в пространството, подобни на описаните за Проприоцептивна система.


Има разбира се - това са специализирани упражнения за равновесие и координация. Има изградени и апробирани вече методики за проприоцептивни мобилизации на нервната система като цяло (при ДЦП) с тренинг към автомобилизация. Като последното е доста ново в практиката и много малко приложимо тук в България. Интересното е, че дава много комплексни резултати особено в автомобилизирането при такъв тип централна увреда.

Общи условия

Активация на акаунт