Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 ян. 2007, 12:06 ч.

Тегло и пропорции

 • 4 623
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Здравейте, момичета!
Попаднах на интересна статия за принципа на действие на анализиращ кантар. надявам се да Ви е от полза. Скъпичък е - 93 лв, но иначе при първа възможнсот бих си взела. Ето за какво става въпрос. Нормалните стойности не съм посочила, при желание от ваша страна ще ги добавя Hug
Принцип на измерване и функциониране
Така наречената BIA  техника (биоелектричен импеданс анализ) измерва пропорциите на тялото, като преминава съвсем слаб, не - чувстващ се ток през него.
Премерването става благодарение на металните сензори на кантара.
Електричеството може да тече сравнително не възпрепятствано през течност,които се намират в мускулната маса. При мазнини съпротивлението (биоелектричния импеданс) е по - голям. Измерват  се стойностите на съпротивлението.
С допълнителните данни на височина, пол, възраст, тегло и степен на тренираност на даден човек, кантара може да изчисли процентната част на мазнини, мускули и водно съдържания.
Доброто съотношение на мазнини, вода и мускули
Теглото само по себе си е индикатор  за добро здраве. Това тегло е съставено от мускули, вода, но и мазнини.
Теглото на човек, които редовно практикува спорт се състои предимно от мускулната маса. Този човек е по - тежък, но в нормалния случай по - здрав от човек, който спазва диета.
При една диета теглото може драстично да спадне. Възможно е теглото да се редуцира само от мускулна маса или вода, докато мазнините намаляват бавно. Въпреки че килограмите се стопяват се покачва частта на мазнините. Този човек е по - лек, но „по - тлъст” и следователно по - малко здрав.
Ако теглото Ви се запазва до едно средно положение, частта мазнини намалява или се запазва, но за тази сметка се изгражда ценна мускулна маса.
Важни следното основно правило: Краткотрайните намалявания на теглото  се извършват главно от водното съдържание, средните и дълготрайни промени на теглото се извършват от промяна в мускулната маса и мазнините.
Извод: Теглото е фактор за определяне на здравословното състояние. Много по - важно е да знаете каква част от това тегло са мазнини.
С този кантар можете да наблюдавате как се променят пропорциите и да поддържате надежден изглед на общото си фитнес състояние.
Защо е важен контрола на телесните мазнини
Телесната мазнина е важна за ежедневните функции на тялото. Предпазва органите и ставите, регулира телесната температура и е енергийно депо. Всеки човек се нуждае от телесни мазнини, за да остане здрав  и активен.
Твърде много  телесни мазнини могат да доведат до затлъстяване. Щетите за здравето са: диабет, високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола, сърдечни заболявания и различни физически и психически оплаквания са следствие.
Малко мазнини са необходими на организма, за да извлече важни хранителни вещества, важни за функционирането му. 
Защо е важен контрола на водното съдържаниеЕдно правилно съотношение на водното съдържание е важно за функционирането на тялото и доброто състояние на индивида.
Малки промени във водното съдържание са нормални  и зависят от времето на деня, активността, околната температура и количеството течност, което поема човек.
Точно както  мазнините, и водата е необходима на организма, за да извлече важни хранителни вещества, важни за функционирането му. 
Последиците от нарушени пропорциите водното съдържание могат да доведат до отслабена концентрация, умора, сънливост и главоболие.
При силна дехидратация могат да се появят симптоми като сърцебиене, апатия, мускулни крампи, отслабване на силата и координацията или повръщане.
Също при задържане на вода се наблюдават смущения във функциите на тялото.
Достатъчното пиене на вода е важно след мускулно натоварване, при високи температури и при възрастните хора.
Не разчитайте на чувството за жажда. Жаждата, която може да бъде усетена се проявява след загуба на вода от 0,5 до 1 л. Освен това с течени е на възрастта чувството за жажда отслабва.
Показание за частта мускулна маса
Мускулите са индикатор за тренираността и възможностите за постижения. При това обаче не е задължително те да са очертани и видими като „мускулни пакети”. Най - доброто доказателство са бегачите на дълги разстояние и маратонците.
Процентното съотношение на мускулната маса е освен с тренировките, зависимо от възрастта и пола на даден човек.
Трябва да знаете
Колебания  в теглото
При възрастен човек теглото може да варира с 2 кг. в течение на деня.
За да получите надежден резултат от претеглянето трябва да го правите по възможност по едно и също време,съвсем леко облекло или голи.
Промени в процентното съдържание на мазнините и водата
Много фактори влияят на водното и мазнинно съдържание на даден индивид. При мазнините главна роля имат навиците за хранене и спортната активност, при водното съдържание допълнително на това и околната температура и количеството изпита течност,
При жените могат да бъдат измерени по - високи стойности по време на менструацията. Превишената консумация на алкохол също влияе на измерените стойности.
Оптималното време за претегляне при нормален дневен  ритъм е между 18.00- 20.00. Тогава процентното съдържание на мазнини е най- ниско. Правете измерването минимум 2 часа след основно хранене.
Всеки човек има различно ежедневие и различни навици за хранене и поемане на течности; изберете собственото си време за претегляне.
Ако се претегляте по едно и също време на денонощието и при еднакви условия, можете добре да наблюдавате колебанията в  стойностите на мазнините и водното съдържание.
Околни влияния
Толеранс при точността на претегляне може да има при смяна на мястото на претегляне и температурни колебания.

# 1
 • Мнения: 506
Мисля, че такъв подобен кантар съм виждала в магазините на TCM - и като че ли цената беше доста по-ниска. Не съм сигурна дали мери всички тези неща, но ми беше направило впечатление, че измерва съдържанието на мазнини в зависимост от теглото.

# 2
 • Мнения: X
Точно за ТСМ говоря Grinning
Има различни видове - от около 60 лв започват, но този е нов.

# 3
 • Мнения: 22 743
имам го,ама не ми е повлияло на теглото,само ми подтиска настроението Joy

# 4
 • Мнения: 9 569
гледах ги в техномаркет и ми казаха че са абсолютен боклук

# 5
 • Мнения: X
Аз се теглих лятото и съм доволна. Не агитирам никой да си купува - това е по - скоро информация от типа за "обща култура". Всеки има право на мнение Wink

# 6
 • Мнения: 1 353
Аз имам ел.кантар който изчислява процентното съдържание на вода и мазнини в зависимост от килограмите,пола,ръст и години-не е на TCM.Имам го повече от година.Много съм доволна и много ми помага Flutter

# 7
 • Мнения: X
Ето, браво Grinning
Радвам се за теб:) Аз не рекламирам ТСМ, просто от тяхна книжка взех принципа на действие:)

# 8
 • Мнения: 91
имам такъв кантар от януари месец, от метро. мислех че изчислява по таблица и на едни кг. ще съм с едни мазнини. ами не е така, добре си мери кантарчето! на 8 януари 58.3 кг, 23% мазнини. днес, 58.4 кг, 15.6% мазнини. искам да уточня, че от тогава спортувам редовно  Grinning и на това отдавам тази разлика.

# 9
 • Бургас
 • Мнения: 1 787
имам такъв кантар от януари месец, от метро. мислех че изчислява по таблица и на едни кг. ще съм с едни мазнини. ами не е така, добре си мери кантарчето! на 8 януари 58.3 кг, 23% мазнини. днес, 58.4 кг, 15.6% мазнини. искам да уточня, че от тогава спортувам редовно  Grinning и на това отдавам тази разлика.
Права си ,така трябва да е.При активен спорт мускулната тежи повече от мазнините.Затова на същите килограми е възможно да имаш много по-малък % мазнини. Grinning

# 10
Avala, това звучи супер мотивиращо:) а разлика в обиколките имаш ли?

# 11
 • Варна
 • Мнения: 520
И аз имам такъв кантар който показва % съдържание на мазнини и вода, на всичкото отгоре на най долния ред рисува едни човечета, от слабичко до по кръгло....аз съм предпоследното, почти кръглото smile3518
Взех си го от метро за около 30лв.

# 12
 • Мнения: 91
разлика в обиколките.. малка. аз си хапвам стабилно, явно мускулите растат доста бързо. но видимо съм много по-стегната, оформя се някакво дупе и пр.
свалянето на обиколки не ми е цел в момента  Simple Smile

# 13
 • Мнения: 1 340
А принципно какви трябва да са процентите на мазнините в тялото ?  Thinking
Аз имам такъв кантар ама нещо не мога да се оправя с това мерене на мазнини... Нещо аз май не правя както трябва. Все ми вика Error, error!!!  Laughing

# 14
 • Мнения: 91
ерор изписва ако си с чорапи  Grinning
настроила ли си ръст/години/пол?
какъв процент е нормално май трудно може да се каже.. според мен между .. 12 и 20-22.. като под 12 е много малко за жена и на границата да има проблем с м.ц.

Общи условия

Активация на акаунт