Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 ян. 2005, 19:18 ч.

За живота и ...

 • 1 319
 • 8
 •   1
Отговори
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607
....смъртта
Не искам да ви натъжавам но това е много важно...
Синът ми , който е на три години, си играеше на телефон и ми казва "мамо обади се , тебе търсят" "кой бе маме" "А ми твоята майка"
Майка ми почина отдавна и той не я познава, но съм говорила за нея. Казвам му че там където е моята майка няма телефони а той"Че къде е това място където няма телефони"
ХМ
Свекър ми почина наскоро и свекъва ми и аз му казахме че дядо и баба са при звездичките...но ми се струва че не редно да му говорим така , не ми се струва редно и на тая възраст да ми задава въпроси за смъртта..а той го прави сравнително често. Явно моите приказни обяснения не му стигат или не ге намира за достоверни. Кажете ми какво правите вие

# 1
 • Мнения: 2 452
И нашата баба е при звездичките, а понякога е ангел. Просто не виждам друг начин на тази възраст (тя също е на 3). Едва ли би разбрала понятията, ако се опитам да и ги обясня. Тя не разбира и понятията "болен", "ударен" и т.н. (за което съм благодарна, разбира се) и ако искам да и обясня, че нещо може да я нарани и казвам, че ще я "счупи", защото това понятие отдавна и е ясно.

# 2
 • София
 • Мнения: 4 423
и ние си нямаме вече баба и дядо,но мисля че понякога колкото по-малко говориме за смъртта пред тях толкова по-добре.това за ангелчета и звездички е по-добре.има време да разберат колко гадно нешто е тая пуста загуба на най-обичаните хора. Cry

# 3
Ох, това е нещо, което много ме измъчва. Ние загубихме брата на моя мъж преди година и ми беше много трудно да избера какво точно да кажа на детето си. Тя сега е на 5 и съответно е по-голяма, разбира доста неща и се чудех до колко да се заплитам в различни обяснения. В началото казахме че нейния чичо е станал на звездичка и това наистина е доста добро начало. Сега тя знае че когато ходим при него му носим цветя и го свързва само с това. Чесно казано се чудя кога ще поиска да разбере повече и си мисля че не мога много да си измислям разни истории защото някак си тя наистина не е толкова малка ( кога порасна толкова бързо, аз все още си мисля че е моето бебе  Simple Smile . Мислех си когато дойде момента да се опитам да направя сравнвние с филмчето за Симба (става въпрос за "Цар Лъв"). Понеже там бащата на Симба умира още когато той самия в малко лъвче и нали е правено все пак за деца, изглежда някак си по-естествено. И бях чела че на много родители точно този момент от филма е помогнал много за да обяснят на децата си загубата на близък човек. Така че засега това съм решила, ще изчакам докъто поиска за разбере повече. А иначе бях чела,че е напълно естествено децата да проявяват интерес по темата дори и на по-малка възраст и че това не трябва да е повод за тревога. Те просто питат за всичко и това е само началото Simple Smile

# 4
 • Мнения: 1 320
Миналата година почина баба ми , тогава казахме на баткото , че е при звездичките. През август си отиде и прадядо му . Това беше по- шокиращо за него , защото той беше при него когато това се случи . Беше видял линейките и цялата суматоха. Обяснението ни беше , че дядо е при баба за да не е самичка и да не я е страх. Преди месец почина и дядо му. Този път направих всичко възможно малкия да не присъства на сбирки на тъжни и плачещи хора. Трудно е , но мисля , че това е по-добре за него. Но не съм сигурна , че той самия осъзнава и къде е дядо му . Предполагам , че все още мисли , че е в командировка. Просто защото не пита за него.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Миналата година, когато почина баба ми по стечение на обстоятелствата бяхме в Пловдив с малката и се налижи да присъства на опелото. Живеехме в една къща и дори и да беше на долният етаж дъщеря ми разбра, че нещо става и само ме подпитваше защо всички плачат и защо са тъжни. Тогава и казах, че баба ми е отишла на небето и е станала ангелче. Тогава като че ли възприе обяснението ми и не ме разпитва повече.
Мина известно време и както си се разхождахме по улицата тя изведнъж почна да гледа към небето и да маха. Попитах я какво става и на кой маха, а тя ми отговори, че маха на баба Иванка, която и се усмихвата от горе. Попитах я и какво прави баба Иванка в момента виждаш ли я, а тя каза да виждам я тя сега готви супичка на дядо Филип. Всички тези обяснения ги отчитам на богатото и въображение, но смърта на близък човек с който детето се е познавало неминуемо си е шок, защото е трудно да се обясни защо плачеш когато човека според твоите думи отива на небето на по-добро място.

# 6
И мен този въпрос ме завари напълно неподготвена!
Имали сме няколко разговора за смърта и преминахме през няколко етапа. Първия път ми отперка въпроса на около 4 /в семейството нищо не се е случвало/. Защитната ми реакция беше " А, ти как мислиш?". Най-вероятно под влияние на "Цар Лъв" и тя смяташе, че се превръщаш в звезда на небето.
Говорихме за раждането, порасването, стареенето и естествения край на живота. Или аз не го обясних правилно, или тя се уплаши, но отказа да се храни, за да не порасне  Arrow аз да не остарея и да не умра  Shocked  Наложи се тържествено да й обещая, че няма да умирам.
След няколко месеца пак зачекна темата, но аз бях по-подготвена  Wink  Говорихме за любовта и незабравимите моменти, за това, че когато мисли за мен аз ще съм до нея, за любимите хора, които ще живеят вечно в спомените и мислите ни. Разказах й за прабаби и прадядовци - какви хора са били, как са изглеждали и че живеят в мойте спомени. Разговорът премина със страхотен успех. Тя се успокои и прие смъртта като естествена част от живота /поне за сега  Wink /
Поздрави

# 7
 • Мнения: 4 458
Мисля, че е съвсем нормално да пита за смъртта.
Аз предпочитам да казвам истината - не искам децата ми да живеят в илзия. Че не ме разбират напълно, не ме разбират, но поне се опитвам да обясня с думи прости.
Разбира се незнам как да обясня защо жабата като я е сгазила кола и умряла не може да плаче и да чувства болка и студ.....  Confused

# 8
 • Мнения: 489
yosarian,
Темата е важна и много полезна. Моето мъниче още не е питало нищо за смъртта, съвсем скоро проговори. Сигурна съм, че дори да съм подготвена с обяснение, въпросчетата му ще ме изненадат. Благодаря на всички майчета, споделили случки от живота си.

Общи условия

Активация на акаунт