Как се сварява боб по-бързо?

  • 48 700
  • 20
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 420
Никога не успявам да го сваря боба добре.Кисна го предварително,сменям му водата два пъти и пак не става.Вие как се справяте с него за да се свари по-бърэо и по -добре?

# 1
Zdravei,maikami  vinagi slaga 50gr rakia,tvardi che yvira mnogo barzo.
Licno az go izmivam slagam v giyvech -goliam,slagam vsichko- podpravki ,brashno,palnia go pochti do gore s voda.Slagam go vav fyrnata na 250gr isled okolo chas go namaliam na 180gr  do 2-3 chasa stava "medec" izraz na sapryga mi.
Drygo vagno za yviraneto na boba e kakav e i na koia firma,slychvalo mise e i 5 chasa vri ,nakraia dranka ta zvanka i ne kopyvam ot nego ,stava vapros za balkanskia,noza firmata ne se seshtam.
Voda ne hvarliam,stava bezvkysn.
Taka che probvai razlichen bob ,az predpochitam rodopski.Yspeh

# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 729
аз го слагам в тенджерата под налягане за 20-30 мин и после му слагам сол и подправки да поври още малко, за да не е съвсем бистър.

# 3
  • Мнения: 9 107
В съвсем нормална тенджера, като на първата вода слагам 1 ч л сода за хляб.
КАто поври с нея - водата е вече жълтеникава - 15 мин стигат, сменям водата и слагам всичко, що е за в боба - домат, лук, чушка - каквото ще слагам + 50-70мл ракия, без солта и оставям да се свари. Когато боба е хубав - му трябва още 40-50 мин и е готов. Тогава прибавям солта.
Ако не е хубав боба - колкото и да го вариш - един ще се развари, друг ще хрупа  Sick

# 4
  • Мнения: 5 713
аз го слагам в тенджерата под налягане за 20-30 мин
И аз така. После си го досготвям както съм си наумила. Simple Smile

# 5
  • Мнения: 119
От майка ми знам, че в първата вода (тази, която изхвърляш) може да сложиш малко сода, така увира по-бързо  Peace

# 6
  • Според сезона
  • Мнения: 297
Имаше една тема в dir.bg
Бобът се слага в херметическа тенджера на степен 1 - поне един час - без да се хвърлят води .За този час , той завира и след това се увеличава на степен 2 - така - поне още 2 часа. Идеята на готвачът беше , че да се хвърля първата вода не помага на целта / да не боли стомах/. Това се постигало с добро сваряване на люспата на фасула по по-бавен метод на готвене .
Впрочем най-важно е добър сорт фасул - за което има няколко теми .

# 7
  • BABYLAND
  • Мнения: 3 409
Буташ го в тенджерата под налагяне и за по-малко от час е готов!

# 8
  • София
  • Мнения: 2 381
Майка ми накисва боба във вода вечерта в деня преди да го готви. И така се сварява бързо.

# 9
  • Мнения: 7 474
Накисвам го от предната вечер с една лъжица сода , после хвърлям две води . В тенджера под налягане става най-бързо. Чувала съм, че се слага лъжица ракия в боба ,  но не съм пробвала.

# 10
  • Мнения: 5 140
Накисвам го от предната вечер с една лъжица сода , после хвърлям две води . В тенджера под налягане става най-бързо. Чувала съм, че се слага лъжица ракия в боба ,  но не съм пробвала.

Пеп4о пише че слага ракийка, дали става добре и ракията за какво се слага?

# 11
  • Мнения: 47 981
днес ще пробвам с ракията newsm78

# 12
  • Мнения: 5 475
В съвсем нормална тенджера, като на първата вода слагам 1 ч л сода за хляб.
КАто поври с нея - водата е вече жълтеникава - 15 мин стигат, сменям водата и слагам всичко, що е за в боба - домат, лук, чушка - каквото ще слагам + 50-70мл ракия, без солта и оставям да се свари. Когато боба е хубав - му трябва още 40-50 мин и е готов. Тогава прибавям солта.
Ако не е хубав боба - колкото и да го вариш - един ще се развари, друг ще хрупа  Sick

 Peace точно така

# 13
  • все тук
  • Мнения: 1 716
Според мен голямо значение оказва и самият вид боб - има такъв, който колкото и да говариш, просто "дрънка". Има друг, който за половин до един час в обикновена тенджера се разкашква.
Трябва да се пробва.

# 14
  • София
  • Мнения: 3 271
След като хвърля първата вода и го сложа отново да ври сипвам 50г ракия, водка , абе концентрат- увира бързичко.

# 15
  • Мнения: 599
Когато боба е пресен/тазгодишен/става бързо без зна4ение какъв сорт е/освен салатения/.Но за съжаление никоя фирма не пише на опаковката колко и е стар боба #2gunfire

# 16
  • Има много детски смях.
  • Мнения: 3 152
Тук, във форума, една мама беше казала, че слага на дъното на тенджерата лъжица и вилица- така бобът се сварявал по- бързо.
В интерес на истината, аз този трик не съм го ползвала.

# 17
  • на кой му пука, майна
  • Мнения: 5 367
Ако сорта боб е хубав се сварява в обикновенна тенджера за около 40мин., като е изкисван от предния ден.

# 18
  • София
  • Мнения: 35 935
Винаги варя боб 2-3 часа на много, много бавен огън- едва да къкри.
Не му слагам нито сода нито ракия.
Накисвам го от предната вечер, на сутринта го измивам добре , наливам определено количество вода /4:1/, когато заври му слагам олио, лук,морков, 2 ск.цели чесън, 2 сухи черв.чушки/не пипер/моите са сладки, малко целина  и малко пиперливо олио/от печени сухи чушки,люти /и така ври докато зърната започнат да се размазват.
После слагам сол, червен пипер, риган и джоджен.
Преди слагах чубрица, но от нея ме боли стомах напоследък
/ако имате проблем със стомаха чубрицата се слага 5 мин преди да се махне яденето от котлона/.
Боба сам си пуска една т.н брашняна вода - варя го докато се получи този ефект.
Е зависи си и от боба  Grinning

ПП. Никога не доливам вода на боба - това си е мое правило, дори не помня кой ми го е казвал и е условие да е хубаво сготвен боб. Grinning

# 19
  • Вече на село
  • Мнения: 569
Дали ще се свари боба бързо зависи как е бран. Ако се е препекъл на слънцето, спасение няма. Така че зависи много от качеството на боба. Аз боб слагам на бавен огън в обикновена тенджера и варя около два часа. Първата вода хвърлям и сол не слагам до полуувиране.

# 20
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Ако сорта боб е хубав се сварява в обикновенна тенджера за около 40мин., като е изкисван от предния ден.
Peace

Общи условия

Активация на акаунт