Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 фев. 2005, 21:22 ч.

? За майчинството?

 • 678
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4 629
Аз съм студентка, но това е последният ми семестър. През март месец март завършвам магистратурата си, която е редовно платено обучение.

Въпросът ми е дали мога да получавам майчинство? И ако да откъде? Дали университета може да ми изплаща нещо или като безработна от социални грижи Confused:

# 1
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
всеки получава майчинство поне една година
май само ако си работила последните еди колко си месеци имаш право да получаваш майчинство 2 години
май ще ги взимаш от НОИ, а детските получаваш от социалните или по банков път - направи си сметка - за 10лв и няма да тичаш да се разправяш с бебко всеки месец! превода на парите ти е 0л50ст и май 20-50ст тегленето
имаш и право на еднократна помощ ли там както се води в размер на 200лв

# 2
 • Мнения: 154
Bobi,
майчинството може да се окаже сериозен проблем, затова трябва да си го изясниш добре преди раждането. Казвам ти го от собствен опит, тъй като аз в момента не вземан от никъде майчинските безценни 130лв. И то поради несериозността ми.
Аз съм докторантка, но правилата са едни и същи и за студенти и за докторанти.
Ако нямаш 6 месеца трудов стаж, без значение от тази или предходна година и ако в момента не се водиш,т.нар осигурено лице, т.е да си на работа някъде, НОИ няма да ти даде майчинските дори за година. Така е според най-новите промени в Кодекса за социално осигуряване (ЧЛ. 52а) от 1.07.2004г (ДВ бр. 69/06.08.2004 ). Та ако не попадаш в категорията на работещите, НОИ ще те препрати към социалното министерство, където за да ти дават прословутите майчинските  трябва средномесечния доход на член от семейството да е под 200 лв. Искат дохода на семейството за 6 месеца назад, като и стипендията я броят за доход. Попаднеш ли под този минимум- ще получаваш майчинските  само 1 година.
Сatnadeen НЕ Е ПРАВА

ЕТО И НЕЩО, КОЕТО НЯКОГА СЪМ СВАЛИЛА ОТ НЕТ-А. малко е дълго, но има ценна информация


ДВ бр. 69/06.08.2004


Промени в Закона за семейни помощи за деца ( ЗСПД ) и произтичащи от това промени в КСО.

Промени в Кодекса за социално осигуряване в сила от 01 Юли 2004 год.

1/ Обезщетение за бременност и раждане и съответно обезщетение за отглеждане на малко дете се предоставят, когато осигуреното лице се е осигурявало най-малко 6 месеца за този вид обезщетение. Работещите на трудови договори задължително се осигуряват за бременност и раждане, а самоосигуряващите се лица е трябвало да внасят осигуровки за това обезщетение ( допълнителни 3 % за фонд”Общо заболяване и майчинство”). Този 6-месечен задължителен осигурителен стаж се набира еднократно ( при започване на работа ) т.е. трябва да е направен от осигуреното лице въобще, а не в предприятието от което ще се получава обезщетението. Подобен е на 8-месечния задължителен стаж за ползване на платен отпуск.
Досега също се изискваше 6 месечен осигурителен стаж за този вид обезщетение, но трябваше 3-месеца от него да са направени през периода от 12 месеца предхождащ месеца от който започва отпускът за бременност и раждане, съответно отпускът за отглеждане на малко дете.
Запазва се срока през който се изплаща обезщетението за бременност и раждане – 135 дни, от които 45 дни преди раждане и обезщетението за отглеждане на малко дете – до навършване на 2-годишна възраст на детето.

2/ & 87 ал. 2 от Преходни и заключителни разпоредби - “ За времето от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2004 г. за осигурителен стаж се зачитат периодите на временна неработоспособност и бременност и раждане, през които е получавано парично обезщетение, върху което са дължими или внесени осигурителни вноски, както и времето на отпуск за бременност и раждане, през което не се получава парично обезщетение.” – Дава се възможност на жените работещи по трудов договор да съберат необходимия им осигурителен стаж ( от 6 месеца ) и за периода за ползване на отпуска за отглеждане на дете до 2 години. До деня на набиране на необходимия стаж се получава обезщетение от системата на социално подпомагане, съгласно ЗСПД ( 100 лв. месечно за 2004 г.), а след това се получава обезщетението съгласно разпоредбите на КСО до навършване на 2 години на детето. Все пак е вероятно да има противоречие в тази разпоредба, защото ако една жена работи на трудов договор, забременее и няма 6 месечен осигурителен стаж, тя през времето на бременността няма да получава обезщетения съгласно КСО , а съгласно ЗСПД. За тези обезщетения не се дължат осигурителни вноски и съответно това време не й се признава за осигурителен стаж. В контекста на тези разяснения би била неприложима и ал. 2 на чл. 5а от ЗСПД за пропорционално определяне на сумите за получаване съгласно ЗСПД и КСО, а може да се приложи само чл. 8 ал. 4 и 5 – помощта се изплаща в размер, определен пропорционално на броя на дните от началото на месеца до датата на придобиване на необходимия осигурителен стаж. Ако примерно на 10.10.2004 се придобие 6 месечния осигурителен стаж жената ще получи 33, 34 лв. от социално подпомагане ( 100/30*10) и 80 лв. от работодателя, чрез общественото осигуряване ( 120/30*20). От следващия месец тя ще получава обезщетението си от работодателя, до навършване на 2 – годишна възраст на детето.

Промени в Закона за семейни помощи за деца

Този Закон урежда получаването на определен вид помощи за лица, необхванати от системата на задължителното социално осигуряване и неполучаващи обезщетения съгласно КСО – т.е. предимно безработни лица. Малка е вероятността той да засяга хора работещи на трудов договор и то предимно бременни и майки, несъбрали необходимия им осигурителен стаж.

1/ Въвежда се нов вид помощ – еднократна помощ при бременност в размер на 150 лв. Право на такава помощ имат бременни жени , които не получават обезщетение за бременност и раждане съгласно Кодекса за социално осигуряване, защото нямат необходимия осигурителен стаж или не са осигурявани. Получаването на тази еднократна помощ е обвързано със средномесечния доход на член от семейството за предходните 6 месеца.

2/ Месечните помощи за деца ( детските надбавки ) се предоставят до завършване на средно образование, но не повече от 20 – годишна възраст. Досега се предоставяха до навършване на 18 години. Тази промяна е съобразена с удължените срокове за завършване на средно образование и невъзможността да се получават тези помощи от лица навършили 18 години, но все още неприключили средното си образование.

3/ От 01 Януари 2005 год. се въвежда еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година. Тази помощ се отпуска на семейства чийто деца са записани в първи клас на държавно или общинско училище. Помощта е обвързана със средномесечния доход на член от семейството за предходните 6 месеца. Конкретния размер ще се определя ежегодно от Министерски съвет.


Таблица на видовете помощи съгласно ЗСПД и друга информация:


Вид на помощта / Срок на помощта / Обвързана ли е с доходите ? / Размер на помощта за 2004 г. / Начин на определяне на размера на помощта / Срок за погасяване на вземанията

Еднократна помощ при бременност / еднократна / да /150 лв. /фиксирана в ЗСПД /три месеца, считано от определения термин за раждане.

Еднократна помощ при раждане на дете / еднократна /не /по 200 лв. за първо, второ и трето дете по 100 лв. за четвърто и всяко следващо. /фиксирана в ЗСПД / три години, считано от края на месеца, през който е родено детето.

Месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст / месечна / да / 18 лв./ Определя се ежегодно със Закона за държавния бюджет на РБ. / три месеца, считано от края на месеца за който се отнасят.

Месечна помощ за отглеждане на дете до навършване на 1 година./ месечна, до навършване на 1 година на детето / да / 100 лв./ фиксирана в ЗСПД / три месеца, считано от края на месеца за който се отнасят.

Целеви помощи за ученици / еднократна, / целева ( възможно е отпускането й в натура)/ да/ не е определена. Влиза в сила от 01.01.2005 г. с акт на МС / три месеца, считано от датата н а записването.

Забележка : Средномесечния доход на член от семейството за получаване на обезщетенията съгласно ЗСПД за 2004 г. е 200 лв. Определя се ежегодно със Закона за държавния бюджет на РБ.

# 3
 • Мнения: 239
Сега не знам как точно стоят нещата.При първото ми раждане бях студентка и получавах майчинството си от университета.След като завърших ме прехвърлиха към социалните , от там ми плащаха до  навършване на  2 години на малката.Надявам се да съм ти била полезна.

# 4
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
би трябвало университета да те осигурява!!!
затова казах, че би трябвало да получаваш тези пари!

# 5
 • Мнения: 920
Мисля че Марча е най-правата - поне до такъв извод стигнах и аз докато се опитвах да разуча нещата. Когато не си на договор някъде към момента на раждането (пък 6-те месеца стаж може и да не са пресни), можеш да получаваш майчински от типа социален - точно тези обвързаните с дохода на семейството.

Иначе университета я осигурява, но само здравно, което не върши работа за майчинските.

# 6
 • Мнения: 59
От Econ.bg можеш да изтеглиш Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца и самия закон. Там можеш да получиш информация как можеш да получиш майчинство. Между другото мисля , че имаш право и на еднократна помощ  при бременост, пак по силата на този закон. Знам че въпроса с бременните студентки не беше уреден в Кодекса за социално осигуряване, но после  нещата бяха корегирани. Това е сайта на Министерството на труда и соц.политика, където можеш да зададеш своя въпрос, но кога ще ти отговорят не зная
www.mlsp.government.bg

# 7
 • Мнения: 1 022
Цитат на: catnadeen
би трябвало университета да те осигурява!!!
затова казах, че би трябвало да получаваш тези пари!


университета пласхта само здравни осигуровки, а майчинството се базира на социални осигуровки

най- разумния подход в случая е ако имаш някой познат с фирма да те вземе на трудов договор при него за 6 месеца преди излизането ти в 45 дневния болничен и да му плащаш за тези 6 месеца осигуровките си които възлизат на около 50 лева, незнам точно, а после болничните и майчинството да ги получаваш чрез неговата фирма......

Общи условия

Активация на акаунт