Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 3 фев. 2005, 13:21 ч.

Пак въпрос за майчинството

  • 415
  • 2
  •   1
Отговори
  • Мнения: 237
Обръщам се към вас със следния въпрос, понеже видях, че тук  във форума по тази тема се дават много добри и изчерпателни отговори. Та, когато детето ми беше на 8 месеца /2003 година/ работодателят ми прекрати договора, защото фирмата бе ликвидирана. В общината ми казаха, че нямам право на майчинство, тогава 120 лв., защото на член от семейство се полагат повече от 200 лв. според брутната заплата на съпруга ми. И така аз не съм взела и лев. Скоро пък подочух нещо, че били два закона, че имало значение дали съм осигурявана. И сега не знам къде да отида да попитам - в общината ли, в НОИ ли, къде! Имам ли право да искам със задна дата пари и изобщо имам ли право на тези пари. Моля внесете яснота в този мрак. Благодаря предварително! Grinning

# 1
  • Няма такава държава!
  • Мнения: 1 307
Аз бих отишла отново в социални грижи към общината, където живеете. Принципно, ако си била осигурявана, имаш право на обезщетение по майчинство, което се отпуска от НОИ и ти го взимаш чрез фирмата. След като са я ликвидирали, социални грижи следва да го поемат, но за съжеление там вече не съм много наясно за условията, при които го отпускат. Знам, че това с 200-те лева доход на човек от семейството важи за детските надбавки, но дали и за майчинството - питай в социални грижи.

# 2
  • Sofia
  • Мнения: 674
200 лв. на човек е само за добавката от 18 лв. Незнам дали имаш право със задна дата. Питах в нашата соц. служба Изгрев и казаха, че нямаш право.Но най-верятно не сте се доразбрали. Ти си питала за едно те са отговаряли за друго. В ситуация като твоята плащат по 100 лв. една година. А защо са сто лв. незнам. Скоро четох във форума други мами се чудеха дали не им удържат нещо, но явно че не им удържат, а просто плащат по 100 на тези които са осигурени, но си ги взимат от социалните.
Най-добре отиди до социалните със всички документи/трудова книжка, заповед за освобождаване от работа, акта за раждане/, особено ако детето ти е под една годинка,за да ги взимаш до годинка. И ако имаш заповед от социалните в която ти отказват да ти плащат и нея вземи, тогава вероятността да ги вземеш със задна дата е голяма. Аз винаги когато ми отказват нещо в такива службички им искам документ. Дано имаш такъв и той не че са ти отказани добавките.
А колко са компетенти в нашата соц. служба незнам, но тръгнаха да ми обяснявят, че майчинските от работодател са 150, а не 130 лв. и ме питаха откъде съм я била чула тая цифра 130, а когато им издекламирах наредба, член и държавен вестник ми затвориха телефона. Направо зинах в слушалката.

Общи условия

Активация на акаунт