Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 126
Поздравления за новата темичка!  newsm51
Ще споделя как стигнахме ние до решението за въвеждане на безглутенова и безказеинова диета. Дъщеря ми (7 г.) е диагностицирана с ГРР. Държа да отбележа, че след период на напълно нормално развитие, на около 1г. 8 м. настъпи регрес  - загуба на речта и на придобитите до момента умения. Детето ми загуби интерес към заобикалящата го действителност, вглъби се в себе си и заживя в свой собствен свят. Няма да описвам  одисеята с купищата изследвания и различните методи за лечение, тъй като вече съм го правила - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=148599.0
Въз основа на натрупаната информация и препрочитайки дневника, който съм водила тогава, достигнах до извода, че регресът на дъщеря ми най-вероятно се дължи на ваксините. През юни и юли на 2001, когато е била съответно на 1г. 6м. и 1г. 7 м. й беше поставена триваксината Дифтерия-тетанус-коклюш + два извънредни приема на полиомиелитна ЖИВА ваксина (тъй като през същата година било открито огнище на това заболяване в България).
Силно ме впечатли един материал, в който симптоматиката на интоксикацията с тежки метали се уподобява с тази на аутизма - "Живакът във ваксините и аутизъм-епидемията". Реших, че няма какво да губя и започнахме диетата. Признавам, че в началото ми беше адски трудно, поради следните причини:
1. първите ми кулинарни опити по правилата на диетата претърпяха пълен крах
2. не успявах да реорганизирам и дисциплинирам семейството (живеем с баба и дядо)
С второто все още не съм се справила - често се случва да се забравят на достъпно за Мими място непозволени храни.  Sad
Тъй като започнахме диетата сравнително късно - на 6г. 6м., не очаквам бързи резултати, каквито се наблюдават при по-малките дечица. Но определено мога да твърдя, че Мими стана по-общителна, по-емоционална и по-разбрана. Силно се надявам да постигнем и подобрение на нощния сън (моят малък кошмар).  Crazy
Напълно осъзнавам необходимостта от обстойни изследвания на аминокиселини, хранителни непоносимости, тежки метали и микроелементи, каквито, за съжаление, се правят само в чужбина. Едва тогава ще имам абсолютната увереност, че провеждам оптималната терапия.
Към настоящия момент обаче смятам, че най-доброто, което мога да предложа на дъщеря си , е диетата, съчетана с интензивни занимания със специалисти. Както ми каза и mama Nia, всъщност няма по-здравословен начин на хранене за децата ни. Присъединявам се към това мнение и пожелавам на всички мами и дечицата им обнадеждаващи и трайни резултати от диетата!
  newsm10

# 16
 • Мнения: 549
Ще се опитам "накратко" да разкажа нашата история. Дано имате търпение да я прочетете докрай  Wink

Преди две години поставиха диагноза на сина ми –Генерализирано разтройство на развитието(ГРР). Беше на 2г. и 10м. Казаха ми : “ Няма медикаментозно лечение, много работа с детето и всичко зависи от него, ако има потенциал...Елате да си получите диагнозата след 2 седмици, защото сега отиваме на семинар.” Изобщо не изчаках епикризата. Още съшия ден се свързах с една МАЙКА, която има дете със същия проблем.

Имах невероятния късмет тя да ме информира за вероятните хранителни проблеми на детето ми, които водят до неврологични проблеми, съответно до симптомите от аутистичния спектър. За първи път чух думичката “диета”(  знаете, че това все още е една “недоказана теория", нищо, че проблемът с глутена и казеина е известен от повече от 10 години ), но и се доверих напълно. Никога няма да забравя думите и: " Нищо не зависи от детето! Всичко зависи единствено от теб и това как ти ще се справиш! ТИ трябва да му дадеш шанс да се възстанови. Имаш огромното предимство, че започвате диетата рано – преди организмът му  да се е отровил съвсем!” Каза ми какви храни трябва да изключа, от къде да си закупя продуктите и започнахме още същия ден. Благодарение на изключителната и подкрепа, успях да подложа детето на Без-глутен/казеин диетата. Като добавка изключих всякакви т. н. хранителни добавки-консерванти, оцветители, подсладители и т.н. Никакви вафли, шоколади близалки , плодови сокове, чипсове... Само прясна ДОМАШНО приготвена храна.
ЗА ВСИЧКО, КОЕТО НАПРАВИ ЗА НАС СЪМ  И БЕЗКРАЙНО  БЛАГОДАРАНА!!!  Hug

Имаше първоначална криза, че му отнехме "наркотика" (около седмица), след което много се успокои, походката му се промени, спря да галопира, спеше спокойно . На петия ден започна да оглежда стаите в къщи, сякаш за първи път влиза у дома. Започна да отваря шкафовете, да разглежда , да изважда играчките. Настояваше да стоят разхвърляни и пръснати из цялата стая. Започна да ходи след мен и сестра си и не искаше да остава и за минута сам, преди това можех да го оставя с часове да стои сам в стаята. Започна да плаче за баща си всяка сутрин, когато излизаше на работа и се радваше, когато се прибира. Нямаше никакъв контакт с очи, той се появи “чак “ на десетия ден от началото на диетата. Първо започна да ни гледа как изговаряме думите и постепенно започна да ни поглежда за кратко и в очите.   
Няма да забравя, когато 3-4 дни след началото на диетата, започна да се гушка и усмихва. Просто имаше щастлив вид. Мускулите на лицето му се отпуснаха, нямаше го това напрежение. Дори една позната( която изобщо не беше запозната с проблема) ми каза на улицата: " За пръв път го виждам да се усмихва, винаги е толкова сериозен и замислен”. Но аз изведнъж  започнах диетата и то много строго. Както каза майката, която ме подкрепи:"И молекула вредна не трябва да му даваш" . Може би и това имаше значение за бързия резултат. Както и фактът, че започнахме диетата рано – преди три годишна възраст. Водих си много подробни записки, както ме посъветваха, за всичко което се случва с детето. Благодарение на това сега мога да разказвам всичко това и да оценя реалния резултат от диетата.
 Моят син спеше спокойно докато не започнахме диагностиката в клиниката . Тогава така се стресира, че започна да се събужда и да пищи без причина през нощта. Когато се ядосаше си блъскаше главата в земята, стените, краката ми бяха сини, а на челото си имаше постоянна синина, която си сменяше само цвета-  синьо , мораво, зелено, жълто. На третия, четвъртия ден от диетата започна да спи непробудно и намали рязко пристъпите. До втората седмица спря да си блъска главата. Спря изобщо за три месеца. Тогава за съжаление направи отит с много висока температура и му изписаха антибиотик. Знаех, че са вредни , а той  по принцип много силно реагира на лекарства, но чак такава бурна реакция не очаквах. Един час след приема, започваше безпричинно да се търкаля по земята и да пищи. Това окончателно ме убеди във връзката между проблемите му и начинът му на хранене.
 Когато ни поставиха диагнозата на - 2 и 10м. , само вокализираше, никаква дума, нито една, дори "мама" и "тати" нямаше.  SadНа четиринайстия ден след началото на диетата, за първи път повтори след сестра си:"ти-ьо"-"ти-хо". Дори се научи да брои до 10 преди да ми каже "мамо". Сега казва много думи и много правилно, дори имаме изречения от 3-4 думи. Но минаха две години и много упорита работа с детето.

Като казах "много  работа с детето", тук е мястото да благодаря на тези, които вече втора година работят с него. Hug
Мисля си , че скептицизмът на повечето специалисти – психолози и логопеди, относно ползата от диетата, идва от факта, че те не са виждали и работили с такива деца и не могат да направят разликата. Мога да разбера такива хора! Те просто нямат впечатления от деца на диета. Но не е редно да се отрича нещо, само защото не е "научно доказано". Може би е по-правилно ако лекарите информират родителите за всички възможности, макар и "недоказани" , и да оставят на родителите избора, кое е най-добро за тяхното дете. Защото иначе се губи ценно време, а времето работи против нашите деца!
 За съжаление  все още са много малко тези, които работят с деца, които изпълняват диетата. Само те могат да кажат, каква съществена разлика има при работата с тях и колко по-бързо и трайно тези деца трупат знания и умения.
 Praynig Надявам се някои от малкото специалисти, които имат опит в това отношение да се включат и споделят професионалния си опит. За съжаление тези, които са наистина вещи в областта са много заети и едва ли четат нашия форум.

Последна редакция: пт, 09 фев 2007, 14:11 от nadejda.v.l

# 17
 • Мнения: 549
Забравих да споделя и още нещо за диетата.

Говоря не само от личен опит, но и имайки впечатление от реакциите и на други деца, които са отскоро на диета.
Обикновенно се наблюдава много бърз прогрес в първите седмици от началото на диетата, особено когато тя се спазва стриктно и се започне в ранна възраст. След това нещата влизат "в релси" и те  връхлитат следните въпроси :"Дали постъпихме правилно с тази диета? Необходима ли е тя наистина? Дали детето нямаше да напредне и без диета?"
И аз много често съм си ги задавала, особено когато тази необходимост не е доказана с изследвания. За щастие, за сега успяваме да не нарушаваме диетата драстично. Случвало се е 2 пъти с глутена - изяждал е по една филийка хляб. Не забелязах никаква реакция след това, но подозирам че количествата също са от голямо значение. Едно е да хапне малко хляб и съвсем друго е баничка или торта  Wink Не искам да си правя експерименти, давайки му глутен и казеин, само за да видя как ще реагира.
Кават, че това може да върне децата много назад и всичко започва отначало. За себе си съм преценила, че не си заслужава риска, защото искам да направя най-доброто за детето си.
Чувам обаче от други родители, че нарушавайки диетата, децата определено се влошават.

Има няколко неща, които ми дават увереност, че постъпвам правилно, подлагайки детето на диета:
1. Ако започнете диетата и при детето има прогрес, това означава, че диетата е необходима поне за някакъв период от време, независимо от кризисните периоди и моментното връщане назад. Нещо като:"две напред, една назад" . Важното е стъпките напред да са повече! ;
2. Нарушенията на диетата водят до регрес- какво по-голямо доказателство, че тя действа?;
3. В диетата без глутен и казеин няма нищо, което да е вредно за детето ми, напротив- детето ми се храни много по-разнообразно и здравословно;

За мен диетата е едно НЕОБХОДИМО, разбира се не достатъчно условие.

# 18
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Искам да споделя с вас нещо, коуето ме изуми! Наталия онзи ден беше с хрема, от носа й не спираше да тече вода. Днес няма и следа, диша съвсем свободно. За мен е изумително, защото при нея хремите са тежки и мъчителни, продължават дълго , носът се отпушва трудно. Имам подозрения, че е от Цитросепта, който пие с огромно неудоволствие.
Днес е пристигнал Лаурицидина, за който ви бях писала тук. Той ще замести Цитросепта. От понеделник вероятно ще го давам и ще ви пиша за резултата.
Забелязах, че откакто е на диета, Наталия приема добавки без особени последствия (преди винаги я правеха много раздразнителна)

# 19
 • Мнения: 485
ОХ !
Искам да спра да охкам като пиша в тези теми, но засега не се очертава  Sad Ето защо ми е такава реакцията: от доста време вече / откакто публикувахме в Портал Интеграция първата информация за ваксините и другите вещества, водещи до аутистична симптоматика и т.н./, препоръчвам на родителите, които имат деца с проблем от аутистичния спектър диета. Говоря, обяснявам, давам интернет адреси, родителите приемат идеята, отиват да се консултират с личния лекар и .. познайте какво става! Личният лекар казва - "Голяма глупост!Това не е научно доказано, откъде-накъде логопед ще си позволява подобно нещо, в никакъв случай!!!" Естетсвено, това не е работа на логопеда, не е работа и на родителя, а е точно на лекаря, но къде да се намери този лекар? Не знам защо тези хора не искат да приемат новостите, не  четат ли в интернет, а и по конференции ходят?! Естетсвено, в 90% от случаите родителите се отказват, някак примиренчески се настройват че няма лечение и просто трябва да се тренират в приемане на реалността.
Миналата седмица препоръчах пак на една майка диетата и я предупредих за реакцията на лекарите. Сега тръпна какво ще реши  Sad
Вие лично познавате ли лекари, които са склонни да консултират родителите по отношение на такава диета, ако да - давайте телефони, адреси, ако са от различни градове е още по-добре - ще има по-голям избор.

# 20
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Нашата невроложка е доста напредничава в това отношение, не зная доколко е запозната с диетата, предстои ми скоро среща с нея и ще чуя какво мисли по въпроса. Педиатърът ни също смята това за глупости, още не ми го е казал направо, но се изказа така за изследванията, които правят по DAN! протокола.
Трудното на диетата не е само неодобрението на джипито. Много е трудно да се спазва, защото има ограничения за цялото семейство. Отвикнали сме да готвим, ползваме много готови продукти, които са непригодни за диетата. Далеч по-лесно е да направиш сандвич, да намажеш филия, да хапнеш нещо готово, да сипеш компот, да завършиш с вафла.. Ангажимента са храната е голям, в началото, когато бяхме по-невнимателни, за да се предпазя от грешки, не купувах много от забранените неща, в резултат на което всички, с изключение на Наталия, отслабнахме Simple Smile

# 21
 • София
 • Мнения: 2 317
Не охкай Зара - не си сама.Нашата джипи когато я попитах за мнението и за диетата ми изнесе една лекция, колко е безсмисленно.Дадох и материали по темата да прочете, но това никак не и промени мнението.Обаче реших да пробвам - джипито не ме спря, а ме прати при свои колеги за консултация. А именно - гастроентеролог, диетолог и естественно кръвна картина и изследване на урина.Прегледа резултатите - колегите и естественно ме посъветваха да не почвам диета, защото няма научни доказателства видиш ли.Д - р Аврамова от св.Никола  ме посъветва същото.
  Д-р Сапаревска се казва личната ми лекарка - въпреки това ми даде  карт - бланш.След един месец и заведох Мишо и смело мога да твърдя, че без никакво настояване и убеждаване от моя страна - вече диетата се препоръчва от моята лична лекарка.Тя просто видя моето различно според нея дете.
Когато лежах преди няколко дни в ИСУЛ - там от предишно наше ходене ни е запомнила една лекарка.Попита ме как е детето ми и и споменах отгоре - отгоре за диетата.При изписването ми от болницата лекарката пак ме попита за диетата и каза, че много деца от аутистичния спектър минават през нея и нищо не пречи да им спомене за диетата - това поне не вреди.Браво на нея.   bouquet Това е доц.Попова - при нея се правят аудиограмите и повечето деца, както и ние сме минали през изследване на слуха.
И Зара това е само началото.Ще се включат и другите майки да споделят.

# 22
 • Мнения: 549
Проблемът не е че личните лекари не знаят и не разбират нещо. По-лошото е че не си го признават!
Един достатъчно интелигентен лекар, с претенции че е специалист и се развива, преди да потвърди или отрече нещо е длъжен поне да се информира! За съжаление повечето лекари са толкова зле, че дори не могат да разпознаят проблема. Говоря за симптомите от аутистичния спектър. Още по-лошо, на притеснените родители отговарят, че децата са различни, някои се развиват по-бавно и няма проблем.

  bouquet Аз имам невероятен късмет с моята лична лекарка. Тя е наистина изключителна!
Забеляза проблема навреме , изпрати ме на психолог и ми се обаждаше да провери дали съм завела детето. След като му поставиха диагнозата, тя беше човекът, който ме насочи да подам документи за РЕЛК и да получавам полагащите му се добавки.
Но най- важното, което направи е , че напълно ме подкрепи за диетата. Толкова глупаво се чувствах да и кажа на какво подлагам детето, но реакцията и ме изненада.  Не знаеше нищо за диетата, но не усетих никаква подигравка или съмнение, че такова нещо е възможно. Наложи и се да прочете информацията, с която я залях, дори се ангажира да ми помогне с превода на част от материалите. Помогна ми със всички възможни изследвания и никога не ми се е налагало да я моля за направления. Дори да е имало някакви съмнения у нея по повод тази "непотвърдена" теория, мисля че като видя напредъка при детето беше убедена, че това е правилния път.
Обаче най-важното е че непрекъснато ме хвали колко добра майка съм  Embarassed... Дори да не е съвсем така е много мило, че ми го казва, защото това е огромен стимул за мен.
Радвам се на изключителната и подкрепа!

д-р Красимира Конова  
Благодаря  от сърце!!!   bouquet

# 23
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Да ви представя нашия арсенал добавки Grinning


кликни върху снимката

Както писах по-горе, след въвеждането на диетата Наталия понася повече добавки, преди имаше много отрицателни реакции и рядко съм превишавала 3.
Сега взима:
Детокс - от месец и половина, това е билката котешки нокът
Ентеросан - съдържа лакто и бифидобактерии. Не съм абсолютно сигурна, че е съвсем чисто от глутен и казеин, но действа много добре на диарията й. Ако сравня с продуктите на Киркман, действа мноооого по-слабо, защото там говорим за билиони бройки бактерии, а тук само за милиони.
Цинк на Валмарк, Калций+магнезий+витамин Д на Джеймисън (в сайта на фирмата има без витамин, но в Бг май не се внася)
От двете давам само по 1 таблетка, въпреки, че се препоръчват 2. Като знам какво оскъдно количество хлебни и млечни изделия ядеше Наталия, никой не може да ме убеди, че се налага да й давам по 2. Засега.
Таурин - аминокиселина, която невроложката ни посъветва да даваме преди доста време. Преди не й понасяше изобщо, дори и 1/8. Сега давам по четвъртинка, като мисля да увелича по-нататък. Действа на съня и храносмилането.
Лаурицидин - давам го от 2 дни, нямам впечатления още, но очаквам тия дни остра реакция. Това е препарат на основата на палмово масло, който деактивира редица бактерии, вируси и гъбички. С него замествам Цитросепта, който й давах до сега. Всъщност втория ден ми направи една истерия безпричинно и до обед беше много нервна, каквато не бях я виждала от началото на диетата. нормална реакция при умирането на гъбичките.(отделят токсин, който действа на мозъка по този начин) Ако има и още реакции, значи наистина се борим с гъбички. Иначе - ще повиши имунитета.
Ескимо кидс - повишава имунитета, преди 2,5г й подейства страхотно, после ефекта се позагуби, отдадох го на раждането на брат й. Тъй като също съдържа вит.Д, давам по 3мл.
Мисля да добавя в скоро време и Брейн Бустер, заради антиоксидантите и витамин В, който е много необходим. Съдържа минимално количество захар и някакъв аромат обаче. Мисля да го преживея Simple Smile
 Вие какво давате и как действа?

Тези дни Наталия е много спокойна, онзи ден я развеждахме из няколко магазина, където се държа съвсем прилично, нямаше капризи, нямаше безпричинен смях, целия ден беше много мила и усмихната. Това съм го чакала близо 5г - наистина не се е случвало никога досега!

Последна редакция: пн, 19 фев 2007, 13:32 от ljuboznatelna

# 24
 • София
 • Мнения: 2 317
Поздравления за въпроса, който повдигаш.  Hug Ето това са и маите най големи притеснения.А именно от какво си лишавам детето и с какво да наваксам липсите.
Аз давам:
Саменто - Това е друг вариант на Детокса.С него борим гъбичките, и се надявам да направим поне частична детоксикация.
Витамини Центрум - Джуниор - има някои неща, които не са съвсем по диетата, но го преглъщам.
Сребърна вода - с нея също се надявам на противогъбичен ефект.
Давам и една добавка Нао Син Шу.Това според мен е основната движеща сила на напредъка на Мишо.
Брейн Бустър все още го проучвам, но мисля, че ще мине за одобрение и скоро ще го купя.
За Наталия просто нямам думи за това, което пишеш.Разбирам те напълно и мога само да кажа Пу - пу - пу.
Всички тези неща се приемат добре и засега не виждам отрицателни реакций.
Искам и аз да споделя нещо.Вчера Мишо изяде половин шоколад - без мое знание, изпи 100- тина мл. натурален сок и около 150 гр. вариант на Кока кола - не помня на коя фирма.Изяде баница със тиква - около 150-200 гр.Другата му храна беше по диетата.И това всичко , защото беше Прошка и при баба и дядо малко не успяхме да опазим диетичното му гладуване  Embarassed       .   
Очаквах чудеса от реакций.......................И нищо????????????????  newsm78  newsm78  newsm78
Беше толкова спокоен и кротък, че сега нашият татко е обзет от сериозни съмнения относно диетата.Моето обяснение е, че организма частично се е поизчистил и тези храни вече не му влияят по същият начин както преди почването на диетата.Обаче, съм сигурна, че ако спра диетата частичното възстановяване ще се загуби и ще се върнем рязко назад.

# 25
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Нямам обяснение, интересно... newsm78
Тая сребърна вода откъде я взимаш?
За лишаване - бъди сигурна, че му липсва евентуално само калций и цинк - понеже ги има в най-голямо количество съответно в млякото и хляба. Всички храни са някакъв химичен сбор, ако нещо не можем да си набавим от едно, обикновено си го набавяме от друго, или в краен случай от добавки. Другата липса е само емоционална.
Ако нашите деца действително не могат да извличат витамини и елементи, тогава се налага да им се доставят допълнително, за да функционира добре организма. Но за това са нужни изследвания.

Аз спрях обедния сън. Наталия вече не е крива, ако не спи, кротува си до вечерта. Сега спи добре нощем, буди се рядко, будува също рядко и за малко. От днес я водя пак на градина, ще ни се развали пак режима на съня, защото я будя доста по-рано и я сложих на обед.

# 26
 • София
 • Мнения: 2 317
Не съм съгласна, че му липсват само калций и цинк.Той се храни основно със картофи и кексове.Плодовете и зеленчуците в суров вид са непознати на организма му.Откакто сме на диета хапва и невъзможни доскоро неща - като кюфте, чорба от коприва, супи - но пак основно картофи, и банани.Но това не е пълноценно хранене и не може да замени кивито или краставицата - примерно.В киселото мляко освен калций, има и млечно-кисела бактерия, която е изключинелно полезна за лигавицата - при нормално, здраво дете.Именно затова витамините са според мен необходими - дори и в малки дози.Сребърната вода би трябвало да убие вредните микроорганизми в устата и стомошната лигавица - със които по принцип се справя млечно-киселата бактерия.
http://arcol.hit.bg/
Ето каква купувам от аптеката в квартала.Има я свободно в аптечната мрежа и цената е 1.60 за 100гр.Вярвам, че не е блъф това, което пише, защото наистина си излекувах херпес със две намазвания.Сега борим и гъбичките по краката на тати с нея.Дано се справи и с тях.
За следобедният сън много деца още от 2 - 3 год възраст се отказват от него сами - добре, че моите още спят - иначе как ще си почине и майка им.

Последна редакция: пн, 19 фев 2007, 14:26 от Катина

# 27
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Ставаше въпрос за това, от какво ги лишаваме, а не какво им липсва по принцип, или аз поне това разбрах. Няма спор, че витамините са необходими Simple Smile И моето дете се храни ограничено, затова и давам толкова неща. Винаги съм давала добавки и витамини, доколкото може да ги понася, без това да променя поведението й (обикновено това беше реакцията).

# 28
 • sofia
 • Мнения: 1 423
Здравейте. Давам на Александър само Ескимо- кидс. Пие вече 6-то шише без прекъсване, всеки ден по 5мл. Ако не друго, поне действа много добре на имунитета. В началото беше много добре. Детето стана значително по спокойно, подобри му се съня. Сега пак започнаха ежедневните ревове и истерии. До колкото успявам, в къщи все още е на диета, но в яслата не знам какво яде  newsm78. Не знам вече дали има смисъл да продължавам. Аз в къщи се старая , а там яде всевъзможни неща, които не трябва. Няма как да си го гледам в къщи, за да спазваме диетата дословно, така, че се губи смисъл. През почивните 10-тина дни около Коледа и Нова година си бяхме в къщи и резултата от диетата беше очевАден, но вече не...
Мисля да пробвам да му дам Брейн Бустър, пък да видим  newsm78.

# 29
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 339
Да спазваш диета, при условие, че в градината яде всичко, наистина е безмислено.
Имай в предвид, че Брайн бустера възбужда нервната система, така че може да стане по-буен. Ескимото също малко възбужда, аз го давам само сутрин.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт