Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

След колко дни/седмици оставихте децата си в яслата за цял ден?

Опции:

* Гласуването приключено: нд, 04 мар 2007, 14:53
* Може да изберете максимум 3 опции.

 • София
 • Мнения: 4 099
Здравейте!

Извинявайте ако повтарям тема или анкета.

Моля да гласувате в анкетата ми, за да мога да добия някаква представа за колко време повечето децата свикват в ясла.

Имам син на 1 г. 9 м.  Водя го в ясла вече втора седмица. Но го държат там само по 2-3 часа. От 3 дни вече плаче, само когато го оставям. След това си играе с децата. Вчера и днес са го хранили при тях. При това е ял супа и второ. А той е много труден на готвени ястия.

Днес след като ми казаха как добре се е държал попитах дали не може вече да го задържат и за по-дълго. Жената, която ми го доведе и ми каза как е минал днешния ден беше почти готова да се съгласи. В следващия момент обаче дойде една госпожа, която се държи като шеф и като ми заобяснява, че не можело така. Трябвало да свикне по-добре с тях, да не плаче въобще и тогава. Не можело заради моето дете да не спят останалите 15. Аз не споря за подобно нещо, но те откъде знаят без да са пробвали, че детето ще плаче и ще им пречи. Освен това по това време се застъпват двете смени и са поне 4 жени. Ако другите деца спят без проблеми каква е пречката една от тях да обърне малко внимание и на новото дете докато свикне без да пречи на другите?

Когато се опитах да кажа, че Виктор вече две седмици ходи при тях, и че последните три дни е бил спокоен и може все пак да се опита и по-дълъг престой бях обвинена, че едва ли не съм лоша майка, която не се интересува от спокойствието на собственото си дете. И че заради моята безотговорност ще страдат другите 15 деца, чиито родители разчитали, че в яслата се грижат добре за тях. И поне до края на другата седмица не може да стои и след обяд.

Също така ми беше заявено, че съм най-неразбраната от всички майки. Друга такава като мен нямало. Била ми повтаряла сто пъти едно и също, а аз не съм искала (или може би не съм можела  Sad) да я разбера. Като това ми беше казано и с повишен тон без от моя страна да е имало такъв.

Наистина ли съм безотговорна? И наистина ли не съм права да искам детето ми да остава в яслата повече от 2-3 часа дневно след като явно вече е почнал да свиква?

И според тях колко време ще трябва да мине докато го задържат достатъчно дълго, за да мога да се върна на работа? Шефа ми няколко пъти ме пита кога ще се върна. В момента имат нужда от мен, но ако се забавя още няколко седмици, ще му омръзне да ме чака и ще си намери друг за мястото. И какво ще правя аз тогава?

Трябва ли да се обърна към директорката, за да не ме принуждават да си прибирам детето още в 11.30 ч.?

Извинете за дългия пост. Благодаря предварително на всички, които ще ми отговорят!   bouquet

# 1
 • Мнения: 2 700
В яслата на дъщеря ми беше един вид регламентирано една седмица на 1/2 ден, след което на цял. Дъщеря ми успя да се адаптира без проблеми.
В яслата, където една моя приятелка си водеше детето нямаше такива ограничения и адаптацията стана доста по-бавно. Влачеха се поне месец с постепенно увеличаване на времето на пребиваване.
Лично за мен отлагането на проблема не е решаване на проблема.

# 2
 • Мнения: 157
на нас ни предстои да тръгнем на ясла сега на 26 и не знам как ще е,но са ни предупредили първата седмица да го взимаме на обяд

# 3
 • Мнения: 1 901
По принцип това не е регламентирано. В повечето ясли има такава практика: първата седмица децата са там до обяд, а след това по цял ден. Обаче когато първото ми дете тръгна на ясла, една наша близка (която беше директорка на ясла!) ни посъветва да го оставим направо за цял ден. Знам, че звучи страшно, обаче се оказва, че ако детето разбере, че може да го прибират на обяд, послед отказва да заспива в яслата. И след това кошмарът е пълен. Може и да са ме смятали за майка-идиот, но аз винаги настоявах децата ми да остават за цял ден още от началото. И в рамките на 1-2 седмици децата свикнаха. Препоръчвам ти да постъпиш така - повярвай ми, няма да съжаляваш. А ако в яслата те съветват да си прибираш детето на обяд в началото, не се съгласявай и настоявай да ти го гледат целия ден - нямат право да откажат. Успех.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 325
Никола тръгна на ясла на година и 4 месеца. Първите два дни го искаха само за по 1 час, после 3 дни стоя до обяд, следващата седмица го оставиха да обядва и да спи. На третата седмица вече си стоеше плътно по цял ден. Но доколкото разбирам при всяко дете е различно - за тези, които трудно свикват, престоят се увеличава много плавно, госпожите преценяват в зависимост от самото дете.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 099
Какво плавно увеличаване? Те втора седмица ме карат да си го взимам в 11.30 ч. И искат да продължават така още.
Явно е, че не им се занимава, но все пак са приели да вършат тази работа.
Интересно ми е какво правят септември когато нови не са 1 - 2, а 10 деца. И тогава ли разкарват родителите с месеци?

Май трябва да говоря с директорката. Но дали ще има полза? След като те постъпват така, явно тя им разрешава.


А ако в яслата те съветват да си прибираш детето на обяд в началото, не се съгласявай и настоявай да ти го гледат целия ден - нямат право да откажат. Успех.

Точно заради това ми настояване бях наречена безотговорна.

# 6
 • Мнения: 934
Не знам дали ще съм  ти в помощ защото доста отдавна беше това с яслата. Но Мария остана само един ден до обед и на другия вече стоя цял ден. Но да ти кажа не съм имала проблем с адаптацията и. Даже не искаше да си тръгва на 3-я ден и винаги е ходила с желание.
Но аз самата смятам, че след седмица престой само до обяд, трябва да остава детето вече цял ден.

# 7
 • Мнения: 1 419
Маргарита тръгна на ясла на година и десет месеца. Още първия ден си остана до следобед, не са искали да я вземем по-рано.  Simple Smile Маргарита не е плакала първия ден в яслата, а когато и да е било. Харесва си й...  Grinning

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 382
След около 2 седмици Гергана вече оставаше да спи в яслата. Може би месец след това продължаваше да плаче сутрин, но само при приемо-предаването.
Изчакай и втората седмица и говори. А, в същото веме си наблюдавай и детето. Гергана първите 2-3 дни не разбра какво става и не плачеше, но след това схвана, че ще я оставям там и си ревеше сутрин.

# 9
 • София
 • Мнения: 3 675
Таня тръгна на ясла в сряда - тогава се падаше 1-во число на месеца и всъщност само 3 дни ходеше до обад. Но аз я взимах след като беше обядвала, всъщност за следобедния сън. От следващата седмица си оставаше вече за цял ден. Тръгна на 1 година и 4 месеца.

# 10
 • Мнения: 1 901

А ако в яслата те съветват да си прибираш детето на обяд в началото, не се съгласявай и настоявай да ти го гледат целия ден - нямат право да откажат. Успех.

Точно заради това ми настояване бях наречена безотговорна.

И кой "отговорен" човек те нарече "безотговорна"?
Ако е някоя от лелките там, мисля, че на всички е ясно защо те е нарекла така. Ако си убедена, че искаш детето ти да остава там по цял ден, отстоявай си правата. Защото ти си НАПЪЛНО в ПРАВОТО си да искаш това. Ако трябва, говори с директорката. Дори и тя да подкрепя негласно лелките, нещата много се променят, когато някой родител си отвори устата. И изведнъж всичко си идва на мястото.

# 11
 • Мнения: 1 047
И двете ни момиченца тръгнаха на ясла на годинка и малко.
Първата седмица за половин ден,а след това за цял.
Плачеха в началото,но бързо се успокояваха след това.
Говори с директора.
Успех!  bouquet

# 12
 • На края на вселената!
 • Мнения: 2 581
Дъщеря ми тръгна на ясла на 2год и 2мес. Първите 3 дни беше до обяд. А на четвъртия ден исках да опитам цял ден, защото на петия ден бях на изпит и нямаше как да я взема с мен. Лелките искаха да е цяла седмица до обяд, но приеха да остане там и следобяд на 4 ден. Моята беше спокойна, яде, върши си спокойно работите на гърне и си казваше. Ако е плакала, то са били 5мин като я оставям, но само за първите 2-3 дни. Още първият ден за сън е заспала без проблеми.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 099
Знаех си, че би трябвало по-бързо да го приемат за цял ден. Явно ще трябва да се обърна към директорката. Дано резултата от този разговор да е без последствия за детето.

Благодаря ви за отговорите.   bouquet

# 14
 • Мнения: 48
 Моята дъщеря ходи до обед само първата седмица.Такъв е регламентът в яслата за деца ,които свикват нормално,а съм виждала и такива,които ги водят до обед повече от две седмици,явно се решава според детето.Но по късно,когато запознах майките,някои ми казаха,че са ги оствили още от първия ден с мотива,че детото ще свикне да го вземат рано,казали са просто че няма да го вземат и толкова,какво ще го правят,няма да го пратят да си ходи само.
 Аз те съветвам да ги помолиш за разбиране и да им обясниш колко те притискат от работа,но  не трябва да се стига до разправии,защото детето остава в яслата и негативизма ще го отнася то.А можеш да им предложиш следния вариант,те да се опитат да го приспят,а ти да си някъде наблизо,и ако не успеят да ти се обадят.

# 15
 • София
 • Мнения: 198
 Настоявай да ти я вземат вече за цял ден - кажи им просто, че наистина няма кой да я гледа вкъщи, че вече си на работа, така че искат не искат...... и това дето го казваш, че евентуално не си добра майка, е глупаво

# 16
 • Мнения: 2 242
Зори тръгна на ясла преди 3седмици (на 1г 10м). След като ходи 5 дни само до обяд, ни казаха вече да я оставяме и следобед (аз профилактично дежурех два дни в 13ч, ако не спи направо да си я взимам), но тя се адаптира лесно и бързо. Лелките ми казаха, че по принцип свикват, ако се оставят само до обяд и после много по трудно ставало да стоят цял ден. Та самите те предпочитали детето да се пробва още на втората седмица.

# 17
 • Мнения: 5 578
В нашата ясла си има правило - на 4 ден се прави опит, ако ли не, на 5 със сигурност е там, ако не спи, ще го носят на главата си, но е там.

# 18
 • Мнения: 7 474
Още от първия ден с уговорката да се обадя на обяд и ако е спокойна да си стои до края.

# 19
 • Мнения: 5 467
Детето ми тръгна на ясла на година и половина. Първите 2 дни я взимах на обяд, а на третия я оставих да спи там. Спала е, яла е... така ми казват.
Спря да плаче след 1 месец, като я оставях сутрин. Влизаше си без проблем, дори ЧАО не ми казваше, бързайки да влезе.
Успех с яслата!

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 194
Ние тръгнахме преди 3 дни и мисля че регламента в нашата ясла е същия. Първите 2 седмици само по 2 часа и после зависи от детето. Попитах лелите точно за този момент, дали детето няма да свикне само до обяд и после да гледа всеки ден към вратата по обяд, но те ми обясниха че няма значение какво показва едно дете, децата си имат крехка нервна система и не е добре за тях да се оставят изведнъж при непознати.

# 21
 • Мнения: 250
Ние тръгнахме на 1 год и 3 мес. Първия ден остана до 10.30ч, втория ден до 12.30ч, трития остана да спи и когато се събуди веднага го взехме. от там нататък вече си стоеше по цял ден и сме нямали никакви проблеми.

# 22
 • София
 • Мнения: 4 099
Имах си едно наум за тази ясла още като търсих отзиви за нея тук във форума, но за съжаление нямам друг избор.
Все пак предстои смяна на директорката. Дано новата стегне малко персонала.

# 23
 • Мнения: 605
Нашите и тримата - дъщерите и племеника останаха да спят в яслата след 2 седмици ходене до обяд. В нашата ясла практиката е сестрите да преценят кога детето е готово.

# 24
 • Sofia
 • Мнения: 4 568
Аз като записвах моето дете в яслата, питах директорката дали да не ходи първите дни до обяд, уж да свиква лека-полека (защото така бях чела тук, че се прави) и тя ми изтъкна това, което са казали и по-горе - че ще свикне и ще очаква да я взимаме по-рано. Така че още от първия ден я оставих за целия ден. Изяла си е всичко (а вкъщи тогава ядеше само по 2-3 лъжички мляко), спала до 16 и нещо, даже всички останали покрай нея спали! Взех я в 16.30 и даже трябваше да почакам да закуси. След това съм я взимала към 18, като почнах работа - в 19. Изобщо не е плакала, най-много сутрин да помрънка, като я оставяхме. Тръгна на 1 година.
Сега само си тръгва с рев от яслата, макар че остава 1 час самичка само с едно друго детенце, не иска да си ходи, даже днес ми вика Бай, бай и влиза обратно в стаята да си играе Crazy

На мен ми се струва, че на вашите лелки хич не им се занимава с деца и гледат да ги разкарат колкото се може за по-дълго време Confused

# 25
 • София
 • Мнения: 802
Голямата ми дъщеря тръгна на ясла на 2 год.Още първия ден ми казаха да я оставя за цял ден.Ходих 2 седмици на обяд без тя да ме вижда и говорих с госпожите дали има проблем.Казваха че всичко е наред.Така е и до сега, вече е в 4 група и не иска да си тръгва.

# 26
 • Мнения: 7 724
Беше малка и свикна бързо- за една седмица  Wink

# 27
 • Мнения: 4 187
Две седмици ходи до обяд, но определено бе готова да остава, за следобедният сън по - рано !

# 28
 • София
 • Мнения: 2 265
И на мен още от първия ден ми казаха да ида след 15ч. Едвам издържах, исках да я взема по рано, мислех, че ще е оревала яслата, но те казаха че е била кротка и спокойна. Не ми разрешиха дори да я взема пообяд.
Сега мрънка на влизане, но вътре си играе и слуша лелите. Забелязах, че едната смяна са по намусени и нервни, като ги види - реве, а другата смяна, на която казвам добрите лели много ги обича и влиза с кеф.

# 29
 • Мнения: 7 837
Още на първия ден. Така ме посъветваха.  Тогава Самуил беше на 1 г. и 9 месеца.
Аклиматизира се бързо, плака само 10-тина дни.

# 30
 • Мнения: 5 467
Между другото, тази лелка, дето се е държала като господар..., веднага ще ида при директорката, за да се оплача от отношението й. Но веднага, защото после ще ми е минало вече. Не знам, защо си й позволила да се държи така? Може би си останала безмълвна пред простащината й, но можеш просто да й кажеш, да спре така да ти говори и точка!
Аз веднъж имах пререкания с "господарката" на нашата ясла и слушах, слушах, пък като й се озъбих... до края ме гледаше с благоговение и фалшива, леко изкривена усмивка Tired.
Ами да..., аз я моля да не свалят следобяд потника на детето ми, защото я водих първи ден след дълго боледуване в къщи, тя ми се дърви, че вътре било толкова топло, че и отвито да спи, пак нямало да се разболее... Ааааа... кипна ми кръвчицата. Не стига, че го гледах 2 седмици болно в къщи на антибиотици и 1 седмица чаках да "се заздрави", накрая и дайте голо да спи, да се калява под прозореца Tired. Айде, няма нужда...
Ох, как се отплеснах.
Исках да кажа, да не позволяваш на оназ женица да се държи така свойски с теб.

# 31
 • Мнения: 2 040
Тръгна на 1,7год. и още първия ден си я взех наред с останалите деца (т.е. след 16ч)  Peace
Така ме посъветва директорката на яслата, за да не свикне с това прибиране и всеки обед да ме чака ..  Peace

# 32
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 039
1-ва опция.


С таз работа не се прекалява, тъй като малките дяволчета знаят, че наобяд биват взимани от там и още след 10:00ч. са залепени на прозорците в каменно очакване.  Tired

Късмет  Peace

# 33
 • Мнения: 4 406
мамин Фустьо го вземах на обяд почти месец и половина, после в 15.00 още 1 месец, защото отказваше да спи там , ходеше и пречеше на другите( и на себе си  Laughing ) да почиват...

# 34
 • Мнения: 505
Още от първия ден, малката остана да спи в яслата  #Crazy Имаше рожден ден в групата, след това обядвали и я сложиха да спи.

# 35
 • Мнения: 402
И моята принцеса е по цял ден от първия ден. Просто нямах избор, и двамата ходим на работа и вариант някой да я взема на обед -няма. Още като ни приемаше директорката първия ден я предупредих, че няма да вземаме детето на обед, когато отидохме в групата, госпожата, която ни посрещна беше много мила. Освен, че прояви разбиране ми даде мобилните телефони на 4те госпожи, за да мога непрекъснато да имам връзка с тях за да не се притеснявам ме успокои, че ще я гледат добре и с любов. Обаждах се няколко пъти през деня. Най- интересно ми беше как ще я придумат да си легне - бяха я сложили в кошарата на няколко възглавници в стойка полу-легнала и един огромен куп с играчки при нея. Нито е плакала, нито е будила децата, дори е поспала около 1 час.
Страшно няма!
Това, доведи ми го, вземи си го е проява на безотговорност според мен. Нали разбираш, че дали гледат 10 или 22 деца на тях им плащат едно и също - около 200 лева.
Защо да си дават зор?
Пък и ти си плащаш за яденето за целия ден, познай кой яде порцията на твоето дете?
Не че това е най-важното, но не им позволявай да ти скосяват нервите.

Успех в адаптацията и да боледувате минимално.  bouquet

# 36
 • Мнения: 910
В нашата ясла има регламент в началото децата да стоят до обяд,но това е не повече от 5 дена и след това по цял ден.

# 37
 • Мнения: 1 364
Алекс тръгна на ясла на 2 год и 3 месеца. Първата седмица свекърва ми я вземаше в 15.30 ч.,а после я оставяхме  цял ден.

# 38
 • Варна
 • Мнения: 170
При нас процедурата беше доста бавна - 1вата седмица за 1 час, после за час и половина два, към края на първия месец го вземах веднага след обяда - около 12.30 и чак в началото на втория месец го оставих за следобеден сън. Аз лично съм доволна от тази система, защото на детето му понесе добре. Говорила съм с други родители и с персонала - за всяко дете се преценява от сестрите и педагога на яслата.

За храната също са много коректни в яслата според мен (или поне в нашата). Когато синът ми не беше цял ден плащахме половин такса, обяда ми го даваха в бурканчета ако се води зачислен на цял ден, както и ако го взимам по-рано следобед ми даваха следобедната закуска да му я предложа вкъщи.

Честно казано с това негативно отношение към персонала на яслите, което блика от форума (и то не само в тази тема) се чудя как изобщо си оставяте децата там. Не е въпроса да се сопнеш на някоя лелка или на директорката, а детето ти да се чувства добре. Дори и да не реве по цял, може например да е прекалено затворено и да му трябва време да свикне с новия режим. А това могат да го преценят хората, които са с него през това време.

Ако нямах доверие на преценката на хората, на които съм поверила детето си щях да сменя яслата или изобщо нямаше да ходи на ясла.

# 39
 • София
 • Мнения: 4 099
Между другото, тази лелка, дето се е държала като господар..., веднага ще ида при директорката, за да се оплача от отношението й. Но веднага, защото после ще ми е минало вече. Не знам, защо си й позволила да се държи така? Може би си останала безмълвна пред простащината й, но можеш просто да й кажеш, да спре така да ти говори и точка!

Днес реших да говоря още веднъж с тях преди да ходя при директорката.
Отношението беше съвсем различно. Надявам се вчера да е била инцидентно неразположена, а не такива състояния да се повтарят често.
От следващата седмица все пак ще го задържат за спане. Само ме помолиха първите дни да го взимам към 15.30 ч.

Мисля, че тези разговори не са се отразили по никакъв начин на отношението им към детето ми. Днес като отидох да го взема и докато разговарях с тях той си се разхождаше напред назад и не ми обръщаше особено внимание. Даже се опита да затвори вратата, като аз останах от другата страна.  Wink


Пък и ти си плащаш за яденето за целия ден, познай кой яде порцията на твоето дете?

А не, в това отношение не го ощетяват. Още първия ден ме предупредиха да си нося бурканчета, в които ми дават храната.

# 40
 • Мнения: 2 243
Първата седмица беше за по няколко часа, а от втората вече по цял ден! Той по принцип не плачеше и му беше много хубаво с толкова много деца  Mr. Green!

# 41
 • Мнения: 3 537
след втората седмица Peace

# 42
 • Мнения: 8 505
На втория ден спа там.

# 43
 • sofia
 • Мнения: 1 425
Четири месеца го взимах на обяд Rolling Eyes.

# 44
 • Мнения: 355
Много зависи от самото дете.Как понася яслата и как се чувства там.Ако продължите да го вземате на обяд дълго време има вероятност то така да свикне и после изобщо да не иска да спи там.
Аз лично Криси я оставих да спи там на 4тия ден.Отидох на обяд да я взема , но лелката каза да изчакам да видим дали ще иска да легне на леглото и дали ще заспи.След половин час излезе и ми каза че спи.Влязох на пръсти да я видя и тя наистина спеше.Но близо месец си плачеше сутрин като я оставяме.Успокояваше се до закуската и после не е плакала.Сега вечер не иска да си тръгне.

# 45
 • Мнения: 891
От първия ден в който пуснах дъщеря ми на ясла, тя е стояла там по цял ден.
Не съм я забирала никога по-рано. В нашата ясла не разрешаваха.
Според директорката и останалия персонал в яслата това забиране в 11 - 12 ч на обед е още по-лошо, защото детето ще свикне така и след това ще му е още по - трудно.

# 46
 • Варна
 • Мнения: 2 536
Мони ходи от 10 дена. Първо я оставихме за 1час, после от 9,30 и обяд, следващата стъпка била да я водим по-рано сутрин за да закусва с децата, и чак накрая оставяне за спане там. Засега се адаптира бързо, така че смятам че до една седмица ще спи в яслата /дано не се разболее дотогава/

# 47
 • Мнения: 2 722
Ако зависеше от мен щях да го оставя от първия ден за да не му създавам половинчати навици. Но госпожата каза че пълвите дни трябва да си го взимам на обяд защото ако не спи ще пречи и на другите а първо трябва да свикне с персонала, та да могат да го карат да спи. Започнахме във вторник и нормално на петото му ходене - в понеделник бях настроена да остане за цял ден но и това не ни дадоха - не можело да остане за пръв път да спи там след уикенд с мама и тате - странни порядки. На всичкото отгоре държаха да ходя да го взимам веднага след следобедната закуска. В това отношение оставам с впечатлението, че госпожите и лелките не гледат кое е по-доброто за децата а за тях самите - едно ревнало дете трябва да се успокоява - трудоемко, нали.

# 48
 • Мнения: 2 616
Оставих го на 3 ден.

# 49
 • Мнения: 1 734
Между 7 и 10 дни, не помня точно...

# 50
 • Мнения: 119
Първата седмица до обяд ми казаха, но аз предпочетох да свикне по-добре да са 2 седмици.

# 51
 • Мнения: 2 607
Първата седмица седя по няколко часа. Втората до обяд и третата вече по цял ден.

# 52
 • Мнения: 1 608
От първия ден. Така процедираха в яслата, която посещаваше. Първите 3-4 дни обаче трябваше да минавам по обяд за да ми дадат информация как върви неговото адаптиране и да си го прибирам точно след закуската следобяда. Беше на 1г 6м, адаптира се много бързо, не е плакал или сърдил на влизане.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт