Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 март 2004, 08:35 ч.

[b]Великден[/b]

  • 2 774
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте
Напоследък ми е пролетно, пък и скоро е Великден та се сетих за козунаци. Аз правих миналата година, но нещо не втасаха много добре нали спират парното точно по Великден и у нас става студено. Искам да ви попитам вие правите ли козунаци и ако да как? Ако правите някакъв друг традиционен Великденски сладкиш споделете, моля.

# 1
  • БГ - София
  • Мнения: 7 818
Госта съм аз!

# 2
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Като гледам рецептите за козунаци, все ми се струва,че се изисква твърде много отделяне на време. Затова и изобщо не се втурвам да меся. Във Варна продават едни страхотни козунаци на Жорж Лагард ( и опашките са страхотни по Великден, но си струва), които решават проблема! Невероятни са-има три вида-обикновен, с бадеми и с орехов пълнеж!!! Ммммм, айде да идва Великден!!!  Yum   ura

# 3
  • Мнения: 461
Виж тук като няма козунаци как и сама започнах да меся Laughing  миналата година правих да първи път- не стана баш като купените, ама го харесаха германците Laughing
ще потърся рецептата и ще я напиша

# 4
  • Turku, Finland
  • Мнения: 3 634
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно
30-40 г прясна мая
8 яйца
1 жълтък
300 мл прясно мляко
300 г захар
щипка сол
150 г краве масло
настърганата кора на 1 лимон
2 ванилия
50 г бадеми, обелени


 
ПРИГОТВЯНЕ:
Необходимо е всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втаса да бъде топло и да няма въздушни течения в него.
Подгрейте млякото до 30-35 градуса. Разбъркайте маята с малко топло мляко(2-3 с.л.) и 2-3 с.л. брашно, 1 с.л. захар за да се получи гъста кашица. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса (шупне). Брашното се пресява два пъти в предварително затоплен съд(по този начин ще влезе повече въздух в него). Сложете брашното в голяма купа, направете кладенче в средата, прибавете леко разбитите яйца, захарта, , лимоновата кора, ванилията, малко сол, 100 г разтопено масло. Омесете гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа докато увеличи двойно обема си,
Отново се омесва тестото, като се добавя останалата част от маслото и отново се оставя да втаса при същите условия.
Може да оформите козунака – плетен с 2,3 или 4 рула или да изпечете във форма. След оформяне и поредно втасване се намазва с разбито с малко вода жълтък и се поръсва с нарязаните на люспи бадеми или едра кристална захар и се пече в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180 градуса.
 
Не съм я пробвала тази рецепта, намерих я на нет-а, но така ми се прияде топъл козунак, че май ще се прижаля и направя такъв... с риск да не стане!

# 5
  • Варна
  • Мнения: 1 288
Цитат на: Туфи
Като гледам рецептите за козунаци, все ми се струва,че се изисква твърде много отделяне на време. Затова и изобщо не се втурвам да меся. Във Варна продават едни страхотни козунаци на Жорж Лагард ( и опашките са страхотни по Великден, но си струва), които решават проблема! Невероятни са-има три вида-обикновен, с бадеми и с орехов пълнеж!!! Ммммм, айде да идва Великден!!!  Yum   ura



OOO Туфи, козунаците на Лагард наистина са страхотни и си съвсем права, 4е идеално заместват цялото това време на притеснение -"направих ли всичко както трябва? А дали ще бухнат?".
Аз лично никога не съм правила сама козунаци, но съм помагала често на баба ми.
Относно великденските козунаци обаче според мен има нещо по-важно от това дали са идеално бухнали. Има една магия в разпръснатото брашно и уханието от фурната в нашата кухня на препе4ена коричка със захар и бадеми. Друго си е да вкараш сърце и душа и в козунака и в цапането на яйцата. Аз съм си такава - падам си по еуфорията и традициите по празниците. Така че аз съм ЗА това да се пробваме, заради магията, макар и тайно да сме скътали в шкафа по един от вси4ки видове на Лагард Wink , ей така... за всеки случай Simple Smile))
Успех на всички които ще се пробват Simple Smile)

# 6
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Цитат на: nat
Виж тук като няма козунаци как и сама започнах да меся Laughing  миналата година правих да първи път- не стана баш като купените, ама го харесаха германците Laughing
ще потърся рецептата и ще я напиша

 Shocked Наистина ли в Германия няма козунаци? И този вид хляб само български ли е? Не мога да повярвам Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Е, nat, права си, неволята учи! Grinning  Grinning  Grinning

# 7
  • Мнения: 1 793
Цитат на: Туфи
Цитат на: nat
Виж тук като няма козунаци как и сама започнах да меся Laughing  миналата година правих да първи път- не стана баш като купените, ама го харесаха германците Laughing
ще потърся рецептата и ще я напиша

 Shocked Наистина ли в Германия няма козунаци? И този вид хляб само български ли е? Не мога да повярвам Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Stuck Out Tongue  Е, nat, права си, неволята учи! Grinning  Grinning  Grinning

Туфи, незнам дали козунака е само български хляб, но и тук няма  Sad колко сме търсили и няма и няма. тази година Великдена на англичаните съвпада с нашия, а нали по принцип техния е с една седмица преди нашия, ама по магазините няма козунаци. тук и яйца не боядисват, разменят си шоколадови такива, специално правени за празника и те такива купуват.то затова и боя за яйца няма, ама ние сме си поръчали да ни пратят от БГ Simple Smile аз никога не съм правила козунаци и едва ли ще рискувам, а пък и около Великден ми е термина, така че хич няма да ми е до месене Grinning

# 8
  • Банкя
  • Мнения: 2 375
Здравейте момичета в чужбина:-)

Италианският коледен сладкиш, наречен Panetone, който се продава навсякъде по света и не само по Коледа в едни картонени кутии, много прилича на нашия козунак. Е, разбира се, че не може да го замести, но ако някой чужденец иска да добие приблизителна представа, става Laughing ...

Свекърва ми може да прави страхотни козунаци и аз смятам този Великден да се пробвам да й помагам и ще ви пратя рецепта. Ще се уча да готвя и агнешко и дроб-сърма - никога не съм се пробвала преди Embarassed

# 9
  • Мнения: 461
аааа, в германия боядисват яйца, но може да си ги купиш и готови боядисани и то 2 месеца преди великден Laughing
козунак определено няма, поне не за великден. иначе имат нещо подобно като сладкиш, казва се земел, ама не е толкова пухкав Stuck Out Tongue
ето и моята рецепта за козунак:
1 кг брашно, 8 яйца, 1ч.ч. прясно мляко,400 гр. захар, масло за омесване. първо се оставя маята да втаса. белтък и жълтък се разбиват поотделно, меси се продължително и се оставя 2 пъти да втаса. в кухнята трябва да са 28 градуса и се пече на 180
градуса
това е рецептата на снаха ми, дано да сте я разбрали Grinning

# 10
  • БГ - София
  • Мнения: 7 818
Благодаря ви за отговорите, със сигурност ще се пробвам и тази година, пък и нищо да не излезе поне ще мирише на хубаво Grinning

# 11
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 604
Здравеите  Simple Smile
Аз същто не съм голям експерт в козунаците , но от моя хазаин научих една страхотна рецепта и не ми се е случвало да не втасат , защото по тая рецепта това става в хладилника .

та ето рецептата

5 яица
2 ч.ч захар
1 ч.ч олио
1 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.л хлебна сода
1 ч. ч прясно мляко
кубче мая
около 1 1/2 кг. брашно

подмесва се маята - в купичка се забърква каша от маята, малко брашно и 1/ ч.л захар . Гъстотата на сместа е като на боза. Сместта запоцхжа да шупти и надига и в един момент намалява обема си . Точно тогава трябва да се смеси с останалите продукти .
Яйцата и захарта се разбиват добре , пробавя се прясното мляко и цялата смес се затопля . Но не остажяите да заври че се пресичат яйцата. Аз тая процедура я правя в млековарката - на водна баня и не ми загаря сместта .
Прави се кладенче в брашното където се изсипва част от яйцата,киселото мляко разбъркано с хлебната сода и маята.Постепено се доизлива и останалата смес от яицата .
За тези които не обичат да бъркат тестото с ръце мога да им кайа да бъркат с лъжица докато тестото почне да лепне по нея . Тогава трябва вече с ръце .
Тестото трябва да е средно твърдо .
Слага се в хладилник . Там престоява от вечерта до сутринта .
Като се извади се изчаква около час да се отпусне . Размесва се със свинска мас и се оформят различни вкусотии по ваш избор

Да ви е сладко   Sunglasses  Laughing

# 12
  • сред цветята
  • Мнения: 3 030
Цитат на: nat
аааа, в германия боядисват яйца, но може да си ги купиш и готови боядисани и то 2 месеца преди великден Laughing
козунак определено няма, поне не за великден. иначе имат нещо подобно като сладкиш, казва се земел, ама не е толкова пухкав Stuck Out Tongue


Боядисани яйца може да сe купят тук през цялата година... Но повечето боядисват сами. Козунак има - казва се Osterzopf, Osterkranz или Osterhase, в зависимост от формата Simple Smile  Например такива:



Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт