Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 фев. 2007, 10:00 ч.

Пак за рибките-развъждане

 • 18 230
 • 36
 •   1
Отговори
# 15
 • гр.Добрич
 • Мнения: 2 427
Бетите са ми люнимите риби, но наистина трудно се гледат. Наиситна са бойни риби и така яко се напада.Иимах една двойка, и когато женската беше бременна, мъжкият направо  разкъса. Иначе когато женската започне да ражда, мъжкият се върти около нея и прави едни балончета, много е красиво. Абе с 2 думи претенциозни са.
В зоомагазините продават едни пластмасови приличат на щайгички. Те се потапят в общия аквариум и по този начин ползват общата вода и въздух. В тях се отделят бременните и когато родят, веднага се вадят в общия, а бебетата остават там за известно време.
За зеленото в аквариума, може да си купите и Анцитруси.

# 16
 • Мнения: 504
Няма спор, че са бетите са бойни риби. Махала съм женска и още две от други породи за да не ги разкъса, но болестта е нещо съвсем отделно... Той самичък не иска нищо, не прави нищо, а едно време и красиви балончета правеше като имаше настроение...Някой знае ли какво може да му е  Cry

# 17
 • Мнения: 389
Бетите са хайверни риби и не раждат. Мъжкият строи гнездо от лепкави балончета, женската хвърля хайвера, а мъжкият го носи в гнездото и го пази. Наистина са много атрактивни рибки и не са чак толкова претенциозни. Тях например не ги засяга колко кислород има във водата, понеже имат спомагателен дихателен орган, с който могат да поемат атмосферен въздух (затова е добре да има капак над аквариума, за да е топъл въздухът над него).

Можеш ли да пуснеш снимки, да се види как точно изглежда рибката ти?

# 18
 • гр.Добрич
 • Мнения: 2 427
Според мен му липсва компания на мъжкарят.

# 19
 • Мнения: 504
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=113575
Не му липсва компания...имаше жена, но я биеше всеки ден и я махнах.
Вижте го колко е нещастен - с разпадаща се опашка. Снимките не са много ясни, но си личи.

# 20
 • Мнения: 9 095
и моите се разпадаха, разпадаха и изпоумряха ама не са били сами Thinking

# 21
 • Мнения: 3 591
[quote author=Amarena,   с тея скаларии в аквариума незнам как ще опазиш бебетата  Laughing
Ще трябва да я преместиш. А освен това скалариите си обичат териториите и може и да нападат малките робоци.
А за раждането - на всеки 1-2 месеца може да раждат /ако им поддържаш Т около 24-26 градуса без колебание/ Веднъж оплодена гупата може да роди 6 пъти за 6 месеца, затова да изглежда все бременна. А рибоците порастват за около 2 месеца /и почват да раждат/

За зеленясването на аквариума - намалете светлината. 8 часа светлина дневна е достатъчно. спрете лампичките на аквариума или ги пускайте само вечер като си ги гледкате Simple Smile После нани-на - рибките трябва да спинкат  Simple Smile

Другата причина е че има много амония във водата - може би не я сменяте достатъчно често или гледате риби повече от капацитета на аквариума - на всеки 1см риба трябва да има 2 литра вода - т.е. за една гупа която е средно 2.5см трябват около 5 литра вода - в 50 литров акварриум може да имате МАКСИМУМ 10 гупи. Ако иамте и по-големи рибки съответно трябва да са по-малко.
Ако рибите са повече трябва да сменяте 10% от водата ежедневно. Ако са ОК като количество - да я сменяте 1/3 от водата на всеки 1-2 седмици.

Аз съм против охлювите и сомчетата, за мен най-добрия чистач на водораслите е магнита Mr. Green
Но ако аквариума е правилно организиран не би трябвало да има алги. Гупите примерно ще го изпапат ако не е много и те се нуждаят от него.

# 22
 • Мнения: 533
Здравейте момичета  Hug
Бих искала да помоля за съвет, имаме аквариум - 30л. от 1 месец със следните рибки: 2 хелера, 1 колиза, 2 трихогастера, 2 скаларии. За последните 7 дни умряха едната скалария и двата хелера, сменям водата на седмица и половина, 1/3 от водата, храня ги малко сутрин и вечер, следя Т да е в интервала м/у 23-25 гадуса, имаме вибратор за въздуха. Не знам каква е причината рибките да умират  newsm78. Ще съм благодарна, ако някой може да ме посъветва нещо.   bouquet

# 23
 • Мнения: 9 095
моите и те умряха на първата седмица, за щастие родиха и сега имам само малки, незнам дали не съм ги купила болни, ама на малките им няма нищо а купените измряха Thinking

# 24
 • Мнения: 3 591
Дехлорираш ли водата?
кога е започнат аквариума /т.е. на каква възраст е/, наведнъж ли са сложени рибите или една по една с достатъчно изчакване?. През какъв интервал? какъв тип филтър ползваш? Рибките поставяни ли са с карантина преди да се сложат в общия аквариум?   какво имаш на дъното на аквариума? Имаш ли живи растения и какви? Някакви паразите/охлюви ? Зеленясва ли ти аквариума?
Освен това аквариума е препълнен много над капацитета си. /1см риба на 2 литра вода/ Имаш голямо отделяне на токсини - амония и нитрити и нитрати - затова умират.
Освен това имаш и грешки в аранжирането - трихогастера /какъв е точно?/ му трябва минумум 200 литра аkвариум и Т 27 градуса /студено му е/ и стига до 15 см - как ще го гледаш в тоя аквариум?
Хелерите и те стават 14-16 см...
Скаларите и те са големи... И искат минимум 50см дълбочина на аквариума /2 скаларии могат да живеят в 120л аквариум и няколко мънички рибки с тях/

в 30 литра аквариум  може да имаш ЕДНА скалария примерно. Така и тя ще израсте много и ще стане красива.
С толкова рибки трябва да сменяш водата ежедневно. Но в такъв случай няма да има време да се образува добра бактерия... просто е обречен.

Съжелявам за многото въпроси, но те имат отношение към това което питаш - няма как еднозначно да ти отговорим  Hug

като начало вдигни Т на 27 градуса Simple Smile да си стоплиш рибоците малко и да убиеш заразите /ако има/


# 25
 • Мнения: 3 591
Теди колко рибки си купила? ако са били в малък съд са се натровили. А малките не измират, понеже докато растът бавно с тях расте и добрата бактерия - която превръща токсините /амонията и нитритите/ в нитрати. Големите не са имали време да се засели бактерията при теб - затова са умрели. Особенно ако си ги сложила в малък аквариум /под 100 литра/ и без други риби вътре.

# 26
 • Мнения: 533
[desi], благодаря за бързита реакция  Hug
Ето и моите отговори:
Хлорирам водата, не знам на каква възраст е аквариума, дъщеря ми имаше РД и родителите ми и го подариха, заедно с всички риби, които съм изброила (купи ли са ги от зоомагазин и там са им предложили такива рибки, те също нищо не разбират). Нямам филтър за водата, в магазина казаха, че гъбичката на вибратора била достатъчна  newsm78, нямам живи разстения, само едно изкуствено, на дъното на аквариума има речни камъчета, които съм изплакнала много добре, преди на сложа вътре, водата не зеленясва, нямам паразити/охлюви.
Ясно ми е, че имам много грешки при отглеждането на рибите, но ми се ще да се науча, искам да имам няколко красиви рибки, които да не са особено претенциозни. Не бях особено ентусиазирана от този подарък, но сега искам добре да гледам рибоците, не да ги уморя от незнание Naughty Всякакви съвети са добре дошли  Hug, критики също  Wink

# 27
 • гр.Добрич
 • Мнения: 2 427
Veniti не се притеснявай. В началото винаги е трудно и на мен са ми умирали много рибки.
Първо купи си пясък, вместо камъчета за дъното, защото като започнат да акат рибките и всичко ще пада между камъчетата и трудно ще ги почистваш. Пясъка, за който ти говоря пак е във формата на камъчета, но ситни. Едно пакетче струва около 50ст даже е добре да го извариш преди да го сложиш в аквариума. Като за начало и гъбата с вибратора ще ти свърши добра работа, но трябва да я наблюдаваш, когато се зацапа и да я измиеш с топла вода.
Температура от рода на 27гр. е висока, така че според мен 23-25 е добре. Аз също имам трихогастери, принцеси, акула, скаларии и сомчета.
Гледай да не сипваш по много храна и редувай люспи с гранулки, червеи. Много често рибките трудно се климатизират или пък носят болести в себе си, защото не във всеки магазин се грижат добре за тях. Така че смело и вземи някое растенийце, че и те трудно се хващат, но е хубаво и за рибките.

# 28
 • Мнения: 9 095
Теди колко рибки си купила? ако са били в малък съд са се натровили. А малките не измират, понеже докато растът бавно с тях расте и добрата бактерия - която превръща токсините /амонията и нитритите/ в нитрати. Големите не са имали време да се засели бактерията при теб - затова са умрели. Особенно ако си ги сложила в малък аквариум /под 100 литра/ и без други риби вътре.


9 робки си взех и една по една измряха, единствено голямото сомче е живо и още един път взех 3 и само една женска гупа остана, бяха гупи, 1 молинезия и едно малко и едно голямо сомче, купих Акватан, растение, което изхвърлих и Костапур, мислех че са болни и ги трових Tired и сега пак слагам малко Костапур че ме е страх вече, иначе когато съм вкъщи ги топля и така, а малките дали ще оцелеят при това положение?

# 29
 • Мнения: 533
spinki, благодаря ти за съветите  Hug  bouquet
Имам няколко въпроса: колко често да сменям водата и дали да е цялата или една част?
Необходимо ли е и как да стане почистването на дъното (пясък или камъчета, акитата пак са отгоре)?
И един малко странен въпрос: скаларията е сребриста, преди няколко дни имаше две черни ивици в края на тялото, тази сутрин беше изцяло сребриста, възможно ли е нещо да не съм ги видяла  newsm78 ( с мъжа ми ги гледахме и той не ги видя)?

Общи условия

Активация на акаунт