Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 март 2004, 15:41 ч.

хламидии - ужас!

  • 45 495
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
Оказва се, че има 4 вида хламидии и всеки един причинява различно заболяване, с изключение на последната...

Аз лично съм с Хламидия Трахоматис, която се предава по полов път и не само...

Валерия има Хламидия Пнеумоние, която я разболява от пневмония и се предава по въздушно-капков път...

Мисля, че обобщих и систематизирах всички съобщения... Rolling Eyes

# 16
  • Мнения: 920
Микроорганизмите от род Хламидия са облигатни вътреклетъчни паразити.

Към рода спадат три вида:

Хламидия трахоматис, Хламидия пситаци, Хламидия пневмоние.

Хламидия трахоматис причинява две различни очни заболявания и сексуално предавани урогенитални инфекции.

Трахома: хроничен   кератоконюнктивит, предизвикващ голям процент слепота. В нашата страна не е наблюдавано като заболяване от десетилетия.

Инклузионен конюнктивит: характеризира се с възпаление на конюнктивата, като никога не засяга корнеята и не възниква слепота. Заболяването се предава от жени с генитална инфекция при раждането на бебето (инклузионна бленорея) или чрез заразяване на водата в плувните басейни, които не се хлорират- развиват се очни инфекции, известни като конюнктивит на плувните басейни.

Уро-генитална хламидиаза: Заразяването става при полов контакт. Инкубационният период е 1-4 с. При мъжете протича най- често като хроничен, по- рядко като остър или подостър уретрит. Оплакванията са сърбеж и/или болка в уретрата при уриниране, отделяне на слузно-гноен секрет от уретрата 1-4 седмици след полов контакт с нова партньорка. При жените оплакванията са от сърбеж по гениталиите, болка и парене при уриниране, като оплакванията са изразени в различна степен, но почти винаги е налице воднисто- слузно вагинално течение. По- особена форма на заболяването при жените е Лимфогранулома венереум: след инкубационен период 2- 5 дни по половите органи се появяват пъпчици, мехурчета или ранички, които са неболезнени.
 Урогениталната хламидиаза може да се съчетае в някои случаи със ставни оплаквания или да протече като синдром на Райтер (предимно при мъже развитие на конюнктивит, уретрит, артрит). И при мъжете и при жените е възможно асимптомно носителство.

Хламидия пситаци причинява Орнитоза: респираторно заболяване с инкубационен период от 5 до 30 дни, което се локализира първично в белодробната тъкан и предизвиква атипична пневмония и регионално увеличение на лимфните възли. По-късно се засягат далак, черен дроб, бъбреци и др. Заболяването се предава само по въздушно-капков път.

Хламидия пневмоние предизвиква Пневмония и други остри респираторни инфекции на дихателната система — бронхит, фарингит и синузит. Заразяването става по въздушно- капков път и при директен контакт.

Диагнозата на хламидиините инфекции се базира на клиничната картина, изолирането на причинителя от биологични материали или серологични проби за доказване на специфични антигени на микроорганизма или антитела срещу него.

Най- често се използва РСК (реакция за свързване на комплимента) за доказване принадлежността на изолирания антиген към род Хламидия. За положителен се приема титър > 1:16.

На сегашния етап от развитието на медицината съществуват множество антибиотици активни срещу хламидиините инфекции, което прави лечението не особено трудно. Все още не е създадена ефективна ваксина. Профилактиката на уро-гениталната хламидиаза се свежда до използване на предпазни средства (презерватив) при случайни полови контакти.Статия:
Най-застрашени от сексуално предаваната инфекция, която се оформя като “модерна” в наше време, са младите хора до 25-годишна възраст. В световни измерения процентът при тях се движи между 5 и 20. Опасното е, че при 2/3 от заразените жени и 1/3 от мъжете инфекцията протича без никакви симптоми или те са съвсем слаби. Хламидиите са 4 вида. Единият от тях засяга единствено животните, два от видовете предизвикват пневмонии и фарингити при човека. Четвъртият ­ гениталната хламидийна инфекция, се предава чрез полов контакт и засяга урогениталния тракт. В случаите, когато болестта протича със симптоми, те не са характерни, а са като на останалите сексуални инфекции - с по-обилно течение, парене при уриниране, често уриниране, болки в корема. Въз основа само на тези оплаквания не би могло да се постави точна диагноза. Затова се налага по-прецизно изследване, което да бъде назначено от специалист. Има много методи за диагностициране, казва д-р Чудомирова. И допълва, че никъде в Европа кръвният тест, така популярен у нас, не е показателен за наличието на заболяването.
Навсякъде се изследва урогениталният секрет. Много е важно правилното вземане на материала. Специалистът предупреждава, че това в никакъв случай не трябва да става от самия пациент. А още по-малко пациентът да си самоназначи изследване за хламидийна инфекция. Нейното наличие може да констатира единствено лекарят след установяване на всички обективни данни.
Заразяването с гениталната хлами-дийна инфекция може да предизвика при жените възпаление на шийката на матката, уретрит. Усложненията водят до възпаление на самата матка,
на маточните тръби и яйчниците, до извънматочна бременност и стерилитет. Последният засяга и мъжете. При тях болестта е свързана с уретрит, проктит, простатит и възпаление на семенните каналчета.
Перитонитът, перихепатитът, артритът, фарингитът и конюнктивитът на очите са също следствия от инфекцията.

Гениталната хламидия може да бъде предадена от майката на бебето по време на раждане. От 15 до 30 процента при новородените с конюнктивит причината е именно тази. Те могат да заболеят и от пневмония. Затова е добре бременните да се изследват.
Не е за пренебрегване и фактът, че инфекцията може да се прояви години след заразяването. Много често се съчетава с трипер, бактериална вагиноза, херпес, кондиломи и гъбички.
След диагностициране на генитална хламидия задължително се изследва и партньорът на болния.
Самото лечение е с антибиотици. В зависимост в коя фаза е болестта ­ остра или хронична, периодът на прием е 10-20 дни. Не се самолекувайте и не злоупотребявайте с хапчетата, предупреждава д-р Чудомирова. Защото безразборното пиене на антибиотици може да доведе до токсичен хепатит и цироза.

още инфо за желаещите в http://www.google.com

# 17
  • anywhere
  • Мнения: 3 303
Аз в петък ще си направя изследване за хламидии. Дано нямам, че съм чувала, че са много упорити и се пият силни и скъпи антибиотици!  Sad
Чудя се обаче ако покаже положителен резултат, кой ще е виновен?!  Wink  Ние с мъжа ми сме заедно от 5 години и уж нямаме други партньори, ама нали знаете, човек вярва само на себе си!  Laughing

# 18
Зъхи, възможно е, ако, не дай си Боже, са положителни резултатите ти, да си се заразила сама - например чрез неправилно избърсване след ходене по голяма нужда...
Това е един от начините да ги прихванеш, за които ми каза докторът...

Уф, съвсем се обърках! Confused

Абе препоръчвам на всички ви да си направите профилактични изследвания! Просто за всеки случай, за да бъдете спокойни, защото явно се оказват коварнички тези гадини...

Общи условия

Активация на акаунт