Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 106
Децата чужденци, в страната биват записвани само в училища, където има сформирани така наречените IVK класове. В нашия град за тази година само в две грундшуле имаше IVK класове. Миналата година е имало в 3 училища, но за тази година в третото училище не е имало достатъчно деца за да се сформира такъв клас.

В тези класове децата учат немски по специална програма. В един клас са деца на различна възраст от 1 до 4 клас. Само немски език се учи в този клас, а всички други предмети като спорт, математика, английски и т.н. се учат в обикновена паралелка с другите германски деца. Например нашата дъщера беше записана в 4а клас, а немски език караше не с 4а, а с IVK класа, в който бяха записани още около 10 деца.

Пиша всичко това, защото се оказа че срокове за записване за децата от  IVK класа няма. Сега е минало записването за всички други деца, но IVK ще учат до края на годината след което ще правят тест за ниво. Учителката от IVK класа, заедно с класната на 4а съобразно наблюденията си и резултата от теста ще решат за кое училище е детето и лично ще го запишат там. Предполагам преди това ще има родителска за да се консултират и с родителите. Тоест явно тук няма никакъв проблем, за което много се радвам.

Пиша всичко това като се надявам да помогна на други родители да не изпадат в подобна ситуация поради незнание и да се притесняват излишно.

И още нещо. Препоръчително е детето да ходи в такъв клас поне 2 години, но както разбрах има поне по едно училище в града за деца над 5 клас, в което има IVK клас. Тоест детето и в гимназия може да посещава такъв клас стига да избере гимназия, където има сформиран IVK клас за съответната година.

Всичко написано по-горе се отнася за даца, които са дошли в Германия след първи клас и не говорят езика.

Ще се радвам ако съм била полезна на други родители в същото положение.

Последна редакция: пн, 05 мар 2007, 18:45 от Danin

# 1
  • Мнения: 9 243
Данин, браво  Peace
Няма начин информацията да не е полеzна.
Надявам се и Нико лета да се включи.

# 2
  • Мнения: 1 230
Това се отнася за деца които не знаят немски , или за всички?  Защото в близкото до нас училище  всички които говорят немски след преглед при лекар и след мнението на учителка от детската градина, тръгват в най-обикновен клас, и имат допълнителни часове по немски в сформирана допълнителна група. Тези часове се провеждат отделно от училищните занимания и те се посещават не само от чужденци, а също така и от германчета.

# 3
  • Мнения: 106
Това се отнася за деца които не знаят немски , или за всички?  Защото в близкото до нас училище  всички които говорят немски след преглед при лекар и след мнението на учителка от детската градина, тръгват в най-обикновен клас, и имат допълнителни часове по немски в сформирана допълнителна група. Тези часове се провеждат отделно от училищните занимания и те се посещават не само от чужденци, а също така и от германчета.

В горния постинг става въпрос не за деца, които са дошли в Германия преди 6 годишна възраст и са тръгнали тук на детска градина.
Тези деца най-вероятно още първата, втората година в градината започват да говорят немски. Според мен те си тръгват на училище както всички германски деца и в училище се учат да четат и пишат.

Тук става въпрос за деца дошли в Германия след като вече са били на училище в България. Тези деца нито могат да говорят немски, нито пък да четат и пишат. Те не могат да учат езика в нормалните часове по немски, защото са на друго ниво и системата за обучение не е подходяща в този случай.

В IVK класа се преподава немски по друга система, като за чуждестранни деца без познания по езика. Съвсем друг е подхода, има се предвид, че те и учителката не разбират какво им говори в началото. Използват се много картинки, игри и т.н.

# 4
  • Germany
  • Мнения: 1 255
Данин,

Какво стана - успяхте ли да се запишете/кандидатствате за гимназия? И аз не съм още наясно - много ми е далеч, но надявам се да сте оправили нещата  bouquet  bouquet

# 5
  • Мнения: 106
Данин,

Какво стана - успяхте ли да се запишете/кандидатствате за гимназия? И аз не съм още наясно - много ми е далеч, но надявам се да сте оправили нещата  bouquet  bouquet

Ами то се оказа че няма проблем, защото децата от IVK класовете, където е и дъщеря ми ще се записват в края на учебната година. Надяваме се да издържи теста добре и да може да учи в гимназия. 

Дезита, благодаря за интереса към нашите приключения с това записване  ooooh!. Ти няма да имаш такива проблеми, както и аз с малкия след 3-4 години.  Simple Smile

# 6
  • Мнения: 1 230

В горния постинг става въпрос не за деца, които са дошли в Германия преди 6 годишна

Благодаря за уточнението. Че с тази система все нови неща се чуват и човек се обърква. ПОжелавам лека адаптация на твойто детенце.

# 7
  • Мнения: 592
Данин,
то4но така е като го описваШ. И при нас имаШе сборни класове от деца от раzли4ни националности, които са доШли в Германия в у4илиЩна въzраст и не zнаят немски. Тук класа се нари4аШе "Seitenseinsteigerklasse" ( kakwo ime samo, не можаха ли по_сложно да иzмислят). Та теzи деца у4ат предметите с калса, в който трябва да са, а немски в сборния  клас. Препоръ4ва се детето да остане 2 години в тоzи клас.
Ако оба4е е доШло в 4ти клас и трябва да напусне основното у4илиЩе, то тогава детето се пренасо4ва от у4ителите в такива у4елиЩа, където има съЩата система т.е. Förderüng по немски еzик.  В Града има поне едно или няколко Weiterführenede Шулета. В теzи у4елиЩа са информирани от грундШулетата, 4е Ше приемат толкова и толкова  деца 4ужден4ета, които Ще приемат.
Така , 4е не се притеснявай, никое дете не останало неzаписано в т.н. Weiterführende Schule, а и сроковте zа вси4ки у4илиЩа са еднакви.

При нас бе така, само, 4е раzликата бе в това, 4е ни дадоха препоръката и свидетелството след 1ви срок на 4ти клас, та кандитаствувахме zаедно с другите. А по_касно раzбрах от директорката, е те са предупедили у4илиЩето да о4акват няколко деца 4ужден4ета, които да добри у4еници, но им трябва допълнително немски. При нас у4илиЩе с такава система бе ГрундШулето. За сега съм доволна.

Стискам ви палци zа гимнаzия  Peace

А на дъЩеря ти й кажи да не се притеснява zа приятелките си. Те вси4ки Щ е се раzпръснат по раzл4ни у4елиЩа. В новото у4илиЩе Ще намери нови приятеки, а Ще има деца и от старото й у4илиЩе.

Общи условия

Активация на акаунт