Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 373
Мили мами,много пъти вече чувам оттук-оттам да се споменава за т.нар.семейно подоходно облагане,което "Уж" ще се въвежда и в България.Имам смътна представа какво представлява-но бих искала вие,които сте запознати с това,да ми разясните.Освен това какво преференции се ползват при раждането на едно,две деца??Знам,че майчинството на Запад е много кратко-но  все пак си има доста облекчения от финансово естество,за да могат да си позволяват майки да остават вкъщи и да гледат само децата.Благодаря ви!

# 1
 • Bristol
 • Мнения: 7 417
Coeur, за "семейно подоходно облагане" не мога нищо да ти кажа за съжаление. С мъж ми си плащаме осигуровките и данъците отделно. Получаваме си фишовете за заплатите и от там се вижда кой колко. В края на финансовата година ни се дава един формуляр в който е описано точно колко такси са ни прибрани и колко ни е платено за цялата година. Отделно попълваме формуляр, който пращаме на Inland revenue (организацията отговаряща за таксите). Там нещо гледат и смятат и понякога излиза, че са ни удържали повече от необходимото Wink ама не винаги. Но каква е системата им честно не знам.
За децата тук се полагат детски независимо от доходите на родителите.За първо дете се плаща към £60, а за второ и всяко следващо по около £50 месечно(т.е. по-малко). Сумата да ти кажа не стига за кой знае какво.
Ако си семейство с ниски доходи (£13 000 годишно на семейство, не знам как живеят семействата с такъв доход!!!) ти се полага еднократна помощ за раждане на дете £500. Имаш и отстъпки в таксата за жилището+ право на жилище за социално злаби с по-нисък наем. Условието обаче е не само доходът да ти е нисък, а и да нямаш никакви спестявания и да не притежаваш недвижими имоти.
Майчинството тук е 26 седмици от момента на спиране на работа (можеш да работиш докато не го родиш на работното място) 6 седмици 90% от работната ти заплата после по £100 на седмица. Ако си имал добър доход си е удар под кръста.
Ако имаш едно или повече деца (няма значение колко) имаш право да кандитатстваш за отстъпка в таксите но тази отстъпка е около £500 годишно и то общо за семейството, а не за двамата родители поотделно. Също така ако двамата родители работят над 16ч седмично могат да кандидатстват да им се заплащат част от парите за гледане на децата, но не винаги се получава. Ако доходът на семейството е над 50 000 годишно тази отстъпка в таксите и пари за гледане на детето не се полагат.
Да ти кажа не са кой знае колко облекченията. И тук ако имаш баба и дядо под ръка се ползват. Тези с ниски доходи, самотните родители и инвалидите имат повече облекчения, но дано не стигаме до там.
Това е което се сещам и съм чела за UK. Доста обширно май стана. Общо взето принципът е кандидатстваш за benefit и чакаш отговор да или не. Иначе е много заплетено сам да си калкулираш и преценяваш.

# 2
 • Мнения: 3 394
Цитат на: meri_ark
Coeur, За децата тук се полагат детски независимо от доходите на родителите


Зависи, но мен ми отказаха ,защото съм емигрант Twisted Evil Получавам само майчинство от работодателя, но не и детски независимо ,че сме тук от години и Стела е родена тук. Щом си под контрола на емиграциионните нема лабаво. Отказах се да ги съдя за отнемане на правата на детето  в името на визата. Понякога избираш по-безболезненото!

# 3
 • Мнения: 4 399
За Австрия мога да ти кажа Че няма семейно облагане. Размерът на данъка ти зависи от размера на дохода без знаЧение от семйното положение.  МОже би има някакво намаление на данъка в слуЧай Че имаш деца, но дори и да е така, то е малко. Не е задължително да се попълва данъЧна декларация и ако не си на свободна професия не можеш да се надяваш на намаление на данъка, така Че повеЧето хора не подават. Платеното майЧинство е 2.5 години, но парите са символиЧни: майЧинството + детските са около 500-600?. Може тази година и да са вдигнали нещо, това беше за миналата година. ВсиЧки полуЧават еднакво майЧинство, без знаЧение дали имат 15 години трудов стаж или никога не са работили. Много е несправедливо към жените които са работили преди да излезнат в майЧинство. И изобщо не се отЧита каква е била заплатата преди това. Има някакви седмици в наЧалото, които се плащат от здравната каса и по това време евентуално може и да има разлика, но през по-голямата Част от времето, парите са еднакви за всиЧки. И още по-несправедливото е Че работното място се пази 2 години, т.е. на практика пълните 2.5 години майЧинство полуЧават само неработещите майки. Останалите се връщат на работа най-късно след 2 години. В общи линии условията са толкова лоши Че аз нямам колежка която да е стояла пълна 1 година вкъщи след раждането на детето си. Връщат се след 7-8 месеца. И съответно разЧитат на помощ от пенсионираните си родители, защото детегледаЧките са им непосилен разход.

А да, и да допълня, Че ако майките остават дълго време за да си гледат децата, то е защото бащата евентуално има доход който е достатъЧен за цялото семейство, а не защото има големи финансови облегЧения от държавата. С детски надбавки около 160?/месец не можеш да си покриеш разходите по отглеждането на дете.

# 4
 • Мнения: 1 567
В Гърция има семейно облагане. Какво значи ли? Подаваме семейна данъчна декларация, в която се описват подробно доходите за изтеклата финансова година на двамата съпрузи + удържания данък общ доход и плащанията за здравни и пенсионни осигуровки. До 10000 евро не се облагат с доход. За първо дете имаш намаление 1000 евро за второ - пак 1000, а за трето и четвърто сумата доста скача. Поне така беше до миналата година. Също така в данъчната декларация се вписват сумите за алианс и тези, които здравната каса не е поела 100 %. От всичко това се правят разни сложни изчисления, т.е какъв ДОД би трябвало да се плати. Сравнява се какъв съм платила аз и съпругът ми, и в зависимост от това или ни се връща някаква сума или се доплаща. Това е грубо казано.

А колкото до майчинството, да права си изключително кратко е. По закон 2 месеца преди и 2, 5 след раждане. След това всеки се оправя кой както може. Изплаща ти се еднократна парична помощ, която не е стандартна сума, а зависи от здравната ти каса.( Абе мани, голяма сложнотия е). Детските ти се полагат по закон, но за съжаление само държавните служители ги взимат.  newsm61  newsm61 .
Колко съм се разправяла със шефовете ми, за това... уф, просто не ми се говори. С висока заплата съм и ми излизат с номера, че детските са в заплатата, а реално не е така.... newsm61

Сега, след триста зора и разговори на хиляди нива и с хиляди директори, съм в неплатен отпуск.  newsm61 И пак работя на лап топа...
Такива ми ти работи прекрасни...

# 5
I az shte se vkucha (pusto ikonomist, de Wink
Tuk (Israel) ima semeino oblagane. Danxcite sa stxpalovidini, a ima i malki pochiti neznachitelni oblekcheniq za deca ili nerabotesht sxprug. Vseki ot nas plashta danxci vxrhu tekushtite si dohodi i v kraq na godinata se pravi prerazglejdane na danxcite i poluchavash ili plashtash (spored sluchaq). Za sxjalenie oshte ne sme na nivoto ba shtatite, kxdeto vseki razhod e priznat i vsqko semeistvo e dlxjno da predsavq godishen otchet.

Maichinstvoto e 14 sedmici!!!! Poluchava se smeshna ednokratna pomosht v zavisimost ot broq na decata v semeistvoto, a posle detski, koito ne stigat i za chift obuvki Simple Smile ta kamo li za bebeshki interior i prochie. NO..... vinagi ima no. Tuk, vsqko sredno statistichesko semeistvo ima pone 3 deca Simple Smile


Vajnoto e da sa ni jivi i zdravi, a bogati pokrai tqh sxs sigornost nqma da stanem Simple Smile

# 6
 • Мнения: 4 244
В Германия има семейно облагане
Процедурата е такава - плаща се данък общ доход към заплатата и разни други данъци и осигуровки всеки месец. На края на годината се подава данъчна декларация в която се попълва кой какви доходи е имал, какви разходи (покупка на мебели, ремонт, разход на бензин за ходене на работа и други) и се удря чертата  и се смята дали се надвишава или е под минимума за член на семейството. Може да доплащаш а може и да ти върнат пари.
По въпроса за детските аз мога само да кажа как е при нас - при едно дете родено имам осигурена държавна пенсия от 3 години. Сега като имам 2 деца ще получавам 6 години под ред пенсия при навършване на възрастта за нея (дано да го обясних добре).

# 7
 • Мнения: 2 452
Аз не разбирам термина "семейно облагане" -  не съм икономист и не боравя с тази терминология. Затова ще обясня като потребител на данъчната система в Канада.
В Канада данъчната система е като гореописаните за Германия и Англия - плащаш си данъците всеки месец и до края на април подаваш данъчна декларация. Възможно е да се подаде "семейна" или поединична. Ние досега подавахме самостоятелно, но тази година ще подадем една, т.к. аз не съм работила през миналата година. Когато казвам поединична, в нея също вписваш заплатата на съпруга си и при изчисляването на всички добавки тя се има предвид. В общи линии ако имаш малко по-висок доход и работещ съпруг/а и само едно дете не получаваш нищо обратно. Единствената възможност да си върнеш пари от данъци (за нас конкретно говоря) е да правим внасяния в т. нар. RRSP - това са частни пенсионни фондове, държавата стимулира участието в тях и затова дава данъчни облекчения.
Иначе се правят сложни изчисления за детските добавки, за данъците за къщи и др., но при нас винаги в крайна сметка се стига до "0" и дори през последните 2 години не си правех труд да ги изчислявам. Тази година обаче може да получим нещо обратно, след като имаме значително по-нисък доход отпреди.
Всъщност, аз съм вземала доста пари от данъци поради простоя факт, че живея в Онтарио, а работя в Квебек. Квебек е по-социална провинция и съответно данъците са по-високи, затова на мен ми се получаваше сериозно надвземане и през  юни обикновено се радвах на няколко хиляди долара обратно в банковата ми сметка.
По повод майчинството, в Канада (поне в Онтарио и Квебек) то е 1 година, при заплащане на поне 54% от работната заплата. При желание на работодателя може и повече. Тук също има малки букви, точки и подточки, но да не влизам в подробности.

В Канада се получват детски в зависимост от дохода. Тук спорихме веднъж, но аз си държа на мнението, че т. нар. tax benefits са детски, а това което се дава на социално слаби родители са помощи. Детските надбавки се изплащат в зависимост от дохода, като за разлика от Великобритания, където всеки получава детски, тук ако имаш малко по-висок доход и по-малко деца не ти се полага нищо. Ако се вярва на новите таблици, които гледах скоро, ние може да се класираме тази година, обаче аз не се надявам много. В Канада най-онеправдани са хората със средни и малко над средните доходи. Плащаш за какво ли не, а не получаваш нищо обратно.

# 8
 • Bristol
 • Мнения: 7 417
Цитат на: Laura
В Канада най-онеправдани са хората със средни и малко над средните доходи. Плащаш за какво ли не, а не получаваш нищо обратно.

Същото е и тук!

# 9
 • Мнения: 1 072
Цитат на: meri_ark
Цитат на: Laura
В Канада най-онеправдани са хората със средни и малко над средните доходи. Плащаш за какво ли не, а не получаваш нищо обратно.

Същото е и тук!

И аз имам чувството, че и тук е така.
Първо, по темата. Не че знам какво е семейно облагане, но мисля, че тук го няма. Ние си плащаме отделно данъците. В края на годината подаваме данъчна декларация и оттам може да получим някакви пари обратно, може и да доплатим.
Майчинството тук е много кратко - общо 16 седмици, ако спреш 4 седмици преди термина ти, ти остават 12, ако спреш 6 преди това - 10. Може да си избереш сама дали да спреш 4 или 6 преди термина. По време на майчинството си получаваш заплатата, която си взимал преди да излезеш по майчинство.
Детски - получаваме по около 160 евро на 3месечие, което не е нищо особено.
По повод на цитата горе : всичко (или поне по-голямата част от нещата) са базирани на доходите ти. ако взимаш високи доходи - плащаш повече за детска градина, имаш по-малко преимущества за други неща и т.н. Най-накрая така те одират от всички инстанции, че взимаш по-малко от тия с ниските доходи, които за сметка на това общината им плаща например за наем на жилище, или плащат смешни суми за детски градини, защото са "по-бедни". Не бих казала, че системата е честна...
Детските засега ги взимат всички, но и за тях се говори да ги направели зависими от дохода.
Поздрави, Сара

# 10
 • Мнения: 3 885
Да допълня zа данъците в Германия. Има 6 данъчни класи- 1 и 2 са zа несемейни, съответно самотни майки/баЩи, 3, 4 и 5 са семейни хора, а 6 се дава zа втората работа (ако евентуално работиШ на 2 места).
3, 4 и 5 могат да се поделят между съпруzите в комбинация 3 и 5 или 4 и 4. При 3 ДОД-то е минимално, а при 5 режат глави направо, та всяко семейство може да си направи долу горе сметката, тоzи който вади по големите пари вzима тройката и така. Повечето семейства, в които и двамата работят май предпочитат да вzимат четворките, zа да не им се налага да доплаЩат в края на годината големи суми наведнъж, zаЩото така или иначе накрая всичко се иzравнява и който не е плаЩал достъчно преz годината да му мисли Laughing
За всяко дете има една определена сума, която не се облага с данъци, но не си спомням точната цифра. ИмаШе май и някои други неЩа, но ние 2004 год. zа първи път бяхме с дете, а не сме подготвили документите zа нея година оЩе и хич не съм zапоzната с подробностите.
Платеното майчинството е 6 седмици преди и 8 седмици след раждането, можеШ обаче да си останеШ да си гледаШ детето до навърШване на 3 години, но тогава zаплаЩането е или съвсем минимално или хич го няма (според zависи от обЩият доход на семейството).
При 3 деца майката получава автоматично право на пенсия (това, zа 1 или 2, което каzа дебеланата не го zнаех)

# 11
 • Мнения: 217
В Америка от всеки чек ти се удържат такси-федерални,щатски и не знам си какви още.И началото на годината,всеки работодател изпраща писмо колко пари си взел и колко такси са ти удържани.По- принцип,ако доходът не ти е много висок,тези такси ти се връщат после накуп,а ако имаш и дете(деца),сумата нараства значително.Ако пък не са ти удържани такси,си длъжен да си ги платиш.
 За сметка на това няма майчинство,няма детски,американките ходят до последно на работа,раждат и след месец-два тръгват отново.И като им кажа,че в България съм имала 2 години майчинство,мноого се впечатляват и се чудят за какво ли сме дошли в Америка Laughing

# 12
 • Мнения: 530
Мери_арк е обяснила много изчерпателно, само аз да допълня, че не всеки подава данъчна декларация в края на годината. Аз никога не съм подавала, защото винаги съм била на постоянен договор и не съм работила на свободна професия или със собствен бизнес, нямам и странични доходи от акции, инвестиции, допълнителни имоти и т.н.
Също така тези 6 седмици на 90% от заплатата са задължителния минимум, но доста компании плащат повече - при мен например е 14 седмици на пълната ми заплата от момента в който излезна в отпуск по майчинство (имам право да излезна в отпуск по майчинство от 29та гест. седмица.). Наскоро чух за компания (или беше British Gas ili BP), която дава по 26 седмици пълната заплата, което е страхотно наистина, но много рядко срещано за съжаление Sad

И аз съм сългасна с това, което Лора каза - хората със средни и малко над средните доходи тук са най-прецакани.

# 13
 • Мнения: 4 244
Цитат на: *Biba*
При 3 деца майката получава автоматично право на пенсия (това, zа 1 или 2, което каzа дебеланата не го zнаех)

Всичко казано по горе е вярно .Само да допълня за пенсията - аз не го знаех, но получих едно съобщение от Пенсионното осигуряване като навърши щерката 3 години , че имам право на платена минимална песния от 3 години и мъжа ми каза че е автоматично и сега като знам го споделям

# 14
Mami ot Germany,
Zaintriguvahte me s tova za pensiata.Kam Pensionnoto li triabva da se obarna za dopalnitelna informacia? A kakvo ozna4ava "minimalna pensia za 3 godini"?Samo za 3 g. li se izpla6ta?A imam li pravo na pensia v slu4ai,4e ne sam rabotila?(o6te).Izviniavam se za mnogoto vaprosi.

Общи условия

Активация на акаунт