Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 март 2004, 12:20 ч.

Зехтин

  • 4 742
  • 17
  •   1
Отговори
  • Sofia
  • Мнения: 1 418
Помолих за информация в темата с боба /хихихи, само как звучи!  Stuck Out Tongue / , ама никой не ми писа, та пускам цяла тема!

Моля ви, препоръчайте ми любимата си марка зехтин, купих един мирише на риба Shocked . Купих втори и си е живо олио Rolling Eyes

А за да обогатим темата с повече инфо, ако някой знае нещо повече за зехтина - състав, качества, свойства, специфика при термична обработка, маринати, сосове, консервиране и каквото се сетите, може да го споделите тук :  Yum

# 1
  • БГ - София
  • Мнения: 7 813
Здравей
за салата ползвам зехтин Коста доро не ми мирише на риба, но е по-скъп, а за готвене сестра ми ми праща от Гърция, но марката я няма на нашия пазар. Иначе знам че зехтина е много полезен защото обира от кръвта вредния холестерин свързва се с него и прави полезен и по-тази причина е полезен за кръвоносните съдове, чувала съм по тази причина в средиземноморските държави сърдечносъдовите заболявания са много по-редки.

# 2
Има над 150 вида маслинени дървета, на които се дължи различния вкус на олиото. Едно дърво произвежда около 20 кг. маслини, от които се получават 3-4 литра олио.

Общо има 4 вида:
1. Натурално олио (Native), което се дели на:
             a. Натурално олио екстра – първа класа, произведено директно от маслините, отношението на свободните маслени киселини е максимално 0,8 гр. на 100 гр. олио
             b. Натурално олио -  произведено директно от маслините с механинични методи, отношението на свободните маслени киселини е максимално 2,0 гр. на 100 гр. олио
2. Олио от маслини - състои се от натурално и рафинирано олио от маслини, отношението на свободните маслени киселини е максимално 1  гр. на 100 гр. олио
3. Остатъчно олио от маслини – приготвя се от остатъците маслини, отношението на свободните маслени киселини е максимално 1 гр. на 100 гр. олио

Когато олиото се приготвя при максимално 27°C с традиционна, хидравлична преса се нарича «първа студено пресоване», а при максимално 27°C с модерни центруфуги – «първа студена ектраkция»

-   има 9 kcal. на гр., практически не съдържа холестерин, но пък 12 mg  Vitamin E на 100 гр.
-   при правилно съхранение (на тъмно, при 10-16°C)  годността му е мин. 18 месеца
-   олиото не трябва да се затопля  прекалено силно, за да не започне да пуши

Информация на немски за владеещите го тук.
 Grinning

# 3
  • сред цветята
  • Мнения: 3 032
Sorry,  Забравих да се включа, горният постинг е от мен Wink

# 4
  • Варна
  • Мнения: 4 292
Zehtina koito az kupuvam e Costa d'oro (100% maslinovo olio).Polzvala sam i drugi,no tozi osobenno za salati e mnogo hubav.Az go kupuvam ot Metro tam butilka ot 1 litar e okolo 10 lv.

# 5
  • Мнения: 299
Аз също използвам Costa d'oro но задължително студено пресован мисля че пише extra virgin защото при рафиниране и топлинна обработка се губят полезните му качества и се доближава по състав до обикновенното рафинирано олио

# 6
  • Варна
  • Мнения: 8 769
Аз ползвам Rodon и DеlAlma, понякога и този на Aro от Метро. Нито горчат, нито имат непричтен вкус. Е, има и по-скъпи, но не мога да си ги позволя. Embarassed

# 7
  • Бургас
  • Мнения: 2 262
Costa d'oro, а напоследък Monini -  и двата extra virgin, миришат на маслинки ...ммммм!

Между другото това миришещото на риба да не е имало рапица вътре - понеже аз един ден реших да пробвам рапично олио - ужасно мирише на риба , но много неприятно - хем съм рибен фен - но това си беше смрадливо Rolling Eyes

# 8
  • Мнения: 703
Ползвам Costa doro - extra virgin, но го прибавям след края на топлинната обработка; дори го използвам и като детско олио за след баня, след като се оказа, че дъщеря ми е алергична и към козметични бебешки продукти.

# 9
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Vali
Ползвам Costa doro - extra virgin, но го прибавям след края на топлинната обработка;



Хм, интересно Rolling Eyes и аз така правя Sign Exclamation Ти, защо Confused:

# 10
  • Мнения: 703
Защото мисля, че така е по-здравословно.
Нали няма смисъл да давам такава сума пари за зехтин, а след това да го сваря или изпека и да отидат на вятъра всичките му там полезни съставки?

# 11
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Vali
Защото мисля, че така е по-здравословно.
Нали няма смисъл да давам такава сума пари за зехтин, а след това да го сваря или изпека и да отидат на вятъра всичките му там полезни съставки?



Laughing  Laughing  Laughing Така е, на Цецо като му готвя задължително го слагам точно преди ядене Sign Exclamation
А, съм чела, че при много висока Т, мазнината прегаря и става токсична Sign Exclamation

# 12
  • София
  • Мнения: 3 631
Аз ползвам DelAlma - салатен. Не готвя с него, но за салата е супрер и е на много добра цена Simple Smile
Поздрави!

# 13
За мене най-добрия зехтин е испанския и след това португалския. Използвам Olivera da sera. Препоръчвам го на всички! Stuck Out Tongue

# 14
  • Мнения: 1 498
Купуваш най-скъпото, тъмнозелено на цвят и нямаш проблем. Да пише cold pressed. Марката не е от голямо значение. Важно от кой клас е!Всяка марка има висок и нисък клас продукти за различните потребители, но специално зехтина ако ще го ползваш за салати си купи от най-високия.



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт