Телешките пържолки...

  • 973
  • 8
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 956
Свекърва ми прави едни страшно крехки и сочни телешки пържолки. Ама нещо не споделя точната рецепта... Става дума за най-прости малки телешки пържолки от филе на тиган. Твърди, че ги маринова само в соев сос за 24 часа и ги мята в олиото на тигана. Да ама про мен не стават... Като ги сложа в тигана соевият сос загаря, почернява, пръскат навсякъде из кухнята и стават като подметки... Пък къде-къде по-сложни манджи правя успешно... Кви са тия пържоли. НЯкой знае ли как се правят, че много ми се ядат...

# 1
  • Мнения: 6 461
До сега не си ли я наблюдавала когато ги приготвя Flutter
Аз така откраднах рецептата за Филе с гъби на свекъра ми...той на никой не я казваше Flutter

# 2
  • Мнения: 9 107
По принцип телешкото месо става най-крехко, когато е мариновано в алкохол или в прясно мляко.  Определено свеки ти крие нещо, или по мариноването, или по приготвянето. Телешките пържоли като се пекат се и мажат редовно с четка с остатък от марината, иначе стават сухи.  Вариантите да се справиш  са 2 - или гледай свеки и я следвай неотлъчно, докато ги прави, или ги мариновай в прясно мляко + малко алкохол за 12-10ч., после печи в тигана - пак ще цвърка - от течността, но мажи отгоре, за да остават сочни.  Не трябва да са много тънки - отрежи по-дебелички, но начукай, така че да станат около 1.5-1см.  На някои пробвай да ги затвориш отгоре с капа - така и ще се пече, и задуши.

Със соев сос пекох пилешки пържоли, които по същия начин пръскаха и тн, но пилешкото си е едно много крехко месо и бяха страшно вкусни.

# 3
  • Bristol
  • Мнения: 9 363
Има различни маринати за стейковете. Аз по принцип не съм им фен, но мъж ми ги обича и кисне я във вино, я в оцет  Crazy От него знам, че хубавият стейк трябва да е по-дебеличък, за да е сочен и е хубаво да не са препечени, а леко алангле.
Виж тази марината как ти се струва, съдържа от всичко по малко  Whistling

1 чаша олио или зехтин
1/2 чаша соев сос
1/3 чаша винен оцет
1/4 чаша лимонов сок
1 сл смлян черен пипер
2 сл горчица Дижон
1 глава нарязан лук
2 скилидки чесън счукан

Набоцкваш с вилица месото и го слагаш в маринатата от предния ден.

# 4
  • Хасково
  • Мнения: 726
след соевия сос, който пържолите изпиват за 2-3 часа кисна в олио поне една нощ и тогава пържа.

# 5
  • Мнения: 784
До сега не си ли я наблюдавала когато ги приготвя Flutter
Аз така откраднах рецептата за Филе с гъби на свекъра ми...той на никой не я казваше Flutter

Я сподели, поне тази тайна да научим  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 6
  • Мнения: 6 461
До сега не си ли я наблюдавала когато ги приготвя Flutter
Аз така откраднах рецептата за Филе с гъби на свекъра ми...той на никой не я казваше Flutter

Я сподели, поне тази тайна да научим  Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Mr. Green
  Филетосе начуква ....осолява се на вкус и се наръсва с чер пипер.
Поставя се в тиган с нагорещена мазнина,но само за минутки,тогава филето първо побелява  и след това се получава лек  жълтеникаво-златист цвят.(в никакъв случай да се препържава-около две минутки от едната страна ,две минути от другата).
Нарежда се в тавичка и се добавя малко водичка(колкото да се облеят пържолите),но не повече.Слагат се гъбите и се оставя да се пече до като филето е готово.
По желание може да сгъстите соса ,който се е получил.
Аз го предпочитам без сгъстяване,понеже водата при печенето се изпарява и остава много мълко на дъното ..

# 7
  • София
  • Мнения: 3 271
Моята свеки ги кисне в марината от соев сос и вино, подправки и после ги слага в плик за печене ( може да метнеш и зеленчуци вътре), дупчи го и пече в умерена фурна - стават супер.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 956
Мерси за идеите - ще пробвам. Само не ми стана ясно как така пържолките "изпиват" соевия сосо, като моите не семо не го изпиха, ами пуснаха още повече течност...

Общи условия

Активация на акаунт