Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 9 006
... и не само това. Също така съм още и:
завеждащ увеселителния парк,
хигиенист,
спешни поправки и заварки,
Магьосника от Оз,
неотложна медицинска помощ,
главен готвач,
стилист,
художник - илюстратор,
художествено четене,
асистент при сложни акробатични изпълнения,
музикален съпровод,
шивашки услуги,
маникюрист,
обзавеждане и интериор,
водоносец и сокочерпец,
куче-касичка,
домашен куклен театър,
и др.

Но все пак мисля, че е нормално децата ни да възприемат така.

# 16
 • Мнения: 924
Е, това е да си майка. 24 часов работен ден 7 дни в седмицата.

# 17
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Ясно ми е какво трябва да правя. И използвам стратегии от рода, ще получиш сок, но преди това трябва да пиеш малко вода, или хапни 3 лъжички от закуската и ще ти дам сок. За биберона, обяснявам, че ще му я дам като легне да спи, като иска да му рисувам, му казвам, "ще ти нарисувам само една кола и няма повече да ти рисувам", но като приключа и се започва едно тръщкане и крищене и т.н. Но ме е неприятно отношението му, като, че ли ние съществуваме за да се грижим за него и нямаме право на лично време, дори не можем да се усамотим с баща му, отидем ли в др. стая и идва след нас, отида ли до тоалет идва с мен и т.н. Мисли си че целия свят е длъжен да се съобразява с него и го изисква, разбирам, че такъв му е темперамента, че е „лидер” и му е в кръвта да командва, но на мен ми идва в повечко това отношение.

Каспър той помага и много обича, като му кажа дай това или донеси онова и хуква с желание да го направи, но иска неща които не може сам или не му се дават по принцип (като да си напълни сок), казвам му да рисува сам, но той отказва понеже не може и се започват пак изблиците. Пък и гледам да му пазя нервната система, а и ако го оставя да плаче по дълго, започва да повръща и т.н., а и как да откажа да го прегърна когато реве и ми протяга ръчички да го гушна.

# 18
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Той по принцип е добро дете и лесно се поддава на убеждения и манипулация (в повечето случаи), но ме измаря за всяко нещо да използвам хитрост за да го свърши. А и се чувствам малко психически изморена от това 24/7. Гледам го сама никой не ми помага, а и нямам желание да ми помагат, защото нещата се влошават, когато се намесят роднините, гледам да държа бабите и дядовците на разстояние, въпреки, че трудно ми се отдава. А и гледам как моите приятелки обикалят из плажовете из островите и обикалят света, а аз цял ден съм затворена в къщи с едно хленчещо и неблагодарно дете и ми дотежава понякога отношението му.

# 19
 • Мнения: 2 722
Tinka79 без да те укорявам - просто изказвам становище - мисля си че правиш грешки в стремежа си да бъдеш безгрешна. Всички сме залитали в тази посока в един или даден момент. И аз си мислех че ако не му угодя и той се разплаче съм лоша майка. Един ден нямах възможност да му угодя - просто техническа възможност и той като порева малко спря. В момента в който влезнах в полезрението му започна отново да реве - ей дяволче инатче - ми оставих го да си изразходва отрицателната енергия и като видя че няма да стане неговата - миряса.

# 20
 • София
 • Мнения: 2 824
Моят е на 4 години и в това отношение аз не съм просто обслужващ персонал - аз съм единствената слугиня, произведена в тази "достойна" титла.Непрестанно ме юрка - лично мене, друг не иска.
Седи си и казва:"искам сокче"
Аз отвръщам :"ами, взе ми си"."
НЕ!Ти мамо!!"
Изобщо, по тая тема мога да пиша много.Съвсем съм наясно къде сбърках и къде продължавам да греша, обаче -това е положението.
Не че нон-стоп му прислужвам, но това не пречи той да ме мисли за въпросния персонал, за който се спомена.
Случвало се е - мъжът ми до халдилника, а малкият вика:Мамо, дай ми кремче"Аз казвам на мъжа ми :"Дай му, да не ставам..." Той му подава, а малкото диване :"НЕ!Не ТИ!!!МАМА!!!"
Значи проблемът не е в искането на кремчето,а в това мама да му го сервира.Може и изобщо да няма интерес към него, важно е да изпълня накакво нареждане Twisted Evil

# 21
 • Мнения: 3 447
Мисли си че целия свят е длъжен да се съобразява с него и го изисква, разбирам, че такъв му е темперамента, че е „лидер” и му е в кръвта да командва, но на мен ми идва в повечко това отношение.
Не е до лидерски качества  Simple Smile На тази възраст на всички им е в кръвта да командват. Естествено, че ще се пробва - опитва се да види докъде му се простират границите. Но тези граници трябва да ги сложите вие, не очаквай, че той ще започне да те щади ей тъй, от добро сърце.
Моето дете също е злоядо. Ако откаже нещо, предлагам алтернатива - но само една. Ако не иска и нея - стои си гладен. На следващото хранене яде, та ушите му плющят.
Разбери, детето няма да се остави да умре от глад, то си има инстинкти. Ти обаче му даваш в ръцете страхотно оръжие за манипулация. И той ще го използва, бъди сигурна. Казвам го от опита си на бивше злоядо  дете.
Що се отнася до нервната му система... на тази възраст вече са страхотни драматични актьори. Моето се напъва да реве и същевременно крадешком поглежда дали има ефект. Ако види, че го гледам, започва още по-усърдно. Изпечен манипулатор.
Та така... На 2 години децата вече не са "невинните ни малки душички". До тази възраст са имали основно физиологична потребност от нас - да ги храним, да ги гушкаме, да се чувстват защитени. Сега вече се налага да им дадем ориентир, да започнем да градим ценности, да ги научим на взаимоотношения. Ако му позволим да е малък тиранин в къщи, най-вероятно ще е такова и на площадката. А и след това.

# 22
 • София
 • Мнения: 771
Той по принцип е добро дете и лесно се поддава на убеждения и манипулация (в повечето случаи), но ме измаря за всяко нещо да използвам хитрост за да го свърши.

А какво ще кажеш за дете, което не се поддава на убеждения и манипулации или номерата минават по веднъж и после трябва да измислям нови и нови. Не можеш да си представиш какви сценки разиграваме сутрин с мъжа ми, защото от няколко дни е решил, че не му се ходи на градина. Вчера изключих главния бушон и му казахме, че няма ток. Идеята беше да не му позволим да включи телевизора и да иска филмче, защото това е основната причина да не иска да излезе. Повъртя се малко и видя лаптопа и започна да се тръшка да пускаме филм на него. Там знае, че работи, нали е на батерия. Добре че в този момет се появи една муха и той се отплесна по нея и така лека полека го облякохме и излязохме.

Тази сутрин пак изключих бушона, но първата му работа беше да замъкне стола при таблото и да иска да включи бушона. Изобщо не знам от къде го е измислил. Потръшка се пак, помрънка и го забаламосахме и излезе.

Не го жали твоето хлапе, не и прекалено много, бъди малко по-егоистична, защото както виждаш, благодарност много не получаваш за това, а като свикне на хубаво после трудно ще отвикне. Някои мъже на преклонна възраст са свикнали някой цял живот да ги обслужва, до вчера майките им, после си намират жени за тая работа.

# 23
 • Мнения: 924
Да, но не е и възрастен. Не ми казвайте, че става с приказки и убеждения. Не му минава през малката главичка, че мама е уморена или че мама и тати имат нужда да се усамотят.
А това за благодарността ... Първо ми е смешно - как искаш от 2 г. дете благодарност.
Но изобщо - не мисля, че трябва да си ни благодарни. Каквото правим, не го правим за благодарност.
И против хитринките съм, но понякога помагат.

# 24
 • София
 • Мнения: 6 982
Dona, абсолютно споделям мнението ти.  Peace

Има и друго - добре е да се манипулират децата и да се 'разсейват', но също е добре от време на време да тропнем и ние с крак. Тъй като дъщеря ми има навика съвсем буквално и научена незнайно от къде /най-вероятно от женската си природа/ да тропа с краче, за нея беше голям шок, когато веднъж аз също така буквално на  нейното тропане й тропнах.  Joy Joy

Възраста 2-3 години детето изработва представата си за себе си и за заобикалящия го свят. Гради своето 'аз' -това именно е момента, в който то разбира, че не е 'центъра на света' и за него е огромен шок. Не е добре от господар да го превърнем в роб, но и варианта ние да се заробим е съвсем неприемлив.

Tinka79, разбирам желанието ти за перфектност, но като държиш бабите на страна можеш напротив да влошиш нещата. Една отпочинала и спокойна майка се справя с хленчещо, разглезено от бабите чудовище в пъти по-добре. Казвам го от опит.  Peace

# 25
 • Мнения: 4 406
много ме кефи подходът на Isа! за пореден път го казвам  Grinning Grinning

# 26
 • На небето
 • Мнения: 5 522
Да, но не е и възрастен. Не ми казвайте, че става с приказки и убеждения. Не му минава през малката главичка, че мама е уморена или че мама и тати имат нужда да се усамотят.
А това за благодарността ... Първо ми е смешно - как искаш от 2 г. дете благодарност.
Но изобщо - не мисля, че трябва да си ни благодарни. Каквото правим, не го правим за благодарност.
И против хитринките съм, но понякога помагат.

Ясно ми е, че не разбира, когато му кажа, че съм изморен (но разбира когато той е изморен), не разбира когато на мен ми се спри (но разбира когато не него му се спи), не разбира от това, че хората имат нужда от лично пространство и не го очаквам от него. Не очаквам благодарност в общо приетия смисъл по скоро ми се иска да се съобразява и с нуждите на другите, а не само със собствените си изисквания и нужди. А може би още е много малък за това..., не знам. Аз съм била много съобразително дете, майка ми казва, че е нямала проблеми с мен, като ми каже сега не може, защото... и аз съм се съгласявала, като ми е казвала така трябва и съм се примирявала, винаги съм се съобразявала с изискванията им и съм проявявала разбиране, колкото и да ми се струва чудно, малко дете да го прави. И може би очаквам от части същото и от сина ми, но той е др. дете и е по труден за гледане явно.

# 27
 • София
 • Мнения: 2 824
Ох, не зная за какво "разбиране" става въпрос Shocked
Моят, като ме види, че заспивам, ми отваря очите с пръстета и вика:"Събуди се"!!!, Ставай!Не искам да спиш, мамоооо!!" Twisted Evil
Ако ме остави да спя, това ще да е след наказание, не след убеждаване.
Или ако иска да прави нещо, което аз не разрешавам - тогава даже ме поощрява да си "почина" Laughing
Баща си го оставя да си спи без никакъв проблем Crazy

# 28
 • Мнения: 4 406
Tinka79, мисля , че имаш нужда от почивка! зарежи хлапето на бабите и прави това, за което смяташ, че нямаш време, когато то е с теб!
няма да се стовари света отгоре му, ако го поглезят малко, а ти ще се чувстваш много по - добре след такава почивка!

# 29
 • При хората, които обичам
 • Мнения: 3 192
Не винаги това е изход. Защото може и да започне с нови сили - вече ще е свикнало на слугуването.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт