Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 март 2007, 07:25 ч.

Причинява ли кърменето кариеси?

 • 8 180
 • 18
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Причинява ли кърменето кариеси?

автор Kelly Bonyata, BS, IBCLC


Често се твърди, че кърменето, особено в легнало положение нощно време, води до зъбни кариеси по същия начин както и спането на бебето с шише с мляко в устата. Всъщност, такава връзка никога не е била установявана.

Преди широката употреба на шишетата с беберони бебешките кариеси са били рядко явление. В своето изследване на кариесите у децата двама зъболекари - д-р Брайан Палмър и д-р Харолд Торни, са направили задълбочено изследване на човешки черепи на бебета от преди 500-1000 години. Несъмнено тези деца са били кърмени, вероятно продължително време. На базата на своето проучване, те са стигнали до извода, че кърменето не разваля детските зъби.

Една от причините, поради които нощните бутилки водят до кариеси, е задържането на течност в устата на бебето, където млякото или сокът облива зъбките продължително време. Смята се, че при кърмене млякото не се задържа в устата по същия начин както при пиене от шише, защото то не попада в устата освен ако бебето не суче активно. Ако бебето суче активно, то и гълта в същото време, така че задържането на мляко в устата е минимално и не се явява като проблем. Освен това при сукане кърмата влиза в устата зад зъбите и поради тази причина почти няма контакт с тях.

Причина за кариесите е изолираната в зъбния камък бактерия наречена Streptococcus mutans. Тези бактерии преработват захарите в киселина, която директно предизвиква образуването на кариеси. Те виреят най-добре в богата на захари среда с ниско съдържание на слюнка и ниско ниво на pH на наличната слюнка. Около 20% от хората имат повишено съдържание на Streptococcus mutans, което увеличава техния риск за развитие на кариеси. След като на бебето му порастнат зъби, майката или друг човек, който се грижи за него, може да му предаде тази бактерия чрез слюнката си. За да се избегне това, добра идея е да се избягва облизването на лъжичката или биберона на бебето, опитването и дъвкането на храната му, целувки по устата му или други такива дейности, които могат да доведат до обмяна на слюнка. От друга страна обаче, изследване показва, че е възможно деца на майки с високи нива на Streptococcus mutans всъщност да изграждат имунитет към бактерията от чест контакт с нея преди поникването на зъбите.

Според Браян Палмър „кърмата сама по себе си не разваля зъбите, но изключително кърмените бебета не са предпазени от другите фактори, които водят до кариеси. Причиняващата кариеси бактерия се предава на бебето от родителите му и другите хора около бебето.”(Палмър, 2002)

До скоро единствените правени изследвания по въпроса са били за ефекта на лактозата – млечната захар, която кърмата съдържа, върху зъбите, а не за въздействието на кърмата като цяло, с всичките и компоненти. Човешкото мляко съдържа също лактоферин, който фактически убива въпросните стрептококи. Според статия в изданието на списанието Pediatric Dentistry (Детска Стоматология) от Март-Април 1999 „доказано е, че кърмата не е кариогенна (причиняваща кариес)” . В това проучване са използвани паднали зъбки за събиране на факти и са правени изследвания на деца само за отчитане на промените на pH в зъбния камък (Ericson 1999). Финландско изследване правено през 1990 не е намерило връзка между увреждането на зъбите на дълго кърмени деца(до 34 месеца) и кърменето(Alaluusua 1990). „Задълбоченият преглед на изследвания правени на честотата на кариесите в ранното детство показва, че методологията, дефинициите, условията и рисковите фактори не са оценявани последователно и редовно. Няма неоспорима връзка между кърменето и развитието на зъбни кариеси. От тази гледна точка няма правилен момент за преустановяване на кърменето и майките трябва да бъдат окуражавани да кърмят толкова дълго, колкото те желаят.”(Valaitis 2000)

При изследване на д-р Торни не е установена никаква връзка между кариеси при бебета (под 2 годишна възраст) и редица навици при кърменето – нощно кърмене, приспиване с кърмене и подобни. Той стига до убеждението, че при нормални условия антителата в кърмата неутрализират бактериите, които причиняват кариеси. Въпреки това, ако има някакви – дори и малки, дефекти на емайла на зъбите, те стават уязвими и предпазният ефект на кърмата не е достатъчен да противодейства на двойния ефект на бактериите и захарите в млякото. Такива дефекти на емайла могат да се формират още в утробата при изграждането на млечните зъби. Тези изводи на др.Торни са базирани на пространно проучване на дългокърмени бебета с и без кариеси.

На базата на това проучване, той стига до заключението, че едно изключително кърмено бебе – без никакво дохранване, сок или твърди храни, няма да развие кариеси освен ако не е генетично предразположено, например има мек или рушащ се емайл. Ранното отбиване няма да намали риска от разрушаване на зъбите на генетично предразположено към кариеси бебе, дори може да го увеличи поради липсата на лактоферин.

Друго проучване показва, че допълнителните храни, а не кърмата, са основната причина за развалянето на зъбите. При изследване направено от Ериксон през 1999, по време на което здрави заби са били натопени в различни видове течности, кърмата сама по себе си е оказала практически същото въздействие върху тях като водата и не е причинила каквото и да било разяждане на емайла. Когато обаче към нея е било добавено малко захар, сместта е причинила повече поражения върху зъбите от чисто захарния разтвор. Това изследване подчертава необходимостта от добрата зъбна хигиена.

Още едно изследване в тази област, на д-р Норман Тинанофф, стига до същия извод – че кърмата сама по себе си не увеличава риска от кариеси както се е предполагало до скоро. Д-р Тинанофф вярва, че млечните протеини в кърмата предпазват емайла на зъбите и антибактериалните и качества възпрепятстват бактериите в устата от използането на лактозата в кърмата по същия начин като обикновената захар. Този зъболекар също доказва, че петминутно кърмене понижава pH-нивото съвсем малко повече от изплакването на устата с вода.

След като зъбите на бебето ви поникнат, добра идея е да ги миете два пъти дневно и евентуално да му давате глътка-две вода след хранене за отмиване на храната. Също така не го оставяйте да разнася чаша или бутилка с мляко или сок и да отпива от нея непрекъснато. Това води до непрекъснато обливане на зъбите с това, което пие, а кариесите са директо свързани с продължителността на времето на прекия им контакт със сладки храни и течности. Избягвайте храни с високо съдържание на захари, както и лепкави храни, и обсъдете със зъболекаря си съдържанието на флуорид в питейната ви вода.

Kelly Bonyata, BS, IBCLC
www.kellymom.com
преведено от миз

# 1
 • Мнения: 133
Хмммм, това е нова информация за мен!!! Много съм доволна!!!

# 2
 • Мнения: 385
Наистина СТРАХОТНА статия, пълен абсурд е да се твърди, че кърменето причинява кариес.....

# 3
 • София/ Баня Лука
 • Мнения: 1 690
Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че става въпрос за кариес на кърмачката. Не ми мина през ум, че някой може да прави връзка между кърменето и детския кариес. Laughing

# 4
 • София
 • Мнения: 3 064
Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че става въпрос за кариес на кърмачката. Не ми мина през ум, че някой може да прави връзка между кърменето и детския кариес. Laughing

И аз така помислих Simple Smile

# 5
 • Мнения: 302
Здравейте,

Като стоматолог, ПОДКРЕПЯЩ кърменето , изказвам благодарност за статията!  Hug   bouquet

Много спорим с моите колеги, ама не искат да се примирят. Слагат кърмата в списъка с храни, доставящи захари и това е. Крайно погрешно, но все още масова практика. И плашат милите мамчета ...  Sad

Майки, кърмете децата си!  Grinning

Поздрави!

# 6
 • Мнения: 1 173
Аз пък като прочетох заглавието си помислих, че става въпрос за кариес на кърмачката. Не ми мина през ум, че някой може да прави връзка между кърменето и детския кариес. Laughing

  Laughing и аз така!
Статията е много хубава, въпреки различното ми очакване при отваряне на темата.
Благодаря!   bouquet

# 7
 • Мнения: 1 771
Бу, благодаря   bouquet за статията. За мен беше много полезна и отговор на мои въпроси.

# 8
 • Мнения: 110
 Hug Браво Бу, доста полезна статия!!!  bouquet

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Не забравяйте Миз, която отдели от времето си да преведе статията Grinning

А статията е чудесна - още едно потвърждение, че от много кърмене глава не боли Mr. Green

# 10
 • Мнения: 256
 HugМис Бу полезна статия  bouquet

# 11
 • София
 • Мнения: 555
Аз някъде във форума бях чела, че продължителното кърмене можело да причини кариес на бебето и се притеснявах, като ме засмуче и не пуска по 2 часа понякога. Успокоихте ме, благодаря Grinning!

# 12
 • Мнения: 5 003
пълен абсурд е да се твърди, че кърменето причинява кариес.....
И според мен е така. Синът ми е на 1,1 год и е с 2 зъба. Още го кърмя. На какво ще му излезат тия кариеси?  Mr. Green

# 13
 • Мнения: 313
Според мен най- важното за зъбите е хигиената. Дори да суче непрекъснато едно бебче, ако два-три пъти на ден му се чистят зъбите няма да има проблем. Мога да дам за пример големият ми син и аз самата, и брат ми. И тримата сме ,както казват зъболекарите, резистентни към кариеси, а истината е че наблягаме на хигиената на устата Peace Ядеме шоколади, пием сокове и всякакви вредни за зъбите храни, но .... както вече написах- хигиена му е майката. Вярно е също, че има и генетичен елемент Peace

# 14
 • Мнения: 7 946
 smile3501Браво Мис Бу и благодаря полезното инфо newsm51

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт