El flan napolitano tiene la característica de tener queso integrado a la mezcla original del flan: Primero necesitas una flanera (las venden en el super)
Calentar la flanera, a la que se le ha puestos 1/2 taza de azúcar y unas gotas de agua, hasta que el azúcar empiece a ponerse dorada, girando para que cubra todo el fondo del recipiente. Aparte en la licuadora batir: 4 huevos 1 lata de leche condensada 1 lata de leche 1 chorrito de vainilla (como una cucharada) 250 g de queso(yo prefiero el queso crema pero el original lleva queso manchego)
Vaciar esta mezcla a la flanera ya cubierta con caramelo, tapar y colocar con la parrilla para baño maría y 2 tazas de agua dentro de la olla express. Dejar como 30 min desde el momento en que suelta vapor. Apagar la estufa y dejar enfriar antes de abrir la olla si la enfrias con agua para sacarlo más pronto le salen burbujas y no queda tan cremoso) Sacar la flanera, destapar y desmoldar en un platon de bordes altos enfriar en el refri y servir.
Характерното за Флан Наполитано е,че към типичната рецепта за крем-карамел се прибавя сирене крема.Първо се нуждаеш от една Flanera(тавичка или форма,в която се прави крем-карамел).Загрява се тавичката,в която се слага 1/2 чаша захар и няколко капки вода,докато захарта добие златист цвят и покрие дъното на тавичката.Отделно се разбиват 4 яйца,1 кутия кондензирано мляко,1 кутия мляко(не се изяснява какво?),около лъжичка ванилия,250 грама сирене крема(оригиналната рецепта пише,че е с сирене "манчего"-подобно на нашия зрял кашкавал).
Тази смес се изсипва в карамелизираната тавичка,покрива се(преполагам,че с фолио)и се слага в хермитическата тенджера,като предварително се слага решедката за варене на пара и 2 чаши вода.Оставя се да ври около30 мин.след като започне да пуска пара.Оставя се да изстине тенджерата преди да се отвори.Вади се тавичката и се обръща в чиния с високи краища.Оставя се да се охлади в хлдилника.