Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 фев. 2005, 15:48 ч.

Питане за амниоцентеза

 • 3 193
 • 15
 •   1
Отговори
Моя много близка приятелка е бременна. Над 40 е.
Била е на преглед при Мазнейкова ,която е обявила цена от 300 лв за амниоцентеза. Момичето няма възможност да плати такава сума.
Ще съм Ви благодарна ако споделите това изследване прави ли се с направление, ако Да - колко струва, също така дали само в Майчин Дом се прави или и на други места.
Всякаква информация ще ми е от полза
Благодаря предварително!

# 1
 • София
 • Мнения: 12 052
На мен амниоцинтеза ми прави д-р Велев в Шейново.
Аз бях записана в женската консултация на Шейново и самата амниоцинтеза ми беше безплатна. Доколкото си спомням, обаче, в Шейново имаше разлепена тарифа за цените на услугите, които се предлагат, и за амниоцинтезата си имаше обявена цена. По мое време-далечната зима на 2002г. Grinning -мисля че беше 50лв. Сега не знам колко е. Искам да кажа, че и там се прави-срещу заплащане. Аз съм безкрайно доволна от начина, по който мина моята амниоцинтеза. Нямах никакви усложнения или други оплаквания.

# 2
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
знам от хора, че изследването е безплатно за жени над 35г - но може да се наложи, за да не чака, да си купи някакви игли или глави - не помня... а изследване се прави само в "Майчин дом", но не е задължително да е при скъпо платената Мазнейкова - мисля, че може да я ориентират на 15етаж - където се правят  генетичните изследвания - или беше на13?
дано се вкл мами, които точно знаят

# 3
 • София
 • Мнения: 1 267
Аз си правих амниоцинтеза в Майчин дом. Отидох с направление от моята гинеколожка, записаха ми час за след 10 дена. Когато настъпи деня, си минах по етапния ред, чаках цяла сутрин / до 12,30 часа/ и тъкмо д-р Димитрова да ми направи амниоцинтезата, взеха че ми заявиха че направлението ми било с изтекал срок #Shocked ! Трябвало да си платя 15 лв., за да ми направят изследването. Аз се запънах като магаре на мост и не платих. Па нали си плащам всеки месец здравни осигуровки и си имам права! Отидох веднага при моята гинеколожка, тя жената се възмути, защото направленията важат 1 месец, но ми даде ново направление без дата!!! Така поиска въпросната д-р Димитрова - те щяли да си напишат датата.
Така на другия ден ми направиха амниоцинтезата - безплатно!
Иначе си купуваш иглата, с която те боцкат - за около 20 лв., от аптеката до МД.

# 4
 • Мнения: 2 524
Преди седмица си правих в Майчин дом. Процедурата е следната:отиваш на 14ет , първия кабинет/!портиера упътва за 13, но по добре на 14ет/, там са генетиците.След консултация я записват/ прави се в 17-18 седм., това се преценява на УЗ/ .На датата отива в п-ката , оформят документи за постъпване и я насочват точно къде.Аз бях на 10 ет. при д-р Димитрова. За съжаление, отглеждането на клетките не се покрива от здр. каса. Взимат ти 100 лв. такса, + 10 за алфафетапротеин. 20 лв. при генетиците и игла- 20 лв. Това са разходите. Не е болезнено, минава за 5 мин.рябва да има иззследвана кр. група и кр.картина, но те ще и кажат.Естествено подписваш куп документи

# 5
 • Plovdiv
 • Мнения: 612
момичета какво е това чудо, да не би София да е друга България, на мен ми правиха амниоцентеза в ВМИ-Пловдив, и не ми взеха и една стотинка дори, просто се наложи да легна за един ден в болницата, по-скоро до обяд. Какви са тези суми, нали всички плащаме към една здравна каса

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 1 218
Не знам дали е много задължителна.Аз съм на 36 и не се съгласих, защото и без друго много трудно забременях, а това изследване си има и рисковете....Записана съм на ЖК в Шейново и там ме посъветваха да ми направят трипъл тест и ако той даде голям риск да си направя амниоцентеза. Теста ми влизаше в цената на пакета. Слава богу, че показах много нисък риск и ме оставиха на мира. И други мои приятелки отказаха, а бяха по-големи от мен. Все пак въпроса-а какво ще правя ако има проблем е доста сложен...и трябва да си подготвен....На мен ми беше трудно....Сега се надявам всичко с бебето да е ОК.

# 7
 • Мнения: 948
Рових в тъй прословутото приложение 7 от рамковия договор за 2005г и нищо не пише за амниозинтеза.

За жени над 34год има следните допълнителни услуги, освен останалите стандартни :  два допълнителни ехографски прегледа; серумен скрининг за:-алфа-фетопротеин-бета ЧХГ; пренатална диагноза съвместно от акушер гинеколог и генетик.

Доколкото си спомням преди май се е поемало от ЗК, както и БХС, но сега вече не е така.

Най- добре е да говорите с доц.Кременски! Много отзивчив човек, който със сигурност ще отговори на абсолютно всички въпроси, дори и по телефона!
Адрес за връзка:
София 1431, ул. Здраве 2, Университетска болница СБАЛАГ”Майчин дом”
Тел: 02/ 9172 268 и 02/ 9172 476. Факс: 02/ 9172 469
Е-поща: kremensk@medfac.acad.bg

# 8
 • Мнения: 637
Можете ли да ме осведомите какво представлява това иследване "аминиоцентеза"? Нямам представа..........

# 9
 • Мнения: 1 771
Аз трябваше да направя амниоцентеза, защото съм на 39г, но не я направих по свой избор. Ето тел.9172 268 на кабинета в Майчин дом. Цената е 100лв.Не знам каква е тази цена 300лв., но определено не е такава. На тел.можете да направите справка за цената.

# 10
 • Мнения: 1 771
Цитат на: krasy_alex
Можете ли да ме осведомите какво представлява това иследване "аминиоцентеза"? Нямам представа..........


С една игла специална ти бъркат през корема и вземат околоплодна течност под наблюдение на ултра звук, но има опасност от инфекция и риск от аборт.

# 11
 • Мнения: 46
Имам едно предположение защо е тази разлика в цената, но е само предположение, без да имам съответните знания.

При правенето на амниоцентеза е възможен и т.нар. бърз тест. В западните страни се нарича ФИСХ (фиш) тест. При него има готов резултат 24 часа след вземането на околоплодната течност. Нормално резултатите от амниоцентазата се дават след 14 дни.

Този бърз тест може да бъде изпълнен в 2 варианта - проверка на определени хромозоми (номерата не ги помня наизуст, но има 13 и 21), а втория (разширен) е с проверка и на ХУ хромозомите (определя се и пола на ранен етап). На запад тези два варианта НЕ се покриват от здравните каси, а се заплащат от пациентките - първият струва 68 евро, вторият 164. Сумите са според немските държавни здравни каси, ноември 2003.

Единствено обикновената амниоцентеза се покрива от здравните им каси. Не ме напуска усещането, че и в България е така. Но не обясняват на пациентките за какво става дума и затова има цена 100, има 300 лева, а има и безплатни.

Може и да не съм права, но нека жените, на които им предстои това, да разпитат по-подробно за какви именно тестове плащат.

# 12
Благодаря много на всички!
Ще пиша малко по-късно когато имам повече инфо.
В клубовете на Дира също съм пуснала темата!
И май доколкото разбирам - ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТНО!

# 13
 • Мнения: 955
Не направих амниоцинтеза първия път, въпреки, че бях малко след 36. Няма да правя и сега. Много е рисково и ме е шубе. Ще се моля, дано всичко му е наред на бебчо.
При първото ни бебче БХС-то беше безплатно, сега е платено. Не знам защо им плащаме здравни в тая нашта държавица.

# 14
 • Мнения: 1 771
Цитат на: Ивета Вучева
Не направих амниоцинтеза първия път, въпреки, че бях малко след 36. Няма да правя и сега. Много е рисково и ме е шубе. Ще се моля, дано всичко му е наред на бебчо.
При първото ни бебче БХС-то беше безплатно, сега е платено. Не знам защо им плащаме здравни в тая нашта държавица.Аз също трябваше да правя, защото съм вече на 39, но взехме с мъжа ми решение да не го правя.

Общи условия

Активация на акаунт