Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 23 фев. 2005, 08:36 ч.

какво кисело мляко?

  • 1 849
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Пловдив
  • Мнения: 153
От разнообразието на пазара не знам кое мляко би било най-добре да се дава на бебе. Кажете вие какво мляко давате и от колко месеца?

# 1
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Хм, хм, аз давам "На баба" или "Родопея", защото такова ядем ние; започнах да го давам, когато Мая беше над 11 навършени месеци (педиатърката ни също ни подкрепи по тази точка), защото по-рано смятам, че е рано, и донякъде се опасявах от алергична реакция, тъй като детето е около 25% предразположено.

# 2
  • Мнения: 3 452
я виж тук:


 http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=18058


какво пише

# 3
  • Алпите
  • Мнения: 10 163
Аз давам Елена, Здравец, На дядо.

# 4
  • Sofiа
  • Мнения: 2 568
Аз не давам още, но като започна съм се спряла на Здравец 0.1 %

# 5
  • София
  • Мнения: 2 222
Цитат на: Valery
Аз не давам още, но като започна съм се спряла на Здравец 0.1 %

Валери, заради ролята на мазнините за развитието на детското мозъче, до 2 години се препоръчва млякото (кисело и прясно) да е пълномаслено.

За себе си взмам Здравец 0,1%, а за Ради  - 3,6%. Преди взимах за него пълномаслено Фибела Био с допълително мл.-кисели бактерии, но напоследък не го намирам.

# 6
  • Magrathea
  • Мнения: 2 771
До годинка поне няма да й дам Thinking

# 7
  • Мнения: 580
Цитат на: Iva_D

Валери, заради ролята на мазнините за развитието на детското мозъче, до 2 години се препоръчва млякото (кисело и прясно) да е пълномаслено.

За себе си взмам Здравец 0,1%, а за Ради  - 3,6%. Преди взимах за него пълномаслено Фибела Био с допълително мл.-кисели бактерии, но напоследък не го намирам.


Странно, нашият педиатър пък ми каза да храня Митака с нискомаслено Thinking

# 8
  • Мнения: 3 452
Цитат на: Iva_D
Цитат на: Valery
Аз не давам още, но като започна съм се спряла на Здравец 0.1 %

Валери, заради ролята на мазнините за развитието на детското мозъче, до 2 години се препоръчва млякото (кисело и прясно) да е пълномаслено.



Йес, точно така е.

# 9
  • DE
  • Мнения: 7 638
Аз смятам да изчакам с обикновенното кисело мляко за след годинката. И ще давам пълномаслено.
 Иначе от 7-ми месец давам едно кисело мляко за бебета, което е направено от адаптирано мляко и е за бебета над 4 месеца. Мисля че не се намира в Бг.

# 10
  • Sofiа
  • Мнения: 2 568
Цитат на: Taneto
Цитат на: Iva_D
Цитат на: Valery
Аз не давам още, но като започна съм се спряла на Здравец 0.1 %

Валери, заради ролята на мазнините за развитието на детското мозъче, до 2 години се препоръчва млякото (кисело и прясно) да е пълномаслено.



Йес, точно така е.

Хъм, ми аз някъде бях чела, че трябва да е нискомаслено и да не се дава каймак  Thinking  
Леле щях да оплета конците.  Добре че реших да се разпиша тук  Embarassed

# 11
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Дали не може да се подкваси в домашна обстановка адаптирано мляко?  Thinking

# 12
  • високо
  • Мнения: 4 366
Цитат на: boo
Дали не може да се подкваси в домашна обстановка адаптирано мляко?  Thinking

ами наскоро говорих с майка си и тя сподели, че на брат ми е квасила Бебе 1, защото не е искал нищо друго да яде...сегашните адаптирани млека са доста различни/предполагам/, но нищо чудно да стане...

# 13
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Аз съм склонна да пробвам. Закваската ми е в къщата на нашите, но като я взема, ще ви кажа става ли. Ако някой прави това преди мен, свирнете да не се мъча.

# 14
# 15
  • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
  • Мнения: 3 607
Да млякото трябва да е пълномаслено, но се препоръчва нискомасленото, защото пълномаслените имат добавки. Как може едно мляко да е 4,5% при положение, че естествената масленост на кравето мляко е 3,6%? Дори да има някоя крава с подобна масленист тя се размива в общото количество мляко. Затова слагат сухо мляко, мазнини и нишесте. Да ви е се е разваляло кисело мляко напоследък? Аз си спомням като дете ,че млякото вкисваше на втория третия ден. Нарочно държах една кофичка мляко отворена в хладилника около 20 дни. Ами тя дори плесен не хвана. Истинското мляко има и тъй наречения Цвик или суроватка която се отделя като сложиш метелна лъжица в млякото. Същото се отделя и като се цеди мляко за салата. Опитах на няколко пъти да цедя Родопея, защото ми харесваше на вкус, но нищо не пусна пустото мляко. От тогава не го купувам. Харесвам Верея, но не знам до кога.

# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 2 596
" На баба "

# 17
  • София
  • Мнения: 2 222
Цитат на: boo
Аз съм склонна да пробвам. Закваската ми е в къщата на нашите, но като я взема, ще ви кажа става ли. Ако някой прави това преди мен, свирнете да не се мъча.


Що не пробваш направо с кърма? И после свиркай за резултатите. Само трябва да се внимава с температурата на кърмата.

# 18
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 22 046
Отдавна нямам запаси. Всичката ми кърма е в естествената си опаковка сега Wink

# 19
  • София
  • Мнения: 2 222
Цитат на: boo
Отдавна нямам запаси. Всичката ми кърма е в естествената си опаковка сега Wink


Ами изкарай малко от опаковката, де, за експеримент;). Шегувам се Laughing

# 20
  • Varna/Burgas
  • Мнения: 456
Аз давам квасено мляко. Поради липса на домашно, подквасвам купешко прясно мляко.

# 21
  • София
  • Мнения: 328
Една позната майка каза,4е си направила труда да изследва в лаборатория някалко вида и най- истинско било Елена, аз него давам, но знам е и Елби е добро, но На баба И На дядо са само нешестени, те никога не вкисват, просто започват да горчат

# 22
  • Мнения: 1 378
Цитат на: Iva_D
Що не пробваш направо с кърма? И после свиркай за резултатите. Само трябва да се внимава с температурата на кърмата.


Мляко не съм подсвасвала, но съм правила каша с кърма  -  втечнява се. С обикновено и с адаптирано мляко става, с вода също, а с кърма първо се сгъстява малко и след няколко секунди се втечнява. Явно кърмата е по-особена.

По темата - аз ползвам Елена, тук при нас има едно мляко Юпер, и то е много хубаво. Продуктите на Данон ги избягвам.
Чела съм, че една причина млякото да вкисва по-бавно е чистотата на културата млечно-кисели бактерии. Но сигурно им слагат нещо, защото всички млека са с трайност мин 10 дни.

С две ръце за пълномасленото мляко за малките. Съвсем скоро започнах да давам нискомаслено, но ние сме вече на 4.

# 23
  • София
  • Мнения: 6 317
Цитат на: Bisi
" На баба "


Това е мляко на "Данон" и за жалост нищо от млеката на бабите ни няма в него.

# 24
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused

# 25
  • София
  • Мнения: 46
По въпроса за маслеността:
Нашата доктор-педиатър препоръча когато започнем с киселото мляко да е 2%.

За марките:
От пресните млека установих, че млякото на Горна Малина е сравнително нормално - на третия ден се пресича като за извара. Но за съжаление не съм виждала тяхно кисело мляко 2% и затова сега изборът ми за кисело мляко се е спрял на Елена и Пършевица.

Давах два пъти по 3-4 лъжички от Пършевица 2%, детенце много го хареса, без захар, за десерт след обяда. Нямахме неприятни последствия, само малко се промени аромата на подаръците в памперса. Днес купих Родопея, но много ми се стори нишестено, Вереята вече не е Верея, откакто е в ОМК. Здравец ми харесва, на третия-четвъртия ден киселее, значи може би не всичко е загубено там, но те пък нямат 2%. Освен да пробвам с 3,6%.

Накратко - голямо чудене пада с киселото мляко. Аз самата не мога и ден без кофичка мляко, знам, че на детето ще му хареса, но ... с тия нишестета и сухи млека вътре си е голяма лотария да намериш сравнително доброто Sad

# 26
  • София
  • Мнения: 46
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


В София (Билла, МЕТРО и ТВ "Европа") съм виждала само сирене "Роса" и го одобрявам много, от него даваме на детето. Някой похвали и кашкавал "Роса", оттогава го търся, но засега безуспешно. Възможно, че и млякото отсъства в софийските магазини.

# 27
  • Мнения: 3 452
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


Само варненско е, при това и само нишестено......
по-кофти (освеен Данон) мляко не съм купувала....не бих дала такова на беба....


Всъщност аз скоро разпитвах как се подквасва мляко и направих два опита у дома. На втория се получи кисело мляко и то от купешко прясно мляко - на Виталакт Варна.
На път съм да си променя мнението и да правя домашно квасено вместо готово кисело от магазина. Освен ако някой не ми праща редовно от Био Фибелата Wink

# 28
Цитат на: Taneto
Цитат на: Dani34
някой пробвал ли е Роса? Много съм доволна, но не знам дали не е само Варненско...  Confused


Само варненско е, при това и само нишестено......
по-кофти (освеен Данон) мляко не съм купувала....не бих дала такова на беба....



хмм, ясно, значи и млека не останаха за ядене, освен че и пюретата и кашите са отровни.  #Silly  #Silly
От кога се каня аз да хвана баира и в балкана с едно стадо овчици  Rolling Eyes
ей на тва му се казва живот, ни интернет, ни дявол  Stuck Out Tongue


disclosure: the above text to be considered as a joke and being harmless to the quoted author!!!

# 29
  • Мнения: 3 452
Цитат
От кога се каня аз да хвана баира и в балкана с едно стадо овчици  


Що да не Simple Smile , но нека да е стадо швейцарски кравички, може и лилави Wink  в Алпите

На сериозно: чичо ми работи в сферата на проектиране и изграждане на различни производствени цехове, предприятия и т.н. От него знам, че колкото по-малко известен и рекламиран е един продукт, толкова е по-истински.
Аз с удоволствие купувам едно млека по 40-45 стотинки, Шуменско и Търговишко производство - имат си и цвик и вкисват след 4-5 дни - демек има нещо истинско в тях......а Росата колкото повече стои, толкова "по-мазна" и "лъскава" става Simple Smile

# 30
  • Sofia
  • Мнения: 1 214
Хм,от казаното до тук правя заключение:Няма истинско кисело мляко.Въпросът е да се избере това,което е с най-малко прибавки и нишесте.Ето моята информация:На баба млякото е всъщност Данон(пише отгоре с малки букви),а за Данон направо няма какво да говорим-абсолютно изкуствено.Елби и Пършевица имат прибавки със сигурност.Роса съм използвала,когато гостувам при майка ми във Варна.Не мога да кажа нищо лошо.В София обаче го няма.Маркели също ми харесва.И Верея.Но аз ползвам най-вече Родопея.Направо си личи каймака отгоре,ама на последък и то май не е същото  Sad

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт