Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 18 апр. 2007, 09:04 ч.

Помогнете ми за картофено пюре

  • 9 226
  • 54
  •   1
Отговори
Досега съм взимала винаги готово,но бих искала да пробвам и аз да го направя.Благодаря ви предварително за помощта.

# 1
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274
Продукти 
1000 гр  картофи
150 мл  мляко краве прясно
50 гр  масло
1 бр.  дафинов лист

Приготвяне
1.Картофите се обелват и нарязват на едри парчета, прибавя се дафиновия лист
2.Заливат се с подсолена вода и се варят до омекване на картофите
3.След като се сварят картофите, се прецеждат през гевгир и се отделя дафиновия лист
4.Картофите се прекарват през преса, а за да не бъде твърдо пюрето, в него се добавят масло и горещо прясно мляко(ако млякото е студено, пюрето ще има сив цвят и неприятен вкус)
До поднасянето му се съхранява на водна баня.

Да ти е сладко  chef

# 2
  • weltweit
  • Мнения: 6 213
Сваряваш картофите цели, охлаждаш след това и после обелваш. Нарязваш на дребно , добавяш масло на вкус(ок. 1/2 пакетче за 1кг картофи), малко прясно мляко, сол и сминдух. Пасираш леко и ако е нужно добавяш още мялко или масълце на вкус да стигне желаната консистенция. Аз добавям накрая и малко сиренце и разбърквам  Party

# 3
  • По-близо до звездите
  • Мнения: 274

Картофено пюре с печен чесън


Списък на необходимите продукти:

1 кг картофи
1 глава чесън
4 скилидки чесън
50 г сметана
30 г масло
4-5 с. л. прясно мляко
1 с. л. олио
2 щипки мащерка
сол и черен пипер на вкус
3 с. л. майонеза


Начин на приготвяне:

1. Картофите се обелват, нарязват се на едри парчета, слагат се в тенджера с подсолена кипяща вода и се сваряват.
2. В лист фолио се слага небелена главата чесън, залива се с малко олио, завива се хубаво и се пече около 30 минути при температура 180 градуса.
3. Във водата при картофите се бланшират цели почистените скилидки чесън, след което се изваждат, слагат се в хаванче, поливат се с олиото и се счукват до получаването на гъста каша.
4. Сварените картофи се изцеждат от водата и се пресоват. След това към тях се прибавят чесновата каша, изпеченият, обелен и счукан чесън, сметаната и майонезата. Разбърка се.
5. Накрая в картофената смес се налива прясното мляко. Подправя се с мащерка, сол и черен пипер на вкус, разбърква се добре и се сервира.

Ето ти още една - с чесън Peace

# 4
  • София
  • Мнения: 4 264
За да не стане пюрето на бучки е хубаво първо да се обелят и нарежат картофите. Аз ги варя в тенджера под налягане. След като започне да свири тенджерата, оставям да се варят още 10 мин. Прецеждам ги и ги разбивам с миксер (с бъркалки, не с пасатор). Прибавям сол, топло прясно мляко и задължително масло. Винаги става вкусно и без бучки Wink

# 5
  • Мнения: 10 617
Аз го правя така - бързо,лесно и вкусно:
картофи - обелени и нарязани ги варя до доста меки.После ги намачквам с вилица и прибавям 2-3 лъжици масло или маргарин (каквото има),посолявам и ако преценя,слагам малко от водата в която са се варили.Става чудесно! Peace

# 6
  • Мнения: 286
И моя начин е подобен, сварени картофи, докато са още топли слагам 1-2 с.л течен маргарин или масло и 2 с.л мляко.Ако нямам мляко разтварям суха сметана за кафе.Прибавям малко сол, разбърквам и готово. Laughing

# 7
  • Мнения: 10 083
За да не стане пюрето на бучки е хубаво първо да се обелят и нарежат картофите. Аз ги варя в тенджера под налягане. След като започне да свири тенджерата, оставям да се варят още 10 мин. Прецеждам ги и ги разбивам с миксер (с бъркалки, не с пасатор). Прибавям сол, топло прясно мляко и задължително масло. Винаги става вкусно и без бучки Wink
И аз го правя така, слагам млякото даже врящо, понякога ръся и чер пипер. Много важно е с какво разбиваш - lea е уточнила. С пасатора става длетаво, а с бъркалките пухкаво пюре.

# 8
  • Мнения: 2 425
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick

# 9
  • Мнения: 1 391
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick

На пюре лук не слагам  Naughty

Правя го по следния начин:

Продукти:

800 г картофи
400 мл вода
400 мл прясно мляко
45 г масло
1/4 ч л настъргано индийско орехче
2 ч л сол

Приготвяне:

• Водата се смесва с млякото и се кипва. 
• Добавят се измитите и нарязани картофи.
• След сваряване на картофите се прави пюре с млякото и водата, които са останали в тенджерата. Както са си в тенджерката - с пасатора.
• Добавя се солта, маслото, индийското орехче.

Много вкусно и гладко, без нито една бучица!

# 10
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Не слагам лук в пюрето.
Правя го така: беля и режа на кубчета картофите, слагам в подсолена вода и варя. Когато са готови ги отцеждам. Намачквам ги с вилица. Слагам пр.мляко и пускам миксера, бъркам докато се получи гладка смес, накрая слагам масло. Прибавям само сол, в редки случаи черен пипер.
Не мога да кажа количества, защото го правя на око, честно казано мерни единици ползвам само при сладкиши Wink.

# 11
  • BG
  • Мнения: 4 546
беля картофите, ако са много големи ги режа на 2. сварявам ги, оцеждам ги и докато са врели ге пасирам с маргарин и прясно мляко на око, сол на вкус. прясното мляко го затоплям преди да го сложа, зада не става сивкаво пюрето. правя го не много гъсто, защото като изстине се сгъстява.

# 12
  • Мнения: 506
Най-добре става, като сварените и още топли картофи се намачкат с онзи инструмент с дупките, не знам как се казва или с вилица. След като се намачкат всички картофи, се добавя по малко горещо мляко и масло, сол на вкус. Аз вместо сол слагам самардала. С пасатора не става пухкаво, а се точи като ... лепило? не мога да определя точно като какво, но определено няма приятен вид.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 268
Момичетата са ти писали подробно как се прави.Аз само ще добавя,че маслото е тайната на хубавото пюре.Истинско масло,а не маргарин.Не го щади и ще стане супер.На 1 кг картофи аз слагам половин пакетче от малките.

# 14
  • Старата столица
  • Мнения: 5 363
  А я кажете, слагали ли сте лук!  Rolling Eyes  Че аз като видя карфофено пюре с лук и побеснявам...  #2gunfire Или ще е пюре или салата, не обичам разни мешании...  Sick
Никога не съм слагала лук и аз.
stefani6 е права за маслото-колкото повече,толкова по-добре Peace

# 15
  • София
  • Мнения: 711
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.

# 16
  • София
  • Мнения: 3 268
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.

# 17
  • BG
  • Мнения: 4 546
аз не бих сложила суров жълтък

# 18
  • София
  • Мнения: 711
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.

И аз така съм чувала, но съм свидетел, че така го направи и стана страхотно.  Laughing

# 19
  • Мнения: 4 380
Направо лепило става когато се бърка с миксер. Sick По-добре да не пробва момичето, защото повече няма да посмее да направи картофено пюре.

Размачкваш със специална преса за картофи и млякото което добавяш, задължително горещо (ако и пюрето е горещо).

# 20
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Аз го правя с миксер, никога не ми се е получавало лепкаво, пък и ми се струва странно да стане така, защото миксера вкарва въздух в сместа. Напротив винаги ми става пухкаво. Лепкаво става когато му е малко течността Wink.

# 21
  • Мнения: 4 380
Това няма нщо общо с вкарването на въздух. Свързано е вероятно с някакво сплояване на нишестето от картофите и колкото и течност да му слагаш, все ще си е лепило- било то рядко или гъсто. Аз знам много стопанки, които изобщо не си и дават сметка, че пюрето им е отвратително лепило. Дори са ме гощавали с такова на гости. Laughing

Между другото, не съм сигурна дали и Иван Звездев го знаеше. Точно предишното предаване правиха ядене за бебета и разбиха пюрето с пасатор. Shocked Горките бебета дето ги хранят с такива буломачи. След като получи куп забележки по този повод, още следващото предаване Иван каза на всеослушание, че пюре с миксер или пасатор не се разбивало. Laughing Бързо си взима поука.

Последна редакция: пн, 09 юли 2007, 17:54 от xenia

# 22
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Спора е излишен Wink и определено Звездев не ми е еталон за готвене Wink. Яла съм лепкаво пюре и съм съвсем наясно как изглежда, моето става чудесно и пухкаво с миксер Peace.

# 23
  • Мнения: 1 391
Моето с пасатор става прекрасно. Гордостта ми. Всички ме питат за рецептата  Laughing
Не става лепкаво, нито кашаво. И се приготвя за секунди. Което е от голямо значение за мен.
Но въпрос на вкус и на предразсъдъци.
За пръв път чувам, че не било добре, да се разбива с миксер или пасатор. Всеки ден никнат нови теории, роб на нито една от тях нямам намерение да ставам  Wink

# 24
  • BG
  • Мнения: 4 546
на мен пък ми е много трудно с дупчената лъжица да го правя. и ръката ме заболява, и пак има буци, не става гладко като с пасатор.

# 25
  • Мнения: 4 380
Цитат
Всеки ден никнат нови теории, роб на нито една от тях нямам намерение да ставам  Wink

Това не е "нова теория". В кулинарията си има правила и някои тънкости, които трябва да се съблюдават ако искаш добър краен резултат.  Някои хора не се хич претенциозни към това което ядат, въпрос на вкус. Аз не понасям лепкаво миксерно пюре.

# 26
  • София
  • Мнения: 3 268
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.
Иван Звездев не може да направи пюре с миксер.Той е професионалист,това е недопустимо.Миксер е ползвал само при пюре на прах,но това е нещо съвсем различно.

И аз така съм чувала, но съм свидетел, че така го направи и стана страхотно.  Laughing

# 27
  • София
  • Мнения: 3 268
Иван Звездев никога не би направил пюре с миксер,освен ако не е било на прах.

# 28
  • БГ - София
  • Мнения: 7 813
Пюрето става като лепило, ако се прави с блендер или пасатор. Но никога не ми е ставало на лепило с миксера. Използвам бъркалките на миксера, не ножове. Става пухкаво и гладко.
Варя картофите, изцеждам част от водата, пасирам с ръчния пасатор (това с дупките  Wink ), прибавям повече масло, пр.мляко и сол на вкус. После разбивам с миксера, както разбивам и сметана или белтъци на сняг и пюрето става разкошно.

# 29
  • Мнения: 4 380
Иван Звездев никога не би направил пюре с миксер,освен ако не е било на прах.

 Laughing Да ама го направи. Wink И при това с пасатор. Shocked Беше в поредицата бебешка храна.

С бъркалките на миксера и особено на по-ниска скорост да, но те са за бъркане, не за пасиране на картофите.

# 30
  • Мнения: 7 410
аз си го правя с пасатора, лепкаво е ама на нас ни харесва. но ще пробвам следващия път с миксер Simple Smile
и още нещо - много често го правя с кисело мляко, също става хубаво. и наистина повечко масълце Peace

# 31
  • Мнения: 1 483
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.


Напротив!Мъжът ми е готвач и от него разбрах че с миксер става мноооого яко.Само така правя пюрето.

# 32
  • Silicon Valley
  • Мнения: 216
Аз го правя така - всичко на око - сварявам картофите, намачквам ги, посолявам, слагам маргарин малко и прясно мляко. Това е.
Но онзи ден бяхме на гости и момичето го беше направила по друг начин и също беше много хубаво.
Свари картофите и ги намачка. След това посоли и ги бъркаше с миксера като прибавяше от водата, в която бяха вряли. Добави 1 жълтък и разтопено масло и продължи да бърка с миксера. Утре ще правя този вариант, на мен много ми хареса.
ЗАБЕЛЕЖКА!Картофено пюре НИКОГА не се бърка с миксер,става като гумено.Знам го от Иван Звездев и съм яла такова гумено пюре-ужасно е.




Напротив!Мъжът ми е готвач и от него разбрах че с миксер става мноооого яко.Само така правя пюрето.

Аз също много 4есто го правя с миксер и яйце( цяло) и става супер пухкаво  chef

# 33
  • Мнения: 1 669
От майка ми знам, че за да няма бучки в пюрето и картофите и млякото трябва да бъдат горещи - това било гаранция за идеално пухкаво пюре, разбито с миксер...

# 34
  • София
  • Мнения: 21 971
Сварявам картофите обелени, на едро нарязани+сол
Докато са горещи ги намачквам с пресата /един уред с дръжка и с дупки / като добавям горещо прясно мляко и  парченца масло /на 1 кг. картофи поне 60-70 гр.масло/.
Подправките са черен пипер, индийско орехче /французите казват че картофено пюре без индийско орехче не е картофено  пюре/
Слагам и около 50-60 синьо сирене.
Става божествено.
Не трябва да е много гъсто, нито много рядко. Консистенцията е такава че с 2 лъжици да може да се оформят 'топки' при сервиране.

ПП. Никога, ама никога не го бъркам с миксер. Само с дървена лъжица и то бързо докато е горещо.

# 35
  • Barcelona
  • Мнения: 330
С миксер май не става чак толкова зле, ама с пасатор е ужас! Лигаво е точната дума, изобщо не понасям такова картофено пюре, ама има хора, които така го предпочитат - въпрос на вкус.  Peace

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

# 36
  • Мнения: 7 410

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

а освен майонеза слагаш ли мляко или не ?

# 37
  • Barcelona
  • Мнения: 330

А иначе ето вариант за тези, които искат да опитат различно картофено пюре. Пробвайте картофеното пюре с майонеза и повечко черен пипер. Става вкусно. Вкъщи все това ме карат да правя, въпреки че аз обичам повече само с масло.

а освен майонеза слагаш ли мляко или не ?

Не, само майонеза, даже масло не слагам. Тя е достатъчно силна като вкус и достатъчно "разрежда" пюрето.

# 38
  • Мнения: 7 410
благодаря за идеята  Peace

# 39
  • Barcelona
  • Мнения: 330
Моля, моля   bouquet

# 40
  • Мнения: 13
 Преди време на едно гости ядохме страхотно картофено пюре.Оттогава го приготвям само по този начин:Картофите се сваряват обелени и нарязани на едри парчета/ако са много големи/.След като са готови се отцежда водата и в същата тендерка върху картофите се чуква едно яйце,слагат се 1-2с.л. маргарин,2-3с.л.кисело мляко,сол и черен пипер.Цялата тази смес се намачква с пасатор/РЪЧЕН/ и се връща на котлона да се стегне яйцето/докато замирише на пържени картофки/

# 41
  • Barcelona
  • Мнения: 330
Звучи доста интересно, мисля да го пробвам. Само това едно яйце на колко приблизително кг картофи се слага?

# 42
  • Мнения: 13
Правя го на око,но горе-долу половин килограм.

# 43
Emi eto i moita recepta za kartofeno piure, tezi dami koito go pravqt s mikser opredeleno ne znaqt kak se gotvi shtom te savetvat da go pravish s mikser Produktite koito sa ti neobhodimi sa  1kg kartofi 1 glaca luk 1 4a6a prqsno mlqko ili voda magdanoz i sol. Kartofite se svaqrqvat, lukut se narqzva na polumeseci magdanoza se nadrebnqva. A kartofite sled kato se svarqt gi nama4kva6 ili s vilica ili puk gi minava6 prez rende. Oburkvash vsichko i garnirash otgore s edna maslinka i strukche magdanoz. Pone az taka go praq i go znam ot moita maika- a sum na 17 godini. Damata koqto ti e pisala che stava s mikser sigorno neznae kak se gotvi!

Ot gabi

# 44
  • Мнения: 1 391
Габито, вчера правих с миксер. Стана си идеално.
Аз пък не съм чувала в пюре да се слага лук и магданоз. Не, че е лошо, но сигурно има вкус на картофена салата.

# 45
  • out of space
  • Мнения: 7 487
Габито, пиши ако обичаш на кирилица- има кредор. Благодаря за идеите, но този форум си има правила, които трябва да се спазват. Смятай го за предупреждение.

# 46
  • Silicon Valley
  • Мнения: 216
Габито, вчера правих с миксер. Стана си идеално.
Аз пък не съм чувала в пюре да се слага лук и магданоз. Не, че е лошо, но сигурно има вкус на картофена салата.
Peace

# 47
  • Мнения: 1 952
Момичето е на 17 и не е навътре в кулинарните дебри, нищо че така си мисли.
Но все пак на 17 би трябвало да прави разлика между картофено пюре и картофена салата.

# 48
  • Мнения: 423
Картофеното пюре е едно от нещата, които ми стават много вкусни. Сварявам си картофки, като се сварат ги намачквам и слагам масълце и сол, топля си прясно мляко и започвам по малко да сипвам при картофките и пасирам и така докато не получа желаната гъстота. В къщи го обичаме по редичко(е не да тече ), и така приятен апетит!

# 49
  • Мнения: 3 380
The same myself каза: Момичето е на 17 и не е навътре в кулинарните дебри, нищо че така си мисли. Но все пак на 17 би трябвало да прави разлика между картофено пюре и картофена салата.


Искам да ти кажа че има момичета на моята възраст а и много по малки които сигурно знаят да готвят по добре от и от теб. А за това че слагам  в картофеното пюре лук и магданоз, нещо лошо ли е? Всеки готви по различен начин, всеки дори и ти- нали така? Не мисля че трябва да обсъждаш коя как готви и да нагрубяваш с думите си хора които не познаваш...не мисля че този форум е за това. Всеки споделя как готви- всеки по различен начин! Този форум не е за обиди а за разменяне на рецепти и съвети. А за това че съм на 17- кво значение има за теб, както казах има и много по малки от мен които сигурно знаят да готвят по добре от теб. Опита в кухнята не се определя от годините...но има хора мислещи се за нещо повече от други заради годините си, но това че обиждаш без причина говори за  ниска култура и интелигентност! С уважение!

# 50
  • Мнения: 1 952
ГаБитУУУ, доколкота аз и останалите тук помним ти беше тази, която не спазваше добрия тон и беше предупредена за това.
С постинга си към мен, засягаш единствено себе си. Не мисля да коментирам кулинарните си умения с теб, смешно е.
А твойте и тези на връстничките ти, въобще не ме интересуват.
Без уважение!

# 51
  • Мнения: 3 380
ГаБитУУУ, доколкота аз и останалите тук помним ти беше тази, която не спазваше добрия тон и беше предупредена за това.
С постинга си към мен, засягаш единствено себе си. Не мисля да коментирам кулинарните си умения с теб, смешно е.
А твойте и тези на връстничките ти, въобще не ме интересуват.
Без уважение!
Моля!?! Бях предупредена за какво- за това че бях писала на кирилица, защото незнаех че трябва да се пише на латиница. И моля без повече обиди, ако обичаш. Никого в този форум не съм нагрубила, така че и ти недей се заяжда с мен ако обичаш!
С уважение!

# 52
  • Мнения: 1 952
ХА ХА.....
Обиди??
Какво да обичам и какво да правя, не ме учи точно ти.
Недей да се занимаваш повече с мен, не е полезно.
Ако имаш да кажеш нещо за картофената салата, казвай...
Ако не, недей да спамиш повече.

# 53
  • Мнения: 3 380
Ок..то пролича кои се заяжда, наистина да те оставям че само ме нервиш пък и не ми се пише на хора които само нагрубяват!!!!! Липса на култура както казах.

# 54
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 706
... маслото е тайната на хубавото пюре.Истинско масло,а не маргарин.
До скоро го правех без масло.Просто не знаех.А разликата е огромна.  Peace



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт