Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 фев. 2005, 11:39 ч.

За проговарянето?

 • 5 814
 • 71
 •   1
Отговори
 • London
 • Мнения: 9 718
Кога?
Знам, че когато детето е готово, но все пак.
Имам момче. Вече е на 20 месеца, а още не казва и една членоразделна думичка, освен може би "мамо" и то от съвсем скоро.
Вече започвам да се притеснявам.
Бърбори, но нищо смислено не казва - дори "тати".
Кога проговориха вашите деца?

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 058
Цитат на: cheta
Кога?...Кога проговориха вашите деца?


Чета, тук отговорът на въпросът ти е много субективен  Bulb

Едно неписано правило: рядкост са малки момиченца, дето да не бъбрят, както са и рядкост малки момченца, които да бъбрят.
Ако те успокоява тоз факт - и моето синче не говори...отдавна момиченцата, които са по-малки с 1-2 месеца "говорят" в пъти повече от него.
Неговият речник на почти 18м. е:
 Arrow биби
 Arrow баба
 Arrow мама
 Arrow тата
 Arrow ата
 Arrow Гооооооо(л?)

Сега, ако това ще те стресира не чети --> щерката на 10м. си казваше името  #Crazy .
Деца всякакви, даже производство на едни и същи родители.  Mr. Green

Спокойноооо - тръгне ли на обществено заведение - бързо ще проговори!  Flutter

П.П:
"Многобройни проучвания потвърждават, че момиченцата проговарят по-рано от момченцата. Може би има някаква връзка м/у този факт и по-голямата способност на жените да изразяват емоциите си. При тях думите често заместват действията. Малко е вероятно момиче, което възкликва"Много съм ядосана!", да се сбие. Но момче, което се затруднява да изрази яда си с думи, често налита на бой...."

Из сп."Журнал за жената"

# 2
 • Варна
 • Мнения: 5 413
Чета, Сиси на 2рия си рожден ден още не говореше т.е. бърбореше много някакви неща нямащи нищо общо с българския. Опитвах се да я уча...исках да повтаря след мен прости думички, но тя се сърдеше много, въобще не искаше, мрънкаше, ъ-каше, ужас беше да разбера какво иска. Тогава тръгна и на ясла...и леко полека започна да използва думички, стана доста плавно идори не мога да кажа - ето на едикаква си възраст проговори. Но явно факта, че се разбираме, че хората я разбират някак я въодушеви и досега няма спирка. Много говори...като количество, не млъква, и като качество е на добро ниво.
Аз също се притеснявах, особено пък свекър ми като ми подпали фитилите, че в рода им имало глухонеми...така се ядосах и го питах що ми го казва сега, а не преди да се оженя за сина му! Laughing Майтап, говорих и с докторката и жената все ме успокояваше,че Сиси чува отлично и ще проговори. Така и стана.
И Бобо ще проговори, имай търпение, кога тръгва на ясла той, какво стана?

# 3
 • Sofiа
 • Мнения: 2 595
Не съм капацитет по въпроса ама хич. Само исках да ти кажа, че свекъва ми ми е казвала, че дъщеря и до 2 години ни една думичка не е казвала, че и звуци нечленоразделни радко е казвала:"Мълчеше като дърво"
На 2 години се проговорила все едно всичко си знае  Thinking
За твое собствено успокоение, защо не го заведеш на лекар?

# 4
 • Мнения: 2 792
Всяко дете се развива със собствени темпове, Димана почти не говореш на 2 годишна възраст, речниковия запас, който използваше беше изключително беден и основно комуникирахме с правилно зададени от мен въпроси, на който тя отговаряше с да или не.
 Не мисля, че има от какво да се притесняваш, всичко е до характер, все пак той е достатъчно голям за да прецениш, дали разбира всичко, което му казваш, а той когато реши ще започне да говори повече. Grinning
 А за кога точно с проговорили не мога да ти кажа, това не е като прохождането да се пусне изведнъж и да ходи.Постепено се получава едно натрупване, речта се обогатява и така един ден се чудиш къде да се скриеш да ти почине главата Wink

# 5
 • Мнения: 1 076
Чета, сигурна съм, че вие прекрасно се разбирате. Grinning
Лично аз смятам, че от там идва и "икономичността" в изразяването.
На мен Ида ми казва ЧА, когато си иска чашата, а на баба си ЧАЧА, защото баба и не е дотам наясно кое какво значи.
А за безсмислените разговори - обожава ги. Често и аз влизам в нейния тон - ТЮДУ, ябидаби гагуу, мм?! - с различни интонации. На някои съчетания тя ми отговаря НЕЕЕЕ, демек нещо значат. Ама какво?... Само не го карай да повтаря след теб... Ако го увлечеш в нечленоразделно мрънкане, сочене и в известен смисъл лиготия, може да му стане по-забавно да опитва. Ида понякога откровено ми се смее на глупостите, но и така разбира колоко е приятно да се разбираме и да си говорим.

Прави си понякога оглушки, уж не си чула какво иска. Аз правя една разсеяна физиономия..."А, кво каиш?..." и Ида почва да подскача и да обяснява.
Не може да се каже, че говори, но провеждаме съвсем смислен диалог.
Чела съм, че деца, които дълго време "мълчат", просто предпочитат да са напълно готови да кажат това, което искат.
Много е рано да смяташ, че "закъснява" обаче. Просто на теб ти се приказва с него Grinning

# 6
 • Мнения: 463
Цитат на: belyata

Много е рано да смяташ, че "закъснява" обаче. Просто на теб ти се приказва с него Grinning


Абсолютно вярно.
P.S. Аз съм логопед /макар и непрактикуващ/

# 7
 • Мнения: 10 745
Дъщеря ми проговори на 1,6г. като възрастен, като се изключи "р"-то. Момичетата на етърва ми проговориха на 2г. и то неразбираемо.Даже голямата, която е сега на 3г. много малко й разбирам.Изобщо не се притеснявай за това.Ще проговори.После ще видиш какво е - няма да спре с въпросите защо, как, къде.

# 8
 • Мнения: 137
И аз много мисля по този въпрос. Вики е на 1г7м и не обелва нито дума човешка реч. Освен това често пъти когато го викам се прави, че не ме чува, абсолютно ме игнорира. Убедена че чува отлично и разбира, но само когато е на кеф го показва.

Аз го сравнявам с брат му и разликата е просто от небето до земята. Сашо започна да казва срички от рода на ма, ба, та, ам още на 6 месеца, на 1 година ползваше съвсем разумно 10-15 думи, но чак сега /на 3г./ мога да кажа че говори като голям човек, като пак има думи, които са му трудни за произнасяне.

Честно, вече много ми се иска да започне да казва по нещо, ама той се е запънал като магаре на мост.

# 9
 • London
 • Мнения: 9 718
Ох, за сега май няма изгледи да тръгне на ясла скоро и всичко заради пустите алергии. Щом стигнах до там, че да пробвам с хомеопатия - представи си.
Има един вариант за специализирана ясла, но още не съм проучила въпроса, а частна не можем да си позволим за съжаление.

# 10
 • London
 • Мнения: 9 718
Разбира всичко, което му казвам/съобразено за възрастта/ слава богу и не си мисля, че е глух или има проблем със слуха. По-скоро се притеснявам, че изоствава. Доста по-малки момченца от него говорят много повече.
Знам, че не бива да сравнявам Борис с другите, но не мога да се спра. Sad

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Може би си чела Мая проговаря!, където се хвалех как проговаря бубата. Навързва изречения. Има към 50 думи в речника (които казва тя).
А вчера се запознахме с момченце на 1г 10 месеца. Не казва нищо освен "мамо". И реагират еднакво, и играят еднакви игри, и явно няма разлики в развитието. Само където момченцето не е решило още, че иска да говори. И така - щом иначе се развива нормално, нямаш основания за тревога. Ти му говори, чети и прочие, а когато има да ти каже нещо - ще ти проговори Wink

# 12
 • London
 • Мнения: 9 718
Опитвам се да му чета, но тий изобщо не ме слуша и ми дърпа книгите от ръцете, за да си ги прелиства той и да си ги подмята
Много ми е трудно с това четене, уф...

# 13
 • Мнения: 5 877
Айнщайн е проговорил на три. Ангел Каралийчев на пет. Брат ми проговори на две и нещо.
Имаше един виц за дете на английски благородници, което не говорело и не говорело, родителите му умирали да се тревожат, докато един ден на закуска не изтърсило:
- Чаят е твърде студен.
- Ама ти можеш да говориш? Защо мълча досега?
- Досега всичко си беше наред.

Така че не се притеснявай - ти си му говори (можеш примерно да му описваш какво правиш в момента, да разглеждате картинки и да му сочиш кое какво е, тематични песнички ("Зеленчуци който не яде", докато режеш зеленчуци в негово присъствие например), той ще се включи, когато реши. Можеш да му задаваш въпроси, на които да ти отговаря без думи - коя блузка искаш, тази или тази?, и така нататък. Ще видиш, че ще се разбъбри. Като отивате някъде двамата, можеш да му описваш какво виждате по пътя, в магазина можеш да му говориш - сега минаваме покрай бисквитите, сега - покрай сокчетата, а, тука има нарисуван портокал... - всякакви начини детето да си трупа речников запас. Когато реши, ще го активира. Четенето на приказки също може да му хареса, нищо, че няма да разбира всичко отначало.
А, сега видях, че ти дърпа книгите от ръцете - нищо, пробвай да му разказваш.

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
И при нас четенето е подобна картинка, затова има друг вариант - книжките с картинки с твърди корици, ако трябва - дай той да си я държи, и съчинявай по картинка. Забелявах, че след това Мая сама си "чете" и си говори нещо по картинките.

Общи условия

Активация на акаунт