Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 май 2007, 15:21 ч.

Какво да гледам при покупка на жилище?

 • 19 064
 • 47
 •   1
Отговори
 • Мнения: 936
Здравейте! Решихме да купуваме жилище, с ипотечен кредит. Кажете на какво да обърнем внимание, имам предвид самото жилище, банката и агенцията дори. Сега започваме да търсим, да оглеждаме и ми е малко притеснено.

# 1
 • София
 • Мнения: 7 078
Зависи ти точно на какво държиш - аз бих гледала етажа - да не е нито партерен, нито последен; изложението - харесвам юг, запад, изток, но не и север... Stop Бих държала да има парно. Също и доколко добро е разположението и пълноценно ли е усвоена разполагаемата площ - преходните стаи не са много удобно решение.
На прима виста за това се сещам  Grinning

# 2
 • Мнения: 263
Покрай всички други най-важни неща, които гледаш поогледай хубавичко входа и състоянието му! Това говори много за съседите. А те са много важни за качеството на живота в дадено жилище... Поразпитай и за това има ли кучета в близост до жилището. Като купихме нашето се оказа, че дан нас се гледат 4 немски овчарки! Няма да описвам колко неудобства ни създаваше този факт.
А иначе е важно разположението на стаите в самото жилище, изложението, на кой етаж е, много е важен квартала, правени ли са скоро поддържащи ремонти за целя блок и т. н.

# 3
 • Мнения: 9 006
1. Винаги на огледи носи метър - без да се притесняваш, ако жилището донякъде удовлетворява изискванията ти, премервай прецизно помещенията. Всички лъжат за квадратурата, затова е добре ти самата да прецениш дали стаите са достатъчно големи и дали отговарят на изискванията ти. Така по-лесно ще можеш да правиш сравнение между различните апартаменти и накрая да вземеш най-правилно решение.
2. По време на огледа си чертай скица на жилището.
3. Не е зле да имате предварително одобрение от банката, за да може да реагирате светкавично, когато откриете вашата къща.
4. Добре е да разполагате със сума за капариране на имота /10 % от пазарната стойност/, за да не ви го грабне някой под носа.
5. Ако брокерът ви убеждава, че трябва да решите за някое жилище до 24 часа, защото има много кандидати - не се връзвайте. Ако се окаже истина, значи това не е било вашето жилище.
6. Влез в интернет www.imot.bg и разгледай подробно офертите - така ще се ориентираш за цените по райони.
7. Никога не се доверявай само на една агенция - чети офертите и се обаждай и ти за информация и огледи. Много пъти брокерите гледат да пробутат само непродаваеми по принцип имоти, а не предлагат наистина добрите.
8. За самата сделка непременно се консултирай с адвокат.
9. Най-скъпи, но и най добри са апартаменти, които са на среден етаж /нито първи, нито последен/, средни апартаменти /оградени от други жилища или поне граничещи със стълбище, а не с изцяло външни стени, без да броим стените, на които има прозорци/, изложение - юг, изток.
Успех в търсенето!

# 4
 • Мнения: 2 537
Аз бих добавила да има асансьор  Crazy видях че имаш малко бебче и не мисля че искаш да мъкнеш количка като мен ooooh!

Но като оставим асансьора настрана ние сме точно така 
Най-скъпи, но и най добри са апартаменти, които са на среден етаж /нито първи, нито последен/, средни апартаменти /оградени от други жилища или поне граничещи със стълбище, а не с изцяло външни стени, без да броим стените, на които има прозорци/, изложение - юг, изток.

Като добавя че е и стара тухла  Peace та затова преглъщам липсата на асансьор  Crazy

# 5
 • Мнения: 4 302
Намери си:
1. оценител на недвижими имоти, специалист строителен надзор или човек с подобна професия
2. адвокат.
Първия ще ти е много полезен при избора на жилище- и идея си нямаш колко дребни наглед неща знаят тези хора. Например че входната врата не трябва да е откъм спалнята ( в което има огромна логика като се замислиш, ама на кой да му дойде наум), колко и кога ще пече в апартамента в зависимост от изложението, колко би трябвало да са полагащите се общи части ( любим трик при новото строителство), качеството на строителство и всякакви такива неща. В повечето случаи дори на пръв поглед да ти изглеждат маловажни или странни повечето неща, които казват се оказват важни в последствие.
Без адвокат не си мисли че ще минеш, колкото и агенции да ползваш. Той ще ти каже за какво да гледаш в документите, какви проверки трябва да се направят и т.н.
И не им се връзвай на брокери и продавачи, в общи линии апартамента е нещо, което предполага дългосрочна употреба. Трябва да си сигурна във всичко, за да стигнеш до сделка.

Останалите аспекти от покупката на имот са много индивидуални и си трябват отделни мнения. Има хора, които умират за последен етаж или за стълби в жилището например. Има и такива, които не обичат.

# 6
 • софия
 • Мнения: 417
оглеждай се за мухъл и течове, има ли хлебарки. ако се сетя друго пак ще пиша

# 7
 • Мнения: 1 152
Жилище се купува зимата, за да видиш дали има течове, мухъл. Дали е топло или вее. Също са важни съседите, или дали изобщо е населено, ако не е съвсем ново / за да не живеете като в гробница или пък всички да ремонтират около вас/, някои неща не можеш да ги избереш все пак. Питай как ще се застроява около блока, защото ако ти кажат, че апартамента е страхотен заради изгледа към Витоша, само няколко месеца по-късно можеш да съжаляваш. А да строят пред терасата ти не е най-приятното нещо...

# 8
 • Мнения: 4 302
Жилище се купува зимата, за да видиш дали има течове, мухъл. Дали е топло или вее. Също са важни съседите, или дали изобщо е населено, ако не е съвсем ново / за да не живеете като в гробница или пък всички да ремонтират около вас/, някои неща не можеш да ги избереш все пак. Питай как ще се застроява около блока, защото ако ти кажат, че апартамента е страхотен заради изгледа към Витоша, само няколко месеца по-късно можеш да съжаляваш. А да строят пред терасата ти не е най-приятното нещо...
И като питаш какво? Този съвет е неприложим. Винаги продавачът ще ти каже че няма да се строи наоколо. Най сигурният начин е да се провери в общината първо дали има издадени разрешения за строеж, чия е собствеността на парцела ( държавна/частна) и според градоустройствения план каква височина на застрояване е предвидена за този парцел. Само че нито едно от тези неща не ти дава гаранция че няма да се построи нов блок. За съжаление това е едно от нещата, от които няма спасение.

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 52
С едно изречение - Гледай основно нещата, които не можеш да промениш - местонахождение, етаж, изложение и т.н.

# 10
 • Мнения: 234
Цитат
че входната врата не трябва да е откъм спалнята
r0ksi, да попитам, че не за първи път срещам да говориш точно за това. Идеята тук се основава на естетиката или има някакво особено практическо значение.

# 11
 • Мнения: 936
Много ви благодаря за отговорите, бяха полезни за мен.
А можете ли да ми кажете колко горе-долу са разходите около покупката на жилище? Примерна цена на жилището - 38 000 евро.
Доколкото знам, агенциите вземат 2-3% от стойността. Какво се включва в тази сума? Кой поема разходите по адвокати? Банката откъде си удържа парите за обработка на документи? И с какъв процент работи банката?

# 12
 • Мнения: 1 152
Само че нито едно от тези неща не ти дава гаранция че няма да се построи нов блок. За съжаление това е едно от нещата, от които няма спасение.
Знам го от собствен горчив опит, но все пак да е подготвен човек, а не да му дойде като седми гол, когато си мисли, че всичко се нарежда...

# 13
 • София
 • Мнения: 7 119
Повечето неща са изброени, но в допълнение:
Ако е нова сграда е добре да се проучи колко процента от собствениците са се нанесли или имат такова намерение, защото ако са малко ще имате проблеми и с покриването на разходите за общите части (много хора не искат да ги плащат, защото не живеели в сградата) по включването към парно, телефони, кабелна и тн. Освен това, ако ги няма съседите около апартамента разходите за отопление ще ви се удвоят, защото ще топлите и стените, и пода, и тавана, които ще са ледени. Същото ще стане и ако в сградата живеят предимно възрастни хора- живях 2 години в такава сграда и плащах по 500 лева за ток, а подът продължаваше да е кошмарно студен.
Жилището е нещо скъпо и се предполага, че ще го ползваш дълга, така че отдели си време и избери най- доброто- преди да купим нашето жилище гледахме повече от 100 апартамента и сега наистина сме много доволни. Може да изглежда крайно, но е добре апартамента на пръв поглед да изглежда съвършен, а и на втори поглед, защото повечето недостатъци и дефекти се виждат след няколко месеца обитаване.
Най- добрият вариант е ако цялата сграда има външна изолация, добра дограма и отопляеми общи части. Изложението, както е казано по- горе, също е много важно. Помещенията гледащи на север често стават само за замък на ледената кралица, а и като най- студена точка на сградата се овлажняват, мухлясват и тн грозни работи.
Дано намериш най- хубавото жилище и да си много щастлива в него!

# 14
 • Мнения: 4 302
Цитат
че входната врата не трябва да е откъм спалнята
r0ksi, да попитам, че не за първи път срещам да говориш точно за това. Идеята тук се основава на естетиката или има някакво особено практическо значение.

Повтарям се явно, но за мен това беше първият пример че човек трябва да се съветва с професионалисти:)
Логиката е , че ако входната врата ти е до спалнята който се прибира късно ще буди останалите. Примерно спите си кротко, а сина ти се прибира от дискотека в 2. И ще се чува повече шума от стълбището- асансьор, тропане. Рационалният апартамент се състоял от 2 зони- дневна и нощна. В дневната са входа, хол, кухня , трапезария, балкон, тоалетна. В нощната- спални, детски и бани.

Тедъ, за твоя сметка са:
-разходите по ипотеката на жилището ( в нета има ипотечен калкулатор, потърси го, има и Тарифа на нотариусите)
-евентуално застраховката на жилището ( малко банки я покриват, около 100-150 лв на година), застраховката живот на кредитополучателя обикновено се покрива от банката
-местен данък- 2% ( може и да се плати върху данъчната оценка , но не ти го препоръчвам, спестяваш някаква сума, максимум 1000 лв, а си пускаш таралеж в гащите по мое мнение)
-разходите за адвокат при изготвяне на договорите ( можеш и да не наемаш адвокат, но е много рисковано)
-комисионната на агенцията е за твоя сметка, но какво се включва в нея не мога да ти кажа, тъй като не съм сключвала договор и не съм работила с агенции.
 По принцип банката иска таксата за разглеждане на документи предварително, т.е. преди отпускане на кредита, което означава че трябва да ги внесеш. Става дума за 50-150 лв, но доколкото знам някои банки си ги вземат и след отпускане на кредита. Средният процент по ипотечни кредити, с доказани доходи е между 6.5 и 8.5. Тези с по нисък лихвен процент в началото като цяло излизат малко по скъпи, но пък са добра възможност за глътка въздух покрай другите разходи ( данъци, такси, комисионни и прочие). Имай предвид че освен таксата за разглеждане на документи има и такса за управление на кредита- около 0.5% върху сумата годишно. Също така за предпочитане е да се разплатите по банков път, а не в брой, защото банката ще ти отпусне сумата по кредита по сметка. Ако решиш да ги изтеглиш има комисионна за касово теглене ( за големи суми- в ЦКБ над 5 000 лв, в Булбанк- над 2000лв, в други банки не се сещам над колко), която също ще си остане за твоя сметка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт