Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 фев. 2005, 15:43 ч.

БРЕМЕННОСТ И ШАРКА

 • 3 434
 • 22
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
Утре на Ади му е първия ден в яслата, възможно е да хаване шарка. Аз не съм карала само варицела, въпорса ми е има ли възможност да повторя някоя шарка и до колко са опасни те за мен и състоянието , в което се намирам.

# 1
 • Мнения: 910
Диди, внимавай за рубеола, за другите видове шарки не съм сигурна как е положението. Само недей да започваш да четеш, че страшни работи пише за рубеолата и бременността... Посъветвай се с когото трябва от лекарското съсловие. Simple Smile Дано нищо да не пипнете, никой от вас.

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
Цитат на: Kisha
Диди, внимавай за рубеола, за другите видове шарки не съм сигурна как е положението. Само недей да започваш да четеш, че страшни работи пише за рубеолата и бременността... Посъветвай се с когото трябва от лекарското съсловие. Simple Smile Дано нищо да не пипнете, никой от вас.

това го знам. Моя позната, с която бяхме бременни по едно и също време се зарази с рубеола от дъщеря и, която ходи на градина. Съветваха я веднага да махне детето. Тя обаче се занаяти, роди си ги и нищо му няма - психуически и физически се развива съвсем нормално. Но до кой месец трява най-много да внимавам?

# 3
 • София
 • Мнения: 11 676
Цитат на: DEianaZ
Утре на Ади му е първия ден в яслата, възможно е да хаване шарка. Аз не съм карала само варицела, въпорса ми е има ли възможност да повторя някоя шарка и до колко са опасни те за мен и състоянието , в което се намирам.


Няма опасност да те повтори, но щом не си карала варицела... Shocked  Аз я карах на 30 г. и искам да ти кажа, че беше страшно. При бременност пък никак не е безобидно! Варицелата я има целогодишно, но най-много се развихря през пролетта... Не знам какво да те посъветвам.... Confused  Консултирай се с лекар, обаче имай предвид, че е много силно заразна и вероятността ако детето я хване да се заразиш и ти е почти 100%. На нас тати ни я донесе и я изкарахме всички, барабар с бебето на 2 месеца

# 4
 • София
 • Мнения: 11 676
Ааа, сетих се още нещо... можеш да си направиш тест за антитела за рубеола. Така ще си спокойна поне за нея!

# 5
 • София
 • Мнения: 1 036
Шарките са опасни по време на цялата бременност. Внимавай много. И все пак си мисля, че най-добре е да се посъветваш с лекаря си.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 3 859
По нова година се бяхме оказали с Детелина в контакт с дете болно от варицела и си бях изкарала акъла.
Тогава питах моята гинеколожка тя каза, че рубеолата е опасна през цялата бременност, а варицелата не можа да окаже такова силно влияние когато органогенезата е завършена, т.е. след пълни три месеца и особено ако майката я е карала (както беше при мен).

Варицела и бременност
 
Кой е причинителя?
Вирусът на варицела-зостер принадлежи към голямата група на херпесните вируси. Той причинява заболяванията варицела и херпес зостер.
Варицелата е проява на първична инфекция с вируса в детска възраст (90% от заболяванията настъпват преди 20-тата година). Заболяването е силно заразно и протича с характерен обрив.
Херпес зостер възниква вследствие реактивиране на вируса, който след прекарана първична инфекция (варицела) остава да съществува в спиналните нервни ганглии (латентна фаза). Зостерът се появява обикновено при по-възрастни хора, по-рядко при пациенти с имунна слабост. Заболяването се характеризира с поява на мехурчета по хода най-често на междуребрените нерви, придружени от сърбеж и силни болки.
Съществува ли риск при бременни?
Тъй като повечето възрастни са преболедували варицела като деца и притежават имунитет, то случаите на варицела при лица над 20-годишна възраст (т.е. в детеродна възраст) и по време на бременност са редки.
При жени, които са прекарали варицела и имат имунитет, по време на бременността от майката преминават антитела в плода, за да го предпазят от варицела-зостер вируса. Деца, които не са получили такива защитни антитела от майката през плацентата (тъй като майката не е прекарала в миналото варицела и няма изграден имунитет) могат да се заразят тежко.
Развитието на варицела по време на бремеността крие рискове за майката и за плода.
Херпес зостер на майката не причинява увреждания на децата.
Какъв е рискът за майката при заболяване от варицела по време на бременността?
Възрастните прекарват варицелата по-тежко в сравнение с децата и с повече усложнения. Освен това при бременните с варицела съществува по-голям риск от развитие на усложнения в сравнение с небременните жени (напр. повишен риск от развитие на варицелна пневмония).
Какъв е рискът за детето?
Проявите на заболяването и тежестта му в плода и новороденото зависят от времето на настъпване на майчината инфекция:
 При възникване на варицела у майката през първите 20 седмици от бременността съществува риск от развитие на вроден варицелен синдром, който възлиза на 25%. Вроденият варицелен синдом (вродени аномалии, които се дължат на варицелна инфекция) включва - кожни (белези, участъци с повишена пигментация), неврологични (атрофия на мозъчната кора, микроцефалия, калцификати в мозъка, гърчове, умствено изоставане, парези на краката и ръцете и т.н.), очни (микроофталмия, атрофия на очния нерв, катаракта, нистагъм и т.н.), хипоплазия на крайниците и други.
 Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 до 20 дни преди раждането е свързана с риск от развитие на варицела у новороденото – тя обаче се развива рядко и е лека до умерена по тежест. Това е така, защото през плацентата преминават и синтезирани вече защитни антитела от майката. Майчините антитела намаляват, но не премахват риска от заболяване.
 Варицелна инфекция у майката, развила се от 5 дни преди раждането до 2 дни след него, може да причини тежка дисеминирана варицелна инфекция у новороденото. В този случай детето се заразява от майката преди раждането, но се ражда преди да е получило защитни антитела от нея (необходимо е време за да се синтезират защитни антитела в майката). След раждането, детето, което е с незряла имунна система не може да реагира на инфекцията.
 Родилка, която се разболее от варицела след повече от 2 дни след раждането, може да зарази детето си (по въздушно-капков път), затова се препоръчва да се изолира от него.
Какви лабораторни изследвания могат да се направят?
Извършват се кръвни (серологични) изследвания за търсене на защитни антитела, които се образуват след преболедуване от варицела и остават за цял живот. Жените, в детеродна възраст, които не са сигурни дали са прекарали в миналото варицела лесно могат да установят това с тези серологични тестове. Наличието на защитни антитела в серума на изследваната жена, говори за това, че ако тя е контактна на болен от варицела по време на бременността си, то за нея не съществува риск от заразяване и усложнения (не съществува опастност за плода). Такова изследване трябва да се направи веднага без отлагане при бременна жена, контактна на болен от варицела и ако при нея липсват защитни антитела срещу варицела-зостер вируса, то тя е чувствителна към инфекцията (за нея, респ. за плода и съществува риск от заразяване). Особено внимателни трябва да бъдат бременните жени, които имат или контактуват често с малки деца (най-често от варицела боледуват децата между 2-та и 6-тата година от живота).
Съществува ли някаква профилактика?
Препоръчва се при серонегативни бременни (без защитни антитела срещу варицела-зостер вируса) контактни на варицелно болни, да се инжектира в срок до 96-144 часа варицела-зостер имунен глобулин (той съдържа висок титър антитела срещу варицела-зостер вируса) за смекчаване на тежестта на майчината и феталната болест.
Варицела-зостер имунен глобулин е показан и за новородени деца от майки, които са развили варицела в течение на 5 дни преди до 2 дни след раждането.
 
Дано да не ме бият за дългия постинг, но това ми го бе пратило едно момиче от форума, когато се бях ошашкала.
Ти си знаеш ситуацията, но ако бях на твое място бих отложила яслата поне докато прескоча 3-те месеца.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
Много ти благодаря за дългия постинг...да, май, ще подам молба за прекъсване

# 8
 • Мнения: 470
Много е голям рискът! По-добре поотложете яслата за по-топлите месеци!
Каквото и да решиш, пожелавам ти безпроблемна бременност!

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
оффф как ше се оравя не знам, аз съм абсолютно самичка - мъжа ми е на майната си, бременна как ще се оправя порсто не знам, а и съм го закъсала с университета. Яслата беше идеалния вариант за мен.  А и директорката ми аза, че не са имали шарка от 8 месеца....това гаранция ли е?

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 6 225
в същото време не искам да страдам цял живот ако недай си Боже нещо стане и съм могла да го избегна

# 11
 • Мнения: 8 769
Цитат на: DEianaZ
А и директорката ми аза, че не са имали шарка от 8 месеца....това гаранция ли е?

Изобщо не е гаранция. За всичко си има първи път. Защо не изчакаш малко още преди да го дадеш на ясла?

# 12
 • Мнения: 1 379
Децата  са  ваксинирани против рубеола. Има го в имунизационния календар - от 13 месеца. После ги реимунизират на 11-12 години. Това според мен означава, че от яслата не може да се хване рубеола. Бях питала моята гинеколожка преди да забременея и тя ми каза, че отдавна не са имали такъв случай.
Щом не си карала варицела, това вече е проблем. По-добре си дръж детенцето в къщи. Аз съм карала и пак го спирам като има разни болести. Лошото е, че като видиш бележката за карантина, вече може да е късно, но все пак рискът намалява.

# 13
 • Банкя
 • Мнения: 2 410
И аз изкарах варицела в късна възраст - на 24 години. Беше ужасно! Това е най-заразната шарка, заразих се само от пътуване в едно купе с дете, което явно е било в инкубационен период. Нито съм го пипала, нито нищо и пак се заразих Sad
Пазете се много с мъничкия, защото точно сега е разгара на тази шарка. В момента детската градина до нас (ОДЗ Радост) е затворена точно заради епидемия от варицела.

# 14
 • Мнения: 1 214
Ето това ще хвърли малко светлина по въпроса

http://www.cibalab.com/tests/Varicella_graviditas.htm

Общи условия

Активация на акаунт