Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 май 2007, 15:23 ч.

? до мамите на третокласници

 • 14 117
 • 72
 •   1
Отговори
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
Как се справяте с предмета"човекът и обществото"?
Тези дни синът ми имаха тест по този предмет.Всеки урок сме го учили с много зор.Аз първо му написвам кое трябва да запомни,защото той все още не може да определи,и съответно учи наизуст.Та написвам му аз урока,той го учи пак наизуст и така...На всяко изпитване в клас има 6.
Но на тестта има 2.Тотално объркал всички царе и дати. #Crazy JoyГоворих с госпожата,дали само при нас е така.Тя каза,че направо е шашната.Всички деца са объркали всичко на този тест.Аз си го обяснявам с факта,че не си затвърждават знанията от урока.Например: единият ден урока им е за Княз Борис Първи,на следващия урок взимат Симеон,на по-следващият цар Петър и цар Самуил заедно.
Объркал датата на Съединението с датата на Независимостта ooooh!
Та въпроса ми е:труден ли е този предмет на децата ви?
Според мен самият учебник е написан много необятно, за да го разберат децата на тази възраст.Много дати имат за запомняне,много нещо ooooh!.За това и учат на изуст.Дано не съм права!Но учебника по"човекът и природата"е написан много увлекателно,и поне моят син го учи с голям кеф.
 Как е при вас?

Последна редакция: чт, 10 май 2007, 15:57 от Evana

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 141
Моята дъщеря е във втори клас, та не съм много за тук, но предметите от тази група са ми любими.   Wink В края на първия срок имаха тест и едната задача беше да опишат датите на всички празници - Коледа, Великден, Деня на народните будители, Съединението и т.н. Е, това са 10-15 дати. Не разбирам кому е нужно на тази възраст да се наизустяват тези дати. Да не говорим за неточностите и недомислиците в тестовете и учебниците. Последната простотия беше един безумен спор папратта стайно или горско растение е. За мен и двата варианта са верни, за съставителите на учебника е стайно /?/, за дядо й, който й е правил чадъри от горска папрат е горско... Занимават ги с глупости. Това е истината.

И тя учи уроците почти наизуст. Обяснявам й как да си "преработи" урока, но тя не се усеща още. Но на тестовете се справя де. Но това с царете и датите... Безумие!

# 2
 • Мнения: 3 743
И синът ми е в трети клас, Човекът и обществото определено му е най-трудния предмет. Според мен причината е в учебника, както и ти си забелязала. Много материал, нахвърлян на кратко с много дати и събития, написано е като телеграма. Изобщо не мисля, че е подходящ  за тази възраст. Трудно им е  да запомнят толкова години, царе, хронология...  Доколкото знам има няколко различни учебника на различни издателства. Нашия е на "Просвета". Една приятелка е учителка и каза, че има друг учебник пак на Просвета, който е много по-добър.

# 3
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
Ия,и нашият е на Просвета.Цветът на учебника е оранжев с малко жълто отстрани.
Поне се успокоих,че не само на нас ни е трудно. Tired

# 4
 • Мнения: 3 743
Ия,и нашият е на Просвета.Цветът на учебника е оранжев с малко жълто отстрани.
Поне се успокоих,че не само на нас ни е трудно. Tired

Да, и нашия мисля, че е същия. Аз не знам на какъв принцип и кой подбира учебниците, защото няколко пъти вече питам учителката как е възможно да им е толкова ужасен учебника и защо не са избрали друг, и тя ми вдига рамене.

# 5
 • Bristol
 • Мнения: 7 351
Ей, най накрая се появи тема с 97-ми набор. От кога чакам подобна, но ми е неудобно да пускам такава.
Много ми е интересно какво учат децата на тази възраст в нашите училища. Какви предмети и до къде са с математиката и българския.
Evana, както си описала нещата мисля и моят син щеше да има проблем с датите. Той по принцип е скаран с времето тотално, а камо ли да помни конкретни дати.

# 6
 • Мнения: 2 567
И аз като мери отдавна чакам тема за третокласниците, защото понякога имам разни въпроси, ама все ми е неудобно да пусна  Embarassed
И на моята Бети най-трудно и е по общество. В началото като чуеше за този предмет и почваше да се муси. Както още не можеше добре да преразказва, направо и дойдоха нанагорно уроците с толкова много думи и то все странни за нея. Разни имена на племена, на богове и тем подобни. Датите слава богу ги помни, защото явно има добра памет.
При нас нещата може би са малко по-лесни, защото като си учи вкъщи мога аз спокойно да и обясня урока, да и кажа кое е най-важното, да си поговорим върху урока и така не се е стигало до учене наизуст. В момента, в който го взимаме, го и учи и така и беше май по-лесно. След всеки нов урок я препитвах върху предните уроци и нямаше възможност да ги забравя.
Сега съм много доволна от нея, защото може да ми каже хронологията от траките до Александър Батенберг без проблеми. Даже смая баба си като почна да и говори за хановете и царете от двете царства  Simple Smile
Сега завършихме и географската част от учебника и определено тя и беше по лесната.

И тя "Човекът и природата" много го обича. Толкова добре е написан, че да ти е кеф да учиш  Simple Smile

Като имам повече време ще се включа пак, че трябва да минем днеска и през Читанката.

# 7
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
Ей, най накрая се появи тема с 97-ми набор. От кога чакам подобна, но ми е неудобно да пускам такава.
Много ми е интересно какво учат децата на тази възраст в нашите училища. Какви предмети и до къде са с математиката и българския.


Ами по математика учат деление на числата до 1000 с остатък.Както и умножение до 1000.
По български вече са на съчинене.
Човекът и природата изучиха вече кости и мускули Joy
А по човекът и обществото е най-зле:ако искаш ще ти препиша поне един урок.Да видиш за какво става въпрос Mr. Green

# 8
 • Мнения: 2 567
мери, по български учат видове изречения, корен на думата, представка, наставка, членуване на съществителните имена, лични местоимения, лице на глагола, сегашно, минало свършено и бъдеше време на глагола, спомагателен глагол Съм в трите времена.

А по развитието на речта - как се прави сбит преразказ, съчиняване на повествователен текст, съчиняване по преживяване, на разказ по картинки, на разказ по дадено начало, съчиняване на приказка, на край на приказка, правят описание на човек и на предмет....
Абе все неща, които на моята са и все още доста трудни.
Преразказите най накрая успя да ги пооправи, но има ли съчинение на нещо с дадено начало или край напълно блокира. По лесно съчинява, като и е дадено сама от начало до край да си го измисли.
Дано догодина почне и съчиненията по лесно да прави.

А по математика Evana ти е писала. Само ще добавя, че учиха за видовете ъгли, милиметър, километър, грам, тон, секунда.

# 9
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
Благодаря ти Летисия,че толкова подробно си описала какво изучават в трети клас  bouquet
На мен ме мързеше(от топлото време ли,незнам)да пиша толкова подробно. Embarassed

# 10
 • Мнения: 2 567
Благодаря ти Летисия,че толкова подробно си описала какво изучават в трети клас  bouquet
На мен ме мързеше(от топлото време ли,незнам)да пиша толкова подробно. Embarassed

Ами аз съм си малко Мара подробната  Grinning

Искам да ви питам за нещо, което може на някой смешно да му се стори.
Колко са високи и тежки децата ви, защото аз нямам база за сравнение и все си мисля, че моята нещо не расте  Crazy
От първи клас само 8 сантиметра е пораснала и е качила 4 килограма.
Сега е 139 см. и тежи 32 килограма.
Не знам дали това е добре за дете на възрастта и. В първи клас беше най-висока от момиченцата, ама сега имам чувството, че нещо взе да изостава в ръста  Thinking

# 11
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
Ох,болнта ми тема.Моят син е едно от най-слабичките деца в класа.Сега е на училище още.Като си дойде ще го измеря и ще ти кажа с точност.Защото отдавна не съм го мерила.

А аз искам да питам Мери нещо!
Щом като и е интересно да разбере какво учат третокласниците в Бг,на мен пък ми е интересно какво учат третокласниците в Англия newsm78
Ще се радвам да споделиш.Предполагам твоето дете учи там Grinning

# 12
 • Мнения: 2 567
Аз също щях да помоля мери да направи доколкото и е възможно едно сравнение между двете системи.

# 13
 • Мнения: 994
Мога да споделя за 3ти клас в САЩ.
Тази година за 1ви път имат оценки. Досега работите им винаги се оценяваха - само с чек- т.е.- изпълнено или неизпълнено. Но от тази година си имат бележник с истински оценки - по-различна е системата от БГ - оценяват ги на % . Бележникът получаваме 4ри пъти годишно - имат 4 срока и се вписва средната оценка за периода.
Освен това тази година има два задължителни теста - по четене и по математика. И двата теста са писмени. По четене мисля бяха 36 въпроса, а по математика 40. Тестът е задължителен за нашия щат и за да преминат в 4ти клас трябва да имат минимум 75%. По математика и да не го изкарат добре няма значение. Тези тестове са задължителни от 3 до 12 клас, като с годините се променят. Следващата година ще има и тест по писане. За да решат теста имат на разположение цял учебен ден - учат от 7:45 до 14:45.

Имат следните предмети - Четене, Писане, Правопис, Социални науки, Наука, Математика, Рисуване, Музика и Физическо.
По четене имат няколко неща - едното е четат книга и водят дневник. Друго, за което се сещам е, правят тестове на различни текстове - художествен или научнопопулярен и след това се отговаря на въпроси, за да се разбере какво са разбрали от текста. Може да има въпрос и за значение на някоя дума. Често научнопопулярните текстове са свързани с темата, за която учат в момента по Наука или Социална наука. Освен това по четене имат и специални компютърни тестове - отговарят на въпроси за прочетени  с цел натрупване на точки.

По писане учат граматика, но не много задълбочено. Рядко правят преразкази, повече се набляга на собственото творчество, като ги учат на структура на изречения и начин на излагане на мислите им

По правопис имат всяка седмица тест на думи - общо 16, които винаги са от дадена група. Има и допълнителни думи, непознати за ученика, които ако направи правилно получава допълнителна оценка - така понякога има оценка 102 Simple Smile

По математика тази година учиха умножение, събиране и изваждане до 1000, мерки и теглилки,  графики, малко геометрия, събиране и изваждане на десетични дроби (под формата на пари обаче само, не са им обяснявани смисъла на дробите като цяло), обикновени дроби - графичен израз и сравняване на такива с еднакви знаменатели, имаха елементарни текстови задачи, представяне на големи числа - до 1 000 000 в текстови и разширен вид. Сигурно има и нещо, което пропускам, но в момента това ми идва наум.

По Социални науки - учиха икономика, малко география - основни понятия, известни американски жени, учени и изобретатели (само 5-6 броя, кои от кои по-странни - не бях ги чувала с изключение на Луи Пастьор)

По наука учиха физика - материя и вещество, работа, енергия, прости машини - според мен абсолютно излишно обременяване, защото не ми се вярва 8 -9 годишни да могат да проумеят такива абстрактни понятия. А учиха и за слънчевата система. И за животни и растения - много общо.

Това е май в общи линии. Друга голяма разлика е, че класът им е разделен на различни групи и често учителката им се занимава с всяка група по отделно. Техният клас е малък -16 деца са, така че учителката има възможност да обърне на всяко дете внимание по отделно.

Имам познати, чието дете е в друго училище, но на същия район - учат по абсолютно различни програми - всичко си зависи от учителката.
Нашата учителка има една програма, която се нарича Wake Up Work - всяка сутрин за 15тина минути си загряват мозъчетата с различни предмети - математика, или пък с интересни въпроси - другото дете нямат такива тестове.

Изпитването им е винаги в писмена форма. И никога не носят учебници вкъщи. Не ползват тетрадки (само за читателския дневник имат такава), всичко е на хвърчащи листа.
Имат кратка обедна почивка - 40 мин и едно голямо междучасие - следобед - иначе никакви други междучасия.


Имам българсктие учебниците за 3ти клас и "Човекът и обществото" е наистина ужасен предмет - не знам как се справят децата в България. Не че тукашната система я намирам перфектна, но намирам доста положителни неща, сравнявайки с това, което чета и чувам за България.

# 14
 • Берлин
 • Мнения: 1 602
КТВ страхотна си  bouquetКолко подробно си го написала.Браво.
Много от нещата ,които си писала,са ми необятни #Crazy
Каква икономика,каква физика на трети клас.А аз си мислех,че в Америка обучението е по-лесно. ooooh!
А това,че не носят учебници и тетрадки вкъщи ми стана много интерено Shocked
Това означава ли,че вкъщи не учат?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт