Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 май 2007, 12:13 ч.

М_е_г_и - сготвих по мои и ваши рецепти

  • 19 861
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
    Торта "Барби"   тук   тук   и тук  

Това е тортата с рула, изпълнена точно по рецептата. Ето я в същата тема, и тук. С банани, със стафиди (това от мен), с бисквити...
2 рула шоколадови "7 дейс"
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)

Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес.
Бисквитите ги натопете леко  в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
Оставяте го за 2-3 часа поне в хладилника и го обръщате.


Купата претърпя предварителна подотовка. Облепих я с домакинско фолио. После едно празно картонено руло от фолио, също облепено, закрепих в средата на купата. На негово място ще остане дупка, в която ще влязат краката на Барби.
Купата ми беше доста голяма, събра 2 дози и половина. Краката на Барби са дълги Laughing, трябва да влязат целите в тортата. Оставих да стегне добре, обърнах върху подноса. За да се запази чист подноса, слагам ленти от фолио, така че да са покрити тези части от подноса, които после ще се виждат. И тортата леко да ги застъпва, ако застъпването е повече, после трудно ще се измъкнат. Извадих внимателно картоненото руло. После намазах отгоре с маслен крем, прозрачно - виждат се рулата, така не се усеща масления вкус и не е мазно. Масления крем придава по-добра форма, заглаждат се неравните участъци, после марципана стои по-гладък; не прозира кафявия цвят на рулата; и друго - покритието (марипан, мастика или др.) залепва за крема, иначе много трудно се задържа върху тортата. Разбиват се масло и пудра захар на око, след като се намаже се слага в хладилника.

Това е тортата. Украсата е от несъхнеща (или бавносъхнеща) моделираща маса, която се купува готова. Тя е за покритие - не засъхва прекалено и не се пука като се реже тортата. Съхнещата (или бързосъхнещата) маса е за цветя и фигурки, втвъдява се бързо и така се запазва формата на това, което моделираме. На вкус не е много хубава, прекалено ароматизирана е (като напарфюмирана). Предимството пред другите покрития (марципан "Варна") е, че е снежнобяла.

Относно оцветяването: Боите са обикновени, течни на Ремко , малко от червената за розов цвят, после една капка синьо към розовото за да стане лилаво (синьото ми е по-модерно ). Блясъкът е слаган допълнително - има снимки на тортата без и със блясък, достраша ме да не я разваля с блясъка и я заснех преди това Laughing Ето го блясъка - той е на прах - разтворих малко от него в ракия (може водка, но да е спирт, за да се изпари бързо, не мирише след това) и с четка за рисуване боядисах елементите. Огърлицата, гривната, обеците и перлите по "коронката" са от бяла маса, която опитах да смеся направо с блясъка, но не стана. После ги мацнах с четката с по-гъст разтвор от този блясък и заприличаха на перли. Цветето го оставих без блясък. Продава се и сребрист блясък (моя е малко по-бял, като перли), и златист.

Бавносъхнещата маса я точа с пудра захар, но отива съвсем малко (в сравнение с марципан Варна).
Разточих си  голям кръг от моделиращата маса, предварително оцветена в розово (няколко капки червено). Премерих колко е дълга роклята (т.е. колко е висока тортата) - начертах кръг с такъв радиус, изрязах го с нож и изтъних краищата с клечка за зъби (станаха къдрички). Метнах я върху тортата, те гънките си станаха сами.

Внимателно направих дупка, където ще влязат краката на куклата. В тортата вече има такава. Завих куклата в домакинско фолио. И понеже краката при глезените са много тънки (сравнено с ханша), ме притесни, че куклата може да мърда в отвора на тортата. Затова си направих смес от натрошени шоколадови бисквити закуска, масло, останали парчета от руло от тортата, стана като меко тесто. Налепих около краката на куклата, стана цилиндър с размерите на отвора в тортата. Нямам снимка, но добре се вижда на разреза на тортата. Сложих в хладилника, да стегне добре (нали има масло). После пъхнах в тортата. Внимателно, тъй като роклята вече е сложена, да не се изцапа в шоколадово.

После си изрязах от картон шаблончета с листовидна форма с различни размери. Разточвам от моделиращата маса, боядисана в розово или лилаво. С шаблончетата с помощта на нож си изрязвах листенца, накъдрих ги с клечка за зъби и ги подредих върху роклята. Ако има повече пудра захар отдолу или не иска да лепне по друга причина, мацвам малко с четката вода и залепва веднага. Естествено краищата не ги натискам, да не залепват (къдричките).
Накрая направих горната част на роклята от розови парченца, и огърлицата, и диадемата и гривната... Боядисах с блестяща боя листенцата.

Стоя около 24 часа в хладилника след като беше окончателно готова и няма никакви деформации.

По време на работа завивам косата на куклата с фолио, за да не ръси косми в тортата. Чак накрая я разопаковам.

                         




  Торта"Шапка"   тук

Това отново е тортата с рула, тук е в тази тема.
Не напълних купата догоре, за да е по-плоска тортата (не като футболната топка). Намазах леко с маслен крем. Покритието е от бавносъхнеща моделираща маса. Използвала съм течни бои (синьото, посочено по-нагоре), в по-голямо количество, за да стане по-наситен цвят. По време на оцветяването се меси с пудра захар, ако стане много лепкаво. Разточва се с точилка и малко пудра захар, слага се върху тортата и се приглажда хубаво с ръце. После, за да се махнат следите от пудрата захар, се минава отгоре с намокрени и хубаво изтръскани ръце.
Козирката е от парчета блат, готов или домашно изпечен. Направих си кройка от хартия и по нея изрязах 2 парчета блат. Залепих с крем, който ми остана от тортата. Покрих с червено боядисана моделираща маса и чак тогава сложих плътно до другата торта. При мен козирката стана много закръглена отстрани и по-голяма, трябваше да изрежа повече страните.
Шапката е украсена с фитилчета от червеното и с бонбонки М&М's. Петицата първо направих с кафявите, после ги махнах и сложих сините (да не се чудите на двете снимки).

     

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 01:12 от М_е_г_и

# 16
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
  Торта "Змия"

Тази и следващата торта правих за рождения ден на големия ми син (когато стана на 6 години). Описанието и на двете

За змията изпекох блатове по тази рецепта в кръгла кексова форма. Направих 2 кекса, които разрязах хоризонтално наполовина, напоих ги със шоколадов сос, намазах с крем и сглобих отново, разрязах на 2 и разместих. Отгоре е покрита с готова бавносъхнеща маса (може и с марципан Варна или каквото покритие ви харесва).

Блатове
4 яйца
175 г захар
80 г брашно
80 г нишесте
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. вода (или сок от компот)


Шоколадов сос
1 чаша вода (сок от компот)
1 пак. масло (125 г)
1 чаша захар
5 ч. л. какао

Слага се да заври и е готово.

Шоколадов крем
6 яйца
300 г захар

1 пак. какао (на д-р Йоткер, май е 50 г, но може и по-малко, че стана много черно)
около 300 г масло (в рецептата е 360 г, но нямах толкова - не се притеснявайте, не става маслен крем, все пак яйцата са за двойна доза)
1 ванилия (или капки от течната).
Разбъркват се яйцата със захарта върху котлон докато се сгъстят (т.е. сваряват се, не са сурови). Внимавайте да не залепнат, че става като омлет - трябва да се бърка непрекъснато, ако е силен котлона се намаля, и трябва доста търпение, главно не спирайте да разбивате. Когато е готово - станало е гъсто като крем, по-пухкаво и е побеляло - се слага маслото, нарязано на парчета и какаото, и се разбърква хубаво да се разтопи маслото. Като изстине се разбива добре до промяна на цвета (изсветлява).

     



    Торта "Влак"

За влака използвах готови кексове на KuchenMeister (правоъгълна форма за кекс имам само в София, а тортите ги правих в Сливен), разрязах и напоих със същия сос и намазах със същия крем и после сглобих. Товарът е въпрос на фантазия. Имах и по-добра идея, но вече беше 3 и половина посред нощ и не можах да я осъществя. Правих двете торти за една нощ.
Вагоните не е нужно да са еднакви - един по-висок, един по-нисък, третия може да е само като платформа със греди от пурички (да стърчат нагоре и между тях да се сложи някакъв товар (от "дърва" - Twix). Аз отидох в един голям магазин, при бонбоните и ги разгледах добре - дали може нещо да ми послужи като товар. Идеален товар са m&m бонбоните - пък и става по-шарена тортата, нали е детска. Едната идея, която не можах да осъществя, беше да издълбая единия вагон - бонбонките бяха само подредени отгоре. Друга идея беше единия вагон да носи "пръст" (или "руда") - мислех да я направя от кафяв блат или какаови бисквити, натрошени, объркани с малко масло, но пак да стоят на трохи, или объркани с малко от крема на тортата. Ако се добави още малко крем (или масло) да стане като пластилин, може да се оформят камъни. Може да носи големи топове ламарина (ако има само платформа - много нисък вагон). Оцветява се малко от марципана в някакъв синкав цвят, изрязва се широка ивица и се оставя малко да засъхне (но не много, да не започне да се троши), и се навива на руло. Изправя се, закрепва се да съхне (а може и легнало да съхне), после се натоварва право на влака.
Колелата са от кръгли бисквити с шоколадова глазура с дупка по средата - там има бонбони Милка.
Коминът е от 3 кексчета (пак бяха готови  Embarassed, ама нали не си бях в моята кухня), пушекът е от карамелени пуканки, нанизани на телче.


Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 19:31 от М_е_г_и

# 17
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Сега следват малко рецепти със заек. тук и  тук   Зайците са домашни и не се налага предварително изкисване или мариноване.

  Заек със сметанов сос

1 заек, нарязан на парчета
500 г гъби
200 г пушен бекон
масло
1 литър течна сметана
топено сирене по желание
босилек
сол
черен пипер
чесън на прах


Запържвам парчетата заек в масло. После и гъбите нарязани запържвам в масло. След това подреждам в йенска тенджера заешкото, гъбите и нарязан на ивички бекон (може и без бекон). Слагам сол, маалко черен пипер, босилек. Заливам със 1 литър течна сметана. За да се покрие всичко доливам или вода, или напоследък - прясно мляко. И във фурната, докато започнат да се оголват костите, най-малко час и половина, може и 2 часа. Може да се сложи и топено сирене.

Става много вкусен и по тази рецепта, тя е оттук - от форума. Копирала съм я преди доста години, когато нямах навик да записвам кое откъде вземам. Но пък съм я пробвала и се хареса.... Намерих я - ето я
ЗАЕК СЪС СМЕТАНА
1 заек (става въпрос за домашен заек)
300-400 гр. гъби
2 глави лук
2-3 скилидки чесън
2-3 моркова
1 малка кофичка заквасена сметана (200 гр.)
200 мл. бяло вино
естрагон
подправки - дафинов лист, сол на вкус, черен пипер


Заекът се реже на порции и се изкисва за около 30 мин. в студена вода и оцет. През това време на котлона в малка тенджерка се сипва виното и се кипва с 2 с.л. естрагон. Вари се докато виното остане на половина, сваля се от огъня и се остава настрани. Заекът се се  отцежда хубаво от водата и се запържва до зачервяване в около 50-60 г масло. Прибавя се лука, нарязан на дъгички, моркова, нарязан на колелца и чесъна. Подправя се със черен пипер и сол, залива се с виното с естрагона, заквасената сметана и се оставя още 5-10 минути да клокне.
Вземате един гювеч (може и йенска тавичка) и изсипвате заешкото вътре, заливате с 1/2 чаша вода, слагате 1-2 дафинови листа, покривате с фолио или капака и печете до омекване на месото (около 1-1,5 часа). Малко преди да е готово месото в тиган в малко масло запържвате гъбите на силен огън и ги прибавяте към месото. Омесвате всичко хубаво и махате капака/фолиото за да се запече отгоре и да се изпари излишната вода. Ако някой харесва по-пикантния вкус, може да добави и 1-2 суп. лъжици горчица.
Става страхотно на вкус. Не пропускайте естрагона, той придава почти целия чар на яденето.



  Пълнен заек с пилешки воденички
Това е моя рецепта изцяло. тук

1 заек
1 опаковка пилешки воденички - около 800 г бяха
250 г гъби
1 голяма глава лук
1 бульон (гъбен или пилешки)


Първо почнах с воденичките - измих ги добре, че бяха много мръсни, сварих ги, но не до край, останаха малко жилави (но нямах време да ги чакам повече). Задуших една глава лук - голяма, нарязана и 250 г гъби, нарязани на филийки (аз обичам да се вижда формата на гъбата и никога не ги режа на кубчета), сложих един пилешки бульон (мислех гъбен, но се оказа, че нямам). После сложих воденичките, колкото само да се смесят с гъбите и докато посоля заека. Напълних го, заших го и в тавата с малко вода. Полях го със зехтин, покрих тавата с алуминиево фолио и във фурната за поне 2 часа. Накрая махнах фолиото да се запече, обърнах го да се запече и от другата страна и готово.
Може да се сложи и морков в плънката, заедно с лука се задушава, може и половин чашка ориз.
Ако остане от плънката, тя се разполага около заека. Самият заек отгоре се покрива с ивички бекон, месото е сухо и е добре да се овкуси с бекона.
Понеже съм записвала рецептата доста отдавна, да поясня, че вече не използвам от готовите бульони и подобни подобрители на вкуса. Когато някога ми остане бульон, го замразявам във фризера. Може да се използва такъв бульон, или без да се добавя.


  Заек с маслини           тук

1 заек нарязан на порции
повече лук - 2-3 глави
2-3 моркова на кръгчета или полукръгчета, ако са по-дебели
150-200-250 г маслини с костилки (средни по големина и цена), черни
домати - пресни или консервирани, смлени с пасатора - около 250-300 мл
2-3 с. л. натурално царевично нишесте
олио или каквато мазнина предпочитате
червен пипер


и още:
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. босилек (по-малко) - може риган или майоран
около 1 ч.л. гранулиран чесън (или колкото ми беше останало в пакетчето)
половин ч.л. кимион
сол


Смесват се подправките и се омазват хубаво парчетата месо, да постои колкото време можете да отделите. Аз го сложих в хладилника, свърших си другата работа и тогава се сетих за него.
В йенска тенджера се слагат лука, морковите и месото, разбъркват се. Ако използвате микровълнова, направо така го слагате за 10 мин на макс, изваждате, поразмествате месата и за още 10 мин. колкото да побелее месото. После се слага доматеното пюре, червен пипер, мазнината (заека е със сухо месо и може да сте по-щедри) и ако се налага вода. После на няколко пъти по 20 минути го врътвам в микровълновата (една степен по малко от максималната), изваждам, наглеждам, поразмествам месото, тъй като това което е над течността се запича и изсушава; ако много е извряло, доливам още водичка. Когато месото е готово, слагам маслините и разтвореното в малко вода нишесте и врътвам за още 10-15 мин.
Правила съм го и във фурната - след като престои месото с подправките, се слага в йенска тенджера заедно с лука, морковите, доматите, мазнината, червен пипер и вода и се слага във фурната и се оставя да ври до готовност - после маслините и нишестето по същия начин.



  Заек с ориз и зеленчуци

Първо мислех да направя с ориза само гарнитура, но после реших че няма да пека 2 пъти, и всичко влезе в 1 тава.

1 заек, нарязан на парчета
1 чаша ориз
3 моркова
1 гл. лук
замразена царевица
замразен грах


Парчетата заек сварявам в подсолена вода до готвност. Морковите нарязвам на кубчета с големината на граха и царевицата. Лука - направо в блендера на пюре. В тавата слагам мазнина, лука, морковите и 1-2 черпака от бульона на заека. Бутвам го във фурната да се позадуши, колкото ми е търпението (морковите да останат твърдички). После слагам ориза, царевицата и граха, разбърквам и подреждам парчетата месо. Заливам с бульона и слагам във фурната докато ориза стане готов. Ако в бульона няма достатъчно сол, може да се сложи още.

Последна редакция: сб, 11 дек 2010, 18:56 от М_е_г_и

# 18
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
И още малко заешко...

   Заешко със прясно зеле

Първо сварих заека в подсолена вода. След това сготвих зелето с олио, бульона от заека и домати от буркан (около 1/2 до 1/3 буркан). Ако не стига солта от бульона, се слага още. След това прехвърлих зелето в тавичка, подредих парчетата месо (да са вътре в зелето, а не само на повърхността) и запекох във фурна, да остане почти без водичка. Да се внимава със солта, като се изпари водата да не стане солено.

 
 
   Заек-лютика

Рецептата ми е за пиле, но става чудесно и със заек.

заешко или пилешко месо, нарязано на хапки
червени чушки - печени, обелени и нарязани
домати, може и от буркан
половин глава чесън - накълцан
масло
малко олио (да не прегори маслото)
сол
магданоз - 1 връзка


В малко олио и масло се запържва нарязаното на хапки пилешко месо (аз предпочитам от бутчета, че бялото месо ми е сухо, но може и цяло обезкостено пиле). От заека изпозвам филетата и месото от бутчетата, нарязани на кубчета. Изваждат се и се нареждат в тавичка. В горещата мазнина се пускат чушките, нарязани домати и сол на вкус (чушки:домати – поравно). Слага се и скълцан чесън – който обича може и цяла глава да сложи. Прибавя се нарязан магданоз (1 връзка). Готовата смес се излива върху месото да омекне.

Това е оригиналната рецепта. Предпочитам да я правя малко по-различно:
Слагам повече чушки и по-малко домати, а не поравно.  Не обичам много чесън, даже последния път сложих гранулиран. Също и магданоз слагам по-малко – само за цвят. Не използвам тава - след като се запържи месото, слагам чушките, да се позапържат и те, после доматите, сол, чесън, магданоз, да поизври водата и е готово.

# 19
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
  Салата със скариди и авокадо

Рецептата е от БонАпети. Спазвала съм я точно. Изпълнението и снимката са мои. тук

2 бр. авокадо
200 г скариди
3 листа китайско зеле
1 домат
2 с. л. соева майонеза (яйчна майонеза)
1-2 с. л. лимонов сок
2 щипки сух копър
1 щипка гранулиран чесън
1 щипка естрагон
1 щипка куркума


за майонезата:
1/4 авокадо
1/4 домат
100 г скариди
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1-2 щипки сол
куркума, сух копър и естрагон на вкус


Авокадото се разполовява. Месестата част се разрязва, изважда се внимателно, слага се в купа и се полива с лимонов сок. Добавят се скаридите и соевата майонеза. Вътрешната част на коратa на авокадото също се полива с лимонов сок.
Доматът се обелва, почиства се от семето, нарязва се на малки кубчета и се слага в купата. Подправя се с куркума, сух копър, естрагон, гранулиран чесън и се разбърква добре.
Корите на авокадото се пълнят със сместа. Гарнират се с маслини и се поставят върху канапе от нарязано наситно китайско зеле.
Майонезата се приготвя, като месестата част на 1/4 авокадо се залива с лимонов сок. След това се пасира със зехтин, куркума, сух копър, естрагон и сол. В купа се смесва със скаридите и обеления, почистен от семето и нарязан на кубчета домат. Сервира се в кората на авокадото.


    Салата със скариди и авокадо 2

Тази рецепта е изцяло моя.

2 бр. авокадо
2 зелени ябълки
200 г скариди
майонеза
копър
лимонов сок
сол


Месестата част на авокадото се нарязва на кубчета, които се поръсват с малко лимонов сок. Ябълките се почистват, обелват се и също се нарязват на кубчета. Прибавят се скаридите. Салатата се разбърква с майонезата и се подправя на вкус.


  Салата с краставица и заквасена сметана

1 краставица
1 малка заквасена сметана (200 г)
копър
сол


Краставицата нарязвам на тънки колелца с ренде Бьорнер, почти прозрачни. Понякога предварително обелвам краставицата нацяло или пък на ивици. Разбърквам със заквасена сметана. Посолява се и се поръсва с копър.


Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 19:40 от М_е_г_и

# 20
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
   Пълнени картофи
това е темата

Понеже имах гости, количеството е по-голямо, но всеки може да си го намали според неговите нужди.

Едри картофи - около 3 кг (моите бяха 2,850)
Олио - колкото предпочитате
Лук - 2 глави
Меко сирене - около 300-350 г (Дунавия, но може и извара)
Червен пипер - 2 ч.л.
Яйца - 3 бр.
Зелени подправки - копър, магданоз (ако някой има други идеи, може да сложи и други, или да замени тези с други)
Самардалена сол - на око (зависи колко е солено сиренето или изварата)


За соса:
2 кофички кисело мляко
1 шепа орехи (пак по предпочитания - моите са повече)
1 голяма чушка (аз имах във фризера печени, зелени, но може да стане и със сурова, нарязана много на дребно)
сол на вкус
малко олио


Измиваме добре картофите, моите бяха пресни и ги остъргах с ножа. Слагаме ги в тавичка поляти с малко олио във фурната да се изпекат. На моите сложих отгоре фолио (без да го завивам около ръба на тавата, че фурната ми пече по-силно отгоре), и затова отгоре нямат хубава златиста коричка.
   

За плънката - нарязваме лука, добре е да е стар, за да не придобие плънката странен зеленикав отенък, ако е зелен лука. Може и бялата част на "млад" лук. Запържваме/задушаваме в мазнината. После слагаме сиренето (или изварата), хубаво разбъркваме, слагаме червения пипер. Трябва малко да поизстине, прибавяме жълтъците на яйцата.
   

Издълбаваме картофите, слагаме вътрешността в плънката. Плънката пасираме заедно със зелените подправки и самардалата. Добавяме разбитите на сняг белтъци и леко разбъркваме, да не спаднат белтъците.
      

Напълваме картофите, слагаме във фурната да се запекат за 15-20 мин. Наглеждайте ги да не изгорят отгоре.
   

Сос с кисело мляко:
Орехите се смилат на по-ситно или по-едро, както предпочитате, и се позапържват за кратко в малко олио. Киселото мляко се смесва с дребно нарязаната чушка и се посолява. Орехите се изсипват при млякото, разбърква се – и е готово.


Въпрос от темата: Можеш ли приблизително да определиш времето на печене?
И моя отговор: Моите картофи бяха много големи - най-големия беше приблизително 25 см дълъг (тавата е с диаметър 36 см). Времето не го засякох. Правех други неща през това време, но мисля, че беше повече от час. Два пъти проверявах с вилица и все ми се струваше, че бяха твърди и пак връщах във фурната. Те отдолу затова са толкова запечени. Като ми писна да ги чакам после, ги извадих без да ги проверявам. Но си бяха готови.
Трябва да се отчете големината, но също и че пресните стават по-бързо от старите картофи.

# 21
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
   Пълнени гъби със сметана - рецептата е на Leo тук

12-15 големи гъби
2 глави лук
1 морков
100 г кашкавал
200 г шунка
1 заквасена сметана - малка (200 г)

Лукът, ситно нарязан и морковите (настъргани) се задушават на бавен огън, когато са омекнали се  добавят ситно нарязаната шунка (по желание и скилидка чесън) и половината от сметаната. Маха се от котлона и добавяте кашкавала на ситни кубчета (за да не се разтопи предварително). Със сместта пълните гъбите, като предварително сте извадили пънчетата. Наливате малко вода в тавата и печете на 200 градуса около 40 мин. (до зачервяване).


Изпълнила съм точно рецептата. За задушаване съм използвала зехтин. Остатъка от сместа за пълнене, заедно с пънчетата на гъбите, нарязани на парчета, съм разположила между пълнените гъби.

         

# 22
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
    Сладкиш "Крем карамел" по рецепта на manel тук

1 ч.ч. захар за карамелизиране

За крема:
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. сухо мляко
2 ч.ч. вода
2-3 пак. ванилия  

пп Нямах сухо мляко и сложих 2 ч.ч. прясно мляко, ако го правите по този начин да не слагате водата.
Разбива се хубаво крема и се изсипва върху изстиналия карамел.

Тесто - блат:
2 яйца
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
3/4 ч.ч. захар
2-3 пак. ванилия
1 бакпулвер Dr.Oetker          
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. какао

Всичкo се разбърква добре и се изсипва във формата. Трябва да се разпредели максимално равномерно.

Пече се на високи градуси /270/ горе-долу за 50 мин става. На водна баня. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника за 10 часа /така е по рецептата/. Обръща се и "бон апети".


Направих го в тавичка с диаметър 24 см, крем с 4 яйца и 800 мл мляко и блат по рецептата. Тавичката се напълни до ръба, без малко да прелее. На мен ми се стори, че блата е дебел за този крем. Според моя вкус за блат с 2 яйца трябва да се направи крем с 6 яйца (да се увеличат съответно и другите продукти). И се пече на умерена фурна (180).

От темата:
"Да попитам- температурата не е ли много висока 270, за 50 минути няма ли да изгори? - Написала съм рецептата в оригинал, но лично аз не спазвам градусите точно нито за минутите. Преценяваш си, наглеждаш го, ако видиш, че отгоре се е запекъл много бързо можеш да го намалиш или да изключиш отгоре фурната за малко и после пак да включиш.
Много зависи от фурната. Слагаш го на най-долната скара/ниво на фурната."

"... незнам защо част от карамелизираната захар си остана по тавата - Остана ми малко карамел по тавата, но му сипах малко вода , кипнах го на котлона и сиропа го сипах при тортата да поеме блата; - Мисля си за карамелизираната захар дето оставала по тавата. Аз не съм спец ама хич, но съм забелязала когато правя крем карамал, че когато престои в хладилника повече, примерно една вечер и после карамела се е втечнил, докато ако го отлепя веднага след изстиването,  остава по стените на чашките. Та в тоя ред на мисли, не е ли възможно именно заради това тоя сладкиш да трябва да престои 10 часа в хладилника и тогава да се обърне и да е готов за консумиране."

"А фурната не трябва да е предварително загрята нали? - Не, няма нужда да се загрява предварително. (Но други пък са пекли в предварително загрята фурна, проблем не е имало.)"

"... в тавичката , в която има вода периодично доливах студена вода. - Пробвай вместо да доливаш студена вода, да печеш сладкиша при по-ниска температура. По принцип при печенето на сладкишите първите 15-20 мин. не трябва рязко да се променя температурата във фурната, за да не спадат сладкишите, а явно точно това се получава с доливането на студената вода."

"... малко трудно се отлепи и остана карамел по тавата. - Двата пъти ми залепна карамела, но когато го направих с топло /почти горещо/ мляко - нямаше проблем."

"Аз като правя крем карамел винаги разбивам с миксер, някой беше писал, че не трябвало така, но аз нямам грешки до сега с него а винаги разбивам. Така направих и сега, но не бе добра идея, защото става много пяна  с която обикновенно допълвам купичките, но сега ми пречеше да виждам дали съм разпределила другата смес равномерно (просто всичко потъваше в пяната и нямах видимост)."

"При готовност блата се отделя от стените на тавичката."

"Сложих само 1 чаша брашно. Стори ми се много, ако сложа дозата от рецептата."

Моето участие в темата

Последна редакция: сб, 08 яну 2011, 09:56 от М_е_г_и

# 23
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
Банички от бутертесто

         

В тези банички няма нищо особено. Интересен е начина на сгъване. Плънката е или кашкавал, или сирене. На последните, които са като книга, много обичам да слагам и саламчета.

# 24
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
И пак малко сладичко...

Тази и следващата торта бяха за третия рожден ден на дъщеря ми.

  Торта Калинка  виж тук

2 пакета по 155 гр. бисквити Nestle Житен дар Petit Beurre
300 мл прясно мляко
2 с.л. какао
1 ч.ч. смлени орехи
малко стафиди
1 кутия локум (140 г)
60 г масло

Бисквитите ги натроших на парчета, но не ги смлях. Затоплих млякото. Орехите могат да са и на по-едри парчета, но моите хлапета не обичат орехи в сладкиш. Локума го разтопих в микровълнова - много лепкава работа. Сложих маслото и то се разтопи от загрятия локум. Смесих всичко. Трудно се бърка, ядосах се и го омесих с ръка, стана на топка и идеално се разстели по стените на купата. Вие си знаете - ако е рядко, още бисквити, ако е много сухо, още малко мляко или масло. После в хладилника. Купата е предварително облепена с фолио.


После си направих млечно-маслен крем:
500 мл мляко
1/2 ч.ч. захар
2 яйца
4 с.л. брашно (или 2 брашно и 2 нишесте)
1/2 ампула ванилия от течната
60 г масло

Малко от млякото, брашното и яйцата се разбъркват на кашичка (накрая прецеждам през цедка). Голямата част от млякото слагам да заври със захарта, дръпвам от котлона, постепенно изсипвам горната смес като бъркам. Връщам на котлона, докато се сгъсти. Изваждам, слагам маслото, разбърквам хубаво - то се разтопява. Когато спре да изпуска пара, слагам ванилията (това е правилото за течната ванилия, незнам дали важи и когато е на прах).

Оставих го поизстине малко, да не разтопи маслото от блата, който е в купата.
Използвах изрезки от блатове, останали от други торти и сложени във фризера. Може и с бисквити, но нали трябваше да оползотворя блатовете. Няколко лъжици крем, блат, пак крем и така нататък - накрая завърших с бял блат, защото такъв имах, а и стана по-интересно. Не ги сиропирам, те се напояват достатъчно от крема. Да допълня, те са от готовите блатове и са тънки половин см.


Притиснах добре и в хладилника. После обърнах. Става малко по-мека от тортата с рулата, като я натиснах отгоре, потъна леко. Това е - не знам как ще ви се стори комбинацията, но според мен става. И е по-лека.

Отгоре е украсена с готова бавносъхнеща моделираща маса. Само листенцата са от Марципан Варна, имах готови в хладилника. Може да се използва всякаква друга смес за покриване - марципан Варна, руска мастика (от тази с глюкозата), млечен марципан, истински бадемов марципан... Само краката и антените трябва да се направят предварително, за да могат да изсъхнат и да не се огъват.

     

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 19:30 от М_е_г_и

# 25
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
  Торта "Чанта с куче"  тук

Първо ми хрумна да направя за дъщеря ми такава торта, която да наподобява нещо нейно любимо. И естествено първото нещо, за което се сетих, е тази чантичка. Когато беше малка, тя не излизаше без нея. Обичаше да казва: "Кучето живее в чантата." Та главата на кучето не е моя приумица - така си се продаваше чантичката - с плюшено куче вътре.

И втората причина е, че аз обичам да правя торти, които са обемни, наподобяват някакъв предмет... не от кръглите или квадратни торти, които имат дребни фигурки отгоре. Не че не съм правила и такива. Но обемните ми доставят по-голямо удоволствие. И заемат повече време и повече усилия.

Първо си направих кройки - измерих чантичката по всички направления, изчислих колко голяма трябва да е, за да може да се нанесе върху блат, изпечен в 28 сантиметровата ми тава. Коефициента се получи някакво дробно число, ама нали исках да оползотворя докрай блатовете, пък и доста народ трябваше да яде от нея, та умножих всички размери дето бях свалила, с това сложно число. Абе общо взето 2 дни мислих как да я нагодя тази торта, правих изчисления и рисувах извивките.

Блатовете направих по моята си изпитана рецепта.

Блатове
4 яйца
175 г захар
80 г брашно
80 г нишесте
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. вода (или сок от компот)

Белтъците заедно с водата се разбиват на гъст сняг, така че ако сместа се среже с нож, да личи следата. Белтъчният сняг е достатъчно влажен, за да разтопи захарта, която се сипва на тънка струя. Разбиването продължава докато тя престане да скърца по дъното на съда. Прибавят се жълтъците. Разбърква се леко. Напоследък оставям малко от захарта и разбивам с нея жълтъците докато се сгъстят и побелеят и тогава ги прибавям към белтъците. Брашното, нишестето и бакпулвера се сипват към яйчната смес, но не се разбиват, само леко се разбърква. Пече се в умерена фурна. Може и на 2 части. Стават 2 блата по около 1 см дебели с диаметър 27-28 см.

Изрязах готовите блатове по кройката. Напоих ги леко с шоколадов сос и ги слепих с шоколадов крем.

Шоколадов сос
1 чаша вода (сок от компот)
1 пак. масло (125 г)
1 чаша захар
5 ч. л. какао

Слага се да заври и е готово.

Шоколадов крем
6 яйца
300 г захар
1 пак. какао (на д-р Йоткер, май е 50 г, но може и по-малко, че стана много черно)
около 300 г масло (в рецептата е 360 г, но нямах толкова - не се притеснявайте, не става маслен крем, все пак яйцата са за двойна доза)
1 ванилия (или капки от течната)
.
Разбъркват се яйцата със захарта върху котлон докато се сгъстят (т.е. сваряват се, не са сурови). Внимавайте да не залепнат, че става като омлет - трябва да се бърка непрекъснато, ако е силен котлона се намаля, и трябва доста търпение, главно не спирайте да разбивате. Когато е готово - станало е гъсто като крем, по-пухкаво и е побеляло - се слага маслото, нарязано на парчета и какаото, и се разбърква хубаво да се разтопи маслото. Като изстине се разбива добре до промяна на цвета (изсветлява).

Когато тортата стегна (в хладилника), я намазах с маслен крем. Разбито масло с пудра захар. Намазва се и се лсга отново в хладилника.
Украсата е от готовата бавносъхнеща моделираща маса. Както споменах и при горната торта, може да се използва всякаква друга смес за покриване - марципан Варна, руска мастика (от тази с глюкозата), млечен марципан, истински бадемов марципан... Трудността идва оттам, да се направят точните цветове. Когато тортата е изцяло измислена, можем да си фантазираме цветовете, или пък каквито се получат. Но тук имах модел и трябваше да постигна същите цветове. За някои от буквичките (зелените) не ми стигнаха нервите и времето и използвах ето този шрифт Другите букви направих от вече оцветената маса, като я избутвах през спринцовка, да стане като дълъг шнур, от който си отрязвах парчета с нужната дължина.
Ципа направих, като използвах истински цип. Направих тънко шнурче от розовата маса и го притиснах към зъбите на ципа, както е затворен.
Дръжките на чантата вътре имат две ивици изрязани от пластмасова папка-джоб, обвити от бежовата маса, иначе не могат да стоят, особено тази дето е отгоре. И пак едната се счупи, а гостите вече бяха дошли. Шева в дръжките наподобих чрез дупчици с клечка за зъби.

Главата на кучето направих като разтроших изрезките от блатовете и ги смесих с малко от крема, стана като пластилин. Моделирах главата с муцунка, ушите са от бадемов марципан. Отгоре е маслен крем, смесен с 1 лъжичка течен шоколад, за да докара точно цвета, шприцован (нямам накрайник с дупки да имитирам козина, затова е като цветенца, но става). От тази "козина" малко се позагубиха очертанията на самата глава. С течен шоколад нарисувах очичките и нослето.

             

Последна редакция: нд, 05 дек 2010, 18:18 от М_е_г_и

# 26
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
  Торта „Цар Лъв” тук

За рождения ден на племеника ми, който тогава (на 4 години) не признаваше нищо друго, освен Цар Лъв.

Блатовете са пандишпанени, докато пекох първия (той е най-отдолу и е бял), в останалата смес сложих какао и останалите два са кафяви. Наложи им се да постоят във фризера 2 седмици, тъй като отложих правенето на тортата (рожденика се разболя). Малко им се  променя качеството, стават по-сухи (макар че ги напоих, пак се забелязва разлика с прясно изпечените).

4 яйца
175 г захар
80 г брашно
80 г нишесте
1 ч.л. бакпулвер
3 с.л. вода (или сок от компот)


Сиропирани са с обикновен захарен сироп. Захар/вода 1/1

Крем:
400 мл заквасена сметана
500 мл течна сметана
захар
1 желатин - 10 г

Разбих заквасената сметана със захар (на вкус, аз обичам сладичко), отделно разбих течната сладкарска сметана на гъст сняг. Желатина, предварително накиснат в около 50 мл вода, разттопявам на водна баня или в микровълнова. Темперирам с малко от заквасената сметана, после изсипвам при останалата част от сметаната. Разбърквам добре. За да не стане на конци, температурата на желатина и сметаната трябва да е еднаква,  Накрая прибавям разбитата течна сметана.

Сглобявам тортата и оставям в хладилника да стегне. После я намазвам с маслен крем.

Покритието е от готовата маса с 2 капки зелена боя, да стане бледозелено. Картинката не е трансфер, а е апликация. Разпечатах си я с нужната големина. Нарязах я на парчета, по цветове (крак на лъв, коремче, още един крак, дървото, главата на лъвчето, очите и т.н.).
После разточвам всеки отделен цвят, налагам шаблона и изрязвам с ножа. Оставих ги малко да поизсъхнат, да не са прекалено меки и ги наредих върху тортата едно до друго докато се сглоби цялата картинка. Понеже не ми се плескаше вече да правя кафяво, смесих боите в една чашка и с четката боядисах всички кафяви части, също и контурите между отделните елементи. Ами това е. Уж не е много трудно, но си легнах в 5 и половина сутринта (навън вече беше светло) - хем да не ми се пречкат децата, хем да е малко по-хладно уж, че да не ми се топи в ръцете покритието.

           

Последна редакция: пн, 06 дек 2010, 18:01 от М_е_г_и

# 27
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
   Торта Цветна полянка   ето я

Вътре е тортата с рула на Лео. Много полезна рецепта; върши чудесна работа, когато имам нужда от такава форма.

2 рула шоколадови "7 дейс"
1 голяма кофичка заквасена сметана - 400 г
1 кофичка течен шоколад - 300 г
1 пак. желатин (разтваря се в чаша за кафе)
5-6 бисквити
1 банан (може и без него)


Нарязвате рулата на кръгчета около 1, 5 см. дебели и ги нареждате на дъното на кръгла купа.Може да сложите фолио на дъното на купата за по-лесно обръщане.
Разбивате сметаната с течния шоколад и разтворения желатин (внимавайте да не се пресече). Може да сложите повече или по-малко шоколад по ваш вкус. Изсипвате половината смес  в купата и отгоре нарязвате един банан. Досипвате останалата смес.
Бисквитите ги натопете леко  в мляко или сироп, или сладък сок и ги нареждате върху крема. След обръщане на сладкиша те се явяват като дъно.
Оставяте го за 2-3 часа поне в хладилника и го обръщате.


Отгоре е намазана с маслен крем - разбито меко масло с пудра захар. Покритието е от готовата бавносъхнеща моделираща маса. Оцветена е в основните цветове. Това ме улесни, тъй като не постигах някакви точно определени цветове като горните торти. Украсата не е нещо особено, имам такива формички,... и оттам нататък... шарено да става. Помогнах си с клечка за зъби при оформянето на венчелистчетата.

         

# 28
  • София/Сливен
  • Мнения: 1 194
  Рибни кюфтета Рецептата е от Бон Апети

500 г филе бяла риба
400 г картофи
2-3 стръка пресен лук
1 червена люта чушка
1 зелена люта чушка
3 яйца
1-2 с. л. пресен кориандър
1 ч. л. пресен джинджифил
1 ч. л. къри
1/4 ч. л. сух кориандър
черен пипер и сол на вкус
галета за паниране
олио за пържене


Рибните филета се поставят върху домакинско фолио, поръсват се с малко олио и се подправят с черен пипер и сол.
Рибата се завива във фолиото и се пече около 15 минути при температура на фурната 200 градуса.
Картофите се сваряват, след което се обелват и се намачкват на пюре.
Добавят се наситненият лук, почистените от семето и нарязани люти чушки и вече охладеното рибно филе.
Сместа се намачква, след което се подправя с пресен и сух кориандър, настърган джинджифил, къри, черен пипер и сол на вкус.
В купата се счупва едно яйце и се омесва кайма, от която се оформят кюфтета.
Останалите 2 яйца се разбиват и кюфтетата се панират първо в тях, след това – в галета.
Пържат се в сгорещено олио по няколко минути от всяка страна и се изваждат върху салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.


Изпълнението и снимките са мои.
Разликите - Не обичам пикантно. Използвала съм само червена сладка чушка, нарязана на много малки кубчета (даже по-добре да е предварително изпечена и обелена, за да няма люспи). Вместо зелените подправки съм сложила магданоз.
                           

Последна редакция: вт, 09 фев 2016, 19:38 от М_е_г_и

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт