Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 818
Поради наличността на две еднакви теми,пускам тази...
а тук са старите   Диета без глутен и казеин - Трудния път към успехa http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=162943.0
                            Диета без глутен и казеин - Мисия възможна   http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=146360.0       

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 13:42 от gaby_s

# 1
 • Мнения: 1 710
Габи, имаше причина да са две темите. Нека изчакаме да се включат майките, които решиха да има две теми и като решите коя е излишна ще заключвам, защото така става голяма каша.

# 2
 • Мнения: 1 818
Съгласна  bouquet

# 3
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 658
Всъщност темите не са еднакви, но редиците на поддръжниците на диетата много оредяха, затова и една върши работа, стига да има желаещи да четат.

Мислех да публикувам последната част на статията в старата тема, но тъй като е заключена, ще го направя тук. Общо цялата статия изглежда така:
Правилна диета при аутизма - част І

Въведение. Механизъм на действие или как децата стават аутисти
Аутизъм и ваксинация. Какви са последствията.
Няколко думи за работата на стомаха. Патогенна микрофлора.
Синдром на повишената стомашна пропускливост.Получаване на хранителни вещества
Защо все пак диетата помага
На кого диетата не помага и кой оздравява напълно от нея

На какви терапии при аутизма влияе диетата?

Правилна диета при аутизма - част ІІ

Какво можете да очаквате от въвеждането на диетата?Тестове при в … еждане на диетата
Диети. Кратко описание на съществуващите схеми. Как да изберем правилната схема?
Начини за определяне списъка на индивидуалните непоносимости.Как …  нищо да изменя?!
По-детайлно за въвеждане на диетата.Какво трябва да изключим от  … ? Глутен. Казеин.
Други хранителни непоносимости
Какво трябва да добавим към менюто на детето? Ротационна диета.  … ремахваме казеина
Премахване на глутена. Втори етап:Избавяме се от останалите известни алергени
Трети eтап:Въвеждаме ротация. Четвърти етап: Опитваме се да заде … авословно хранене


И последно от тази статия:

Общи препоръки
Препоръки за GFCF продукти

Препоръки при избора на продукти

Проверявайте етикетите постоянно!
Технологията и състава на продуктите може да се измени с времето. Освен това, съставките на опаковката не винаги показват съдържание на глутен, ако производителя в процеса на приготвяне на продукта е използвал продукцията на други производители и тя съдържа глутен.В този случай ще видите съставките на продукта, но не и от какво са съставени те самите.
Бъдете много внимателни и с продукти, които не съдържат глутен и казеин на етикета в никакъв вид, но нямат отметка, че сая свободни от глутен и казеин. Ако за производството на оризови крекери ( не зная ка се превежда) е използвана същата апаратура, която се използва и за производство на глутеносъдържащи крекери, то този продукт съдържа достатъчно глутен, че да ви създаде проблеми
Внимателно четете написаното на опаковката! Надписът “wheat-free” е различен от “gluten free” и говори само за отсъствието на пшеница.Действително, има хора които имат непоносимост само към пшеница, но могат да ядат другите глутеносъдържащи продукти, но това няма отношение към нашия случай.
Не купувайте насипно брашно, което не евъв фабрични опаковки! Много често там има микродози от други брашнени продукти , например може да се окаже че оризовото и пшеничното брашно са насипвани с едан и съща лопатка.
Бъдете внимателни с която и да е продукция, на която липсва отметка за липса на глутен, даже ако по ваше мнение не може да съдържа глутен! Даже в  замразените зеленчуци сега често добавят глутен. Бях потресена, че печените ядки съдържат глутен. Най-добре ядки купувайте сурови и печете у дома.
Бъдете внимателни с бонбоните! Оцветителя карамел често пъти съдържа глутен. По принцип в състава на бонбоните често влизат токсични оцветители, ароматизатори, сгъстители и др. Освен това производителя не е задължен да вписва всички съставки на бонбоните и вие няма как да знаете какво яде вашето дете в крайна сметка.
Бъдете много внимателни с всичко, съдържащо алкохол като съставка! Ако той е направен от зърнени култури, значи също съдържа глутен.
Не купувайте готови месни изделия! Използвайте само свежо месо. В месните полуфабрикати и колбаси често добавят глутен.
Вие виждате, че най-простия начин да избягвате глутена е, да не използвате продукти преминали промишлена обработка въобще. Но ако все пак използвате такава продукция, изберете тази с отметка GFCF
Също така можете да се свържете с местните общества на болните от целиакия и ги попитайте за списъци на свободни от глутен продукти и специализираните магазини, от където да ги закупите. Но винаги помнете, че тези продукти могат да съдържат казеин, затова обезателно проверявайте за наличието му. 
Препоръки при приготвяне на храната
Ако у дома имате продукти с глутен и казеин , бъдете много внимателни, дори и трошичка да не попадне в храната на вашето дете.
Никога не бъркайте в неговата и във вашата храна с една и съща лъжица.
Никога не използвайте един и същи тостер.
Ножа, с който сте рязали своя хляб, трябва да бъде щателно измит, преди да приготвяте с него GFCF храна.
Ако току що сте държали в ръка глутенов продукт, трябва добре да се измиете, преди да се докоснете до безглутенова храна.
В същото време не се бойте да използвате една и съща миялна машина за вашите и на детето съдове.

Препоръки за менюто

По-долу ще намерите някои неща за необходимото количество хранителни вещества в менюто на детето си:
Вода. Детето трябва да получава достатъчно количество вода.Използвайте филтрирана или изворна вода. Водата от крана често съдържа токсини, в това число и тежки метали. Старайте се да отвикнетет детето от различни сладки или имитиращи мляко напитки.
Протеин. Съществуват 9 незаменими аминокиселини, присъствието на които в ежедневното меню е съвършено обезателно – те не се изработват от нашия организъм. Протеина, съдържащ се в в тези аминокиселини в нужното ни съотношение, се нарича пълноценен белтък. Пълноценен белтък съдържат месото, млечните продукти, яйцата, соята и водораслите. В останалите продукти не се съдържа нужния ни набор аминокиселини. Малко хора знаят, че комбинацията бобови и зърнени в съотношение 1:2 може да ни даде ресурса пълноценен белтък, но това е добро решение за здрави хора, растителния белтък така или иначе лошо се преработва от аутистите, затова месото при аутистите трябва да бъде основен източник за получаването на пълноценен белтък. Помнете винаги, че потребността от белтъци при подрастващото дете е доста висока – приблизително 40 и повече грама протеин на ден, а недостатъка на протеин в менюто може да доведе до маса проблеми, включително и при формирането на мозъка.За да получи детето това количество протеин, то трябва да изяжда на ден повече от 100гр месо.
Мазнини и мастни киселини. Мазнините биват наситени и ненаситени. Първите съдържат холестерол, но при тях няма опасност от окисляване, затова леко могат да преминат топлинна обработка. Вторите не съдържат холестерол, но топлинната обработка при тях води до окисление и образуване на канцерогени.
Мазнините непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Ако детето ви яде месни продукти, тожй винаги получава достатъчно количество мазнини.Освен месото, мазнини съдържат растителните масла и ядките. Ядките могат да бъдат смлени до състояние на брашно и използвани за печива. Съветвам ви да обърнете вашето внимание на рецептите на печива от орехово брашно от SCD диетата, децата обикновено много ги обичат.
Когато в обичайните рецепти трябва да използвате масло или маргарин, заменете ги с кокосово или палмово масло. Това са две растителни, но наситени мазнини, които не изменят структурата си при нагряване. Маргарина по принцип не бива да се яде, той съдържа мазнини, които не се усвояват от никого.
Мастните киселини също не се изработват от нашия организъм, затова постъпването им отвън е важно . Изследванията показват, че аутистите често имат ниско ниво на незаменими мастни киселини . Във връзка с това организма им изпитва трудности с усвояването на мастни растителни киселини Омега 3, затова можем да използваме растителните масла само като ресурс на Омега 6 мастни киселини. В качеството на източник на Омега3 обикновено използват рибено масло  (Cod Liver Oil). Можете да смесвате тези мазнини с храната, но не ги нагрявайте, защото много лесно менят структурата си.
Въглехидрати. Въглехидратите непременно трябва да присъстват в менюто на вашето дете. Въглехидратите биват прости и сложни, първите трябва максимално да изключите от менюто на детето, защото те служат за храна на патогенната микрофлора, лошо влияят на поведението на детето и влошават апетита му.
Въглехидрати съдържат всички натурални продукти (които не са рафинирани) с изключение на месото. Обикновено получаването на достатъчно количество въглехидрати не е проблем. Голямо количество прости въглехидрати съдържат захарта и повечето плодове, не злоупотребявайте с тези продукти. Голямо количество сложни въглехидрати съдържат зърнените култури и богатите на нишесте зеленчуци.
Витамини и минерали Ако храната на детето се базира на натурални, органически чисти продукти и съдържа множество разнообразни зеленчуци и плодове,  можете да не страдате – вашето дете получава достатъчно витамини и минерали  и с диета.Но храненето на аутиста е ограничено два пъти – ние внасяме ограничения, а после детето от това избира какво е съгласен да яде.  Освен това ние не можем да даваме на детето много и разнообразни плодове, защото повечето съдържат алергени и голямо количество захар. Не можем да даваме и млечни продукти, които се явяват солиден източник на калций. Аутичните деца не могат да преработват твърде много продукти, следователно не могат да получат от тях нужните им витамини и минерали, дори да се хранят разнообразно. Освен това храненето на детето с продукти, към които то има непоносимост още повече усложнява нещата, и довежда до задълбочаване на проблема с патогенната микрофлора на стомаха. Затова всичко, което е нужно на детето от тези вещества ние трябва да му дадем под формата на добавки.

Най-често срещани грешки

Невнимателно четене на опаковката: 
    -        Много хора така се увличат да четат за глутен на опаковката, че забравят да проверят за съдържание ан казеин.
    -        Някои също така често обръщат внимание само на името на продукта, например Хляб от просо, който може да съдържа брашно от пшеница.
    -        отметката “wheat free” не означава отсъствие на глутен.
Незнание за това, какво означават съставките. Например оризовото мляк очесто съдържа сироп от ечемик, следователно този продукт не е GF, въпреки че може да е CF
Обезателно дръжте всичко под контрол! Вие можете да правите всичко както трябва, но наличието на спори на плесен във въздуха да провали всичките ви усилия!

Често задаване въпроси по диетата

Q Съдържат ли киселомлечните продукти казеин?
A: Казеин  - това не е лактоза! Лактозата е млечна захар, в киселомлечните продукти тя вече отсъства, но казеина си е там, защото това е млечен белтък .

Q: SCD диетата съдържа рецепти с кози йогурт. Значи ли това, че той може да се използва
A:Не можете да използвате продукти, съдържащи казеин, независимо че в класическия вариант на тази диета се допускат. Въпросната диета е ориентирана към проблема целиакия, затова се допуска присъствието на кози йогурт.

Q: Колко бързо се извежда глутена и казеина от организма?
A: Счита се, че глутена се извежда напълно за 4м, а казеина за 1 месец.Но аз съм виждала информация, че даже след 8м тестовет евсе още показват пептиди в урината.

 Q: Какви ферменти съветвате да се въведат?
 A: Обикновено се ползват на специализираните фирми  Houston Nutraceuticals Inc   или Kirkman Labs. Избора на бранд е крайно важен, ако използвате друг бранд и не виждате резултат от терапията,то преди всичко това е заради погрешно избран бранд.
 
Q: Може ли използваните ферменти да отменят диетата?
A: Използваните ферменти не отменят диетата! Това е погрешно мнение, което сега е опровергано от изследванията на ARI.
 
Q:Моето дете не желае да дъвче месо, какво да правя?
A:Аз имах същия проблем. Варите месото, накъсвате го и го смесвате по малко с храната, която вашето дете се съгласява да яде.

Q:Моето дете не яде обичайната за нас храна.
A: Не се борете с него, заставяйки го да яде това, което ядете и вие.При вашето дете е съвсем друго нивото на чувствителност, то не може да яде обичайната храна.Ако иска да яде всичко с консистенцията на пюре – правете му пюре, но смесвайте го с това, което смятате дза нужно.Нагласяйте се според него, не страдайте ,че това е завинаги. Когато се измени нивото на чувствителност на детето – ще се изменят и неговите вкусове.Това няма да стане скоро, но непременно ще стане, повярвайте ми!
 
Q: Колко дълго да чакаме резултатите от диетата?
A: Обикновено първите три месеца хората правят грешки, тоест  по-рано от 6-7м не чакайте особени резултати.

 Q:Моето дете има лоши изпражнения, за какво говори това
A:Изпражненията говорят за твърде много неща,  не се успокоявайте преди да видите кафеви, добре оформени изпражнения, без наличие на несмляни частици храна.Ако детето е с рядки изпражнения и/или съдържа несмлени частици, значи то нищо не усвоява, а ако е със запек – се трови с токсини.

Q:Ако изпълним всичко, което ни съветвате, няма да има с какво да храним детето. Моето дете няма да прояде такава храна.
A: В този свят все пак има хармония. Когато успеете да приложите GFCF диетата, детето ще търси някакво разнообразие и няма да е установено само на определен вид храна. Може би ще ви се наложи да започнете диетата само с няколко продукта, но постепенно, с възстановяването на стомаха и изменение нивото на сензитивността на детето, неговите вкусове ще се изменят. Можете с времето да разширите менюто му, можете да му дадете храна по-подходяща под названието “здравословна храна”, можете да махнете от менюто млекоподобните смеси и т.н.  Главното е – не се предавайте, с времето всичко ще се получи и ще видите как вашето дете ще започне бързо да оздравява.

Q: Колко дълго е нужно да поддържаме диетата?
A: Съветът на  доктор McCandless е следния: до този момент, докато детето има симптоми на аутизъм, то  не е в състояние да преработи сложните протеини, затова GFCFSF диета за такова дете е съвършено необходима.


Автор Elina

Списък на използваната литература:
1. Special Diets for Special Kids, By Lisa S. Lewis, Ph.D.
2. Unraveling the Mystery of Autism and Pervasive Developmental Disorder : A Mother's Story of Research & Recovery by Karyn Seroussi
3. Children With Starving Brains: A Medical Treatment Guide for Autism Spectrum Disorder, Second Edition by Jaquelyn McCandless
4.. Breaking the Vicious Cycle: Intestinal Health Through Diet by Elaine Gloria Gottschall
5. 5 Years Without Food: The Food Allergy Survival Guide : How to Overcome Your Food Allergies and Recover Good Health Nicolette M. Dumke
6. Diet and Nutrition: A Holistic Approach by Rudolph Ballentine
7. Food Allergies and Food Intolerance : The Complete Guide to Their Identification and Treatment by Jonathan Brostoff, Linda Gamlin
8. Enzymes for Autism and other Neurological Conditions by Karen L. Defelice

http://www.autismwebsite.ru/Right_Diet_For_Autists.htm
http://www.autismwebsite.ru/Right_Diet_For_Autists_2.htm# 4
 • Мнения: 1 818
ljuboznatelna,Благодаря за превода!  bouquet В това,което си написала намирам отговори на много от въпросите ми.Чудесно начало на темата!

Няколко пъти пробвам да започна тази диета с Давид,но безуспешно.Ще сте ми от полза с вашите съвети.Как започнахте и как се справяте.
Предлагам взаимно да съберем на едно място линковете към теми,които имат връзка с диетата и които сте публикували в предишните теми.
Има сайт с рецепти безглутенови... на испански.Уместно ли е да ги напиша тук,или да го направя в готварския.
Извинете ме,че започнах тази тема,но се чудех в коя от двете стари да пиша . Струваха ми се подобни,а съм сбъркала.
 Hug

Последна редакция: пт, 18 май 2007, 08:30 от gaby_s

# 5
 • Мнения: 4 102

Няколко пъти пробвам да започна тази диета с Давид,но безуспешно.Ще сте ми от полза с вашите съвети.Как започнахте и как се справяте.
Предлагам взаимно да съберем на едно място линковете към теми,които имат връзка с диетата и които сте публикували в предишните теми.
Има сайт с рецепти безглутенови... на испански.Уместно ли е да ги напиша тук,или да го направя в готварския.
 Hug
Ние започнахме диетата през октомври миналата година. Ами малко преди напълно да изключим глутена и казеина, бях започнала да ги намалям. От бял хляб преминах на някакъв по черен, и после и него премахнах. С казеина /млякото и млечните продукти/ някакси ми беше по лесно. Там нямам издънки. Абе да кажа, че е лесно - не е. Но сега като се върна назад, като се сетя какъв беше и като видя какъв е сега, си казвам заслужава си. Преди като му говоря, беше все едно да говоря на стълба отсреща. Колкото той ще ми обърне внимание и ще изпълни някоя заповед, толкоз и Мири. Сега вече като му говоря ми обръща внимание, изпълнява. Единствено само дето не говори. Говори си нещо, което само той си го разбира /"бъдя, бъдя........"/. Единственото, което ние разбираме е като каже "па-па", че иска да яде, "да" натъртено, че иска вода, "па" единично ако е паднал и някакви такива подобни срички, които означават думички. Постоянно разглеждаме снимки, каталози от магазини и ми сочи нещо и аз трябва да го кажа. Докато не кажа правилната дума не се отказва. Кажа ли я доволен е и продължаваме нататък. Все се надявам някой ден той да ми каже тези дълго повтаряни думи  Sad
Но разликата от преди е, че преди не се заглеждаше, не се заслушваше като му говоря Thinking
Колкото до рецептите, мястото им е тука, не в готварския, ние имаме нужда от тях   bouquet

# 6
 • Мнения: 335
gaby_s детенце ми е с непоносимост към глутена.Моля те напиши тия рецепти,ще ни бъдят от голяма полза и на нас.Вече съм пробвала почти всичко да замествам с безглутеново брашно,но няма да е излишно още идеи и изпробвани рецепти.  Благодаря предварително.   bouquet      И още нещо.Вчера купих от магазин за диетични храни безглутенови вафлички производство SCHAER-Италия.Те са без яйца и консерванти.Състав-царевично брашно,захар,растителна мазнина,картофено нишесте,какаово масло,соево брашно,соев лецитин и сода бикарбонат.Вносител ЕТ*Море*Варна,тел.052/502783 и 02/9368054 София.Дано да стават и за вашата диета която е по сложна.                 Лек и спокоен ден.  Simple Smile                                                                                                           

# 7
 • София
 • Мнения: 2 319
bisi.s,какво стана с вас?Вие не ходихте ли скоро на контролен преглед newsm78

Зарадваха ли ви с подобрение Praynig

# 8
 • Мнения: 335
Здравей Катина.Ходихме,но не ни направиха теста защото като ме попитаха на колко процента спазваме диетата аз казах на 95,а трябвало да е на 100.Немога да съм сигурна защото Радост ходи на училище и незнам дали там не се изкушава и опитва/може и трошичка да е/ забранените неща.Доцента ме  smile3512  и каза чак септември да отидем.  #Crazy Толкова много исках да знам какво ще покаже теста,за да съм по спокойна,но уви. Само в София го правят.Проверих и във Варна,но не.  Confused Най-много ме притеснява вечер като си легне започват да и каркорят и пукат червата,а е яла 1час преди това.Не я боли,не е подуто коремчето,но от какво.... baby_neutral Надявам се само някой прекрасен ден да отшуми това. Пожелавам на всички много здраве и повече щастливи моменти. Благодаря че попита за нас.   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 2 319
Много жалко  Sad.Какво каза чичо доктор за къркоренето на коремчето?

А аз този четвъртък си счупих ръцете от пръстостискане  Confused

Дано септември да имаш вече окончателен резултат и вече да можете да хапнете истинска торта Hug

# 10
 • Мнения: 335
Нищо не каза,просто отмина въпроса и се развика.ЗА хапването няма да е никак скоро.Тя е на 11г и трябва да мине пубертета,а после още няколко години и тогава може пробваме захранване с глутен и как ще и понесе.По принцип това си остава за цял живот.

# 11
 • Мнения: 1 818
Започвам да ви превеждам рецепти...дано да съм полезна

Бял хляб без глутен и казеин
тестото може да се използва и за блат за пица
 
Тази рецепта идва от Америка (Autism and Nutritional Dietary Intervention) Публикувана е в книгата “Unraveling the Mystery of Autism and Pervasive Development Disorder”, de Karyn Seroussi, Simon& Schuster, New York, 2002.Съдържа мляко на прах DARIFREE както и  яйчен прах“Egg Replacer de Ener-g” ако не могат да се добавят яйца.Без проблеми тези продукти могат да се заменят с подобни,които се намират на българския пазар

2 ч.чаши оризово брашно
2 ч.чаши царевично брашно или брашно от елда
2/3 ч.чаша мляко DariFree на прах – ключовата съставка за тази рецепта.В предишната тема говорихме за едно македонско оризово, сухо мляко- "Rice Vita"
3/4 ч.чаша захар
1 1/2 с.л.   гума Xanthan
1 1/2 ч.л. яйчен прах “Egg Replacer” de Ener-g ...ако не използваме яйца
1 1/2 ч.л. сол
2 пакетчета суха мая “Д-р Йоткер”или Royal,Red Star, Levapan,  Saf Instant
2 кафени чашки хладка вода
3/4 к.ч.течен маргарин или олио
2 лъжички оризов оцет
2 разбити яйца (или 1/4 к.ч.вода ако не използваме яйца)

Смесват се сухите продукти .В отделен съд се смесват и течните.Много внимателно прибавяме течните към сухите. Бъркаме с миксер на висока скорост .Сместта не трябва да става течна.Замесваме тесто с помоща на царевично брашно.Тестото трябва да е по-меко от това за хляб и по гъсто от това за кекс .Нмазваме с мазнина две дълги форми за хляб. Сипваме с лъжица сместта,докато формите се напълнят до половината.Втасва час и половина
За блат за пица,франзели и хлебни питки количеството на брашното е малко повече,за да направим по-твърдо тесто  
След втасването може да намажем хляба с разбит жълтък и да поръсим със сусам.Печем на силна фурна около 30 мин.

ОЩЕ по темата за хляба

Хлябът на Катина

Хляб от оризово брашно

Последна редакция: пт, 18 май 2007, 12:20 от gaby_s

# 12
 • Мнения: 3 591
При нас преминаването беше много лесно, защото моето детенце ядеше само месо и мляко. Всъщност замених само млякото със соево.
А и ние заради алергиите ни за 4 години само около година сме пили краве мляко - всъщност без да искаме сме го държали на диета.
За промяната като я започнахме отново : в края на първия месец детето започна да се опитва да говори /само у дома/, успокои се и тръшканията намаляха много като с магическа пръчка. Първите 2 седмици е кошмар обаче - нещата обикновенно се влошават преди да се оправят.
Немога да кажа, че промените свързани с научаване на нови неща са свързани с диетата,защото заедно с нея започнахме и терапиите - незнам кое влияе по-силно /най-вероятно и двете са от значение/

Освен глутена и казеина извадихме и захарта - сега само 1 малък желиран бонбон да изяде и става невъзможен - мисля, че намаляването на захарта трябва да е първата крачка. При нас поне първите седмици това беше големия му проблем - че си търсеше сладкото като наркотик направо...явно когато организма се поизчисти и децата се успокояват. Сега като види нещо сладко може и да опита, но по мъничко и не "ламти"

Бих дала съвет да извадите първо храните които детето наистина иска постоянно - за да ги иска, явно организма му реагира като на наркотик  на тях и те са най-вредните.

Аз имам чувството, че при нас глутена не играе роля, защото не намирам промяна в поведението ако случайно отхапе бисквита примерно. Но за млякото и захарта/сладкото/ съм категорична че са причинители на големите кризи. Сладко му давам мноооого малко вече, той и не ламти /а преди беше като наркоман и беше кошмар да пазаруваме с него/, мялко не давам никак/само соево - без консерванти, подсладено с фруктоза, да не е ГМ/, глутена обаче се случва да изяде някоя троха от време на време.

gaby_s, диетата започваш като постепенно заменяш храни които той яде - примерно млякото първо, като свикне с него курабийките, после макароните и т.н. Неможе да замениш всичко изведнъж.
Соевото мляко ако не го хареса може да му слагаш вътре Несскуик отначало да го правиш шоколадов шейк. После постепенно ще замениш Несскуика със обикновенно какао в което няма консерванти и захар - аз смесвах 5 лъжици Несскуик с 1 какао, после 4, после 3 и т.н...и държах тая смес в кутията на несскуика за да не разбере, че го лъжа Mr. Green Сега слагам вътре само обикновенно какао на прах и малко фруктоза и му сипвам от там на върха на лъжичката в млякото. Купувай обаче такова мляко, което е обогатено с вит Б и калций, за да компенсираш кравето мляко.

# 13
 • София
 • Мнения: 2 319
Какаото е една много полезна храна за мозъка.цък, същевременно обаче какаовият прах за масова употреба съдържа глутен цък.Ако смятате да спазвате диетата напълно - ще се наложи да се изключи от менюто.За съжаление лечебния ефект от диетата е налице само, ако е наистина на 100%.

Соята - Деси много емоционално ни я описа на разбираем език, но за съжаление много от децата имат и към нея непоносимост.Моето слава богу не показва реакция към нея, но някои деца ще трябва и от соя да се лишат.

Сложничко е, но не е невъзможно да се спазва диетата.Захарта и консервантите наистина са вредни - не само, ако имаш диагноза.Така, че едно по здравосровно хранене не вреди.Нали си отглеждаме нашите цветя.Поливаме и торим с качествени препарати. Shocked Ама колко поетично го казах а  Joy?

# 14
 • Мнения: 3 591
Катe - aз такова какао имах предвид под "чисто"
Пък за соята - да, не е за всяко дете. Много деца не и понасят белтъка. Но аз понеже от едно време като бяхме с АБКМ знам, че соята я толерира добре и затова я давам.

я кажете и каква риба може да се дава  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт