Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 май 2007, 21:02 ч.

българско меню

  • 3 745
  • 44
  •   1
Отговори
# 30
  • в Tara
  • Мнения: 3 291

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink.
aй стига бе!
ти уби всички мои мераци Mr. Green Laughing
не може да бъде....ама с хляб? накиснат... и сирене? и после полят с вряла вода?
 

# 31
  • USA
  • Мнения: 7 091

В Гърция също се прави и и казват "папара", така че и тя отпада Wink.
aй стига бе!
ти уби всички мои мераци Mr. Green Laughing
не може да бъде....ама с хляб? накиснат... и сирене? и после полят с вряла вода?
 

Дето имаше една приказка, след първите 500 години всички сме роднини, че и кухнята ни така  Laughing

# 32
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Хара, съжалявам че остана разочарована, обаче си я правят точно така Wink ( и малко масло). За таратора и аз си мисля, но дали не го правят и турците Thinking, иначе тук една позната (гъркиня), която работи в таверна ми казва един път" идват някакви чужденци и поръчват дзадзики ( сух таратор) и после искат големи чаши,слагат я вътре, сипват вода, бъркат и го пият, да сте чували такова нещо" Laughing е, казах и какви са чужденците и как му се вика на тва дзадзики с вода Laughing.

# 33
  • в тълпата
  • Мнения: 2 563
Таратор разбира се! Това си е чисто българско, вижте в Уикипедия ако не вярвате. Аз лично на друго място не съм виждала такава студена супа.  Peace

В Украйна съм я яла, а мъжът ми се оказа също запознат с него. Но не знам от къде произлиза.

# 34
  • Мнения: 1 238
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

# 35
  • USA
  • Мнения: 7 091
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

Дроб сърма има и в азиатските страни, кисело зеле- германци, австрийци, боза- турци.

Всъщност аз се съмнявам да имаме нещо, което го няма другаде, въпроса е, от къде произхожда въпросното ястие. Аз и затова си настоявам за таратора  Mr. Green

# 36
  • Мнения: 6 167
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

ооо , милата  Hug
бозата е албанско откритие, дроб сърмата ( и всякакви др. сърми) са източно влияние.
аз тотално развенчах понятието ' бг кухня', тази година в египет.
една от вечерите беше посветена на арабската кухня.
е, вярвай ми нямаше нещо , което да съм мислила, че е национална кухня и да го нямаше на масите им - и мусаки, страхотна  баница, и тиквички с кис. мляко, кавърма ... имаше и още...
десертите -баклави, реванета и тн мисля да не ги споменавам, те са ясни, че нямат нищо българско в тях.
комай само таратора остана неосквернен.  Laughing

нормално е да няма нещо 'чисто' българско, всъщност.
изобщо тия идеи за 'националната 'кухня са доста преувеличени.
към всякаква национална кухня се отнасят, май.

# 37
  • Мнения: 490
Дроб сърма, кисело зеле с ориз,боза...тези се съмнявам да ги има някъде...

ооо , милата  Hug
бозата е албанско откритие, дроб сърмата ( и всякакви др. сърми) са източно влияние.
аз тотално развенчах понятието ' бг кухня', тази година в египет.
една от вечерите беше посветена на арабската кухня.
е, вярвай ми нямаше нещо , което да съм мислила, че е национална кухня и да го нямаше на масите им - и мусаки, страхотна  баница, и тиквички с кис. мляко, кавърма ... имаше и още...
десертите -баклави, реванета и тн мисля да не ги споменавам, те са ясни, че нямат нищо българско в тях.
комай само таратора остана неосквернен.  Laughing

нормално е да няма нещо 'чисто' българско, всъщност.
изобщо тия идеи за 'националната 'кухня са доста преувеличени.
към всякаква национална кухня се отнасят, май.
и аз така мисля,че няма чисто национално ястие,но си има специфични манджички които другите националности много ни ги тачат, дали защото първо от нас са го хапнали или защото е приготвено по-различно от съседите ни... newsm78 незнам, но много често ме питат за рецепти...та затова пуснах и тази тема де,стана ми любопитно Thinkingаз готвя всичко  което ми се хареса без значение националност и т.н.но основно български,щото си ги знам от вкъщи:)

# 38
  • USA
  • Мнения: 559
Според мен чисто български са сиренето по шопски и чушките бюрек

# 39
  • През девет морета в десето
  • Мнения: 1 909
Ех, дано поне сиренето по шопски успее да защити националната чест Laughing Wink

За чушките бюрек много се надявам, но понеже бюрека не е българска дума и изобретение... Нека каже някой от Турция!
Много ми стана мъчно и на мен за попарата  Cry

Колкото до таратора... тук навсякъде може да се намери Тцацики, гръцки специалитет  - нещо като салата Снежанка.

Аз си мислех за пълнените чушки, но тук при нас правят пълнени домати, тиквички, патладжани, лук, гъби... е, не е съвсем същото, но пак не могат да претендират за оригиналност Rolling Eyes

# 40
  • Süd
  • Мнения: 3 521
Чисто български са капамата(Банско), пълнени сухи пиперки с печен боб(Сев. България), Пататник(Пловдивско).Манастирски боб´. Зелник, Юфка и тиквеник също...мисля, че и раzличните курбани са наши, въпреки, че в края се мъдри турциzма "чорба".

# 41
  • в Tara
  • Мнения: 3 291
Аз си мислех за пълнените чушки, но тук при нас правят пълнени домати, тиквички, патладжани, лук, гъби... е, не е съвсем същото, но пак не могат да претендират за оригиналност Rolling Eyes
тук правят пълнени чушки.
май има надежда, я вижте тук

# 42
  • Мнения: 1 129
Абе с вси4ки тези кръстоносни походи,завоевания,войни,игота и т.н. вси4ки сме се умешали.Кой от кой взел идеята не се знае,после си се нагажда на местна основа,с местни продукти.И имайте впредвид също от къде са тръгнали предшествениците на Хан Кубрат.И после с тази глобализация напоследък......иди му търси края.....
А конкретно по въпроса.Рядко готвя нашенска кухня.Мъж ми е много придир4ив и към тяхната си камо ли с тези наши комбинации.Двайсет дена в България изкара на спагети и яйца по4ти Tired

# 43
  • France/Antibes
  • Мнения: 1 465
Мъжът ми всеки път като се връщаме тук от България, иска да отваря български типичен ресторант Laughing Mr. Green Сериозно, нещо все по-често ми го повтаря, та кой знае, един слънчев ден може да отворим български ресторант тук Grinning

# 44
  • Слънчевият щат
  • Мнения: 6
Мъжът ми (второ поколение американец от италиански произход) предпочитабългарската кухня. Майка ми ни гостува за 6 месеца, да ни помогне с малката, а и с него (взе че си счупи крака да кара мотора из калта Tired) и само български вкусотии готвеше. Като му махнаха гипса започна да и помага, ама от всичко май само фасул чорба се научи да готви. Любими са му фасул чорба или яхния, мусака, пълнени чушки с месо и ориз, чушки бюрек, миш маш, тиквички с ориз на фурна, леща, кюфтета с доматен сос (не знам дали не им викаха по Чирпански), взе че прояде яхния грах с картофи и телешко; много харесва българско сирене, кашкавал, и суджук; постоянно иска да му правя зелена или шопска салата; и всяка манджа иска да я подправя с чубрица и копър  Laughing.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт