Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 250
Здравейте.
Преди 5 години ни оперирана от ВУР и оставиха бъбрека (работещ на 10%) с уговорката да си следим кръвното. До този месец нямахме никакви проблеми.
Напоследък почна да се оплаква от главоболие. Кръвното му беше около 95/70. Вчера обаче измерих 116/95.
Някой знае ли в този случай (докато посетиме уролог) опасна ли е тази стойност, ще варира ли - да го меря по няколко пъти на ден - и какво може/трябва да му се дава.

# 1
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Миличка нищо не разбирам от вашия проблем, но при кръвно 116/95 долната граница е висока. Не е хубаво да съединява двете граници (например 110 на 90 или 120 на 10 или още по-близо). А ако нормалните стойности са били от порядъка на 95/70, значи си е високо. Мери кръвното по няколко пъти на ден, гледай да е в едни и същи часове. И най-добре се консултирай с лекар. При високо кръвно не се дава шоколад, кафе, кола, единственото,което се сещам в момента за смъкване е чесън, но не знам какво ви е позволено да ядете, пък и няма 100% гаранция, че ще падне. Дано се нормализира, стискам палци.
П.П. Главоболието може да се дължи на кръвното, че границите са близки.

# 2
 • Мнения: 4 244
Бих казала че това е изключително високо кръвно за едно малко дете.
Грабвай го и го води веднага на лекар
особено долната граница е много опасна дори и за възрастен
И като се има превдвид че детенце има и болен бъбрек...
Хич не му мисли идействай

# 3
 • Мнения: 1 250
Благодаря ви за бързото отзоваване
Причината за високото кръвно е болния бъбрек - отделял повече ренин, който регулирал кръвното. Интересува ме дали в този случай трябва да давам нещо за смъкване на момента и ако трябва - какво.
Между другото възникна още един проблем. Педиатърката ми каза че направлението не важало за Пирогов - приемали само по спешност. Никак не ми се иска да минавам отново по дългия път през детската поликлиника, защото накрая пак ще опрем до Пирогов - само губя време. Дали ще ни върнат ако утре сутрин се залостим да чакаме пред вратата?
Или първо да се разходя да изгубя още един ден (песледен преди празниците) до детската консултативна поликлиника?

# 4
 • Мнения: 4 372
според мен, ако отидете в Пирогов и кажеш какво е кръвното на детенцето, би трябвало да те приемат...за мен това си е спешен случай - събирането на границите води до припадък...но не зная те какво мислят по въпроса:(
а ти защо държиш в Пирогов да ходите? няма ли специализирана болница?

# 5
 • Мнения: 1 250
Защото ми казаха че ако почне да вдига, трябва да му извадят болния бъбрек, за да не стане хипертоник.
А детски хирургични урологични отделения в България има само на две места (информация отпреди 5 години). Това в София е Пирогов. Другото са болници, но операции не правят.

# 6
 • в края на града
 • Мнения: 4 306
Мисля, че при вашето състояние и при това кръвно няма да ви върнат, отивайте към Пирогов. Утре кой знае какво ще е точно преди празниците...

# 7
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 186
по-добре идете още сега -ако трябва да идеш утре в поликлиниката и пак в пирогов...
пък и нали е празник - дано бъдат по-благосклонни

# 8
 • Мнения: 1 250
Здравейте.
Понеже видях азбучника като тема и много ми хареса, та да ви кажа едно от продължението на историята.
В детската поликлиника зада отидеш при нефролог с направление е малко сложно. В направлението трябва да пише не нефролог, а педиатър, код 17, защото иначе не им ги изплащали от здравната каса. Само за д-р Анадонлийска трябвало да пише "педиатър - нефролог"

Та ние с направлението, което не ни уважиха и си платихме успяхме да се "промъкнем" при д-р Буева, защото приемала само по 6 деца на ден.
Тя ни обясни че кръвно се мерело по 7! пъти на ден през 3 часа, започвайки от 6часа. Та така 3 дена. Ако половината от замерванията били с по-високо от нормалното (което тя не коментира колко трябва да е), то тогава щяло да има опасения за хипертония. И да отидем следващата седмица с коректно направление.
За сравнение в урологията на Пирогов ни казаха че трябва да се мери по 3 пъти на ден в продължение на 1 седмица.

Та отидох следващата седмица с направление за да си взема номерче, но се оказа че въпросната докторка не ни е включила в списъка си и има свободен час чак за след  2 седмици. (А срока на направлението си тече, ама на кой му пука)

А иначе ми каза какво трябва да се прави всяка година. УРА - за първи път от 5 години някой ми каза какви профилактични изледвания трабва да се правят при това заболяване! (Трябва да спомена че въпросната докторка съм ходила и преди 3 години, ама не знам какво и пречеше тогава да ми каже... Вероятно на никой не му се занимава с това...)

Та изследванията са:
кръвна картина с клиърънс
кардиолог
всеки месец - стерилна урина, ама не вярвам моята педиатърка да се съгласи
изследване на хормона Ренин, който не се поема от здравната каса.
Моето лично (на неспециалист) мнение е че от всичко това наложителни са само стерилните урини (на 2-3 месеца) и Ренин, защото на практика кръвното се качва точно от този хормон.

# 9
Благодаря ви за информацията.
Сина ми е с ВУР 2 степен и нарушена функция и структура на единия бъбрек. Постоянно се оплаква от главоболие. Водихме го на очен - нищо. Анадолийска не спомена да се следи кръвното налягане  Embarassed Twisted Evil ooooh!.
Ще Ви бъда много благодарна, ако ми кажете Какво трябва да бъде кръдното налягане при дете на 6 години?

Общи условия

Активация на акаунт