Плодова торта за обръщаща се форма (Obsttortenform) - 26-28 см
Продукти:
125 гр масло
80 гр захар ( 4 с.л. с връх)
2 яйца
150 гр брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
2 с.л. прясно мляко
1 ванилия
щипка сол
Приготовление:
Всичко се разбърква в посочения ред и се изсипва в обръщащата се форма (http://www.zenker-backformen.de/produkte/produkte.php?id=9#3335 ), която е предварително намазана с масло. Пече се на 160 С около 20 мин. Блатът се обръща, и се намазва с разбита подсладена сметана или изцедено кисело мляко. Отгоре се нареждат плодове и се заливат с желиран сок/компот, а може и с лимонада, овкусена с лимон.
Блатът може и да се сиропира със сок/компот - става още по сочна тортата. В четвъртък я правих с ягоди и желирах с малко сироп, който приготвих от няколко ягоди, вода и захар. Хубавото на тази торта е, че блатът е сравнително малък, а плодовете може да са много
ето снимка